Начало Блог Александър Сабанов: Готов съм да работя с всички, които милеят за българската...

Александър Сабанов: Готов съм да работя с всички, които милеят за българската гора

Готов съм да работя с всички, които милеят за българската гора. В тази връзка бе и предложението ми, което Комисията по земеделие не подкрепи.

Това заяви народният представител от ВМРО Александър Сабанов в „Лице в лице“ по БТВ.

С природозащитниците вървим в една и съща посока.

Идеята ми да има изсичане и изкореняване на дървета и лозя до 1 дка се дава от кмета на района или кметството. По сега действащия закон кметът на общината пуска писмо до свой подчинен – директора на служба „Земеделие“ и той му разрешава да отсече „н“ на брой дървета. Ако иска и хиляда… Подчиненият няма да му откаже, обясни Сабанов.

Предложеното му цели кметът да може да издава разрешение за премахване на дървета и лозя само в един декар. Тази територия от един декар няма как да придобие статут на гора. По този начин всъщност ще се спре сечта в големи територии, която се случва.

Въпреки че текстът не мина,

аз съм готов да работя с всички, които милеят за българската гора. Заедно ще постигнем необходимите промени,

за да опазим българската гора, декларира той.

Сабанов подчерта, че става въпрос не за гора, а за земеделска земя. Когато не се ползва известно време земеделската земя, изникват дървета. Ако трябва да се спазва законът, всеки един гражданин, който има такава собственост с например 6 дървета, а има разрешение да премахне 5, трябва да обикаля по институции с месеци за разрешения за 6-ото дърво. Обикновено това не се прави и човекът просто премахва от земеделската си земя всички появили се дървета, обясни депутатът.

Агенция по горите няма правомощия в селскостопанските територии. Т.е. горският не може да каже нищо на човек, който сече дървета в собствения си двор. Това е проблемът. И представители на министерство на земеделието са наясно, че съществува такъв проблем. Законът не е променян от 1995 година, посочи Сабанов.

В преходните и заключителни разпоредби се записват промени, които са свързани и с други закони. Затова и неговото предложение касае този раздел на Закона за пчеларството.

Комисията отхвърли предложението ми, но

в крайна сметка проблемът остава,

каза още народният представител.

Видео >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари