Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 9-10 ноември 2010

вижте новините за нас – 9-10 ноември 2010

Нюз.бг: ВМРО иска отговор от Сърбия за спрените „войводи“ на границата

BNews.bg: Сърбия върна хора на ВМРО от границата

„Банкеръ”: ВМРО: Николай Младенов да изиска обяснение от сърбите за граничния инцидент край Босилеград

Агенция „Блиц”: Сръбски граничари спрели хора от ВМРО без обяснение

Агенция „КРОСС“: ВМРО: Младенов да иска обяснение от сърбите за инцидента край Босилеград

Днес+: ВМРО иска обяснение за граничен инцидент край Босилеград

Агенция „Фокус“: ВМРО: Външният министър да изиска обяснение от сърбите за граничния инцидент край Босилеград

Агенция „Фокус“: Костадин Костадинов: За българите от Западните покрайнини трябва да мислим ежедневно

„Република”: Воеводите искат войнишкия паметник пред НДК

Дарик нюз Кюстендил: С представяне на книга и филм почитат Деня на Западните покрайнини

„Старозагорски новини“: Общински лидер на ВМРО-БНД: С проектa „Първанов“ се очертава политически парадoкс

„Черно море” (Варна): ВМРО стартира кампания зa опасността от „Свидетели на Йехова“

„Народно дело” (Варна): ВМРО раздава флаери срещу „Свидетели на Йехова“


Нюз.бг: ВМРО иска отговор от Сърбия за спрените „войводи“ на границата

8 ноември 2010
От ВМРО изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов, с което настоява за среща с тях и изясняване на вчерашния инцидент, при който зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки и четирима симпатизанти не бяха пуснати от сръбските гранични власти да влязат на сръбска територия.
ВМРО настоява министър Младенов да извика за обяснение сръбския посланик у нас.
Единственото обяснение, което Джамбазки и другите сподвижници получили било: „Няма да ви пуснем“.
Българският консул в Ниш Георги Юруков, веднага след сигнала на ВМРО, поискал да му изяснят причините за недопускането на групата, но и той получи обяснение в същия стил.
Сръбските гранични власти отказали да издадат какъвто и да било документ, въз основа на който представителите на ВМРО да търсят правата си по съдебен ред.
Целта на посещението на групата от ВМРО в Босилеград бе отбелязване на годишнината от траурния ден на сръбската окупация на Западните български покрайнини.
Въпреки инцидента, местните българи в Босилеград поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски. По-късно се състоя и възпоменателната сбирка в Културно-информационния център на българите в града.
Тази година се навършват 90 години от незаконната сръбската окупация на тези земи. Тя се извършва от сръбската армия от 6-ти до 8-ми ноември 1920 г. в нарушение на всички традиции в международното право и дори в нарушение на самия Ньойски диктат.
От нашата родина са откъснати земи в Кулско, Трънско, Царибродско и Босилеградско. От България са отнети 122 села (25 от които са разсечени на две). Извън териториалните предели на нашето отечество остават над 55 хиляди българи.
От тогава насам в дните около Архангеловден местното население отбелязва деня на окупацията, а неин символ става черната забрадка.
Пълен текст

BNews.bg: Сърбия върна хора на ВМРО от границата

8 ноември 2010
Сръбски граничари спрели хора на ВМРО на границата вчера и им отказали да ги пуснат на сръбска територия.
За това съобщиха днес от партията на воеводите. Зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки и още четирима членове на формацията пътували за Босилеград, където
трябвало да участват в отбелязване на годишнината от траурния ден на сръбската окупация на Западните български покрайнини.
На границата обаче те били върнати с думите „Няма да ви пуснем“ и никакви други обяснения.
Воеводите сезирали българския консул в Ниш Георги Юруков, който реагирал бързо и поискал да му бъдат изяснени причините групата да не бъде допусната в Сърбия. И той обаче получил отказ в същия дух. Сърбските граничари не пожелали и да издадат какъвто и да било документ, въз основа на който представителите на ВМРО да търсят правата си по съдебен ред.
ВМРО вече са изпратили официално писмо до премиера Бойко Борисов и до външния министър
Николай Младенов. Воеводите искат среща с министъра и настояват за дипломатически действия по изясняване на вчерашния инцидент на българо-сръбската граница. ВМРО искаМладенов да извика за обяснение сръбския посланик у нас, съобщиха още от партията.
Пълен текст

„Банкеръ”: ВМРО: Николай Младенов да изиска обяснение от сърбите за граничния инцидент край Босилеград

Официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до външния министър Николай Младенов изпрати днес ВМРО. В писмото се иска среща с министъра и се настоява за дипломатически действия по изясняване на вчерашния инцидент на българо-сръбската граница. ВМРО иска министър Младенов да извика за обяснение сръбския посланик у нас.
Вчера заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и четирима други представители на ВМРО, без никакво основание, получиха отказ от сръбските гранични власти да влязат на сръбска територия. Единственото обяснение бе „Няма да ви пуснем”. Българският консул в Ниш Георги Юруков реагира бързо на сигнала на ВМРО и поиска да му бъдат изяснени причините за недопускането на групата, но и той получи обяснение в същия стил. Сърбските гранични власти отказаха да издадат какъвто и да било документ, въз основа на който представителите на ВМРО да търсят правата си по съдебен ред.
Пълен текст

Агенция „Блиц”: Сръбски граничари спрели хора от ВМРО без обяснение

8 ноември 2010
Официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до външния министър Николай Младенов изпрати днес ВМРО, с което се иска среща и се настоява за дипломатически действия по изясняване на вчерашния инцидент на българо-сръбската граница. ВМРО иска министър Младенов да извика за обяснение сръбския посланик у нас.
Пълен текст

Агенция „КРОСС“: ВМРО: Младенов да иска обяснение от сърбите за инцидента край Босилеград

8 ноември 2010
Официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до външния министър Николай Младенов изпрати днес ВМРО. В писмото се иска среща с министъра и се настоява за дипломатически действия по изясняване на вчерашния инцидент на българо-сръбската граница, за който Информационна агенция КРОСС писа. ВМРО иска министър Младенов да извика за обяснение сръбския посланик у нас.
Вчера заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и четирима други представители на ВМРО, без никакво основание, получиха отказ от сръбските гранични власти да влязат на сръбска територия. Единственото обяснение бе „Няма да ви пуснем”.
Българският консул в Ниш Георги Юруков реагира бързо на сигнала на ВМРО и поиска да му бъдат изяснени причините за недопускането на групата, но и той получи обяснение в същия стил. Сърбските гранични власти отказаха да издадат какъвто и да било документ, въз основа на който представителите на ВМРО да търсят правата си по съдебен ред.
Целта на посещението на групата от ВМРО в Босилеград бе отбелязване на годишнината от траурния ден на сръбската окупация на Западните български покрайнини, посочват от партията. Въпреки инцидента, местните българи в Босилеград поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски. По-късно се състоя и възпоменателната сбирка в Културно-информационния център на българите в града.
Този път годишнината е кръгла – навършват се 90 години от незаконната сръбската окупация на тези земи. Тя се извършва от сръбската армия от 6-ти до 8-ми ноември 1920 г. в нарушение на всички традиции в международното право и дори в нарушение на самия Ньойски диктат. От нашата родина са откъснати земи в Кулско, Трънско, Царибродско и Босилеградско. От България са отнети 122 села (25 от които са разсечени на две). Извън териториалните предели на нашето отечество остават над 55 хиляди българи.
След като сърбите окупират тези територии, те закриват една българска гимназия, 6 прогимназии, 45 църкви. Една трета от поробеното българско население е принудено да намери убежище в свободните предели на България. 
От тогава насам в дните около Архангеловден местното население отбелязва деня на окупацията. Неин символ става черната забрадка. Черните забрадки в знак на национален траур, са носени и до днес от българките в Западните покрайнини, а прокараната граница е наречена от местните българи Черната граница.
Пълен текст

Днес+: ВМРО иска обяснение за граничен инцидент край Босилеград

8 ноември 2010

Официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до външния министър Николай Младенов изпрати днес ВМРО, съобщиха от пресцентъра на партията. В писмото се иска среща с министъра и се настоява за дипломатически действия по изясняване на вчерашния инцидент на българо-сръбската граница. ВМРО иска министър Младенов да извика за обяснение сръбския посланик у нас.
Вчера заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и четирима други представители на ВМРО, без никакво основание, получили отказ от сръбските гранични власти да влязат на сръбска територия. Единственото обяснение било: „Няма да ви пуснем”. Българският консул в Ниш Георги Юруков реагирал бързо на сигнала на ВМРО и поискал да му бъдат изяснени причините за недопускането на групата, но и той получил обяснение в същия стил.
Сърбските гранични власти отказали да издадат какъвто и да било документ, въз основа на който представителите на ВМРО да търсят правата си по съдебен ред. Целта на посещението на групата от ВМРО в Босилеград бе отбелязване на годишнината от траурния ден на сръбската окупация на Западните български покрайнини. Въпреки инцидента, местните българи в Босилеград поднесли венци и цветя пред паметника на Васил Левски.
По-късно се състояла и възпоменателната сбирка в Културно-информационния център на българите в града. Този път годишнината е кръгла – навършват се 90 години от незаконната сръбската окупация на тези земи. Тя се извършва от сръбската армия от 6-ти до 8 ноември 1920 г. в нарушение на всички традиции в международното право и дори в нарушение на самия Ньойски диктат.
От нашата родина са откъснати земи в Кулско, Трънско, Царибродско и Босилеградско. От България са отнети 122 села (25 от които са разсечени на две). Извън териториалните предели на нашето отечество остават над 55 хиляди българи. След като сърбите окупират тези територии, те закриват една българска гимназия, 6 прогимназии, 45 църкви. Една трета от поробеното българско население е принудено да намери убежище в свободните предели на България.
От тогава насам в дните около Архангеловден местното население отбелязва деня на окупацията и неин символ става черната забрадка. Черните забрадки в знак на национален траур са носени и до днес от българките в Западните покрайнини, а прокараната граница е наречена от местните българи Черната граница, поясняват от ВМРО.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: ВМРО: Външният министър да изиска обяснение от сърбите за граничния инцидент край Босилеград

08 ноември 2010
София. ВМРО изпрати официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до външния министър Николай Младенов. В писмото се иска среща с министъра и се настоява за дипломатически действия по изясняване на вчерашния инцидент на българо-сръбската граница. ВМРО иска министър Младенов да извика за обяснение сръбския посланик у нас, съобщиха от партията.
Вчера заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и четирима други представители на ВМРО получиха отказ от сръбските гранични власти да влязат на сръбска територия. Единственото обяснение бе „Няма да ви пуснем”. Българският консул в Ниш Георги Юруков реагира бързо на сигнала на ВМРО и поиска да му бъдат изяснени причините за недопускането на групата, но и той получи обяснение в същия стил. Сърбските гранични власти отказаха да издадат какъвто и да било документ, въз основа на който представителите на ВМРО да търсят правата си по съдебен ред.
Целта на посещението на групата от ВМРО в Босилеград бе отбелязване на годишнината от траурния ден на сръбската окупация на Западните български покрайнини. Въпреки инцидента, местните българи в Босилеград поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски. По-късно се състоя и възпоменателната сбирка в Културно-информационния център на българите в града.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Костадин Костадинов: За българите от Западните покрайнини трябва да мислим ежедневно

08 ноември 2010
София. За българите от Западните покрайнини не трябва да си спомняме само на 8-ми ноември, а ежедневно с работа на всички държавни институции и културно-просветни организации. Това каза за Агенция „Фокус” заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. По думите му, днешният Ден на Западните покрайнини е паметен и в него трябва да си спомним загубените български земи, които за радост все още са населени с българи. „Откакто България съществува като самостоятелна и независима държава от 1878 г. е загубила доста земи, някои от тях безвъзвратно, защото в тях не живеят вече българи. В Западните покрайнини не само че живеят българи, но те развиват много сериозна политическа и културна дейност. Те че чувстват като част от българската нация и правят всичко необходимо, за да живеят заедно с нас в единен духовен и културен ритъм. Това трябва да се уважава, не да се пренебрегва, не да се забравя и управляващите да се правят, че такива българи няма и че не съществуват Западни покрайнини”, каза Костадинов. По думите му българите в Западните покрайнини са изтърпели много, преглътнали са много, но едно нещо не са спирали никога да правят и то е да обичат България. „Голяма част от българите в пределите на държавата не оценяват това, което имат, докато българите в Западните покрайнини знаят много добре какво са загубили и затова го ценят”, каза Костадинов.
ВМРО всяка година отбелязва Деня на Западните покрайнини с посещение на Културния център в Босилеград. Вчера обаче младежи на ВМРО не бяха допуснати да преминат сръбската граница . Костадинов коментира, че този случай не е новост. По думите му младежите от ВМРО са върнати от сръбската гранична служба без никакво основание. „Такава е границата там – „европейска” граница, и дълго още ще бъде такава, докато българските държавници не поставят тези въпроси пред своите колеги – културно, разумно, умерено, но при всички положения – твърдо”, каза Костадинов.
Пълен текст

„Република”: Воеводите искат войнишкия паметник пред НДК

8 ноември 2010
В цветовете на националното знаме бе боядисана строителната ограда около паметника пред НДК в София. Акцията е на ВМРО. а целта – да се отбележи 125-тата годишнина от битката при Сливница. Затова воеводите се обявиха за връщане на монумента на Софийската дивизия, станала легендарна под името желязна шопска дивизия.

Дарик нюз Кюстендил: С представяне на книга и филм почитат Деня на Западните покрайнини

8 ноември 2010
С възпоменателна вечер в Културно-информационния център почетоха 8-ми ноември, обявен за Ден на Западните покрайнини. В тази връзка е била представена и книгата „Железният полк“ на кюстендилския историк Тодор Димитров, каза за Дарик председателят на КИЦ -Босилеград Иван Николов.
„Нашите деди от Босилеград също са се борили за свободата и независимостта на България. Произнесохме слово за значението на Западните покрайнини. Наши гости бяха приятели от Националната спортна академия, Дружество за национално движение Западни крайнини и ВМРО“, допълни още Иван Николов.
На осми ноември сръбските войски окупират Босилеград, много преди  да се произнесе международната разграничителна комисия. По силата на Ньойския договор от България са откъснати 3 града, 120 села, 116 училища и 45 български църкви – общо 1606 кв.км площ, обозначени с новото историко-географско понятие „Западни покрайнини“.
„В последните месеци усещаме натиск над КИЦ-Босилеград. Част от гостите от столичното ВМРО са били спрени на границата. Бяхме замислили и представяне на филм за Западните покрайнини. Сякаш се връщаме още назад и губим завоюваните позиции от 1997- 1998 година, когато от центъра започнахме да работим за културата и възстановяване на ценностите“, уточни Иван Николов.
Пълен текст

„Старозагорски новини“: Общински лидер на ВМРО-БНД: С проектa „Първанов“ се очертава политически парадoкс

8 ноември 2010
„По всичко личи, че сред участниците в т. нар. „проект Първанов“ ще видим личности, които сега са отломки от една или друга политическа сила и в момента търсят политическа протекция, за да останат в публичното пространство.“
Така общинският лидер на ВМРО-БНД в Стара Загора и член на националното ръководство на „войводите“ Кристиян Петков коментира вчера за „Старозагорски новини“ решението на ВМРО-НИЕ да участва в организираната от президента дискусия на 11 ноември. Очаква се на тази дата да бъде оповестено създаването на „Движение АБВ“, идеята за което дълго време циркулираше в политическото пространство.
„ВМРО-НИЕ се създаде от хора от нашата партия, които през октомври миналата година се отцепиха от нея и начело с Петко Атанасов регистрираха отделна партийна структура“, поясни Кристиян Петков.
Той допълни, че най-вероятно това е един от техните поредни опити да останат, по неговите думи, в „политическата лодка“.
Членът на централното ръководство на „войводите“ напомни, че още миналата седмица то е излязло със специална декларация, в която между другото се казва, че ВМРО предлага на президента, вместо да се занимава с непривично за длъжността му партийно строителство, да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което да бъдат приети ясен план и отговорности за икономическото развитие на страната ни в следващите години. Според ВМРО пред страната ни се очертавала бюджетна криза, свързана както с опасността от неизпълнение на бюджета за настоящата година, така и с продължаващата агония около мъртвородения според воеводите бюджет за следващата.
„В същото време държавата ни на практика не съкращава разходи и реформите постоянно се отлагат, въпреки всички пропагандни тези на управляващите“, бе категоричен Петков.
Именно това според него била реалната заплаха за сигурността на страната ни в условията на кризисна ситуация в икономиката.
Коментирайки по-обстойно проекта „Първанов“, Кристиян Петков изтъкна, че повечето от решилите да участват в него политици били доскоро с дясно мислене, а самият проект нямало как да не бъде ляв, като се има предвид личността на създателя му.
„Очертава се политически парадокс, който ще обърка дори политолозите, да не говорим за обикновения гражданин като избирател“, иронично обобщи общинският лидер на ВМРО.
Пълен текст

„Черно море” (Варна): ВМРО стартира кампания зa опасността от „Свидетели на Йехова“

8 ноември 2010
Младежката организация на ВМРО стартира вчера образователна кампания за опасността от сектата „Свидетели на Йехова“. В неделя младежите раздаваха брошури. Целта е да се информират гражданите, традиционно облъчвани от сектата, за опасностите, които крият контактите с тях, съобщиха войводите. Те раздаваха листовки на кръстовището на ул. „Д-р Пюскюлиев“ и „Дрин“ на Кооперативния пазар във Варна. Организацията е получавала множество сигнали от граждани, че точно на това място се събирали членове на „Свидетели на Йехова“.
От ВМРО допълниха, че кампанията за раздаване на листовки ще продължи и през следващите дни в районите, където представителите на сектата обикаляли, за да присъединят към „Свидетели на Йехова“ неинформирани граждани. Едно от тези места е централният гробищен парк, съобщи координаторът на ВМРО за Варненска и Шумненска област Стефан Соколов.
Пълен текст

„Народно дело” (Варна): ВМРО раздава флаери срещу „Свидетели на Йехова“

8 ноември 2010
5000 листовки раздават от събота членовете на ВМРО във Варна. На тях са изписани опасности, които крие организацията „Свидетели на Йехова“. За целта воеводите са си избрали кръстовището до кооперативния пазар, където се пресичат ул. „Д-р Пюскюлиев“ и „Дрин“. Причината била, че именно от този район са зачестили сигналите за нашествие на йеховистите. Както и на други места в града, напоследък те си били избрали кръстовището и околните блокове, за да „предлагат“ на гражданите своята идеология чрез разпространение на своята литература.
През вчерашния ден, докато траеше контраакцията срещу организацията, йеховисти край пазара не се появиха. Използвали също и района край гробищен парк – Варна, с цел да привличат натъжени хора, които са изгубили свои близки, предупреждава оглавяващият партийната структура Николай Петков.
Пълен текст

Последни Новини

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir