Начало По места ВМРО почисти паметника на Саво Петров

ВМРО почисти паметника на Саво Петров

Младежката организация на ВМРО – Враца почисти паметника на Саво Петров в деня на народните будители 1 ноември. Преди броени дни медиите във Враца излязоха с информация, че паметникът на Ботевия четник в центъра на града е издраскан и е в безобразно състояние. Паметникът беше поставен в градинката пред Общината от негови родственици на 17 юни 2011 г.

Сега паметникът е в добро състояние, но е необходимо достатъчно разясняване сред младите кой е Саво Петров и какъв е приносът на личности като него към България и българите, за да няма подобни посегателства.

Сава (Саво) Петров е роден през 1837 г. във Враца и според семейното родословие се е занимавал със земеделие и търговия.

Неговото име е засвидетелствано в дарителския списък на издадената от Кръстьо Пишурка в Белград през 1857 г. книга „Аделаида Алпийската пастирка”, сигурен знак за неговата начетеност и просветеност.

Много вероятно е, Саво Петров да е бил ученик на Кръстьо Пишурка, който учителства в родния си град до 1848 г. и провежда първия публичен училищен изпит във Враца.

Сава Петров е сред основателите и най-дейни членове на врачанското читалище, чиято „тайна цел” е „революционна”, защото те са едновременно и съучастници в местния революционния комитет.

Той участва и в прословутата сделка с лой и пастърма на врачанските съзаклятници за набавяне на средства за закупуване на оръжие за Априлското въстание и е определен за водач на една от подготвящите се две въстанически чети във Враца.

Когато в началото на м. май 1876 г. в града пристига известие за предстоящото преминаване на Ботевата чета, Врачанският окръжен революционен комитет решава, че поради липса на оръжие не може да въстане и четата трябва да отложи прехвърлянето си. Във Влашко са проводени Стефанаки Савов и Сава Петров с допълнително събрани средства за оръжие. В Оряхово двамата пратеници разбират, че четата вече е поела към България и както свидетелства Стефанаки Савов: „В понеделник (17 май 1876 г., ст.ст. – б. а.) аз със Саво Петров се качихме на парахода („Радецки“ – б. а.), гдето ни посрещна Мито Цветков и ни представи на Ботева…“.

На 18/30 май 1876 г. призори, четата наближава с. Баница, където е пресрещната от многократно надвишаващ я по численост и въоръжение неприятел – конни черкезки групи и башибозуци. Пламва продължителен и ожесточен бой. В най-кръвопролитното сражение на Ботевата чета, благодарение на стратегическото си предимство, тя успява да се запази като цяло, но с цената на десетки жертви, между които са знаменосецът ù Никола Христов Симов – Куруто, , Атанас Горов от Пещера, Сава Петров от Враца и мн. др.

Един от деветимата врачани участници в Ботевата чета, Саво Петров отдава живота си за свободата на България.

2 ноември 2011

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Националният интерес трябва да е първото нещо, което защитава всяка една партия

Ние от ВМРО ще се борим сами. Разчитаме на подкрепата на българите, защото ние отстояваме нашите интереси. Националният интерес трябва да е...

ВМРО на протестно автошествие срещу съкращаването на 12 хил. човека в Старозагорско

„Зелената сделка“ унищожава енергетиката в Източномаришкия басейн 12 хиляди работещи в комплекса „Марица-Изток“ ще бъдат освободени според новия регионален...

ВМРО се регистрира в ЦИК: Отиваме на избори с платформа, която е основана на защита на българския интерес!

ВМРО се регистрира за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни избори. Отиваме на избори с...

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

Коментари