Начало Темите на ВМРО За референдум за водата в София

За референдум за водата в София

ПОДПИШИ СЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ СРЕЩУ СПЕКУЛАТИВНАТА ПОЛИТИКА НА „СОФИЙСКА ВОДА”!

ДА ПРЕКРАТИМ ДОГОВОРА ЗА КОНЦЕСИЯ НА ВОДАТА В СОФИЯ!

ДА ОСВОБОДИМ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!

Изтеглете бланката за събиране на подписи. Попълнете я, приканете и ваши приятели да се включат. Попълнената бланка пратете по пощата на адрес: 1000 София, ул. „Пиротска“ № 5, или направо заповядайте на този адрес лично да ни я донесете. ВАЖНО! В подписката могат да участват пълнолетни български граждани, които по лична карта имат постоянен адрес в гр. София.

Към момента постоянно действаш пункт за събиране на подписи има на метростанция „Сердика“.

В рамките на три месеца ние събираме подписи по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Тези подписи задължават Столичния общински съвет да насрочи местен референдум.

На него ние можем да върнем управлението на водата в ръцете на публично дружество и да изгоним монополите.

ИСТОРИЯТА

Договорът за концесия на ВиК мрежата в София е сключен на 23 декември 1999 г. За целта е създадено дружеството „Софийска вода“ с участието на английски инвеститори. Сега то е под контрола на френската фирма „Веолия”, която държи 80% от акциите в „Софийска вода“ и реално управлява водоснабдяването в София.

Години наред чуждите монополисти не спазват договора си, като допускат огромни загуби на вода и постоянно повишават цените.

ФАКТИТЕ

Най-важният показател за една ВиК система са общите загуби на вода – те показват състоянието на мрежата и са основен фактор при определянето на цената и размера на необходимите инвестиции.

Какво се случва с водата на София? Има огромен процент общи загуби. За град като София максимално допустимите нива са 44%, но през 2009 г. са отчетени 60,26%, през 2010 г. „Софийска вода” отчита 60 % и т.н.

За справка – през 1969 г. процентът е бил само 30!

Още един факт – през 1999 г., когато се  подписва концесионният договор, процентът загуби е 63 – 64%. Десет години по-късно, през 2009 г., се отчитат 60%, т.е. за 10 години, при отчетените от „Софийска вода” стотици милиони левове инвестиции, нищо не се е подобрило.

Цената за потребителите обаче се увеличи в пъти. Какъв е смисълът от концесията? Никакъв!

НЯКОИ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ

За периода 2005 – 2010 г. „Софийска вода” е ощетила столичани с 80,7 млн. лв., надвзети поради незаконосъобразно и нецелесъобразно увеличение на цената на водата.

За периода 2005 – 2010 г. цената на водата в София е нараснала с 80% спрямо цената през 2005 г.

Всяка година над 3 милиона куб. метра вода се ползват в циганските гета на София, без да се заплащат, но пък влияят върху повишението на цената.

Докога ние, работещите, и нашите майки и бащи пенсионери ще плащаме водата на такива недобросъвестни ползватели?! Докога ще плащаме чужди сметки?!

ЦЕНАТА

Цената на водата се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по искане на ВиК дружествата на базата на представени от тях разчети.

Формулата за определяне на цената е следната – заложените приходи на съответното ВиК дружество се разделят на фактурираната от дружеството вода.

Именно тази наглед проста формула помпа цената в посока нагоре.

„Софийска вода” предпочита да запазва високи общи загуби, защото това означава по-ниски количества фактурирана вода.

От друга страна, високите загуби оправдават и необходимостта от инвестиции. Те пък дават основание на дружествата да предвидят по-големи приходи. А това им дава основание да поискат от ДКЕВР по-високи цени на водата за потребителите.

По формулата при ниски заложени нива на фактурирана вода и при високи заложени необходими приходи… се увеличава цената за потребителите. Всяка година.

ПОРОЧНИЯТ КРЪГ

Повишаването на общите загуби дава основание на ВиК дружествата да изписват милиони левове инвестиции – уж за намаляване на загубите. Направените инвестиции се включват в необходимите годишни приходи, които дружествата заявяват пред ДКЕВР, и „Софийска вода” иска постоянни повишения на цената за потребители.

ДКЕВР обаче бездейства, не контролира този процес, а адвокатства на „Софийска вода” и всяка година одобрява поисканото от оператора повишаване на цената, която ние заплащаме за услугата.

РЕШЕНИЕТО

Единственото справедливо решение в интерес на столичани и на самата Столична община е развалянето на договора за концесия на ВиК мрежата.

Колкото по-дълго се чака, толкова по-големи ще са щетите за нас, абонатите, и за общината.

Със свой доклад общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки поиска отново разваляне на договора и възстановяване на общинското дружество „ВиК” ЕАД.

Но тъй като Общинският съвет отказва да предприеме действия,

ВМРО ИСКА МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА КОНЦЕСИЯ НА ВОДАТА В СОФИЯ.

СЕГА ВЕЧЕ НЯМА КАК ДА НИ ПРЕНЕБРЕГНАТ!

ДА ИЗГОНИМ ЧУЖДИТЕ МОНОПОЛИСТИ!

Последни Новини

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Александър Сиди: Изборите на 2 април са безсмислени

Александър Сиди, съпредседател на ВМРО – пред Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 28.01.2023 г.     Предстоящите избори;...

Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...

Карлос Контрера: Сумата в подкрепа на обществения транспорт от 73 млн. лв. е крайно недостатъчна

Очакваме публикуването на постановлението на МС относно компенсациите за обществения транспорт, за да приведем общинската наредба за превозните документи в съответствие с...

Каракачанов: Аз съм боец и не се притеснявам да участвам в листите за изборите, ако е необходимо

Водят се разговори как ВМРО да участва на предсрочните избори – дали самостоятелно или в коалиция, каза в интервю за bTV Radio...

Ангел Джамбазки: Антибългарската омраза в РСМ избухна след предателството на коалиция „Макрон“

Цялата конструкция на антибългарския просръбски македонизъм е измислена от Москва. Това е исторически факт. Може да се провери. Тази югоносталгична, прокремълска, проболшевишка, просръбска...

Коментари