Начало Новини ГЕРБ и ПП изтъргуваха Македония за власт. Ето това е новата коалиция...

ГЕРБ и ПП изтъргуваха Македония за власт. Ето това е новата коалиция след вота довечера!

Америка и Франция взеха на ръчно управление Борисов и Петков

Това се казва в остра позиция на ВМРО след като преди минути стана ясно, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят френския документ, който ще отмени Рамковата позиция и Декларацията на НС от 2019 г. и решението на Консултативния съвет по национална сигурност от февруари 2022 г., които поставят ясни и точни условия за вдигане на отказа от страна на България да даде зелена светлина на преговорите за членството на РС Македония в ЕС.

Бойко Борисов не само запя в един глас с основния си архивраг Кирил Петков, но и открито призна, че на „големите батковци“ от Америка и Европа не се отказва нищо. А очевидно това е само началото. Дали новият проект на големите батковци от Америка и Европа не е управленска коалиция ГЕРБ-ПП след предстоящите избори?

Е, вече поне едно е напълно ясно – имаме не един, а цял отбор национални предатели, готови на всичко, за да седят в парламента и в МС. Тези хора не само предадоха българския национален интерес в Македония. Тези хора продадоха България, българската история, честта и достойнството на българския народ.

Неуважами г-да Борисов и Петков, какво точно се промени в политиката по отношение на България от страна на политиците в Скопие, че си позволявате да подпишете документ, който реално унижава, принизява и унищожава всичко българско? Не само в Македония, но и тук, в България. Говорите за двустранния протокол, в който ще има гаранции за изпълнение на условията. А кой ще гарантира това изпълнение при вече стартирала процедура по присъединяване към ЕС?

Ще Ви отговорим – ЕК и брюкселските бюрократи, настанени на удобните си бюрца от безплодните евролидери. А кои са те? Същите тези „големи батковци“ са наследници на същите онези Велики сили, които разпокъсаха на няколко пъти България с подписването на международни договори, по които те бяха гаранти. Неслучайно непрекъснато Ви напомняме да я четете тази история.

Сега по същество да Ви обясним защо извършвате национално предателство, подписвайки френското предложение.

  1. Главното условие, което постави България пред РСМ за започване на преговори за присъединяване към ЕС, е добросъседството и прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

В Рамковата позиция от 2019 г. се изисква в Преговорната рамка да се отрази недвусмислено, че изпълнението на Договора за добросъседство ще представлява част от условността, приложима в преговорите за членство.

Нещо повече „съгласието на България за провеждането на първата Междуправителствена конференция (МПК) ще бъде обвързано с постигането на реален напредък в изпълнението на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, включително и по отношение на дейността на съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси“.

Липсата не само на реален, но и на какъвто и да е напредък е очевидна, но въпреки това френското предложение говори единствено в бъдеще време за „важността за постигане на осезаеми резултати и добросъвестно прилагане двустранни споразумения“.

2. Въпросът за мониторинга на изпълнението на поетите от Скопие ангажименти е първостепенен. В Рамковата позиция се изтъква, че „България си запазва и правото при съображения, свързани с националната сигурност, да преустанови подкрепата си в процеса на разширяване, включително и по отношение на реалното изпълнение на Договора и постигнатия напредък в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.“. Ето защо в Преговорната рамка трябва да се заложи ефективен инструмент, който да ни даде възможност да реагираме в хода на преговорния процес в случай, че РСМ продължава да не изпълнява двустранните си ангажименти. Ето защо е необходимо оценката за изпълнението на поетите ангажименти да се прави от Съвета, в който са представени държавите членки на ЕС, а не от Междуправителствената конференция, където са представени държавите членки, Европейската комисия и страната-кандидат.

Френско предложение прехвърля целия контрол върху Европейската комисия и брюкселската бюрокрация, а за Междуправителствената конференция се предвижда да осигури политическо управление цялостна равносметка на процеса на присъединяване.

3. Рамкова позиция определя, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с еволюцията на българския език и неговите наречия в някогашната югославска република след кодифицирането им след 1944 г. Никой документ/изявление в процеса на присъединяване не може да се разглежда като признание от българска страна на съществуването на т.нар. „македонски език“, отделен от българския. В този смисъл за България са приемливи два варианта. Използване в Преговорната рамка на израза „официалния език на РСМ (RNM)“. Той вече е използван в Преговорната рамка за Черна гора, така че има и такъв прецедент в практиката на ЕС. При абсолютна необходимост от използване на термина „македонски език“ в Преговорната рамка на термина „македонски език*“ със звездичка след него и със следната бележка под линия всеки път, когато езикът се споменава в текста – „*съгласно конституцията на Република Северна Македония“.

Френското предложение предвижда по отношение на преводите на македонски език Северна Македония да направи едностранна декларация относно македонския език. Вариантът за декларация по този въпрос не е приемлив, защото декларацията не е юридически обвързващ акт, независимо кой ще я направи. България вече е отхвърлила подобен вариант по време на германското председателство и сага това е огромен компромис от наша страна.

4. Съгласието за свикване на Първа Междуправителствена конференция е определено в Рамковата позиция и очевидно френското предложение се разминава сериозно с българската позиция. Пътят за трайно решаване на проблемите с РСМ и стартиране на реални преговори за членство изискват България и РСМ да стигнат до съгласие помежду си относно текста на Преговорната рамка. Постигнатите двустранни договорености между България и РСМ да бъдат приети от френското председателство, което да ги отрази в нов ревизиран четвърти проект на Преговорната рамка, а държавите членки да дадат съгласието си за този нов ревизиран проект на Преговорната рамка, в който са отразени постигнатите от България и РСМ договорености.

РСМ твърдо отказва да приеме българските условията в преговорната рамка, а от Скопие се чуват гласове, че това ще доведе до българизацията на Македония. Правителството заяви, че ще се произнесе за френското предложение след като стане официално предложение на ЕС и ще се чете всяка дума.

5. Предвиденият протокол между България и РСМ е документ на Съвместната междуправителствена комисия, създадена на основата на чл. 12 от Договора за приятелство. Уреждането на спорните въпроси на такова ниво е отстъпление от българската позиция, която настоява за правно обвързващи ангажименти на Скопие за прилагане на поетите задължения. Ето защо предвиденият протокол трябва да бъде анекс към договора от 2017 г. Поставени в протокола условия за работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси са отстъпление от Рамковата позиция, която ги разглежда като предварително условие за започването на преговори. Прави се сериозен компромис със сроковете и тематичния обхват на проблемите, по които трябва да се постигне съгласие. За решаването на въпросите, свързани със Средновековието, се дава срок две години, а относно периода от общата ни история до 1944 г., в т.ч. постигане на договореност за Гоце Делчев, ВМОРО-ВМРО и Илинденско-Преображенското въстание въобще не става дума. По отношение на реабилитация на жертвите на комунизма в РСМ липсват и срокове.

Извод – Приемането на френското предложение представлява ревизия и отстъпление от Раковата позиция и декларацията на НС от 2019 г. Целта на България е да не позволим РСМ да започне преговори, преди да имаме необходимите юридически гаранции за защита на българските интереси.

Това е едностранен компромис с опасни последици. България няма нужда да демонстрира повече конструктивност и гъвкавост, защото до този момент само тя прави това. Молещата страна е РСМ – тя трябва или да приеме българските условия, или да продължава да стои пред вратите на ЕС, вкопчена в завещаната от Тито национална доктрина – единствената запазила се в Източна Европа от времето на комунизма.

1 Коментар

  1. Случайно или не, но авторите на този текст са пропуснали друг апологет на Френското предложение – президентът Радев, който го защити и похвали тази сутрин.

Comments are closed.

Последни Новини

Карлос Контрера: Денков/Габриел са римейк на ПП – постове-пари!

Карлос Контрера, член на СОС и заместник-председател на ВМРО, - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.03.2024 г.  

Контрера: Кметът е заложник на собствения си заместник по транспорта и групата си в СОС

Енигма е от къде ще дойдат парите за увеличението на възнагражденията на служителите в транспорта Транспортни работници ще протестират...

Каракачанов се срещна с представители на Италиански братя и Лига в Рим

В четвъртък и петък председателят на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов проведе срещи в италианския парламент с представителите партиите Италиански братя и...

ВМРО – Харманли: Държавата трябва незабавно да изкара мигрантските центрове от населените места!

Настояваме държавата незабавно да започне процедура за преместване на лагерите за бежанци извън населените места. С тези думи се...

Каракачанов от Рим: Проблемът с нелегалните мигранти и насилствено налаганата от ЕК зелена сделка са основни проблеми на ЕС

Днес в Рим председателят на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов се срещна с председателя на италианската партия Indipendenza (Независимост) г-н...

Столична община спи, а кърлежите завземат тревните площи на София

Предупредих преди месец, но реакция от екипа на Терзиев все още няма Столична община спи, а кърлежите завземат тревните...

Ангел Джамбазки: ЕС иска България да е преливник за мигранти

В момента европейските правителства се страхуват от собствените си граждани и се опитват да превърнат България и Румъния в лагери, казва евродепутатът...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir