Начало Видео За строг контрол върху лекарствения износ

За строг контрол върху лекарствения износ

Проблемът със спрения медикамент „Ривотрил“, прилаган при епилепсия и тежки форми на депресия, използван от 90 000 българи, бе тема на разговора в сутрешния блок на ТВ 7. Гост бе народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова. Тя е член на Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

Тя посочи, че през годините цената на „Ривотрил“ е била намалявана по желание на българската държава, което е довело до напускане на пазара на фирмата-производител.

През 2002 г. той е струвал 5 лв., след това се намалява на 2.5 лв., започва паралелен износ от страната. През май 2013 г. фирмата решава, че ще изтегли продукта от българския пазар, като съгласно законодателство подава уведомление в Изпълнителната агенция по лекарствата. Неизгодните условия, при които се продава продукта, са причината за спирането му, убедена е д-р Петрова.

Патриотичният фронт има радикални виждания за промени в тази сфера, които ще бъдат внесени между първо и второ четене на Закона за здравно осигуряване. Всеки, който иска да изнася лекарства на външните пазари, да подава уведомление в Изпълнителната агенция по лекарствата. В Министерство на здравеопазването да се създаде експертен съвет, който да изготвя проучване и анализ на пазара – ако една фирмата иска да прави паралелен износ, това да е възможно единствено при наличие на 15 % над необходимото количество от даден медикамент в аптечната мрежа. Ако ги няма – износът се ограничава.

Нерегламентираният износ на лекарствени продукти оказва негативен ефект върху българските граждани. Нужно е въвеждане и на сериозни санкции за нарушителите на българското законодателство, обясни Петрова.

По думите ѝ става ясно, че проблемът е липсата на координация между институциите, както и контрол. От една страна – всеки орган си работи в неговата сфера, а от друга се допуска да се продават лекарства на черно по улиците.

Забавянето на пускането на новото лекарство на пазара се дължи на Националния съвет по цени и реинбурсиране, който в момента изготвя становище за включване на новия продукт в положителния лекарствен списък на Здравната каса.

От интервю със заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков става ясно, че до 10 април заместителят на „Ривотрил“ излиза на пазара, но най-вероятно ще е на свободна продажба. Причината е, че производителят и вносителят на препарата не искат той да бъде поет от Здравната каса.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Съветниците от ВМРО в Русе с призив заседанията на Съвета да не се влияят от предстоящите парламентарни избори

В рамките на по-малко от един месец ни предстоят три сесии. Едната от тях е може би най-важната в рамките на календарната...

Красимир Каракачанов: ВМРО не си сменя политиката, Македония няма да влезе в ЕС, ако не се коригира

Не се срамувам от нищо, което съм направил като политик, категоричен е лидерът на ВМРО Най-глупавото е политиците да...

Юлиан Ангелов: Управлението не е самоцел за ВМРО, въпросът е да работим за хората

За нас от ВМРО никога не е било самоцел да участваме на всяка цена в управлението. За нас е важно да има...

Искрен Веселинов: Явяваме се в кампанията със самочувствието, че сме изпълнили поетите ангажименти

Ние сме решени да се раздадем в тази кампания. Явяваме се със самочувствието, че сме изпълнили поетите ангажименти пред хората. Ще докажем,...

Александър Сиди: Дебатът за съдебната реформа не трябва да става на улицата

Дебатът за съдебната реформа няма да се реши чрез площадното правосъдие Причина за протестите са и тежките обвинения в...

Сиди: Вярвам, че старозагорци ще подкрепят ВМРО в битката за запазване на работните места в областта

Надявам се, че старозагорци ще подкрепят ВМРО в битката за запазване на работните места в областта, коментира Сиди ВМРО...

Карлос Контрера предлага приоритетно да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 работещите в градския транспорт

Общинският съветник от ВМРО и председател на комисията по транспорт в Столична община Карлос Контрера отправи предложение до министъра на здравеопазването да...

Коментари