Начало Темите на ВМРО ВМРО: Добивът на шистов газ крие опасности за хората и природата (ОБЗОР)

ВМРО: Добивът на шистов газ крие опасности за хората и природата (ОБЗОР)

Обзор на позициите, интервютата и публикациите за добива на шистов газ в Североизточна България. ВМРО протестира срещу възможността опасното проучване и добиване на шистов газ да бъде разрешено. Действията на ВМРО са част от начинанието на Организацията Зеленото е родолюбие.

ПОЗИЦИИ НА ВМРО

ВМРО: шистовият газ крие опасности. Защо няма информация?

22 юни 2011

На тъмно са проведени преговорите за добив на шистов газ в района на Нови пазар, без никой действително да уведоми местното население за технологията и опасностите. Това заявиха днес в пресконференция общинските съветници от Шумен и Нови Пазар Светозар Петков и Цветалин Янев. Двамата са представители на ВМРО. В пресконференцията участва и регионалният координатор на ВМРО за североизточна България Стефан Соколов.

ВМРО ще организират протести в Нови пазар, ако не се получи яснота по въпроса. Ще бъде внесено официално питане до кмета на община Нови пазар и до правителството за предстоящите проучвания и сондажи, както и за възможните последствия.

От въпросните 30 милиона евро, които държавата трябва да получи от компанията „Шеврон“, нито лев няма да дойде в община Нови пазар, алармираха общинските съветници. Дори не се знае къде ще са сондажите, негодуват от ВМРО.

Технологията за добив на шистов газ е много опасна интервенция спрямо природата, а това у нас сега не се говори. Тази технология носи много опасности и за хората, заяви пък заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов.

Шистов газ се добива едва на няколко места в света, при това – пустинни райони, поясни Костадинов. Евентуален добив на шистов газ в населен район би довел до отравяне на водоизточниците. Технологията включва и предизвикването на контролирани трусове – без гаранция, че няма да бъдат предизвикани и земетресения, допълни Костадин Костадинов и заяви, че в този случай българското правителство отново се държи като колониална администрация.

ВМРО: Трайков да обясни публично за подземното съхранение на въглероден диоксид

23 ноември 2011

След опитите за сондаж на шистов газ, управляващите сега се опитват да лобират за поредна съмнителна технология, в името на корпоративни интереси. Този път властта пробва да приеме закона възможно най-тихо, след като срещна обществен отпор и за шистовия газ, и за генномодифицираните организми.

ВМРО определя като съзнателно премълчавана опасност приетия тихомълком на първо четене Закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра. Той предвижда нагнетен газ да достига по тръбопроводи до подземни кухини, в които да се съхранява.

ВМРО организира факелно шествие срещу шистовия газ

13 ноември 2011

Факелно шествие срещу проучването и добива на шистов газ организира ВМРО в Добрич на 25 ноември. То е посветено на 92-та годишнина от подписването на Ньойския диктат и е традиционно – организира се за 12-ти път в края на ноември. Шествието ще започне в 17.00 ч. от градинката пред храм „Свети Георги“ и ще премине по пешеходната зона на Добрич. Тази година събитието ще премине под наслов „ВМРО: Добруджа не иска шистов газ!“.

Йордан Йорданов: Изявлението на Борисов за шистовия газ е гавра с държавността

18 септември 2011

Не може един министър-председател да взема решения на “инат”, защото бил раздразнен. Това заяви Йордан Йорданов, който е и водач на листата с кандидати за общински съветници на ВМРО в Добрич Това не е държавническо поведение, коментира още Йорданов.

Той попита дали Борисов щеше да реагира по същия начин, ако щяха да се правят сондажи близо до Банкя, а не в житницата на България – Добруджа. Добруджанци очакват от министър-председателя и правителството на ГЕРБ категорична позиция и налагане на забрана за проучване и добив на шистов газ, а не словесни упражнения и заплахи.

Йордан Йорданов припомни, че именно ВМРО бе организацията, която първа алармира за опасността от проучване и добив на шистов газ в Добруджа. Като общински съветник той зададе актуален въпрос на кмета Детелина Николова, която ГЕРБ горещо подкрепя за трети мандат. Смислен отговор така и не бе получен.

Каракачанов: изказванията на Борисов за шистовия газ са „след дъжд качулка”

17 септември 2011

Ако Борисов въобще мислеше за опасностите, договорките с американската страна нямаше да стават на тъмно и без минимална информация за жителите на засегнатите общини в Лудогорието и Добруджа, категоричен е Каракачанов. По думите на лидера на ВМРО, подобно отношение обижда местните хора, защото създава впечатлението, че те не заслужават информация.

Общинарите в Добрич приеха предложение на ВМРО, но не насрочиха референдума за шистовия газ

7 септември 2011

Общинският съвет в Добрич одобри предложението на Йордан Йорданов от ВМРО занапред да се възприеме правило да има местен референдум при искане за проучване и добив за шистов газ, както и в бюджет 2012 на общината да се предвидят средства за провеждане на едно допитване. Предложението беше гласувано на извънредно заседание на общинарите на 3 септември. Не беше насрочена дата за провеждане на местен референдум относно проучването и добива на шистов газ.

Каракачанов предизвиква Трайков на дебат за шистовия газ

16 август 2011

Красимир Каракачанов покани икономическия министър Трайчо Трайков на публична дискусия относно проучванията за шистов газ у нас. По думите на Каракачанов в дискусията трябва да участват най-вече специалисти и представители на граждански организации, защото в момента има опити за елементарна политизация по вина на левицата.

Ръководителите на ВМРО отново припомниха, че Трайков е излъгал, че общински съветници на БСП и ДПС били в основата на дебата. Истината е, че темата тръгна от ВМРО, а дори представителите на ГЕРБ подкрепиха решението на общинския съвет. Напоследък министър Трайков свикна да говори по темата като ментор и без опоненти, посочи Каракачанов и отново призова министъра на дискусия.

Каракачанов отправи остро питане към Трайков за шистовия газ

3 август 2011

В писмото Каракачанов подкрепя Трайков в стремежа на България да намали зависимостта от руските енергоизточници. Лидерът на ВМРО обаче припомня, че само преди седмици Франция забрани една от технологиите за проучване и добив на шистов газ. Трудно ще е да наречем французите „руски мекерета”, иронично отбелязва Каракачанов.

По думите на Каракачанов „Шеврон” е сериозна компания и не е логично представителите й да продължават да се крият от журналистически въпроси. По света тази технология се прилага в ненаселени райони, защото се използват силни химикали и контролирани трусове. Това създава опасност за водоснабдяването в Добруджа и Лудогорието.

ВМРО – Добрич пита областния управител за проучвания на шистов газ в Добруджа

26 юли 2011

ВМРО – Добрич настоява да бъде оповестено има ли проявен интерес за проучване на залежи на шистов газ в конкретни терени на територията на област Добрич. Искането беше депозирано на 25 юли от областния координатор на ВМРО – Добрич и общински съветник Йордан Йорданов до областния управител Желязко Желязков по Закона за достъп до обществена информация. ВМРО пита кои са общините, местностите и терените, където е заявен интерес за извършване на проучвания? По информация на ВМРО по-голямата част от Добричка област попада в територията, на която компанията „Шеврон” има разрешение от Министерски съвет за проучване на залежите на шистов газ. Става дума за цялата територия на община град Добрич, както и голяма част от територията на общините Добричка, Тервел, Крушари, Генерал Тошево и Балчик. В последните две общини е получено разрешително и за конкретни точки за проучване.

Костадин Костадинов: Добивът на шистов газ е опасна интервенция спрямо природата и хората

20 юли 2011

На тъмно са проведени преговорите за добив на шистов газ в района на Нови пазар, без никой действително да уведоми местното население за технологията и опасностите.

„Технологията за добив на шистов газ е много опасна интервенция спрямо природата, а това у нас сега не се говори. Тази технология носи много опасности и за хората, съобщи  заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов.

„Това е една елементарна сделка с цел облагодетелстване. Шистов газ се добива едва на няколко места в света, при това – пустинни райони“, поясни Костадинов. Евентуален добив на шистов газ в населени райони би довел до отравяне на водоизточниците. Технологията включва и предизвикването на контролирани трусове – без гаранция, че няма да бъдат предизвикани и земетресения, допълни Костадин Костадинов и заяви, че в този случай българското правителство отново се държи като колониална администрация.

Нови пазар наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ след сигнала на ВМРО

4 юли 2011

Общинският съвет в Нови пазар наложи мораториум върху проучването и добива на нефт и природен газ на територията на общината до изготвяне на оценка за въздействието върху околната среда от независими международни експерти. Това решение беше взето по време на извънредна сесия на местния парламент.

ВМРО ще организират протести в Нови пазар, ако не се получи яснота по въпроса.

На извънредната сесия общинските съветници в Нови пазар приеха и кметът на общината Васил Тонев да обжалва решението на Министерския съвет, с което се дава възможност на американската фирма „Шеврон“ да направи проучване за добив на газ в региона. Решението подкрепиха 15 от гласувалите 16 местни парламентаристи.

Мълчанието на еколозите

4 юли 2011

Едно мълчание проглуши България тези дни. Мълчанието на еколозите. И то конкретно по една изключително важна тема – тази за шистовия газ. Сега, аз понеже не съм еколог, си задавам елементарния въпрос – кое е по-важно, борчетата по пиринските склонове или водата на Североизточна България, барабар с целокупното население на Лудогорието и Добруджа? Щото простата логика сочи, че ако еколозите ни вдигат олелия до бога за борчетата, за шистовия газ би трябвало направо гражданска война да започнат. Обаче тъй като такива индикации, поне засега, няма, най-вероятно нещо ги спира.

Костадин Костадинов: Договорът с „Шеврон“ е тотално безхаберие на властта

28 юни 2011

– Всъщност ви интересуват клаузите на договора и евентуалните ползи за общината, или ви тревожи принципно добивът на шистов газ у нас?

– Тревожи ни добиването и сме длъжни да започнем отначало, каквато е процедурата – да видим договора. А ако се окаже, че не е сключен в интерес на България? Макар че се говори за 30 млн. евро. Тези пари не са сума, на която трябва да се продаде България! Още по-малко нейните хора… Бюджетът на страната е 30 млрд. лв., а не 30 милиона!

Въпросът опира и до това, че технологията, за нея сме разговаряли с геолози, е много опасна и за околната среда, и за хората, които живеят в непосредствена близост до „обектите“. Шистов газ се добива на няколко места в света, но в пустинни райони. Евентуален добив в населен район би довел до отравяне на водоизточниците. Технологията включва и предизвикването на контролирани трусове, при това без гаранции, че няма да бъдат предизвикани дори земетресения. Някой мисли ли за това?

Районът на Североизточна България е карстов. Евентуално замърсяване на водоизточниците би могло да загроби цялата територия на общините на изток от Омуртаг и Антоново, Герлово и Тузлука, та до Черно море, до Дунав, до Русе. Замърсяването на подземните води в по-широк план би могло да обхване водоизточниците на целия български североизток. Кой си присвоява правото да прави такъв експеримент с хората?

ПУБЛИКАЦИИ ОТ МЕДИИТЕ

Да отравяш на инат – дезинформацията за шистовия газ

9 ноември 2011

Към момента САЩ са най-големият производител на шистов газ в света с около 36 000 активни сонди за година, както и най-отдавна използващи технологията хидравлично разбиване. Комерсиалното добиване на газ по този начин започва през 1949 г. от компанията “Халибъртън”. Дик Чейни е изпълнителен директор на “Халибъртън” от 1995 до встъпването му в длъжност като вицепрезидент на САЩ в правителството на Буш младши през 2001 г. След продължително и заинатено лобиране от 4 години, през 2005 г. Чейни прокарва закон, с който обезсилва действието на „Закона за питейната вода” (Safe Drinking Water Act) и цялото екологично законодателство на САЩ върху хидравличното разбиване, като дава картбланш на индустрията за масов добив на шистов газ и нефт. Този факт сам по себе си е доказателство за рисковете при технологията.

С приемането на този закон се прекратяват всякакви разследвания на екологичните последици от хидравличното разбиване. През 2004 г. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) събира достатъчно доказателства за щетите, нанасяни от хидравличното разбиване. Експертите обаче са в конфликт на интереси и заключението им е, че „Водата е токсична, но не представлява риск.” (Филмът “Газланд” (Gasland) на Джош Фокс)  Няколко години работата на EPA е блокирана. Компаниите отказват да разкрият изпозваните в хидравличната течност химикали.

Сондажите за шистов газ виновни за две земетресения във Великобритания

3 ноември 2011

Сондажите за шистов газ в северната част на Англия твърде вероятно са причина за земните трусове в района през април и май тази година, заключава експертен доклад, цитиран от АФП.

Твърде вероятно е операциите за разбиване на земни пластове, осъществявани от британската компания „Куадрила“ (Cuadrilla), да са предизвикали установените сеизмични реакции поради комбинация от фактори, свързани с геоложкото естество на обекта и налягането на инжектираната вода под земята, се посочва в доклада на европейски експерти.

Какво все пак рискува България с шистовия газ

8 октомври 2011

„Газланд” („Gasland”) на Джош Фокс е филм, който разследва проучването и добива на шистов газ в САЩ чрез технологията хидравлично разбиване. „Газланд” е филм, от който те побиват тръпки. Районите, в които се добива газът, са превърнати в лунни пейзажи, сред които се извисяват бетонни сонди и проблясват изкуствени езера с отровна вода. Тежки машини и огромни цистeрни сноват напред-назад. Хората, които живеят наблизо, боледуват. От чешмите тече вода с особен цвят и мирис, която не става за пиене, но се възпламенява, когато доближиш до нея запалена клечка кибрит. Апокалиптичната картина е следствие от замърсяването, до което е довел добивът на шистов газ в някои области на САЩ. Граждани и природозащитници се страхуват от възможността подобна картина да изникне и в житницата на България, в сърцето на Добруджа.

Технологията на хидравличното разбиване е особено неподходяща за гъстонаселени райони с множество подземни води, каквато е територията на България. Теренът, който е даден за проучване на „Шеврон”, се намира над най-големия вододаен хоризонт в страната, който се простира на 13 033 кв. км и осигурява водата на цяла Добруджа, Северното Черноморие и Лудогорието. Всичките сондажи минават през този хоризонт. Ако една единствена сонда даде дефект, водата ще бъде безвъзвратно замърсена. Вододайният хоризонт е изчерпаем, но в него се просмукват капилярни води, които се издигат от по-ниските нива. „Голяма част от водата, с която се сондира се връща обратно в сондажа и остава завинаги под земята. Никой няма как да прогнозира дали тези отрови няма да достигнат до водния хоризонт. Възможно е такова отравяне да настъпи дори след 10-15 години или при първото земетресение”, казва Мариана Христова, участник в Гражданската инициативата срещу проучването и добива на шистов газ по технологията на хидравличния удар.

“Дневник”: ВМРО пита за проучване на шистов газ в Добруджа

25 юли 2011

Има ли проявен интерес за проучване на залежи на шистов газ на територията на област Добрич. Това искане по Закона за достъп до информация внесе днес областният координатор на ВМРО и общински съветник в Добрич Йордан Йорданов до областния управител Желязко Желязков, съобщиха от местната партийна структура. Притесненията на войводите са решението на Министерски съвет от юни за за сключване на договор с „Шеврон“ за проучване на залежи на шистов газ в Североизточна България.

Според информацията на ВМРО в територията на разрешението за проучване попада изцяло площта на община град Добрич и изцяло или голяма част от територията на общините Добричка, Тервел, Крушари, Генерал Тошево и Балчик, а в последните две кметства вече е получено разрешително и за конкретни точки за проучване.  От партията очакват отговор от областния управител към кои общини, честности и терени проявават интерес инвеститорите, както и сроковете за започване на проучването. Един въпросите към областния управител е и какви гаранции ще бъдат поискани от инвеститора за опазване на питейната вода, околната среда и почвата и какво ще е взаимодействието с кметовете на общини за извършване на ОВОС в набелязаните райони.

Дарик нюз Добрич: ВМРО против добива на шистов газ в Добруджа

25 юли 2011

Искане до областния управител на Добрич Желязко Желязков по Закона за достъп до обществена информация, депозираха днес от областната организация на ВМРО. В него войводите настояват да бъде оповестено има ли проявен интерес за проучване на залежи на шистов газ в конкретни терени на територията на област Добрич. От ВМРО държат хората в засегнатите райони да бъдат запознати с рисковете за живота и здравето им и за околната среда при проучване и добив на шистов газ. Един от актуалните въпроси към областния управител е и какви гаранции ще бъдат поискани от инвеститора за опазване на питейната вода, околната среда и почвата и какво ще е взаимодействието с кметовете на общини за извършване на ОВОС в засегнатите райони.

Последни Новини

Ангел Джамбазки към лидерите на политическите партии и ЦИК: Докажете, че сте национално отговорни и спрете манипулациите на изборния процес в Турция

В нарочно писмо до политическите партии, които имат представители в ЦИК, българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки...

ВМРО е онази политическа сила, която единствено и винаги е отстоявала не само българския национален интерес, но и българската духовност

А без духовност, няма да я има България! С молебен за здраве, мир и благодат на българския народ беше...

Юлиан Ангелов: ВМРО е за безплатни учебници в средното образование

ВМРО е за изцяло безплатни учебници в средното образование, заяви в „Предизборно кафене“ на Национална телевизия БГ+ главният секретар на ВМРО Юлиан...

Сиди: ВМРО предлага за първа работа на млад човек да не се дължат осигуровки 2 години

Това е част от пакета демографски мерки, които ще задържат младите хора в България Работодателят да не плаща осигуровки...

Джамбазки: Има опасност от мигрантска вълна, да усилим охраната на границата

На изборите в неделя трябва да се гласува за България и за българите, срещу монополите. Това призова Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО...

ВМРО закрива кампанията си в Крепчанския скален манастир, в който се пази най-старият текст, изписан на кирилица

В тези размирни времена е нужно да си припомним кои сме и какво сме дали на Европа и света. Без родова памет,...

Младежи от ВМРО – Русе благодариха на инициаторките на първия протест за чист въздух в града преди 35 години

Областната и общинската структура на ВМРО - Русе оказа уважение на русенките, проявили смелост преди 35 години първи да надигнат глас срещу...

Коментари