Начало Циганският въпрос Забрана за каруци предотвратява кражби

Забрана за каруци предотвратява кражби

Не може месеци наред човек да работи земята си, да се надява да спечели нещо от нея и накрая някой да задигне хляба на децата му.

Това заявява кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев по повод честите кражби в региона. Заповед за забрана на движението на каруци през нощта рязко намалила случаите на открадната реколта.

Нямам кола, каруцата ми е мерцедеса, що да не се движа с нея, пита мургав мъж в отговор на приложената превантивна мярка.

Припомняме, че едно от предложенията на ВМРО за справяне с Циганския въпрос е пълната забрана на използването на каруци, особено в градовете.

Разказа на журналистa Любомир Йорданов за в. „Труд“ може да прочетете тук:

Падне ли мрак над гара Бойчиновци, нивите със слънчоглед и царевица покрай жп линията и река Огоста опустяват. Само тук-там по черните пътища се мяркат закъснели комбайни и трактори или минава полицейска патрулка.

Кметска заповед, окачена на всички сгради на железничарския град, строго забранява движението на магарешки и конски каруци нощем и заплашва нарушителите с 200 лева глоба.

„Това е една от мерките, които вземаме против крадците на реколта“, казва кметът на общината Светлин Сретениев.

„Откакто сложиха нощно ембарго за каруците, си отдъхнахме малко, кражбите сякаш намаляха“, споделят земеделците.

Апашката напаст

В община Бойчиновци живеят близо 10 000 души, пръснати из 13 населени места. Повечето от хората са земеделци. Големи предприятия в района отдавна няма и единственият начин да изхранят семействата си за мнозина е работата в полето. Голяма е и безработицата и докато едни блъскат от зори до здрач из нивите, други дебнат да приберат наготово чуждата реколта.

„В Общината постъпиха стотици жалби за посегателства на крадци върху нивите на стопаните. Апаши разграбват нощем градини, бостани, нивите със зърно, секат горите. Затова издадох заповед, с която забраних движението на каруци от 20,30 ч до 6 ч сутринта“, казва кметът Сретениев.

Градоначалникът е бивш учител, сега фермер. Болките на селските стопани са му добре познати. Преди да поеме управлението на общината, той кметувал и в родното си с. Владимирово.

„Той е познат в района с прямия си характер, остър език и твърда ръка, обяснява възрастен човек от Бойчиновци.

„Не може месеци наред човек да работи земята си, да се надява да спечели нещо от нея и накрая някой да задигне хляба на децата му!“, категоричен е кметът.

Заповедта му с ембаргото за каруците, наложена от 15 август до 1 октомври, била раздадена поименно срещу подпис на всеки един от 160-те собственици на возила с конска или магарешка сила. С нея се запознали и селските кметове и наместници.

Разпореждането било разлепено навсякъде из общината, а контролът за изпълнението поели униформените от общинския полицейски участък.

Хайки след залез

Въпреки разгласата на заповедта обаче още в първите нощи двама апаши били спипани с каруци, пълни с царевица, край селата Владимирово и Мърчево. Кметът Сретениев лично се срещнал с нарушителите, обяснил им, че прошка няма да има за никого и актовете им с глоби по 200 лева вече са написани. За паричните санкции, които в малката община се равняват на присъди от един месец глад, вече се е разчуло и в най-крайните махали. Ето защо засега набезите из нивите са спрели.

„Да не чуе дяволът, но няколко нощи вече спим по домовете си. Иначе с колегите обикаляхме от вечер до сутрин масивите си и дремвахме само за някой час в колите сред посевите“, обяснява младият фермер Зарко Иванов. Той гледа със семейството си 5000 дка земя край Бойчиновци. Няма лято, в което част от реколтата му да не е изчезвала, отмъкната от нощните конски кервани.

Дори и да хванат някой крадец на местопрестъплението, фермерите трудно се оправяли с него.

„Апашите носят в талигите си брадви, вили, коси, резачки – цял арсенал с остри оръжия. Обясняват, че са тръгнали за дърва, на горските разправят, че ходят само за да си нагледат нивите. А като се видят на тясно, налитат на бой!“, обяснява Зарко.

Някои от по-заможните земеделци в района си наемат пазачи на нивите от частни охранителни фирми. Но повечето не могат да си го позволят.

Самите частни гардове трудно се справят с опазването на голямата територия, прорязана от всички страни с черни пътища. След кметската заповед работата им станала по-лесна, споделят те. Един-два обхода на патрулките стигат, за да се види вдига ли прахоляк из нивите някоя каруца. „Има въведен вечерен час на кмета и трябва да се изпълнява!“, отпращали те окъснелите.

Заповедта намалява и опасността от нощни катастрофи, защото каруците на апашите нямат светлоотразители и са опасни за движението по пътищата, казват униформените.

Бедността бълва престъпност

Безработицата в община Бойчиновци е сред най-високите в региона – над 30%. Вероятно и затова най-често извършваните престъпления в града и селата наоколо са кражбите.

От регистрираните през първите шест месеца 190 престъпления 124 са кражби, заявява шефът на местния полицейски участък Николай Дамянов.

Кражбите от нивите в статистиката на МВР не се водят отделно, но се знае, че само преди началото на жътвата са разбити две престъпни групи, които се занимавали основно с плячкосване на селскостопанска продукция от складове, уточнява полицейският началник.

Във всяко село има по двама-трима с яки коне, които се прехранват само с прибирането на чужда продукция. Каруците им събират по 600-700 кг зърно и с няколко набега те направо могат да разорят по-дребните стопани, казва и градоначалникът Сретениев.

„От забраната за нощно придвижване недоволстват само ония, дето крадат! Аз също имам каруца, но не искам хората да ме гледат накриво. Аз на чуждо не съм посягал никога!“, коментира кметското ембарго 66-годишният Тодор Димитров – бивш киномеханик, тръгнал преди обед с магарето си Георги за сено. Той има две овце и козичка, с тях донажда към пенсията, за да изхранва фамилията си.

„Не сме съгласни с тая забрана! Ще се жалим на по-големите началници!, вика обаче колкото му глас дължи мургав мъж, препуснал с кон и каруца по улицата. – Що да не ходя нощем никъде? Ами ако трябва да прескоча при братовчеда или до някоя булка в съседното село – нямам кола, каруцата ми е мерцедеса, що да не се движа с нея?“

Челният опит с ембаргото за каруци в Бойчиновци вече е стигнал и до други общини в областта. Част от кметовете похвалили Сретениев и споделили, че и те мислят да издадат такива заповеди. Други обаче го посъветвали да не се смразява с хората, защото след 2 години пак идват избори.

„Знам, че има недоволни от заповедта ми. Но заради шепа апаши няма да отстъпя. За мен спокойствието на няколко хиляди души е по-важно“, отсича кметът.

Той обаче си знае, че забраните няма да спрат всички апаши. В близките седмици в Бойчиновци приключва проект но програмата „Развитие на човешките ресурси“, по който общината е наела 147 души. Всички те ще останат без хляб. А нови отворени програми за безработни няма и кражбите сигурно пак ще скочат, безпокои се Сретениев. Той настоява държавната власт да помага повече на хората в малките населени места за намиране на работа и прехрана.

“ Иначе гладен на маса не се стои!“, заявява градоначалникът.

Последни Новини

Сиди: Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат, който се прави от една чужда държава у нас, а ние спим.

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Коментари