Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 21 октомври 2010

вижте новините за нас – 21 октомври 2010

БНТ: НС отложи дебата за еврочленството на Турция

БТВ: ГЕРБ и ДПС отложиха въпроса за референдум за приемането на Турция в ЕС

Нова ТВ: НС остави без отговор референдума за Турция в ЕС

Нова ТВ: Защо се провали референдумът за членството на Турция в ЕС?

ТВ7: Митинг на ВМРО в подкрепа на референдума

ТВ „Европа”: Парламентът решава за референдума за Турция, ВМРО чака пред сградата

ТВ „СКАТ”: Митинг на ТВ СКАТ и ВМРО пред Народното събрание

ТВ „СКАТ”: Отложиха решението за референдума

„24 часа”: Подписите в ГРАО, там ще ги проверяват

„Новинар”: Страстите за Турция в ЕС подпалиха пленарната зала

Медиапул: ГЕРБ и ДПС забатачиха още повече искането за референдум за Турция

Днес.бг: Референдум – шоу made in НС

Нюз.бг: Войводите замалко да щурмуват парламента

Нюз.бг: Кр. Каракачанов: Президентът мълчаливо подкрепя Турция за ЕС

Нюз.бг: ГРАО иска пари за проверката подписите на ВМРО

Днес.бг: ВМРО дебне пред НС дебатите за референдум за Турция

Актуално.ком: Каракачанов за референдума: Депутатите са некадърни!

Агенция „Фокус“: ВМРО ще искат президентът и омбудсманът да питат Конституционния съд дали не е нарушен законът за референдумите

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов: ВМРО настоява Народното събрание да гласува „за“ провеждане на референдум срещу Турция в ЕС


БНТ: НС отложи дебата за еврочленството на Турция

20 октомври 2010
С гласовете на ГЕРБ и ДПС дебатът в Народното събрание за членството на Турция в ЕС засега се отлага. Знаете, ВМРО събра около 330 хиляди подписа за провеждане на референдум по този въпрос. Очакваше се днес и депутатите да се произнесат, както изисква законът.
Вместо дебат, председателят Цецка Цачева предложи – депутатите да поискат от служба ГРАО проверка – дали събраните от ВМРО подписи са автентични.
Обясни, че документите, които от 3 месеца са внесени в Народното събрание, не са проверени, защото в закона не е определено кой трябва да възложи и плати на ГРАО.
Видеоматериал

БТВ: ГЕРБ и ДПС отложиха въпроса за референдум за приемането на Турция в ЕС

20 октомври 2010
За първи път ГЕРБ и ДПС заедно отложиха решаването на въпроса – да има ли референдум за приемането на Турция в Европейския съюз. Председателят на парламента призна, че неяснота в закона за референдумите й пречи да задължи ГРАО да направи проверка на подписите в искането за референдум, организирано от ВМРО и едва след това да допусне процедурата в пленарната зала. „А без да я има тази проверка, колеги, какво дебатираме, ако не нямаме 200 хиляди подписи на граждани с ненакърнени права, какво дебатираме ние”, заяви Цецка Цачева. След почти четиричасови дебати Народното събрание все пак реши да задължи ГРАО да направи проверка на подписката.
Недоволни от ВМРО се заканиха да поискат омбудсманът да сезира Конституционния съд, защото депутатите все пак не спазиха тримесечния срок, в който трябва да се произнесат  допускат или не процедурата по всенародното допитване.
Пълен текст

Нова ТВ: НС остави без отговор референдума за Турция в ЕС

20 октомври 2010
Парламентът отложи решението да има ли референдум за членството на Турция в Европейския съюз.
Оказа се, че внесените над 300 хиляди подписа от ВМРО в полза на допитването не са изпратени за проверка в служба ГРАО.
Службата съхранява личните данни на всички български граждани.
Началото на дебата белязаха политическите изказвания за членството на Турция в ЕС.
Впоследствие се оказа, че тези дискусии са излишни, защото парламентът не е спазил условието да провери 330-те хиляди подписи, внесени от ВМРО в полза на референдума. Без стеснение за това си призна председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Парламентът задължи служба ГРАО да направи проверка на подписите. Ако бъде спазен законът, давността на искането на ВМРО изтича днес.
Заради липсата на решение по въпроса от ВМРО ще търсят съдействие от президента или омбудсмана.
Видеоматериал

Нова ТВ: Защо се провали референдумът за членството на Турция в ЕС?

21 октомври 2010
Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов участва в сутрешния блок на Нова телевизия по темата „Референдум за членството на Турция в ЕС”.
Видеоматериал

ТВ7: Митинг на ВМРО в подкрепа на референдума

20 октомври 2010
Преди началото на дискусиите за искания референдум, пред сградата на Парламента започна и митинг на ВМРО в подкрепа на това искане. Преди три месеца партията внесе в Народното събрание над 320 хиляди подписа с настояване за такова общонационално допитване. Там бяха Николай Чадаров и Явор Василев.
Видеоматериал

ТВ „Европа”: Парламентът решава за референдума за Турция, ВМРО чака пред сградата

20 октомври 2010
Очаква се депутатите да обсъдят искането за свикване на национален референдум, който да се произнесе за членството на Турция в ЕС. В същото време самите вносители от ВМРО се събират пред сградата на парламента. В събраната от тях за 3 месеца подписка под наслов: „Не на Турция в Европейския съюз” се включиха над 330 хиляди души от цялата страна и тя беше внесена в парламента още през юли.
Законът задължава народното събрание в тримесечен срок да излезе с решение за или против насрочването му. Чрез демонстрацията пред парламента хората на Каракачанов, симпатизанти и граждани, подкрепили подписката, искат да покажат гражданската си позиция и да напомнят на народните представители, че с гласуването си трябва да уважат желанието на хилядите българи, произнесли се в подкрепа за референдум.
По време на разговорите си с председателя на НС Цецка Цачева преди седмица Красимир Каракачанов обяви, че ако депутатите дадат зелена светлина за референдума, партията му е склонна той да не се провежда веднага, а преди ратификацията на членството на Турция от парламента.
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обаче внесе проекторешение за незабавно насрочване на допитването и обвини ВМРО, че е измамила хората, подкрепили подписката.
Видеоматериал

ТВ „СКАТ”: Митинг на ТВ СКАТ и ВМРО пред Народното събрание

20 октомври 2010
Митингът на инициативният комитет на телевизия СКАТ и ВМРО пред парламента събра стотици души, които поискаха народните ни представители да се съобразят с мнението на 330 хиляди души, положили своите подписи за свикването на референдум под наслов “Не на Турция в Еропейският съюз”.
Видеоматериал

ТВ „СКАТ”: Отложиха решението за референдума

20 октомври 2010
Народните представители отложиха решението за свикване на референдум срещу членството на Турция в Ес, като по този начин нарушиха закона за пряко участие на гражданите във властта и се подиграха на 330-те хиляди българи включили се в инициативата.
Видеоматериал

„24 часа”: Подписите в ГРАО, там ще ги проверяват

21 октомври 2010
С процедурни хватки парламентът се измъкна от решение дапи да се проведе референдум за членството на Турция в Европейския съюз.
ВМРО събра 330 000 подписа против членството и според закона депутатите трябва до 3 месеца да се произнесат „за“ или „против“ допитването. Срокът изтече в неделя. Вчера обаче по предложение на парламентарната шефка Цецка Цачева мнозинството реши първо да прати подписите на служба ГРАО, за да провери дали зад тях стоят реални лица и чак тогава да се обсъжда референдумът.
По предложение на ДПС депутатите отхвърлиха и проекта на „Атака“ парламентът да насрочи незабавно референдум. Това ядоса Волен Сидеров и групата му напусна залата. Тодор Великов от РЗС пък се възмути, че Волен е с черно яке и по дънки в залата. Заради забележката му Павел Шопов и Денислав Чуко-лов почти го ступаха на вратата.
„Не се учудвам, че това предложение дойде от петата колона на Турция – ДПС. Учудвам се, че ГЕРБ го подкрепи“, каза Сидеров и допълни, че това е „много, много, много лош знак“.
Иван Костов и Сергей Станишев в един глас обявиха, че трябва да има референдум, но когато преговорите на Турция с ЕС приключат. От ДПС се противопоставиха на нападките на Волен.
По това време на паметника на Цар Освободител ВМРО събра около стотина души в подкрепа на референдума. Ако се наложи, ще съберем над 500 000 подписа, колкото са необходими за автоматично организиране на референдум, зарекоха се войводите.

„Новинар”: Страстите за Турция в ЕС подпалиха пленарната зала

21 октомври 2010
Дебатите около искането за провеждане на референдум за членството на Турция в Европейския съюз разгоря страстите в Народното събрание. Близо два часа депутатите се занимаваха с процедурни въпроси и до обсъждане по същество така и не се стигна. Оказа се, че подписката, внесена от ВМРО, не може да бъде разгледана. Нямало проверка за валидността на подписите от страна на ГРАО, обясни шефката на парламента Цецка Цачева. Затова тя предложи НС да възложи на ГРАО да провери подписите.
Докато в НС спореха за провеждането на референдум за членството на Турция в ЕС, ВМРО организира митинг пред прозорците на депутатите. „Вече един час сме тук, а 240 мишока мълчат дали са „за“ или „против“ провеждането на такъв референдум“, коментира емоционално зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки. От своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че ще сезират Конституционния съд за решението на НС.
Пълен текст

Медиапул: ГЕРБ и ДПС забатачиха още повече искането за референдум за Турция

20 октомври 2010
За първи път ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно по ключов въпрос и така оставиха за неопределено време решаването на проблема дали да има, или не референдум за приемането на Турция в Европейския съюз.
В сряда след почти четиричасови дебати, които не бяха по същество дали да се проведе национално допитване, а кой да провери подписката, внесена от инициативен комитет на ВМРО, със 119 гласа „за“, 0 „против“ и 25 „въздържал се“ НС реши служба ГРАО да провери автентичността на подписите.
За това предложение гласуваха именно ГЕРБ и ДПС, “Коалиция за България“ се въздържа, а парламентарните групи на “Атака“ и “Синята коалиция“ не участваха в гласуването.
Дебатът започна от рано сутринта в сряда, като същото време около стотина симпатизанти на ВМРО имаха демонстрация пред парламента с искане за провеждането на референдума.
„Парламентарната група на “Синята коалиция“ подкрепя искането за провеждане на референдум за членство на Турция в ЕС, но той да се проведе едва след като ЕК призове страните-членски да подпишат договора за присъединяването на Турция“, каза Костов от парламентарната трибуна. Той изрази съжаление, че по такъв изключително важен въпрос Народното събрание не се отнася с необходимото внимание.
Костов декларира, че сините няма да гласуват предложението на Цачева служебно да бъде променен законът за референдумите и така ГРАО да се задължи да проверява автентичността на подписите при провеждане на допитване.
ГЕРБ внесоха такова предложение, тъй като според тях в закона имало пропуск и затова внесените още през юли над 300 хиляди подписи отлежаваха в НС, без по тях да има решение както е предвидено в закона.
„Зад процедурата се скрива един много важен дебат. На 3 октомври 2005 г. ЕС направи компромис и започна преговори с Турция, която беше окупирала част от чужда територия. Започнаха преговори без Турция да е изпълнила критериите от Копенхаген. Тогава българската политическа класа не реагира въобще освен реформаторската десница“, допълни Костов.
Според него има още много тежки въпроси, които България и Турция трябва решат. По думите му тези въпроси не могат да бъдат забавени и трябва да получат своевременно решение.
Костов смята, че дебатът за членството на Турция в ЕС трябва да започне още сега и че българското правителство да има ясна позиция.
Пълен текст

Днес.бг: Референдум – шоу made in НС

20 октомври 2010
Повече от два часа парламентът обсъжда кой да провери дали подписката на инициативния комитет на ВМРО за референдума за присъединяването на Турция към Европейския съюз е автентична. 
Проблемът, според председателя на НС Цецка Цачева, е в това, че законът за допитване до народа, който предишният парламент прие в края на мандата си, не задължава дирекция ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството да проверява подписката. 
Цецка Цачева дори издаде личен разговор с депутата от „Коалиция за България” Янаки Стоилов, който й споделил, че тройната коалиция е приела закона след 2 години отлежаване с убеждението, че няма да го прилага.
Мая Манолова от левицата обаче подчерта, че според закона за референдумите ангажимент за проверка на достоверността на подписката има председателят Цецка Цачева. 
Така или иначе 3 месеца след внасянето на 330 000 подписа в Народното събрание те не са проверени от ГРАО.
„Каква комуникация може да си води парламентът с една дирекция в едно министерство, че за 3 месеца да не може да се провери подписката. Смешно е това да са аргументите. Тук трябва да има дебат по същество”, попита Манолова.
„Вече веднъж сте се произнесли, когато сте приемали закона. Сега малко замълчете, защото този закон, в този му вид не работи”, отвърна обаче Цачева.
В крайна сметка депутатите гласуваха да възложат на ГРАО да провери достоверността на подписката. Преди това да се случи – не може да има дебат по същество, твърди председателката Цачева.
И наистина, такъв почти не се състоя. Опити в тази насока направиха Лютви Местан, Иван Костов и Сергей Станишев.
Местан припомни за Косовската криза
Депутатът от ДПС припомни важни стратегически решения, пред които страната ни е била поставена преди години – като например дали да разреши въздушен коридор за нападението върху Югославия. Тогава, според Лютви Местан, левицата е можела да събере поне 1 милион подписа срещу отварянето на въздушното пространство. 
„България нямаше да е трасирала пътя за евроатлантическото си развитие”, посочи депутатът. Затова, според него, и сега не трябва да се взима конюнктурно решение.
Костов похвали Борисов
Иван Костов обаче използва случая да похвали поведението на премиера Бойко Борисов по темата. Според него има основна разлика в актуалната позиция на България за членството на Турция в Европейския съюз и тази, която е декларирал Симеон Сакскобургготски преди години. Симеон Сакскобургготски е бил за присъединяването на южната съседка. Добре че дойде тази смяна на тройната коалиция, защото когато Бойко Борисов посети Турция, каза, че подкрепя пътя, по който ще върви тя за ЕС, което е съвсем различно нещо”, уточни Иван Костов.
Станишев: Спекулират с емоциите
С уточнението, че този дебат трябва да се води в присъствието на правителството, Сергей Станишев също опита да се включи по същество. Той припомни, че Турция е заявила желание да се присъедини към Европейския съюз още през 60-те години.
„Ангажиментът на Евросъюза е формулиран преди нашето членство и е заварен”, посочи бившият министър-председател. Освен това, според него преговорите с Турция са с отворен финал. 
Сергей Станишев е твърдо убеден, че България трябва да се произнесе, след като евентуално съседната държава е затворила всички глави. 
„Много се спекулира с емоции и исторически страхове на българските граждани”, предупреди лидерът на БСП.
Пълен текст

Нюз.бг: Войводите замалко да щурмуват парламента

20 октомври 2010
Десетки симпатизанти на ВМРО се събраха пред Народното събрание в очакване на решението на парламента относно провеждането на референдум за членството на Турция в ЕС.
Демонстрантите, предимно младежи, издигнаха българския трибагреник и знамето на патриотичната организация.
Скандирайки „Никога Турция в ЕС!“ и „Референдум“, симпатизантите призоваха народните представители да гласуват като българи.
Старозагорският представител на партията Кристиян Петков заяви, че днес е един ден, който ще остане в новата българска история освен с носталгията по кръвта на дедите ни и като ден, в който някой си позволи да поиска референдум и го получи.
Красимир Каракачанов дава решението на Народното събрание на Конституционния съд.
Под звуците на български патриотични песни зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заяви пред news.bg, че се очаква пред паметника на „Цар Освободител“ да се съберат над 500 души, като са пристигнали много хора от близките до София населени места.
Събрали сме се тук пред парламента на свободна България, за да настояваме и да молим депутатите да уважат волята на 330 хиляди български граждани, това заяви Велизар Енчев.
По думите му България е изправена пред опасността да попадне пред ново турско робство в рамките на ЕС, благодарение на БСП и нейния духовен водач Георги Първанов и на второ място – на управляващата в момента партия ГЕРБ и нейния министър – председател, който откровено е едно турско мекере.
В разгорещената си реч Енчев се обърка и вместо да каже: „Този човек ни мисли за идиоти“, той започна с „Този идиот….“
По думите на Енчев този човек подкрепи европейските перспективи на Турция.
От ВМРО заявиха, че това не е битка просто на България, а битка на Европа, на културата, а не на минаретата и на башибозуците, заяви Росен Веселинов и допълни: „Нашата борба ще продължи независимо как ще завърши този ден.“
След него думата взе Ангел Джамбазки, който каза, че Турция вече има представители в ЕС и това са евродепутатите от квотата на ДПС.
По думите му в момента в пленарна зала се води спор за това кой как е облечен. Волен Сидеров се обидил, че му направили забележка, че е с дънки и напуснал залата. „Ако ние бяхме вътре щяхме да се борим със зъби и нокти.“, заяви зам.-председателят на ВМРО.
Тези думи бяха последвани от възгласи на демонстрантите: „Да влизаме, да влизаме.“
След това Джамбазки допълни: „Вече час 240 мишока си губят времето с глупости.“
Някои от по-възрастните симпатизанти дори се просълзиха, слушайки патриотичните песни.
Минути преди НС да се произнесе за „да“ или „не“ относно референдума пред сградата на парламента прозвуча химна на България.
Красимир Каракачанов призова народните представители да не мислят къде и на кой коктейл ще отидат довечера, а да мислят за тези 330 000 българи, участвали в подписката.
2 часа парламентът говори откровени лъжи. Един от аргументите за отлагане на днешното гласуване е, че в закона няма параграф, който да задължи ГРАО да извърши проверката на събраните подписи. 3 месеца ние не почивахме и хората  не си измисляха повод да отложат своя подпис, заяви лидерът на ВМРО и призова: „Бъдете българи, а не мишки, които се крият зад партийни табелки“.
Протестът на симпатизантите се премести на задния вход на НС, където напразно очакваха някой народен представител да излезе и да внесе повече яснота около днешното решение, съгласно което на по-късен етап ще се решава ще има ли референдум или не. То бе посрещнато с мощни викове „Оставка“, „Боклуци“, „Турци сте“,“ И преди, и сега ДПС е мафия“.
Въпреки химна, който им пуснахме, за да патриотизираме, тези хора нямаха дупе, защото се държаха като задници, заяви Каракачанов. По думите му 3 месеца парламентът е спал и си е правил илюзията, че ние ще забравим след две седмици.
Каракачанов използва цитат на известен политик: „Имахме два избора – позора или войната.“ Те избраха позора сега ще получат войната. Тези хрантутници!, подчерта лидерът на патриотите.
Той обяви, че ще поиска Конституционният съд и омбудсманът да се самосезират. Президентът Първанов също трябва да вземе отношение по въпроса.
Това е нарушение на Конституцията, а когато хора с власт нарушават Конституцията, те са престъпници, заяви още Каракачанов и допълни: „Когато се гавриш с 330 хиляди граждани, между които и твоите деца, думата боклуци е най – подходяща. Гневът народен помита всичко пред себе си.“
Един от доброволците, събирали подписи, разпалено заяви: „Вие загубихте доверието на избирателите си, но сега спечелихте 330-хилядна армия, която ще ви помете. Нещастници, вие сте мъртви за България.“
След като не получиха исканото обяснение симпатизантите се разотидоха, а един от тях хвърли на жълтите павета хартиен фес – подарък за народните представители.
Припомняме, ВМРО и телевизия „СКАТ“ организираха и подписка за референдум срещу членството на Турция в Европейския съюз.
Акцията, която обхвана цялата страна, започна на 18 април и продължи до 18 юли.
Пълен текст

Нюз.бг: Кр. Каракачанов: Президентът мълчаливо подкрепя Турция за ЕС

20 октомври 2010
Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пред news.bg
Господин Каракачанов, как оценявате безпрецедентното решение на ГЕРБ и ДПС Народното събрание да отложи гласуването за референдум и да възложи на ГРАО проверка на подписите?
На 20 октомвриуправляващите грубо потъпкаха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според закона проверката вече трябваше да се е случила, а решението да се вземе до 14 октомври – три месеца след внасянето на 330-те хиляди подписи. Така законодателният орган на България стана закононарушител. Ето защо Конституционният съд и президентът трябва да се намесят, за да се предотврати легализирането на закононарушението.
Смятате ли да сезирате Конституционния съд?
Категорично, отложеното решение е нарушение на законовия срок, който е за произнасяне, а не за промяна на закона. ВМРО ще даде днешното решение на Народното събрание за разглеждане от Конституционния съд.
Какво е мнението ви за дебата в парламента?
Два часа в парламента се говориха откровени лъжи. Един от аргументите за отлагане на днешното гласуване е, че в закона нямало параграф, който да задължи ГРАО да извърши проверката на събраните подписи. Как се проверяват тогава подписите на всички партии и кандидати на изборите? Това е нарушение на Конституцията, а когато хора с власт нарушават Конституцията, те са престъпници. Но те не бива да забравят, че когато се гавриш с 330 000 граждани, между които и твоите деца, думата боклуци е най – подходяща. Както и, че гневът народен помита всичко пред себе си!
А как ще коментирате поведението на народните представители на „Атака“ в пленарна зала?
Волен Сидеров и другите членове на неговата парламентарна група напуснаха пленарната зала, защото тяхното предложение за провеждане на референдум с въпрос „Съгласни ли сте Турция да се присъедини като държава членка към Европейския съюз?“ беше отхвърлено. Но за депутатите от „Атака“ това беше само един удобен повод да устроят поредния си цирк.
Сините заеха позиция, чедебатът за членството на Турция в ЕС трябва да се проведе и трябва да започне още сега. Това продължение на започналото ви сътрудничество по места ли е?
Може и така да се разглежда. Парламентарната група на Синята коалиция подкрепи искането за провеждането на референдум за членството на Турция в Европейския съюз, но той да се проведе едва, след като Европейската комисия призове страните-членки да подпишат договора за присъединяване на Турция. И все пак ние от ВМРО не можем да не оценим положително тази позиция на СДС и ДСБ.
Какви начини ще използвате за да накарате депутатите да разгледат по същество искането ви за референдум?
Ние няма да забравим и ще се върнем при следващото гласуване. ВМРО ще продължи инициативата си и с други законови начини – самият Закон за референдумите позволява провеждането на нова подписка. Ако има следваща подписка, ще направим опит в нея да се включат над 500 000 граждани, което ще направи референдума задължителен, без да има нужда да се разглежда от Народното събрание.
Вярвате ли, че решението за провеждане на референдум все пак ще бъде гласувано от 41-ото Народно събрание?
Това решение трябва да се вземе от Народното събрание, а не на някой стадион или тенис корт. Абсурдно е тъкмо Народното събрание да нарушава закон. Народните представители се опитват да отложат решението, докато променят закона за всенародните допитвания. Три месеца ние не почивахме и хората не си измисляха повод да отложат своя подпис. Но тези хора нямат дупе, защото се държат като задници.
Как се отнасяте към намерението Народното събрание да промени формулировката на въпроса на референдума?
Въпросът за референдума е формулиран по следния начин: „Против ли сте членството на Турция в ЕС?“. Това е най-добрата формулировка и смисълът, заложен във въпроса, не трябва да се променя. Ние държим на този въпрос. Парламентът сега има два варианта – да одобри провеждането на референдум или да го отхвърли. Ако го одобри, в срок от два-три месеца президентът е длъжен да насрочи дата за провеждане на допитването. В него българският народ ще се произнесе дали одобрява членството на Турция в ЕС или не, а българското правителство трябва да се съобразява с това решение.
Споменахте президента. Много е интересно неговото мълчание по дискусията, която върви за референдума…
Изглежда президентът Георги Първанов взема отношение по някой въпрос само тогава, когато има някакъв личен мотив. За пръв път в България 330 000 български граждани са се подписали и искат референдум по действащ закон, а държавният глава мълчи. Това не е нормално! Явно той също подкрепя членството на Турция и тъй като не може да се изкаже негативно – поел е ангажименти някъде – мълчи. Но това за него е характерно – когато не му отърва, той не говори.
И все пак това мълчание на Георги Първанов не изглежда ли странно на фона на позицията на неговия политически съперник – Бойко Борисов, който подкрепя членството на Турция в ЕС?
Не съм много сигурен, че Георги Първанов и Бойко Борисов са политически съперници. Не знам дали това не е поредният пиар и на двамата.
Пълен текст

Нюз.бг: ГРАО иска пари за проверката подписите на ВМРО

20 октомври 2010
Ако ГРАО не се е произнесла за валидността на подписите на ВМРО с искането за референдум, подписката не може да бъде разгледана от парламента. В противен случай това е просто списък, обясни шефът на парламента Цецка Цачева.
Тя посочи, че от ГРАО я информирали, че проверката на такъв обем подписи не влиза в задълженията на службата и е необходимо финансово обезпечение на тази дейност. Не е ясно обаче от чий бюджет трябва да бъде заплатено на ГРАО. Как да бъде приложен законът?, попита Цецка Цачева.
Никой не бяга от дебат, увери още тя и посочи, че дискусия ще има, но когато има категоричен отговор, че подписката е валидна.
Няма основание, на което председателят на НС да може да задължи ГРАО да извърши проверката.
Призовавам за едно отговорно поведение всички парламентарни групи, настоя парламентарният шеф.
Този закон в този му вид не работи, заяви още парламентарният шеф и обвини бившите управници, че нарочно са го приели в настоящия му вид, защото са знаели, че не те ще го предлагат, а управляващите след тях.
В тази зала референдумната демокрация не се цени, заяви от своя страна Яне Янев, лидер на РЗС. Според него се цели подписката на ВМРО да последва съдбата на подписката за АЕЦ „Козлодуй“.
ГРАО да провери подписката, настоя той. Компетентният орган, който възлага проверка на ГРАО е ЦИК, информира лидерът на РЗС. Янев обвини депутатите от БСП , че искат да блокират работата на Цецка Цачева.
РЗС ще подкрепят предложението на Цецка Цачева, стана ясно още от думите на Янев, защото според него то ще „отпуши“ процедурата за провеждане на референдум.
Мая Манолова заяви, че изцяло в правомощията на председателя на НС е да разпореди проверка на ГРАО. Някой не си е свършил работата, посочи социалистката.
Пълен текст

Днес.бг: ВМРО дебне пред НС дебатите за референдум за Турция

20 октомври 2010
Десетки симпатизанти на ВМРО се събраха пред сградата на парламента, докато парламентът обсъжда искането за национален референдум за членството на Турция в ЕС.
То е подкрепено с подписите на близо 330 хиляди души и беше внесено от ВМРО и инициативен комитет.
Привържениците на ВМРО носеха български знамена и плакати с лозунги против влизането на Турция в Евросъюза. С викове „Никога на Турция в ЕС“ те призоваха депутатите да гласуват като българи.
Според партията Турция няма място в ЕС, тъй като не е европейска държава и членството й е против българските интереси.
„Турция не се е отказала да възстановява своето влияние в България. Няма избори в страната ни – може би без тези за домови съвет – в които Турция да не участва. Няма избори в България, в които турски граждани, карани с автобуси, платени и организирани от турската държава, да не гласуват и да не определят бъдещето на стотици български градове“, каза на протеста зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.
„Кметът на Кърджали се избира някъде из Анадола. Искаме ли кметът на София да се избира  в Анадола?“, попита Джамбазки.
Според него Турция финансира всяка обществена поръчка, която нейни фирми спечелят на чужда територия.
„Това е обяснението защо турци строят магистрала „Люлин“, защо турци работят в цяла Северна България, защо турци, които в живота си са построили два паркинга, строят метрото на София“, разпали се зам.-председателят на ВМРО. „Български пари отиват в турската икономика“, подчерта още той.
В същото време в пленарната зала дебатите бяха свързани предимно със законовата дупка по отношение на събраната подписка на 330 000 души. Оказва се, че нейната автентичност не е проверена. Това би трябвало да направи ГРАО, но законът за допитване до народа не го изисква от дирекцията. 
„Ние трябва да знаем при така действащия закон може ли Народното събрание да дебатира по същество. Моят отговор е не“, посочи председателят на парламента Цецка Цачева.
Пълен текст

Актуално.ком: Каракачанов за референдума: Депутатите са некадърни!

20 октомври 2010
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов нарече депутатите – некадърни. Тази квалификация бе породена от днешните събития.
 Днес изтича срокът, в който парламентът трябва да гласува – за или против провеждането на референдум. „А те днес, след два часа празнословни дебати, отложиха гласуването, с мотива, че трябва да проверят подписите. Което е смешно, защото имаха три месеца на разположение. От 16 юли до 20 октомври са три месеца и 4 дни. Имаха близо сто дни, в които да проверят нещата. Тяхната логика, че в закона не било упоменато, че ГРАО трябвало да направи проверката, не е сериозен аргумент. Защото в параграф 2 от Закона за свикване на референдумите се казва, че неуредените въпроси в Закона за референдумите се решават от Закона за избор на народни представители. Там много ясно и категорично е записано, че подписките, които се внасят от партиите, се проверяват от служба ГРАО за сметка на републиканския бюджет. Тези хора просто не искаха да вземат решение и отложиха решението“, коментира Красимир Каракачанов, предаде Фокус.
„Оттук нататък обаче представете си следния факт: След две седмици проверят подписите и гласуват за провеждането на референдум. Тогава всеки един народен представител може да сезира Конституционния съд, тъй като това, което ще направят след две седмици, ще е нарушение на закона. Законът е дал тримесечен срок да вземе решение. След като за три месеца не е взето решение от парламента, това е нарушение на закона. Тези хора или не разбират законите, или не искат да ги четат, но и в двата случая са некадърни като народни представители. Затова хората поискаха тяхната оставка, обясни Красимир Каракачанов.
В Закона за избор на народни представители пише – „подписките, които партиите внасят за избор на народни представители се проверяват от ГРАО за сметка на републиканския бюджет”.
„По тази логика утре може да кажат – че някой трябва да обезпечи изборите финансово, тъй като няма кой да ги обезпечи, защото сме в криза, ГЕРБ ще трябва да управлява 20 години. Това е несериозно, това е смешен аргумент. В едно гражданско общество на практика отказват да признаят един действащ закон. Кой да обезпечи това, да си намалят заплатите, да намалят разходите за гориво на правителствения самолет”, коментира Каракачанов. По думите му – подобни доводи са смешни и показват безсилието на народните представители да вземат решение.
„Те не смеят нито да кажат да, за референдум, нито да кажат против. И в двата случая се страхуват да не настъпят някой. Ако гласуват „за” референдум, ще им се разсърди Турция, ще им се разсърди американския посланик и ред други хора. Ако кажат, че са против референдума, ще разсърдят стотици хиляди български граждани. Те не може да се харесат на всички и го отложиха. Няма как да се харесат на всички, тъй като са избрани в парламента не да бъдат манекенки и манекени, а да вземат решения. Не всяко решение се харесва от всички, това е цялата работа“, коментира Красимир Каракачанов.
На днешния протест на ВМРО пред Народното събрание са участвали близо 700 души, симпатизанти на партията и обикновени граждани.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: ВМРО ще искат президентът и омбудсманът да питат Конституционния съд дали не е нарушен законът за референдумите

20 октомври 2010
София. ВМРО ще поискат президентът Георги Първанов и омбудсманът Константин Пенчев да попитат Конституционния съд дали народните представители днес не нарушиха закона с ре?

Последни Новини

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir