Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 5-6 януари 2011

вижте новините за нас – 5-6 януари 2011

Дарик нюз (Русе): ВМРО дарява трибагреници на смелчаците на Йордановден


„Утро“ (Русе): Байраци за смелчаците на Йордановден от ВМРО


„Галерия“: Магарета камикадзета предизвикали Балканската война


ТВ „Европа”: ВМРО е против поскъпването на водата в София, иска разваляне на концесията


„Стандарт”: Ангел Джамбазки: МВР да влезе в епохата на Хорейшо


Актуално.ком: ВМРО иска разваляне на концесията със „Софийска вода“


Фрог нюз: ВМРО против поскъпването на водата за софиянци


Агенция „КРОСС”: ВМРО иска разваляне на концесията на „Софийска вода“


Дарик нюз (Русе): ВМРО дарява трибагреници на смелчаците на Йордановден

5 януари 2010
ВМРО-Русе ще направи дарение за утрешния Богоявленски ритуал във водите на Дунав. Всеки от смелчаците, които ще се хвърлят в ледената вода за кръста, ще получи от войводите по един трибагреник. Знамената ще бъдат предоставени на Русенска митрополия, за да бъдат връчени лично от дядо Неофит. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан, а според българската традиция на Йордановден се освещават бойните знамена на Българската армия. Идеята на войводите е дарявайки флага да припомнят на исконните български ценности и традиции, които ни съхраняват през вековете като нация.
Пълен текст

„Утро“ (Русе): Байраци за смелчаците на Йордановден от ВМРО

6 янураи 2010Р
Всеки, който се реши днес да се хвърли в битка за Богоявленския кръст във водите на Дунав, ще получи от ВМРО-Русе трибагреник, обявиха от патриотичната организация. Знамената ще бъдат предоставени на Русенска митрополия, за да бъдат връчени лично от владиката Неофит.
Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Иордан, а според българската традиция на Иордановден се освещават бойните знамена на Българската армия. Дарителският жест на ВМРО е напомняне за бойната й слава

„Галерия“: Магарета камикадзета предизвикали Балканската война

6 януари 2010
Когато през 1911 година Тодор Александров, Христо Чернопеев и Петър Чаулев възстановили и оглавили Вътрешната македоно-одринска революционна организация плановете им предвиждали да използват въстанията на албанците срещу общия враг – Турция. Четите на ВМОРО подклаждали напрежението в Македония, но за да дойде свободата, били необходими и външни усилия.
Атентатите на дългоухите, осъществени от ВМРО, довели до страшни кланета на българи В Македония
В Централния комитет на ВМОРО Тодор Александров наложил волята си – с помощта на терора да се провокират турски изстъпления срещу българите в Македония. Планът на войводите предвиждал с няколко атентата да предизвикат освободителната война на България срещу Турция.
Така благородната идея да се освободят поробените съотечественици в Македонско стигнала до своята терористична реализация. Веднага се създала необходимата организация „бомбените ексове“ да разтърсят улиците и чаршиите на по-големите градове. На Тодор Александров най му се чувала думата във ВМОРО – с гърмежите и неизбежните жертви той се надявал общественото мнение в България и Европа да застане на страната на революционерите. Нещата се променили и в тактически план. Организацията на атентатите се възлагала на обвити в тайнственост малки бойни групи, а това гарантирало минимални жертви сред терористите. Главните заговорници в замислените атентати освен Тодор Александров били Владимир Сланков от Велес и Кръстьо Лазаров от Куманово. За да намалят риска, атентаторите включили в бомбените взривове верните помощници на хората в балканския регион – магаретата.
Първата бомба избухнала на 4 декември 1911 г. близо до джамията в град Щип. Взривът бил натоварен на дисагите на магаре камикадзе и трябвало
да събори конака, но животното тръгнало в съвсем друга посока. Улиците били пълни с народ – било пазарен ден. Динамитът, смесен с подкови и гвоздеи, се взривил с ужасен гърмеж – паникьосани и обезумели хора тичали по щипските улици.
Убит бил един турчин, а ранените били 28. Почти веднага след атентата тълпа разярени мюсюлмани нападнала българското населе-
ние. Станал истински кървав погром – в Щип разярените турци убили 20 българи, а ранените били над 400. В неуправляемите изстъпления на тълпата се включили и редовната турска войска, и полицията.
Само за около месец ВМОРО извършила седем идентични един на друг атентати. Били атакувани с бомби с часовников механизъм три околийски управления – в Кичево, Крушево и Конаре. Магаретата камикадзета се появявали край жп линии, тържища, градски мегдани – и навсякъде динамитът избивал хора. Някои от тях – съвсем невинни. Турските власти забелязали странната закономерност – взривовете ставали винаги край изоставени от стопаните си на улицата магарета. Из народа започнали да наричат атентатите магарешки – с това име те останали в историята и почти век след страшните експлозии.
Реакцията в България не била съвсем по мераците на атентаторите. Правителството на Иван Гешов изпратило протестна дипломатическа нота до турските власти за погрома в Щип. Външният министър на южната ни съседка Асъм бей, за да не се обтягат съвсем отношенията, предизвикал съдебен процес срещу виновниците за клането в Щип. В скопския съд били изправени 72 души – 43 от тях получили различни срокове затвор. В крайна сметка войната се разминала. ВМОРО обаче не искали да отстъпят от своя план. На 1 август 1912 г. в центъра на македонския град Кочани избухнала бомба със страшна сила. Жертвите надминали всички досегашни „магарешки атентати“ – смъртта си на градския площад намерили 24 човека. Понеже пак било пазарен ден и взривът отново бил хвърлен „на сляпо“ – повечето от загиналите били българи. Сред жертвите имало само 4 турци. Малко след първия взрив се чува нов страшен гърмеж – до градския мост. Този път няма жертви, защото хората вече се разбягали.
Най-страшното настъпило след час-два
Озверени орди от заптиета и башибозук тръгнали от къща на къща в българските махали на Кочани. Хората, включително жени и деца, били извличани като дивеч от домовете си. Някои от тях били клани и разстрелвани на място. Наказателната операция траяла повече от десет часа. Труповете били събрани в двора на църквата. По искане на западните сили властите въвели военно положение в града, но мярката дошла късно. В Кочани от турските изстъпления намерили смъртта си над 40 души, мнозина били ранени и осакатени за цял живот. Последният „магарешки атентат“ проехтял на 10 септември същата година. На чаршията в град Дойран отново магаре без стопанин се взривило около 9 часа сутринта.
Смъртоносният товар в дисагите му адска машина с часовников механизъм, убил 13 души и ранил тежко 46. Всички жертви били турци.
След канонадата в Кочани и Дойран, и след турските нечовешки кланета, общественото мнение в България се събудило. Тръгнала лавина от официални протести срещу Турция, митинги и събрания заливали страната. В София се събрал Всенароден събор, който поискал незабавна мобилизация. Вестниците се напълнили с патриотични и антитурски статии, които искали само едно: „На нож към Цариград!“. Цар Фердинанд I вече успял да събере в общ Балкански съюз всички останали съседни държави. Но на царската глава имало и други грижи – навършили се 25 години от възкачването му на българския трон. Фердинанд искал да отбележи тържествено юбилея си, и
то под благосклонния поглед на коронованите глави от цяла Европа. Хич не му било до война, макар да разбирал, че може да добави към атрибутите си и войнска слава. Натискът на народа (и македонските войводи) да се тръгне незабавно към Турция накарал управниците да решат – война ще има!
Съюзници на България в бъдещата война вече били
Гърция и Сърбия. Към тях присъединил войските си и черногорският княз Ники-та. Дипломатическите совалки между балканските столици бързо скрепили Балканския съюз. Великите сили (не всички!) се опитали да поотложат с няколко месеца военните действия. Напрежението в София било с изключително висок градус.
От българското външно министерство изпратили депеша до дипломатическото ведомство в Русия. В нея пишело черно на бяло: „Ако България не влезе във война с Турция, в София ще избухне революция!“.
На 30 септември 1912 г. с указ цар Фердинанд обявил обща мобилизация. А на 18 октомври всички страни от Балканския съюз обявили война на Турция.

ТВ „Европа”: ВМРО е против поскъпването на водата в София, иска разваляне на концесията

4 януари 2011
ВМРО е категорично против исканията на концесионера “Софийска вода” за повишаване цената на водата за столичани, съобщават от организацията. “Софийска вода” иска увеличение на потребителската цена с 25%, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е склонна на 6,25% поскъпване от 1 февруари.
Това ще е поредното нарушение на договора от страна на концесионера и ще е поредният удар върху джоба на софиянци, се казва по-нататък в съобщението. Съгласно договора, подписан през 2000 г., крайната цена на водата за потребителите трябваше да е около 60-65 стотинки на кубик. В момента тя е 1.536 лв., т.е. близо три пъти по-висока.
“Софийска вода” допуска огромни загуби по мрежата – от около 60%. Договорното задължение на концесионера беше да намали загубите по преносната мрежа до ниво от 20-25% до 2010 г. Те са изцяло по вина на концесионера и отново показват очевидно нарушение на договора от страна на “Софийска вода”.
Още през юли общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки внесе предложение в Столичния общински съвет за прекратяване на концесията заради неизпълнение на договора в частта за цената и намаляване на загубите.
Предложението не беше допуснато за по-нататъшно разглеждане. Сега предложението ще бъде внесено отново. През юли Ангел Джамбазки изнесе скандални данни за концесията на пресконференция заедно с представителите на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването – инж. Ганчо Хитров и доц. Пламен Кенаров.
Сега ВМРО настоява ДКЕВР да откаже повишение и да назначи цялостна проверка на изпълнението на концесионното задължение от страна на “Софийска вода” и очаква резултатите от тази проверка.
В противен случай ВМРО ще приложи разпоредбите на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и ще организира свикването на местен референдум в София с искане за прекратяване на концесията и възстановяване на дейността на общинско комунално дружество ВиК, завършва документът.
Пълен текст

„Стандарт”: Ангел Джамбазки: МВР да влезе в епохата на Хорейшо

4 януари 2011
От 1 януари 2011 г. в София официално застъпи на служба Общинската полиция. Структурно в системата на МВР, това звено ще бъде на пряко подчинение на кмета на Столична община. Досега кметът не разполагаше с инструмент да опазва този обществен ред пряко. Взаимодействието между кмета на София и Столична дирекция на вътрешните работи ставаше чрез министъра на вътрешните работи.
Огромна и ненужна бумащина и класическа тромава бюрократщина – за да се организира един митинг на три баби пред катедралата „Св. Александър Невски“, отиват няколко дървета в хартия и десетки човекочасове „работа“. От бюро на бюро. От типа „изпращаме писмо – „на наш изходящ“ – ваш „входящ“ номер Е“. Пример – поради тази бюрокрация не се случва нещо толкова елементарно, но много важно, като това, да изпратиш един регулировчик сутрин на кръстовището на бул. „Борис III“ и бул. „Красно село“. За да спира безумците, които навлизат в кръстовището, въпреки че не могат да преминат заради колоната пред тях, и по този начин блокират и целия поток по „Борис III“, и трамвая, в който стотици изнервени хора закъсняват за работа. И изобщо на десетина възлови кръстовища сутрин и вечер, които блокират целия град. И носят загуби – и на време, и на нерви, и на пари. Уви, както обикновено има и едно „но“. И то е свързано с начина на финансиране на тази Общинска полиция. МВР не прие едно от основните искания на съветниците в СОС, а именно – финансирането на това звено да бъде за сметка на държавния бюджет. Понастоящем това финансиране е за сметка на бюджета на Столична община. 2,5 млн. лева от парите на софиянци ще отидат за издръжката на Общинската полиция. И тук се получава сериозна несправедливост. Столичани веднъж плащат за сигурността си през своите данъци, защото МВР се финансира от държавния бюджет. Сега още 2,5 млн. отиват в министерството, този път от местните налози на същите софиянци. Оказва се, че хората ще плащат една и съща „услуга“ два пъти. И тук въпросът опира до самата структура на МВР и сериозната промяна, която от години се отлага там. Каква е логиката например това министерство да издава личните документи? Или пък защо там все още е дейността по регистрацията на МПС. Униформеният полицай е човекът, когото трябва да виждат гражданите по улиците, човекът, който извършва т. нар. патрулно-постова дейност. Същото важи и за служителите на КАТ в населените места. Един кмет най-добре знае къде и кога му трябва регулировчик. Такава е и преимуществено европейската практика. За МВР трябва да остане в най-голяма степен истинската полицейска работа – по издирване и залавяне на престъпниците и доказване вината им пред съда. Така министерството ще се освободи и от огромния си административен апарат и ще му стига бюджетът – няма да се разпределя за относително мижави заплати на повече от 60 хиляди служители. От които – не повече от една трета – оперативно заети с полицейска дейност, останалите – местещи папки от бюро на бюро и от етаж на етаж. И щракащи на пишещи машини, за които издирват антикварни ленти по мазетата, във времето на Хорейшо.
Пълен текст

Актуално.ком: ВМРО иска разваляне на концесията със „Софийска вода“

4 януари 2011
ВМРО е категорично против исканията на концесионера “Софийска вода” за повишаване цената на водата за столичани. “Софийска вода” иска увеличение на потребителската цена с 25 %, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е склонна на 6,25 % поскъпване от 1 февруари.
Тази позиция, изтъкнаха в декларация до медиите от партията.
Ето какво още гласи текстът:
Пълен текст

Фрог нюз: ВМРО против поскъпването на водата за софиянци

4 януари 2011
От ВМРО категорично обявиха, че са против исканията на концесионера “Софийска вода” за повишаване цената на водата за столичани. От дружеството искат увеличение на потребителската цена с 25 %, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е склонна на 6,25 % поскъпване от 1 февруари, се казва в позиция на партията.
Това ще е поредното нарушение на договора от страна на концесионера и ще е поредният удар върху джоба на софиянци, категорични са от ВМРО. Съгласно договора подписан през 2000 г., крайната цена на водата за потребителите трябваше да е около 60-65 стотинки на кубик. В момента тя е 1.536 лв., т.е. близо три пъти по-висока.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: ВМРО иска разваляне на концесията на „Софийска вода“

4 януари 2011
ВМРО е категорично против исканията на концесионера “Софийска вода” за повишаване цената на водата за столичани. “Софийска вода” иска увеличение на потребителската цена с 25 %, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е склонна на 6,25 % поскъпване от 1 февруари, се казва в позиция на партията.
Пълен текст

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари