Начало Новини ВМРО: Външно да реагира с нота срещу „Трето полувреме”

ВМРО: Външно да реагира с нота срещу „Трето полувреме”

Червената линия, която България трябва да постави пред Македония и другите балкански страни, е една и е свързана с отстояване правата на българите, съхраняване на националната им идентичност и националното самосъзнание. Тази позиция защити ВМРО на специална пресконференция. От партията отново се обявиха за създаване на национална доктрина на българската външна политика, за която настояват от години.

Изказването идва след като външният министър Николай Младенов се зае да пише стратегия за отношенията със съседните държави и определи „червени линии”, от които България не трябва да отстъпва.

Наше задължение е да се противопоставим на опитите на македонското правителство за асимилация и обезбългаряване, както и на безобразните опити за фалшифициране и кражба на историята на България, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Външното министерство трябва да присъства активно в живота на българските малцинства зад граница, да създава културни центрове, да настоява за създаване на български училища, дори филиали на университети. Тези и други предложения ще бъдат изпратени до Николай Младенов, посочи председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

България е длъжна да постави първо директни и ясни условия пред македонското правителство, а след това да дава безрезервна подкрепа за членството на съседката ни в Европейския съюз и НАТО. Според Каракачанов, антибългарската реторика и фалшифицирането на историята в македонските учебници са само част от проблемите, с които българските институции не само не трябва да се примиряват, а на които трябва да реагират адекватно.

Македонският филм „Трето полувреме“ е явна провокация към България. Той е част от македонската пропаганда, която изгражда техния нов „идентитет“. Това е македонска държавна поръчка, легитимирана от управленския елит на страната. Няма да преувеличим, ако кажем, че филмът е част от инструментариума на македонската власт в тяхната антибългарска политика, категорични бяха представителите на ВМРО дни след официалната премиера на скандалния филм.

Макар и исторически фалшификат, оттук нататък филмът ще тръгне по различни конкурси, а с това антибългарската пропаганда и представянето на България в невярна светлина по света ще продължи, коментира Каракачанов.  Той смята, че министерството на външните работи трябва да изпрати официална протестна нота.

Държавата ни да постави категорично въпроса, че ще преразгледа подкрепата си за съседката ни. „Този филм стана факт благодарение на мълчанието на българските институции”, бе обобщението на председателя на ВМРО.

По време на пресконференцията беше представена и книгата на българина от Македония Митко Георгиев „Македонската нация – престъпление и наказание”. Авторът посочи, че в книгата си представя забравените лица на българската борба за Македония. Отказът на българските институции да спомогнат за издаването ù не е сломило Георгиев. Въпреки риска от натиск днес книгата се разпространява в Македония и България. Тя ще бъде преведена на английски език и изпратена на депутатите в Европейския парламент. Митко Георгиев също призова българското правителство за ангажираност със съдбата на българите зад граница.

„Каква е равносметката на последните години – докато Македония налива като държавна политика в антибългарската кампания над 30 милиона, един македонец с българско самосъзнание се противопоставя на това със своята книга, издадена в 2-3 хиляди екземпляра”, каза още Красимир Каракачанов.

18 септември 2012 г.

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари