Начало Темите на ВМРО За референдум за водата в София

За референдум за водата в София

ПОДПИШИ СЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ СРЕЩУ СПЕКУЛАТИВНАТА ПОЛИТИКА НА „СОФИЙСКА ВОДА”!

ДА ПРЕКРАТИМ ДОГОВОРА ЗА КОНЦЕСИЯ НА ВОДАТА В СОФИЯ!

ДА ОСВОБОДИМ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!

Изтеглете бланката за събиране на подписи. Попълнете я, приканете и ваши приятели да се включат. Попълнената бланка пратете по пощата на адрес: 1000 София, ул. „Пиротска“ № 5, или направо заповядайте на този адрес лично да ни я донесете. ВАЖНО! В подписката могат да участват пълнолетни български граждани, които по лична карта имат постоянен адрес в гр. София.

Към момента постоянно действаш пункт за събиране на подписи има на метростанция „Сердика“.

В рамките на три месеца ние събираме подписи по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Тези подписи задължават Столичния общински съвет да насрочи местен референдум.

На него ние можем да върнем управлението на водата в ръцете на публично дружество и да изгоним монополите.

ИСТОРИЯТА

Договорът за концесия на ВиК мрежата в София е сключен на 23 декември 1999 г. За целта е създадено дружеството „Софийска вода“ с участието на английски инвеститори. Сега то е под контрола на френската фирма „Веолия”, която държи 80% от акциите в „Софийска вода“ и реално управлява водоснабдяването в София.

Години наред чуждите монополисти не спазват договора си, като допускат огромни загуби на вода и постоянно повишават цените.

ФАКТИТЕ

Най-важният показател за една ВиК система са общите загуби на вода – те показват състоянието на мрежата и са основен фактор при определянето на цената и размера на необходимите инвестиции.

Какво се случва с водата на София? Има огромен процент общи загуби. За град като София максимално допустимите нива са 44%, но през 2009 г. са отчетени 60,26%, през 2010 г. „Софийска вода” отчита 60 % и т.н.

За справка – през 1969 г. процентът е бил само 30!

Още един факт – през 1999 г., когато се  подписва концесионният договор, процентът загуби е 63 – 64%. Десет години по-късно, през 2009 г., се отчитат 60%, т.е. за 10 години, при отчетените от „Софийска вода” стотици милиони левове инвестиции, нищо не се е подобрило.

Цената за потребителите обаче се увеличи в пъти. Какъв е смисълът от концесията? Никакъв!

НЯКОИ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ

За периода 2005 – 2010 г. „Софийска вода” е ощетила столичани с 80,7 млн. лв., надвзети поради незаконосъобразно и нецелесъобразно увеличение на цената на водата.

За периода 2005 – 2010 г. цената на водата в София е нараснала с 80% спрямо цената през 2005 г.

Всяка година над 3 милиона куб. метра вода се ползват в циганските гета на София, без да се заплащат, но пък влияят върху повишението на цената.

Докога ние, работещите, и нашите майки и бащи пенсионери ще плащаме водата на такива недобросъвестни ползватели?! Докога ще плащаме чужди сметки?!

ЦЕНАТА

Цената на водата се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по искане на ВиК дружествата на базата на представени от тях разчети.

Формулата за определяне на цената е следната – заложените приходи на съответното ВиК дружество се разделят на фактурираната от дружеството вода.

Именно тази наглед проста формула помпа цената в посока нагоре.

„Софийска вода” предпочита да запазва високи общи загуби, защото това означава по-ниски количества фактурирана вода.

От друга страна, високите загуби оправдават и необходимостта от инвестиции. Те пък дават основание на дружествата да предвидят по-големи приходи. А това им дава основание да поискат от ДКЕВР по-високи цени на водата за потребителите.

По формулата при ниски заложени нива на фактурирана вода и при високи заложени необходими приходи… се увеличава цената за потребителите. Всяка година.

ПОРОЧНИЯТ КРЪГ

Повишаването на общите загуби дава основание на ВиК дружествата да изписват милиони левове инвестиции – уж за намаляване на загубите. Направените инвестиции се включват в необходимите годишни приходи, които дружествата заявяват пред ДКЕВР, и „Софийска вода” иска постоянни повишения на цената за потребители.

ДКЕВР обаче бездейства, не контролира този процес, а адвокатства на „Софийска вода” и всяка година одобрява поисканото от оператора повишаване на цената, която ние заплащаме за услугата.

РЕШЕНИЕТО

Единственото справедливо решение в интерес на столичани и на самата Столична община е развалянето на договора за концесия на ВиК мрежата.

Колкото по-дълго се чака, толкова по-големи ще са щетите за нас, абонатите, и за общината.

Със свой доклад общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки поиска отново разваляне на договора и възстановяване на общинското дружество „ВиК” ЕАД.

Но тъй като Общинският съвет отказва да предприеме действия,

ВМРО ИСКА МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА КОНЦЕСИЯ НА ВОДАТА В СОФИЯ.

СЕГА ВЕЧЕ НЯМА КАК ДА НИ ПРЕНЕБРЕГНАТ!

ДА ИЗГОНИМ ЧУЖДИТЕ МОНОПОЛИСТИ!

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Коментари