Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 27-31 януари 2011

вижте новините за нас – 27-31 януари 2011

Дарик нюз Благоевград: ВМРО вдига на протест недоволни от монополистите


Нюз.бг: Протест срещу „Свидетели на Йехова” в Плевен


„24 часа”: Шест причини да не се правим на комплексари


Актуално.ком: ВМРО: Циганите без привилегии!


Нюз.бг: Войводите „въстанаха“ срещу еврокъщите на циганите


Агенция „Фокус“: ВМРО иска среща с министър Томислав Дончев по темата за циганските гета


Агенция „КРОСС”: ВМРО: Циганите без привилегии!


„Утро” (Русе): Веселинов запали фитила с питане къде е кметът


„Янтра Днес” (В. Търново): ВМРО предлага общинска програма „ин витро“


Дарик нюз (Велико Търново): Пътеката в Зоната – нормално място за преминаване, искат от ВМРО


„Дневен Труд”: ВМРО иска оставката на премиера и съставяне на експертен кабинет


„24 часа”: ВМРО поиска оставката на Борисов


„Дневник”: Реакциите по новите записи на Танов


Актуално.ком: ВМРО: Ако записите са верни, Борисов да подаде оставка


BNews: ВМРО иска оставката на Бойко и експертен кабинет


Вести.бг: ВМРО иска оставката на премиера


Всекиден.ком: Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: Обща дясна президентска кандидатура ще има, ако отсега преговаряме открито и ясно


„Класа”: ВМРО иска оставката на премиера


Агенция „Фокус“: ВМРО настоява за оставка на кабинета и съставяне на експертен кабинет


Агенция „КРОСС”: ВМРО: Ако записите са верни, Борисов да подаде оставка


Агенция „Фокус“: Костадин Костадинов, ВМРО: Ще протестираме, ако се въведе такса електромер и водомер


Нюз.бг: Алексей Жалов: Българи като че ли е мръсна дума в Албания


Дарик нюз В. Търново: Да бъдат подкрепени семействата с репродуктивни проблеми, искат от ВМРО


Русе Инфо: Общинският съветник Искрен Веселинов поиска да отпадне отчетът на кмета за отминалата година


„Посредник” (Плевен): Студенти стават воеводи в отговор на провокация на ДПС

 


 

Дарик нюз Благоевград: ВМРО вдига на протест недоволни от монополистите

29 януари 2011

Предупредителен протест срещу исканите увеличения в цените на тока и водата организира ВМРО – Българско национално движение. Протестът е в четвъртък, 3 февруари, в 12 ч. пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщава сайтът на партията.

Монополистите от електроразпределителните и водните дружества искат въвеждането на такси „електромер“ и „водомер“ и нови увеличения на цените. През това време „Топлофикация София“ изпраща писма с мотиви за по-високи цени.

От ВМРО – Българско национално движение намират увеличенията за спекулативни и ориентирани единствено към печалба на гърба на потребителите във времена на общо поскъпване на живота.
Според ВМРО увеличенията в цените на комуналните услуги не са оправдани, а дружествата не са направили почти нищо, за да повишат качеството на услугата. В същото време държавата – в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране – подкрепя монополистите.
Разпространеният от ВМРО призив е „Да покажем на управляващите, че няма да търпим ценови терор!“.

През миналата година стотици български граждани, водени от ВМРО, протестираха пред централите на ЧЕЗ в София и Е.ОН във Варна, пред ДКЕВР, както и пред Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Стигна се и до сблъсъци с полицията. В резултат на протестите цените на тока тогава останаха почти непроменени.

Пълен текст

 

Нюз.бг: Протест срещу „Свидетели на Йехова” в Плевен

30 януари 2011

Активисти на ВМРО-БНД, духовници и граждани протестираха в Плевен пред молитвения дом на „Свидетели на Йехова“ с искането религиозното движение да спре проповедната си дейност, съобщи БНР.

Според протестиращите, „Свидетели на Йехова“ като опасна секта, която внушава на своите привърженици изолация от приятелите им и социалната среда, в която живеят. Сигнал до ВМРО за провежданите проповеди и за увеличаващия се брой на посетителите на службите, са подали живеещи в близост до храма плевенчани.

В протеста се включиха и представители на Българската православна църква, а по-късно в храма „Света Параскева“ ще бъде отслужена молитва за справяне с проблема. Младежката организация на воеводите в Плевен призовава за организирането на бдения и литийно шествие срещу „Свидетели на Йехова“.

Пълен текст

 

 

„24 часа”: Шест причини да не се правим на комплексари

28 януари 2011
Автор: Костадин Костадинов
АНАЛИЗЪТ „Пет причини да не правим референдум за Турция“ на г-н Валери Найденов в „24 часа“ има претенцията да обясни защо България не трябва да провежда референдум срещу членството на Турция в ЕС. Вместо това обаче авторът категорично изяснява защо страната ни няма своя външна политика през последните 20 г. и защо няма изгледи скоро да има. Тонът на обясненията внушава само едно – снишаване пред предизвикателствата на нашето време. Почти по живковски впрочем. Първо, обяснява се, че искането за референдума било законово недопустимо, защото Европейската комисия не била поискала от нас ратификация. Но въпросът за референдума гласи „Против ли сте членството на Турция в ЕС?“. Не става и дума за ратификация, а за допитване до българските граждани – нещо, което все още законите у нас позволяват. Към управляващите за втори път се отправя подкана да нарушат закона, след като вече отдавна изтекоха всички срокове, в които Народното събрание трябваше да се е произнесло.
Второ, допитването щяло да противопостави българите по етнически и религиозен признак. А законът го забранявал. Не ми стана ясно кое забранява законът – противопоставянето или допитването. Но не ми стана ясно и защо? У нас живеят стотици хиляди турски граждани? Или темата на допитването някой разчита като „Вън турците от България “ ?! И това ако не е спекулация със страховете на хората у нас, здраве му кажи. По тази логика ДПС например отдавна трябваше да е забранено.
Трето, това, че не направихме референдум за собственото си членство в ЕС, не означава, че трябва да се откажем от идеята по принцип. Това, че България през 2006 г. се е управлявала от хора, незачитащи мнението на българите, не означава, че трябва да забравим завинаги идеята за референдум.
Четвърто, референдумът най-вероятно щял да бъде загубен. То и партиите, като отиват на избори, знаят, че само една ще спечели, но никоя от тях досега не е предложила изборите да се отменят.
Пето, което е свързано с горното: дори ВМРО да спечели референдума, той щял да е безуспешен, защото нямало да има активност от 60%. Даже според автора се знае колко щяла да бъде тя – 30%. Тук мога само да добавя, че очевидно авторът разполага с много сериозно социологическо проучване, защото още отсега, преди всякаква агитация, преди всички месеци на предвидената по закон разяснителна кампания по медиите за референдума, знае резултата. Май наистина няма да е лошо да се замислим за отмяна на изборите – Валери Найденов вече знае резултатите. Шесто, засега Турция нямала изгледи да влезе в ЕС. Няма, няма, пък току затворят някоя преговорна глава. Или отворят нова. И тук се стоварва главният довод – самата Турция не искала вече да влиза в ЕС. Даже се цитира и книга от проф. Дарко Тасевски. Всъщност става дума за именития сръбски османист Дарко Танаскович, който обаче в изследването си за неоосманизма никъде не твърди, че Турция се е отказала от идеята си за членство в ЕС. Вместо това обяснява, че ислямистите, които са на власт там просто няма да направят драма, ако им се откаже. И може би ще използват това за издигане на авторитета си във вътрешен план и пред световната ислямска общност.
Впрочем обяснява се как Турция искала да бъде лидер в мюсюлманския свят, да доминира на Балканите и т.н. И аз искам България да бъде на три морета, но скоро няма изгледи да се случи. Турция е страна с три много дълбоки вътрешни разлома – между ислямисти и секуларисти, между сунити и шиити, между турци и малцинствените групи на кюрди, араби, айсори, арменци, хем-шинли и лази. Тя не е нито толкова силна, колкото й се иска, нито толкова слаба, колкото на нас ни се иска. Това са реалностите и с тях трябва да се съобразяваме. Никой не е казал, че трябва да се скъсват отношения с Турция или пък да се води антитурска кампания у нас. Но и никой не трябва да обяснява как трябва да подчиняваме външната си политика на центрове извън България.
Валери Найденов много правилно отбелязва, че България допусна много грешки – с възродителния процес, с разрешаването на прекомерно турско влияние у нас, с огласяването на досиетата на дипломатите. Но идеята за референдум е коренно различна. Тя не идва от кабинетите на министри или партийни работници, а е събирала подкрепа по улиците на България в продължение на месеци. Нека дадем поне веднъж право на българския народ да се изкаже по важен за своето бъдеще въпрос и да спрем да се държим с него като с малко малоумно дете. Неуважението към народа издава само национални комплекси, нищо друго.

Актуално.ком: ВМРО: Циганите без привилегии!

27 януари 2011
Средства на европейските данъкоплатци отново ще изчезнат в поредния „ромски проект”. 
Този път циганите щели да строят домове с подарени материали под напътствията на специалисти, алармира ВМРО.
От партията заявиха, че не могат да приемат, че някой ще получава безвъзмездно земя или строителни материали, само защото е циганин. Ако този проект започне, то всеки български гражданин ще е в правото си да отиде и да поиска земя и материал за къща.
ВМРО настоява за среща с министър Томислав Дончев, на която да представи своите предложения. Идеята на министъра чрез еврофондове да се облагородят гетоизирани райони в България, неселени предимно с невписани в обществото ни цигански общности, трябва да се развие в няколко ясни стъпки, които ВМРО нееднократно е предлагала.
Пълен текст

Нюз.бг: Войводите „въстанаха“ срещу еврокъщите на циганите

27 януари 2011
ВМРО настоява за спешна среща с министъра на евросредствата Томислав Дончев. Причината е поредният „ромски проект“, съгласно който циганите ще строят домове с подарени материали под напътствията на специалисти.
ВМРО не може да приеме, че някой ще получава безвъзмездно земя или строителни материали, само защото е циганин. Ако този проект започне, то всеки български гражданин ще е в правото си да отиде и да поиска земя и материал за къща, се казва в изявление изпратено до медиите.
Според ВМРО идеята на Дончев „да се облагородят гетоизирани райони в България, неселени предимно с невписани  в обществото ни цигански общности, трябва да се развие в няколко ясни стъпки.“
Пълен текст

Агенция „Фокус“: ВМРО иска среща с министър Томислав Дончев по темата за циганските гета

27 януари 2011
София. ВМРО настоява за среща с министър Томислав Дончев, на която да представи своите предложения за циганските гета. Идеята на министъра чрез еврофондове да се облагородят гетоизирани райони в България, неселени предимно с невписани в обществото ни цигански общности, трябва да се развие в няколко ясни стъпки, които ВМРО нееднократно е предлагала, заявиха от партията.
На първо място – трябва да се облагородяват градски части, които се намират в рамките на градоустойството, а незаконните бараки и постройки трябва да бъдат премахнати. За ВМРО е неприемлива тезата под формата на облагородяване да се „узаконяват“ цигански гета.
Второ: обитателите на „облагородените“ райони следва не само да участват в строежа на домовете си, а и да заплатят разходите, направени за материали, проекти и прочее. Нека всеки нов построен дом с подарени материали след това да бъде отработен от получателя си под формата на трудова повинност по големите инфраструктурни проекти в държавата. В противен случай отново сме свидетели на тежка социална несправедливост, която ще облагодетелства цигани заради произхода им за сметка на българите данъкоплатци.
Трето: трябва да се изработи ясен и постоянен график и план за премахване на гетата и тяхното облагородяване по ред на степента на обществената опасност, която представляват. Пример: едно „облагородяване“ на „Филиповци“, а никакво действие спрямо Виетнамските общежития в София, според ВМРО, си е чист пропаганден предизборен проект.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Циганите без привилегии!

27 януари 2011
ВМРО настоява за среща с министър Томислав Дончев, на която да представи своите предложения. Идеята на министъра чрез еврофондове да се облагородят гетоизирани райони в България, неселени предимно с невписани в обществото ни цигански общности, трябва да се развие в няколко ясни стъпки, които ВМРО нееднократно е предлагала.
На първо място – трябва да се облагородяват градски части, които се намират в рамките на градоустойството, а незаконните бараки и постройки трябва да бъдат премахнати. За ВМРО е неприемлива тезата под формата на облагородяване да се „узаконяват“ цигански гета.
Пълен текст

„Утро” (Русе): Веселинов запали фитила с питане къде е кметът

28 януари 2011
С порой от декларации се пад цака аха общинските съветници
Сесията на общинския съвет започна с неочакван скандал. Фитила запали декларация на Искрен Веселинов, който от името на ВМРО и Синята коалиция атакува кмета Божидар Йотов.
През декември, докато ние заседавахме, градоначалникът не беше тук, но го видяхме на снимка във вестниците с чаша на едно откриване, заяви Веселинов. Това било проява на неуважение към местния парламент и нарушение на ЗМСМА, възмути се той. Понеже кметът отсъстваше и от вчерашното заседание, Веселинов настоя точката за отчета на бюджет 2010 да отпадне от дневния ред. Нещо повече, той дори подхвърли, че всички предложения, на които Йотов е вносител, не бива да се гледат.
От тук нататък се завърза един безкраен спор за това дали зам.-кметът Александър Неделчев, който има заповед да замества кмета, има право да го представлява и пред общинския съвет.

„Янтра Днес” (В. Търново): ВМРО предлага общинска програма „ин витро“

28 януари 2011
Общинските съветници от ВМРО доц. д-р Милен Михов и Николай Цонев предлагат да бъде създадена Общинска програма за подпомагане на семействата, които са решили да ползват процедурата „ин витро“. За целта те ще поискат да бъдат отделени 30 000 лв. от разходната част на бюджета, а максималната еднократна помощ за семейство с репродуктивни проблеми да е в размер до 3000 лв.. Това би дало възможност всяка година Програмата да помогне на десет семейства в Общината.
Предприемаме тази стъпка, защото демографската ситуация в България е катастрофална и тенденциите сочат, че през 2050 г. населението ще е предимно застаряващо, а българите – малцинство, посочиха двамата съветници. Основните причини са емиграцията и ниската раждаемост. В същото време в страната има 200 000 семейни двойки с репродуктивни проблеми. Тъй като демографската криза засяга и община В. Търново, смятаме, че подпомагането на такива семейства е един от начините за преодоляването й и трябва да е приоритет не само на държавата, но и на местната власт, каза доц. Михов. В България вече има общини като Русе, където успешно се прилагат програми за финансово подпомагане на семейства при извършване на ин витро процедури. Двамата съветници ще поискат 15 хил. лв. от инвестиционната програма за изграждане на пешеходна пътека в кв. Зона В, за да се улесни придвижването на хората в квартала. Пешеходната зона свързва двете основни улици в квартала „Драган Цончев“ и „Васил Златарски“ и се ползва от по-голямата част от хората, живеещи там.
Пълен текст

Дарик нюз (Велико Търново): Пътеката в Зоната – нормално място за преминаване, искат от ВМРО

28 януяри 2011
Пътеката, която свързва улиците Драган Цончев и Васил Златарски в кв. Зона В да бъде превърната в нормално място за преминаване с трайна настилка, стълби и парапети, искат общински съветници от ВМРО. Те са внесли предложение в общинската администрация и местния парламент за включване на обекта в Инвестиционната програма за 2011 г. „Това предложение може да бъде прието, въпреки условията на криза и трудностите на бюджета, защото нужните инвестиции не са големи“, смятат съветниците. По предварителни изчисления ще бъдат необходими 15 000 лева. „Няма да подкрепим бюджета, ако този обект не бъде включен в инвестиционната програма“, заявиха съветниците от ВМРО Милен Михов и Николай Цонев. „Това е едно от условията, с които обвързваме подкрепата си за бюджета. Другото е да бъде създадена Общинска програма за финансова подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми“, уточниха двамата съветници.
Пълен текст

„Дневен Труд”: ВМРО иска оставката на премиера и съставяне на експертен кабинет

26 януари 2011
Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие. Това се казва в становище на ВМРО, изпратено до медиите.
Единствената конструктивна възможност в тази ситуация, според партията, е Борисов да подаде оставка, а с полагащия им се по конституция мандат управляващите да съставят експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа. Това трябва да е кабинет, който ще представи ясна програма, отговорности и срокове, а не досегашната хаотична дейност и евтин популизъм, категорични са от ВМРО.
„Това трябва да е кабинет, в който управляващите да ползват експерти, а не неуспели политически фигури, които сегашното правителство създаде в изобилие. Приоритетните въпроси на новия кабинет трябва да бъдат насърчаването на българския бизнес, здравеопазването и катастрофалните демографски проблеми“, смятат от ВМРО.
„Ако записите са верни, България очевидно се връща във времената на феодалното общество. Общество, в което близостта с владетеля е решаваща и се отплаща. С атаките един към друг в последните дни, българските политици на практика се самоубиват групово. И това ще бъде добре, ако по този начин се постави край на един прояден от корупция политически „елит“, дошъл на власт с обещания за „нов морал“, се казва в съобщението.
„Все по-осезаемо се усеща, че България се нуждае от алтернатива. Единственият път сега е патриотична платформа, зад която да се обединят граждани и за пръв път принципите да бъдат поставени над коалиционните усилия. Именно за това работи ВМРО днес. Ние, българските патриоти, можем да дадем на българското общество реалната алтернатива“, завършва опозиционната партия.
Пълен текст

„24 часа”: ВМРО поиска оставката на Борисов

26 януари 2011
Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие. Това се казва в становище на ВМРО, изпратено до медиите.
Единствената конструктивна възможност в тази ситуация, според партията, е Борисов да подаде оставка, а с полагащия им се по конституция мандат управляващите да съставят експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа. Това трябва да е кабинет, който ще представи ясна програма, отговорности и срокове, а не досегашната хаотична дейност и евтин популизъм, категорични са от ВМРО.
Пълен текст

„Дневник”: Реакциите по новите записи на Танов

26 януари 2011
От ВМРО настояха за оставка на правителството и нов експертен кабинет. „Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие“, се посочва в съобщение, разпространено до медиите. Затова ВМРО отново предлага единствената конструктивна възможност в тази ситуация –  Борисов да подаде оставка, а с полагащия им се по конституция мандат управляващите да съставят експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа, който да представи ясна програма, отговорности и срокове, а не досегашната хаотична дейност и евтин популизъм.
Пълен текст

Актуално.ком: ВМРО: Ако записите са верни, Борисов да подаде оставка

26 януари 2011
„Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие“. Това се казва в позиция на ВМРО, предаде КРОСС.
Пълен текст

BNews: ВМРО иска оставката на Бойко и експертен кабинет

26 януари 2011
ВМРО отново предложи  Борисов да подаде оставка, а с полагащия им се по конституция мандат управляващите да съставят експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа.
Това трябва да е кабинет, в който управляващите да ползват експерти, а не неуспели политически фигури, които сегашното правителство създаде в изобилие, смятат войводите. Приоритетните въпроси на новия кабинет трябва да бъдат насърчаването на българския бизнес, здравеопазването и катастрофалните демографски проблеми, смятат от ВМРО.
Пълен текст

Вести.бг: ВМРО иска оставката на премиера

26 януари 2011
Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие, се казва в становише ВМРО, изпратено до БГНЕС.
Пълен текст

Всекиден.ком: Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: Обща дясна президентска кандидатура ще има, ако отсега преговаряме открито и ясно

26 януари 2011
Г-н Каракачанов, готви ли се ВМРО за предстоящите избори?
Подготовката за избори тече повече от половин година. Най-вече с това, че местните структури вече имат инициативата да номинират своите кандидати за общински съветници, за кметове, да участват в разговори с други формати, които са в дясноцентристкото пространство с оглед да се търси консолидация на местния вот. Защото виждаме, че от една страна имаме сега действащите кметове, които също не стоят със скръстени ръце. От друга страна имаме големите амбиции на ГЕРБ да овладее всички общини в страната.
Да очакваме ли, че преди предстоящите местни избори ще има повече коалиции на ВМРО и по-малко самостоятелно явяване на партията?
Пълен текст

„Класа”: ВМРО иска оставката на премиера

26 януари 2011
Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие, се казва в становише ВМРО, изпратено до БГНЕС. Затова ВМРО отново предлага единствената конструктивна възможност в тази ситуация.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: ВМРО настоява за оставка на кабинета и съставяне на експертен кабинет

26 януари 2011
София. Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие. Това се посочва в позицията на ВМРО, съобщиха от партията.
ВМРО отново предлага единствената конструктивна възможност в тази ситуация – Борисов да подаде оставка, а с полагащия им се по конституция мандат управляващите да съставят експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа. Това трябва да е кабинет, който ще представи ясна програма, отговорности и срокове, а не досегашната хаотична дейност и евтин популизъм. Това трябва да е кабинет, в който управляващите да ползват експерти, а не неуспели политически фигури, които сегашното правителство създаде в изобилие. Приоритетните въпроси на новия кабинет трябва да бъдат насърчаването на българския бизнес, здравеопазването и катастрофалните демографски проблеми, смятат от ВМРО.
„Ако записите са верни, България очевидно се връща във времената на феодалното общество. Общество, в което близостта с владетеля е решаваща и се отплаща. С атаките един към друг в последните дни, българските политици на практика се самоубиват групово. И това ще бъде добре, ако по този начин се постави край на един прояден от корупция политически „елит”, дошъл на власт с обещания за „нов морал”.
Все по-осезаемо се усеща, че България се нуждае от алтернатива. Единственият път сега е патриотична платформа, зад която да се обединят граждани и за пръв път принципите да бъдат поставени над коалиционните усилия. Именно за това работи ВМРО днес. Ние, българските патриоти, можем да дадем на българското общество реалната алтернатива”, се посочва още в позицията на ВМРО.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Ако записите са верни, Борисов да подаде оставка

26 януари 2011
„Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие“. Това се казва в позиция на ВМРО.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Костадин Костадинов, ВМРО: Ще протестираме, ако се въведе такса електромер и водомер

26 януари 2011
София. Най-късно до средата на февруари ВМРО ще организира протест, ако не получи отговор от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на въпросите, които организацията е поставила във връзка с въвеждането на такса електромер и водомер. Това заяви за радио „Фокус” заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. По думите му, ако ДКЕВР допусне въвеждането на такса електромер и водомер, може би по-нататък трябва да очакваме и такса телевизор или такса влизане в магазин. Костадинов е категоричен, че ако това се случи, ВМРО има готовност да организира протести и то не пред енергийните компании, а пред ДКЕВР. „По принцип по закон от ДКЕВР имат време до средата на годината да преценят ще скача ли цената на тока, а това е другото, което искат, ще се въведат ли тези промени, няма ли да се променят и т.н. Време има, ние сме заявили вече нашата позиция, така че чакаме отговор. Силно се надяваме да не се наложи да протестираме, но ако се наложи ще протестираме и то ще протестираме много радикално”, каза още Костадинов. Според допитване на ВМРО само 1 – 2% от хората одобряват въвеждането на такса водомер и електромер, уточни заместник-председателя на ВМРО Костадин Костадинов.
Пълен текст

Нюз.бг: Алексей Жалов: Българи като че ли е мръсна дума в Албания

27 януари 2011
Фотографска изложба за българите от албанския район „Голо Бърдо“ се открива на 28 януари (петък) в сградата на националния музей „Земята и хората“ в София. Началото е в 18.30 ч. Основен организатор е Сдружението „Нашенци“.
Сред организаторите са още Националният музей „Земята и хората“, Фотографска къща „Ралица“ и ВМРО – Българско национално движение.
Автори на изложбата са н.с. І ст. д-р Веселка Тончева от Института по фолклор при БАН и Алексей Жалов, изпълнителен зам.-председател на Българската федерация по спелеология, който бе любезен да даде интервю за news.bg.
Откъде е интереса у един спелеолог към българите от „Голо Бърдо“?
Моят интерес към „Голо Бърдо“ бе мотивиран от филма, който бе излъчен по БНТ през 1993 г. На мен като спелеолог ми направи впечатление релефа на областта и реших, че там би могло да има пещери. Година по-късно моя милост и още трима колеги посетихме района и така попаднахме на българите там. Когато това се случи, ние прегърнахме идеята, че трябва да се работи тези хора да станат известни на българската общественост и ако може самите ние да направим нещо за тях.
Какво по-конкретно имахте предвид?
Още при първата ни спелеоложка експедиция, която организирахме през 2002 г., имахме ясното съзнание, че ако не можем да помогнем пряко, то можем да направим това косвено. Със самото си присъствие ние бихме могли да помогнем на хората в „Голо Бърдо“ – чрез контакта им с нас – да се самоидентифицират. Защото това е един много сериозен проблем за тези хора. Част от тях не знаят какви са – българи или македонци. Не говоря за тези, които откровено казват: „Ние сме си албанци!“, като имат предвид не тяхната национална принадлежност, а страната, в която живеят.
Доколко е запазено българското в „Голо Бърдо“?
Това е най-сложният въпрос. Една част от нашите сънародници там твърдо се определят като българи, докато други заявяват, че са такива конюнктурно – в зависимост кой ги пита! Затова е много трудно процентно да се каже какво е съотношението между тези, които се самоопределят като българи и македонци. За това по мое мнение определена вина има и българската дипломация. И то не само по отношение на българите в „Голо Бърдо“, но и на тези, които живеят в останалите райони на Албания.
Пълен текст

Дарик нюз В. Търново: Да бъдат подкрепени семействата с репродуктивни проблеми, искат от ВМРО

26 януари 2011
Предложение в Общинския съвет за създаване на Програма за асистирана репродукция ще внесат съветниците Милен Михов и Николай Цонев. Предприемаме тази стъпка, защото демографската ситуация в България е катастрофална и тенденциите сочат, че през 2050 година населението ще е предимно застаряващо, а българите- малцинство, посочиха двамата съветници.
Основните причини за задълбочаващата се демографска криза са емиграцията и ниската раждаемост. В същото време в страната има 200 000 семейни двойки с репродуктивни промени. Тъй като демографската криза засяга и община В. Търново, смятаме, че подпомагането на такива семейства е един от начините за преодоляване на негативните демографски тенденции и трябва да е приоритет не само на държавата, но и на местната власт, каза Милен Михов. В България вече има общини, които успешно прилагат програми за финансово подпомагане на семейства при извършване на ин витро процедури.
Съветниците на ВМРО правят предложението си във връзка с разглеждането на бюджета на Общината за 2011 година. В предложението е записано Програмата за асистирана репродукция да бъде създадена като част от социалните дейности на Общината, а финансирането на Програмата да е в размер на 30 000 лева за година, които да бъдат включени в разходната част на бюджета.
Михов и Цонев предлагат още максималната еднократна помощ за семейство с репродуктивни проблеми да е в размер до 3 000 лв., което би дало възможност всяка година Програмата да помогне на десет семейства в Общината.
От ВМРО ще настояват и за осигуряване на пари за изграждане на път в кв. Зона В, който да свързва улиците Драган Цончев и Васил Златарски. Двете наши предложения са и нашите две условия, от които зависи подкрепата ни за бюджета на Община Велико Търново за 2011 година, заявиха общинските съветници т ВМРО.
Пълен текст

Русе Инфо: Общинският съветник Искрен Веселинов поиска да отпадне отчетът на кмета за отминалата година

27 януари 2011
Поради отсъствието на кмета на община Русе Божидар Йотов от залата и липса на депозирано в деловодството на надлежно уведомление  за това, общинският съветник Искрен Веселинов поиска преди началото на днешната сесия на ОбС – Русе да не се разглежда годишния отчет от програмата за управление на община Русе. А заедно с това и повечето точки с предложения на кмета. Той не прие заповедта за делегиране правомощия на зам. – кмета Александър Неделчев, а освен това направи остра забележка към Общинска администрация – Русе за бъдещо присъствие на кмета в залата. Преди това съветникът даде пример с предходната сесия, когато кметът не присъства. На следния ден съветниците го видели по страниците на вестниците как реже лентата на голям търговски обек?

Последни Новини

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Каракачанов представи книгата си „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ в Ловеч

Ловчанлии с притеснение следят развитието на военните конфликти В четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посети Ловеч и се...

Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

Лекарства за Европа, но при какви условия? Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по...

Д-р Петрова: За пръв път през 2023 г. в България се раждат под 50 хиляди бебета

Д-р Султанка Петрова, председател на НЖО на ВМРО и бивш заместник социален министър отговаря на въпроса: изчезваме ли? Повод...

20 април (събота), Русе – велопоход „Помни героите“

ВМРО - Русе и сдружение „Вело Русе“ ще проведат традиционния велопоход Русе - Гюргево на 20 април. Под наслова...

Поредно безобразие на бившия военен министър Тагарев

Лъсна поредно безобразие на самозабравилия се бивш вече военен министър Тагарев – праща Военна полиция на журналисти, заради публикации в медиите срещу...

Евродепутатът Андрей Слабаков събра олимпийски шампиони в Брюксел

Основна цел на организираното от българския представител в ЕП събитие е да се подпомогне развитието на детско-юношеския спорт На...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir