Начало Българите по света Закон признава българския език в Украйна?

Закон признава българския език в Украйна?

Източник: Инюз

Законопроектът е приет на първо четене във Върховната рада на Украйна

Върховната рада (Горната камара на парламента) на Украйна прие на първо четене законопроект за държавната политика в областта на езика.

Гласуването на този текст предизвиква обаче изключително много дискусии в медиите, а опозиционни партии започнаха да се организират за протести. Проблемът е, че с текстовете се признават като езици и т.нар. регионални езици или езици на малцинствата.

Сред общо 17 изброени в законопроекта е и българският език.

Останалите са беларуският, арменският, гагаузкият, идиш, кримотатарският, молдовският, немският, новогръцкият, полският, ромският, румънският, словашкият, унгарският, караимският и кримският.

Най-много критики и противопоставяне събира обаче фактът, че чрез законопроекта като регионален език се признава и руският. Именно заради това опозицията заклеймява закона като „антиукраински“ и предупреждава, че ако той бъде приет, „може да се забрави да се говори украински в градовете“, съобщава УНИАН.

Според конституцията на страната единственият официален език е украинският. В същото време обаче президентът на страната Виктор Янукович още по време на предизборната си кампания обеща да направи руския език втори официален език в страната. Затова и дискутираният законопроект е внесен от името на Партията на регионите.

За изменение на конституцията са необходими 300 гласа на депутати от Върховната Рада. За законопроекта на първо четене са гласували 234 депутати, но украинските медии подчертават отсъствието на много и ключови народни представители по време на това заседание. Някои медии говорят и за реална липса на кворум.

Според законопроекта всеки от регионалните езици може да се използва на територията на съответния регион, но при условие, че носителите на езика са минимум 10% от общата численост на населението. Законопроектът предвижда същите условия и за признаването съответно на малцинствен език.

По официална статистика от 2011 година бесарабските българи в украинската област Буджак, са около 129 000 или около 21% от общото населението. В областта живеят и около 25 000 гагаузи, които са тюркоезично българско населението.

Българите са състредоточени предимно в районите: Болградски, Арцизки, Тарутински, Измаилски и Саратски – 10 000.

В процентно отношение към 2001 година българите са мнозинство в Болградски район – 61%, и значителен дял от населението в Арцизки – 39% и Тарутински район – 38%.

Българите се преселват като бежанци от Османското робство в земите на днешна Украйна в края на 18-ти началото на 19 век. С Указ на руския император Александър І на българите е разрешено да се настаняват в пустинните степи на Бесарабия.

Исторически, духовен и културен център на българите се явява днешния град Болград. В началото на годината именно в град Болград от пожар пострада символа и светилото на българите в областта – изгоря куполът на Спасо-Преображенския събор.

В България протече кампания за популяризиране на съдбата на храма, която не целеше да събере толкова много средства, а да направи съпричастни повече българи с техните сънародници, които въпреки разстоянието са запазили чувството си за национална принадлежност.

12 юни 2012

Последни Новини

Състезанието „Русезнание 2023“ излъчи своите победители

В понеделник следобед, 5 юни, в залата на Екомузея в Русе се проведе XVI издание на станалото традиционно за града състезание по...

Сиди: Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат, който се прави от една чужда държава у нас, а ние спим.

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Коментари