Начало Новини Временен статут на бежанци - само за сирийци

Временен статут на бежанци – само за сирийци

Нямаме контрол върху нашата граница. Всеки може да влезе както си поиска. Може да влезе с бохча дрехи, може да влезе и с ядрено оръжие. Кой ще го спре? Никой. Това означава, че системата за национална сигурност в България не работи.

Това заявява председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за в. „Преса“.

Г-н Каракачанов, бежанският проблем започна да буди тревожни въпроси. Един от тях е кой идва в България?

И правителството не знае, въпреки че вече около 100 души на ден влизат нелегално в България. Още в началото на бежанския поток предложихме да се възстанови кльонът на зелената граница, тъй като е видно, че Турция не я охранява и на практика стимулира нелегалното преминаване в България. Срещу нашето предложение обаче скочиха с аргумента, че не било хуманно, хората били бежанци.

Да бъдем коректни – половината от тези, които минават границата, не са сирийски граждани. Бежанци са хора, които бягат от военен конфликт. Гражданите на Алжир от какво бягат? 1100 алжирци има вече у нас. Има и африканци. Кое не е хуманно тогава?!

Гърция имаше същия проблем. Стигна се дотам, че до 400 души на ден влизаха в страната и Гърция се напълни с около 400 000 нелегални имигранти – африканци, араби, афганистанци и други. Гърция многократно настояваше пред Турция да упражнява контрол върху границата, но тя не го направи. Тогава Гърция възстанови кльона с турската граница и сега минават по 12-15 души на ден.

Телената ограда, която правителството реши да направи край Елхово, ще облекчи ли проблема?

Оградата ще покрие 30-ина километра. А българо-турската граница е 274 километра, тоест отворени остават 244 км. Затова трябва да се възстанови кльонът по цялата българо-турска граница и да се засили охраната. Турция умишлено насочва тези хора към територията на балканските държави. Гърция до голяма степен реши проблема – който иска да мине редовно в страната, минава през КПП.

Как да минат легално през българските КПП, след като им трябват визи?

Всеки сирийски гражданин, който идва с паспорта си, може да каже: „Искам убежище в България“, и държавата ще разреши да влезе. Докато сега 99% от имигрантите са минали нелегално през границата, плащайки на каналджиите.

Причината?

Не всички имат основание да претендират за бежанци. Алжирци и африканци как ще получат този статут? Има и друг интересен въпрос. От сирийско-турската до българо-турската граница са 1600 километра. Как се минава това разстояние, при положение че Турция е усилено полицейска държава, която води война с кюрдите, готви се за военен конфликт и със Сирия. Как ще допусне десетки хиляди да минат през нейната територия, без да ги контролира! Това е невъзможно. Просто невъзможно.

Какъв е интересът на Турция да пропуска бежанците безпрепятствено към България?

Турция от десет години се управлява от ислямисткото правителство на Реджеп Ердоган. Идеологът на това правителство и на неоосманизма е външният министър Давутоглу. Според тази идеология Турция трябва да възстанови влиянието си в онези държави, над които се е разпростирала Османската империя. Това означава България, Гърция, целия Балкански полуостров, Близкия изток. В изпълнение на доктрината Турция започна да подкрепя всевъзможни ислямистки движения в Близкия изток – всички арабски, ислямистки революции, т.нар. Арабска пролет.

Какво прави Турция в Сирия? От нейна територия в Сирия навлизат нелегални въоръжени формирования на ислямистките фундаменталисти. Според различни автори между 20 и 30 хиляди души от целия свят – Афганистан, Пакистан, Судан, Филипините, Косово, които отиват и се бият за Аллах. Те не искат да свалят Башар Асад, за да направят европейски тип демокрация. Те искат да възстановят държава на шериата, финансирани и подкрепяни от Турция.

А какво прави Турция на Балканите?

Стара политика на големите държави е, че когато искат да дестабилизират една икономически слаба държава, вкарват голямо количество бежанци, подгонвайки хора отнякъде. И държавата започва да буксува.

400-те хиляди имигранти предизвикват сътресения в Гърция. Една част от тях работят на по-ниски заплати и изместват местните работници. Социалното напрежение доведе дотам, че в гръцкия парламент влезе неофашистка партия, която съществува от 40 г., но никога не е вземала повече от 10 000 гласа. Сега тя е с 18 депутати. Стигна се до вътрешни брожения и дестабилизация на държавата.

Специалистът по проблемите на Балканите Алекс Алексиев постави въпроса така: „В България идват жени и деца, къде са мъжете им?“ Според него е тревожно да дадем статут на бежанци на хора, чиито мъже може да се окажат терористи. На кого да даваме статут, г-н Каракачанов?

Само на тези, за които има доказателства, че са пряко заплашени. Макар че е трудно да докажеш кой откъде е и от какво бяга. В Сирия има хора, заплашени от ислямистките бунтовници, има и хора, заплашени от правителствените войски. Затова ние трябва да направим нещо друго. Хората, които получат статут на бежанци, да се задължат в определен срок да напуснат страната след приключване на военния конфликт. Ние не можем вечно да ги държим тук. А тези, които не са от Сирия и нелегално са преминали границата, нямат право да претендират за подобен статут.

Можем ли да ги върнем?

Разбира се. Страните, чиито граждани са те, имат посолства в България. Например Алжир. Нелегалните имигранти са без документи за самоличност и тук всички се правят на сирийци. Но преводач от арабски може по диалекта да разбере кой какъв е. Тези, които не са сирийски граждани, получават пасаван, тъй като нямат паспорт, и със самолет се връщат в родината си.

Защо не го правим?

Защото държавата се оказа неподготвена. Предишното правителство само наблюдаваше процесите в Близкия изток, а външният министър се превърна в едва ли не основен играч в близкоизточните въпроси и покани в България представители на сирийската опозиция, някои от които се оказа, че са издирвани за тероризъм.

Президентът Георги Първанов (2002-2012) заяви, че честната позиция на България би била да кажем сега колко бежанци можем да приемем.

И е прав. По международните конвенции ние сме длъжни да приемаме и да даваме статут на хора, които идват от военен конфликт. Става въпрос също за хуманност и човещина. Но като държава трябва да преценим колко души можем да поемем. Ние не можем да поемем 100 000 души. Можем да осигурим и коридор за свободно преминаване, ако някой иска да отиде в друга европейска държава. Ако обаче са получили статут на бежанци в България и преминат нелегално в друга страна, другата страна може да ги връща тук. Както направи Румъния с 16 души, преминали с лодка през Силистра.

Ако поемем ангажимент за определен брой бежанци, бихме могли също чрез нашия Червен кръст или чрез нашите посолства да отидем в бежанските лагери в Турция, да направим интервюта с хората там и да преценим кого да поканим с временен статут на бежанец. Така ние контролираме процеса, а не ни залива той. Но първо трябва да затворим границите за нелегално преминаващите.

За 170-километрова граница с Турция гърците имат 1800 гранични полицаи. Нашата е 274 километра, а имаме на смяна 45-50 граничари. Това не е сериозно. Медии показаха как турски граничари насочват цели колони към България и им показват откъде да минат. Турската политика за насочване на мюсюлмански имигранти към Европа е установен факт. Констатирали са го поне няколко разузнавателни служби.

Последни Новини

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

Коментари