Начало По места Врачани търсят отговорност от Бойко Борисов за софийския боклук във Враца

Врачани търсят отговорност от Бойко Борисов за софийския боклук във Враца

Конкретни въпроси по наболели проблеми на Враца изпрати в писмо до министър-председателя Борисов Общественият комитет „За достойно бъдеще на Враца”.

Част от комитета са и ВМРО и Дамският клуб „Вратица“ в северозападния град.

От комитета настояват да получат от Борисов ясни отговори за това кой е виновникът за обгазяването на града в края на миналата седмица.

Гражданите питат също дали министър Тотю Младенов, който преди да влезе в кабинета беше кмет на Враца, е подписвал документ, с който разрешава съхраняването на софийски боклук край града.

„Господин Борисов, врачани не са втора категория хора! Колко средства се опитва да спести правителството на наш гръб? Това ли иска Вашето правителство?”, питат врачани в писмото.

Сред другите проблеми, по които врачани очакват обяснение от премиера, е и прословутата жп-линия, която ще раздели града им като „берлинска“ стена, както и околовръстният път на Враца – проектиран само с две ленти.

Комитетът „За достойно бъдеще на Враца“ се възмущава и от закриването на единственото в северозападна България военно поделение, наследник на ШПЗО „Гоце Делчев”, на славните 35-и пехотен Врачански полк и на 6-и Бдински полк, участвали във всички войни за национално обединение.

„Враца има право на развитие, а врачани на достойно бъдеще!  Мълчанието Ви не работи във Ваша и на правителството на ГЕРБ полза!”, завършва писмото.

9 май 2012

Пълен текст на писмото:

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Общественият комитет „За достойно бъдеще на Враца” заявява, че гражданите на Враца бяха подложени на недопустимо обгазяваване от тлеещия ЧЕТИРИ ДЕНОНОЩИЯ пожар на площадката на фирма „Екобулсорт“ ЕАД, започнал след  17:00ч. на 02.05.2012г.

На 03.05.2012 г. част от учебните заведения не проведоха занятия. На 04.05.2012 г. обгазяването също бе факт!  Въпреки уверенията за загасяването на пожара! Със заповед на кмета учебните занятия  на територията на гр. Враца бяха прекратени на 04.05.2012г.

Настояваме да  проверите фактите и да дадете ясен и конкретен отговор на следените въпроси:

1. Кой, кога и защо е дал разрешение на фирма „Екобулсорт“ ЕАД за съхранение на отпадъците на София  на площадка във Враца?;

2. Чия е собствеността на площадката и защо тази площадка е  до жилищни сгради, а не на минимум 3 000 м. отстояние, каквито са изискванията?;

3. Защо няма водоизточник на площадката?;

4. Защо полицейските органи са арестували  и глобили четирима  младежи, отишли на мястото на пожара към 23:00 ч. на 02.05.202г.?;

5. Наистина ли сa измервани и обявавани КОРЕКТНО ВСИЧКИ отделяни при горене на пластмасови отпадъци вредни вещества. Отчетени ли са диоксини и фурани, причиняващи онкозаболавания?;

6. Адекватни ли са направените препоръки от областната администрация  към гражданите за действия при пожар и последвалото обгазяване?;

7. Подписал ли е Тотю Младенов като бивш кмет на Враца, а сега настоящ министър във Вашия кабинет,  документ за съхраняване на софийския боклук?

Гражданите на Враца очакват от Вас да понесете своята отговорност, защото Вие като бивш кмет на София и като настоящ министър-председател не разрешихте проблема с боклука на София! Проблем, прехвърлен сега на гражданите на Враца, подложени на жестоко  обгазяване!

Настояваме да потърсите отговорност от виновните за недопустимото безобразие – съхраняване на столичния боклук във Враца, без никакво разрешение от оторизираните служби в Община Враца!

Очакваме налагането на най-тежките предвидени в закона санкции на виновните за предизвиканото обгазяване на Враца в продължение на 4 денонощия като следствие от безотговорно нарушаване на най-елементарните изисквания за противопожарна безопасност от фирма „Екобулсорт“ ЕАД.

Гражданите на Враца имат право на коректна и ясна информация по случая с депонирането на отпадъци във Враца без разрешение, както и за последвалото обгазяване от 2 до 5 май!

Пожарът и обгазяването са основание да поискаме отговор от Вас като български министър-председател и по други същностни въпроси за бъдещето на Враца:

1. Защо единствено околовръстният път на Враца е проектиран само с две ленти,  а навсякъде по трасето на  Е -79,  в другите областни градове, околовръстните пътища са с 4 ленти?;

2. Защо се закрива единственото в Северозападна България военно поделение, наследник на ШПЗО „Гоце Делчев”, на славните 35 пехотен Врачански полк и на 6 Бдински полк, участвали във всички войни за национално обединение?;

3. Защо единствено в отсечката „Враца – Криводол” на високоскоростната ж.п. линия „София – Видин”, ще се използва старото трасе, а Враца  трябва да се раздели с 4 метрова нова „Берлинска стена”, вместо ж.п. линията да се вкопае в траншея, каквото е желанието на врачани?

Господин Борисов, врачани не са втора категория хора! Колко средства се опитва да спести правителството на наш гръб? Това ли иска Вашето правителство? Да живеем в софийски боклук, да сме обгазявани с канцорагенни вещества, да сме разделени на северна и южна Враца, да няма военно поделение, осигуряващо националната ни сигурност и защита при бедствия и аварии и единствено Враца да е с двулентов околовръстен път за да се създава „тапа” при пресичането на главен път Е-79 с пътя за ферибот „Оряхово?  Защо?

Враца има право на развитие, а врачани на достойно бъдеще!  Мълчанието Ви не работи във Ваша и на правителството на ГЕРБ полза!

Обществен комитет „За достойно бъдеще на Враца”

За Гражданско движение „ДНЕС” – Враца

За Инициативен комитет за защита на поделение 52380

За Дамски клуб „Вратица”

За Инициативен комитет „Римекс”

За Национално движение „ Достойни за България”-Враца

За Съюз на патриотичните сили”Защита”

За ВМРО – Българско национално движение – Враца

За Политическа партия „Атака” – Враца

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Добра новина за българчетата в Гора

Добра новина за българчетата в Гора. Завърши обновяването на компютърния кабинет и санитарните възли в общинското училище в с. Шищевец, Кукаска Гора,...

Минималната пенсия разгорещи страстите в парламента

Днес в Народното събрание депутати от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ влязоха в остър спор с депутатите от БСП. Социалистите за...

Нова структура на ВМРО в р-н „Приморски“ във Варна

На 29 октомври 2020 г. бе учредена нова местна организация на ВМРО в район „Приморски“, град Варна. Пожелавам успех...

Искрен Веселинов: ВМРО има две основни идеи за края на „вечния длъжник“

Едната е за абсолютната давност, законопроектът е минал на първо четене, обясни депутатът При вечния длъжник винаги има предпоставки...

Александър Сиди: Да спрем кредиторите да гонят хората безкрайно

Кредиторите скачат, защото от тяхна гледна точка е най-логично при дадени едни пари, които не са върнати, да преследват своя интерес.

Патриотично видео за Деня на будителите от дамите във ВМРО

Патриотично видео – поздравление по повод Деня на народните будители – 1 ноември, публикуваха дамите от ВМРО. Членовете на...

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Коментари