Начало Темите на ВМРО ВМРО подкрепи исканията на женски и родителски организации от цялата страна (ОБЗОР)

ВМРО подкрепи исканията на женски и родителски организации от цялата страна (ОБЗОР)

Женски и родителски организации от цялата страна обявиха своите конкретни искания за подобряване условията за майчинство у нас. Това стана на кръгла маса, организирана от националната женска организация на ВМРО и движение „Българска майка” на 17 юли в София. Едно от исканията е да се отмени скандалния закон, който задължава майките да връщат на НОИ пари от детските надбавки.

Организации на ВМРО от цялата страна се обявиха в защита на майките срещу произвола на НОИ и предприеха конкретни действия.

Обзор на действията на ВМРО може да прочетете тук.


Обзор на медийните публикации след кръглата маса, организирана на 17 юли

„24 часа”: Майки искат ясли плюс пари от НОИ

18 юли 2011

Представителки на 15 женски и родителски организации от цялата страна вчера се обявиха за отмяна на закона, който задължава майките да връщат пари на НОИ. Става дума за скандалния текст от Кодекса за социално осигуряване, който им забранява обезщетение, ако дадат детето си на ясли.

Задължението на „прегрешилите“ трябва да се опрости заедно с лихвите, заяви д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО. По думите й ситуацията е абсурдна, тъй като яслите се приравняват с даване на детето за осиновяване или с неговата смърт. Като пуснеш невръстното си дете на ясли за няколко часа, ти не спираш грижите си за него, категорични са майките. Според регистъра на БУЛСТАТ яслите били социално заведение без настаняване, което обезсмисляло претенциите на НОИ.

Според тях не е вярно, че само 9420 жени са принудени да връщат пари на НОИ за периода 2007 г. – 31 декември 2010-а. Това били засегнатите само в 10 града. Изпадналите в унизителната ситуация били много повече.

Облекчението, което се предлага сега с поправките в осигурителния кодекс, са само признание за вината на НОИ, твърди Петрова. Преди дни парламентът реши, че майките, които върнат главницата по дълга си до 6 месеца, ще бъдат освободени от лихвите. На вече разплатилите се пък НОИ обеща, че ще върне сумите по лихвите.

Недоволните обвиниха още НОИ и социалните служби, че 4 г. не са дали указания и не са контролирали изпълнението на закона. Очаквали да им бъде потърсена отговорност.

Еднократната сума за раждане на първо дете да стане 3 минимални заплати, искат още майките. Сега тя е 240 лв. Майчинството за близнаци трябвало да се отпуска на дете, а не на раждане, защото при 2 деца жената заслужавала 2 майчинства. Друго искане е многодетните родители с 3 и повече деца да се пенсионират 10 г. по-рано от останалите с минимален осигурителен стаж 20 г. Детските пък трябвало да се вдигнат на 30% от минималната заплата, като отпадне подоходният тест.

Пълен текст

„Труд“: Майки да не връщат пари

18 юли 2011

Майки да не връщат пари на НОИ за издръжка на дете, докато то е ходило на ясла, иска ВМРО. ГЕРБ ще опрости само лихвите по сумите, които дължат.

БГНЕС (видео): ВМРО предлага майките, получавали обезщетения до 2011 да не връщат нищо

17 юли 2011

Националната женска организация на ВМРО предлага да отпаднат всички разпореждания на НОИ, изданени преди началото на 2011 година, според които майките, които са получавали обезщетение и в същото време детето им е посещавало детска ясла трябва да връщат пари на държавата.

Жените в партията днес се събраха на кръгла маса, на която обсъдиха проблема с решението на НОИ, според които всички майки са получавали неправомерно пари за отглеждане на дете до двегодишна възраст, ако по същото време то е ходило и на детска ясла. От организацията отбелязаха, че изискването, свързано с детските ясли бе добавено през юли 2010 година и влезе в сила в началото на тази година. В официална декларация, която те ще изпратят до Народното събрание и до министър-председателя Бойко Борисов жените във ВМРО искат новото изискване да важи само за майките, получавали пари след 1 януари 2011 година. Те настояват и всички дублиращи се държавни структури, свързани с този въпрос, да бъдат закрити и да се усъвършенства структурата на нормативната уредба.

Жените в партията предлагат още общият стаж, необходим за получаване на майчинство да бъде една година, а за да се стимулират раждаемостта – да се дава субсидия при раждане в размер на 3 минимални работни заплати. Майчинството за близнаци да се отпуска за дете, а не за раждане, многодетните родители с 3 или повече деца да се пенсионират с 10 години по-рано от общо приетото, но само ако имат минимален осигурителен стаж от 20 години, са част от другите им идеи. Освен това от организацията ще настояват детските надбавки да станат 30 % от минималната работна заплата и да се премахне доходната граница за получаването им, за да няма дискриминация.

Пълен текст и видео

Нюз.бг: Ощетените майки готови да се борят

17 юли 2011

Да отпаднат всички разпореждания за връщане на получените според НОИ недобросъвестно обезщетения за отглеждане на малки деца заедно с лихвите, настояват майки от цялата страна.

Те поясниха, че искането им се отнася до издадените от НОИ разпореждания преди 1 януари 2011 година.

Засегнати майки ще изпратят отворено писмо до Европейския парламент и всички компетентни институции по въпросите на майчинството и детето, както и до парламента, премиера, НОИ и други български институции, съобщи председателката на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова след проведената кръгла маса по проблема с потърпевши майки.

Пълен текст:

Дарик нюз: Да отпадне идеята майки да връщат пари на НОИ искат жените от ВМРО

17 юли 2011

Да отпаднат всички разпореждания на НОИ отпреди началото на годината, според които майките, получавали обезщетение, докато детето им е посещавало детска ясла, трябва да връщат пари и лихви на държавата. За това настояват от женската организация на ВМРО. След провеждането на кръгла маса, наречена „Закони обират майки”, днес те излязоха с официално отворено писмо с искания, което ще изпратят до Народното събрание, НОИ, премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов.

„Във връзка с препоръките, които са направени от Европейската комисия, е необходимо усъвършенстване на структурата и съдържанието на нормативната база като се направи задълбочен анализ на законодателството, политиките и практиките в България, свързани с правата на децата. Всички дублиращи се структури да бъдат закрити като се насочат усилията към обучение и професионална квалификация на служителите в държавна администрация”, призова д-р Султанка Петрова – председател на националната женска организация на ВМРО.

Сред другите предложения на женската организация на ВМРО са осигурителният стаж за майчинството да бъде една година и шест месеца непосредствено преди раждането. „Да се стимулира раждаемостта, като за раждане на едно дете се дава еднократна субсидия в размер на три минимални работни заплати. Майчинството за близнаци да се отпуска на дете, а не на раждане. Многодетните родители с три и повече деца да се пенсионират 10 години по-рано от общоприетото с нормален осигурителен стаж от 20 години. Детските надбавки да станат 30% от минималната работна заплата и да бъде премахната долната граница за тях, за да се получи равнопоставеност за децата и да не бъдат дискриминирани децата на България”, изброи още д-р Петрова.

Пълен текст

Агенция „КРОСС”: Привърженици на ВМРО и НПО искат пълно опрощаване на дължимите пари за детски надбавки

17 юли 2011

15 майки от цялата страна се отзоваха на поканата на Националната женска организация на ВМРО за участие в дискусията на тема: „Закони обират майки”. Официални покани за участие бяха отправени към всички държавни институции, които имат отношение към проблема за връщане на обезщетенията за майчинство, но нито от НОИ, нито от Министерството на труда и социалната политика или от комисията за социална политика към НС, не изпратиха представители на срещата, съобщават от ВМРО. Дискусията показа за пореден път, че казусът е неправилно тълкуван от страна на държавата, а кашата, в която попадат над 10 000 български майки, е забъркана от безотговорни и некомпетентни държавни служители. Тревожното е, че числото на засегнатите майки от цялата страна непрекъснато се увеличава, съобщиха майки София. Проблемът с обезщетенията за майчинство, които държавата си иска обратно, показва за пореден път „уникалността” на българския чиновник: жените са принудени да четат нормативни документи и тълкуват юридически казуси, за да могат да отстояват правата си, обобщиха проблема участничките в кръглата маса от Благоевград.

Днес потърпевшите формулираха и спешните мерки, които трябва да се вземат незабавно от компетентните органи в държавата. Официални писма с направените предложения ще бъдат изпратени до Европейската комисия, Народното събрание, Министерски съвет, НОИ, МТСП. Основните акценти в предложенията са следните:

1. Да отпаднат всички разпореждания издадени преди 1 януари 2011 г., заедно с лихвите

2. Във връзка с препоръките на ЕК, необходимо е усъвършенстване на структурата и съдържанието на нормативната уредба. Анализ на законодателството, политиките и практиките в България по отношение правата на децата.

3. Всички дублиращи се структури да бъдат закрити, като се насочат усилията към обучение и преквалификация на служителите в държавната администрация.

4. Осигурителния стаж за майчинство да е една година и шест месеца непосредствено преди раждането, за да се стимулира раждаемостта.

5. За раждане на дете да се дават еднократни субсидии в размер на три минимални работни заплати.

6. Майчинството за близнаци да се отпуска на дете, а не на раждане, защото ако децата са две те заслужават две майчинства.

7. Многодетните родители с три и повече деца да се пенсионират 10 години по-рано от общо приетото с минимален осигурителен стаж от 20 години.

8. Детските надбавки да станат 30 % от минималната работна заплата и да бъде премахната доходната граница за тях. За се получи равнопоставеност за децата и да не бъдат дискриминирани. А ако има нужда от контролиране може да се използват различни механизми като: няма имунизация, не ходи на училище…и по тези критерии родителите да бъдат лишени от надбавките.

Пълен текст

Последни Новини

Ангел Джамбазки към лидерите на политическите партии и ЦИК: Докажете, че сте национално отговорни и спрете манипулациите на изборния процес в Турция

В нарочно писмо до политическите партии, които имат представители в ЦИК, българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки...

ВМРО е онази политическа сила, която единствено и винаги е отстоявала не само българския национален интерес, но и българската духовност

А без духовност, няма да я има България! С молебен за здраве, мир и благодат на българския народ беше...

Юлиан Ангелов: ВМРО е за безплатни учебници в средното образование

ВМРО е за изцяло безплатни учебници в средното образование, заяви в „Предизборно кафене“ на Национална телевизия БГ+ главният секретар на ВМРО Юлиан...

Сиди: ВМРО предлага за първа работа на млад човек да не се дължат осигуровки 2 години

Това е част от пакета демографски мерки, които ще задържат младите хора в България Работодателят да не плаща осигуровки...

Джамбазки: Има опасност от мигрантска вълна, да усилим охраната на границата

На изборите в неделя трябва да се гласува за България и за българите, срещу монополите. Това призова Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО...

ВМРО закрива кампанията си в Крепчанския скален манастир, в който се пази най-старият текст, изписан на кирилица

В тези размирни времена е нужно да си припомним кои сме и какво сме дали на Европа и света. Без родова памет,...

Младежи от ВМРО – Русе благодариха на инициаторките на първия протест за чист въздух в града преди 35 години

Областната и общинската структура на ВМРО - Русе оказа уважение на русенките, проявили смелост преди 35 години първи да надигнат глас срещу...

Коментари