Начало По места ВМРО събира подписи срещу втора джамия в Горна Оряховица

ВМРО събира подписи срещу втора джамия в Горна Оряховица

Местната организация на ВМРО в Горна Оряховица организира подписка срещу построяването на мюсюлмански храм в града. В нея само за ден са се подписали стотици граждани. Събраните подписи ще бъдат внесени в Общинския съвет. Ако общината не предприеме действия за прекратяване на строителството, от ВМРО в града са категорични, че ще предприемат масови протестни действия.

Гражданите на Горна Оряховица са сериозно притеснени от направената първа копка на новостроящата се джамия в града. Те са се самоорганизирали и в социалните мрежи, където се разпространява протестна петиция.

При гостуване миналата година в Горна Оряховица Хасан Агюн, кмет на побратимения истанбулски квартал Буюк Чекмедже, поискал от кмета на общината да разреши построяването на джамия с 40-метрово минаре в града. Интересен факт е, че в Горна Оряховица живеят малко мюсюлмани, които вече имат свой молитвен дом и никога не са искали джамия.

Още тогава местната организация на ВМРО внесе декларация до кмета Михтиев и председателя на ОбС Даниел Костадинов, в която настоява местният парламент да излезе със становище за намеренията на Агюн да си построи лична джамия в града. Два-три дни по-късно тогавашният кмет Йордан Михтиев издава тихомълком заповед за изменение на подробния устройствен план, с която се дава възможност за строеж на джамия, посочват от ВМРО.

Декларацията не бе взета предвид и от организацията обявиха, че ако се стигне до градеж ще предприемат всички законови действия за спирането му. На 13 юли т.г. в Горна Оряховица е пристигнала делегация на Буюк Чекмедже в състав: председателя на общинския съвет Джошкун Кайнак, зам.- кметът по строителството арх. Ахмет Байрактар и служителят Сами Танер, във връзка с това, че Турция ще строи нов парк в Горна Оряховица, с който ще бъде отбелязана 10-та годишнина от побратимяването.

Тогава кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев посочва че турските представители вече са разгледали доста места в града и имат различни идеи за съвместната работа. Той не скрива радостта си, че има „изключително динамично сътрудничество в културната и икономическата сфера“.

Изтеглете бланката за събиране на подписи от тук.

20 септември 2012 г.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ВМРО доказа, че е най-голямата формация в патриотичното пространство

В патриотичното пространство ВМРО доказа, че е най-голямата политическа формация ВМРО е най-голямата политическа формация в патриотичното пространство и...

Кузман Илиев: ВМРО показа, че има гръбнак

ВМРО плати тази скъпа цена, но го направи с радост и показа, че има гръбнак. Така кандидатът от гражданската...

Боян Чуков: Изборните резултати в Турция трябва да бъдат касирани

Когато има избори в България и има избирателни секции в Турция, се повтаря едно и също. Това не е изненада. Не е...

Джамбазки: Заради изборните нарушения в Турция ДПС получи два мандата допълнително

В петък ВМРО поиска касиране на вота от турската държава Поискахме изборите в Турция да бъдат касирани, защото бяха...

191 години от рождението на Филип Тотю

ВМРО - Русе и ВМРО - Две могили отдадоха заслужена почит на войводата Филип Тотю. В събота се навършиха 191 години от...

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Коментари