Начало Блог Каракачанов: Новото правителство ще клекне пред натиска на САЩ да пуснем РС...

Каракачанов: Новото правителство ще клекне пред натиска на САЩ да пуснем РС Македония в ЕС

Странно е съчетанието от интересите на кръга „Капитал” с Радев, казва лидерът на ВМРО пред Валерия Велева за „Епицентър“.

Радев има фиксация, която беше основната причина да не стане обединителят на нацията. Той се е фиксирал върху унищожаването на Борисов, както пък Борисов се беше фиксирал върху Радев, че той му е голямата пречка, за да управлява България

За раните от властта; за битките; за отстояването на националния интерес и предателствата; за новите олигарси и техният политически проект за печалба; за Радев – отдръпването му от БСП и завъртането му към кръга „Капитал“ ; за натиска на САЩ да отворим вратата на РСМ към ЕС, като си затворим очите пред антибългарската кампания на Скопие – разговор с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

– Как да разшифроваме, г-н Каракачанов, думите на специалния пратеник на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар, че е „погрешно България да използва двустранен договор, за да спира стремежите на Северна Македония към ЕС”?

– Първо, цялото изявление на Ескобар е скандално, но така се държат американците, за съжаление. И по този начин не печелят приятели. Те си мислят, че така ще спечелят повече приятели в Скопие, но ще загубят приятелите си от България. Ясно е, че американците имат интерес от влизането на Албания и Македония в ЕС. Тяхната логика е, че ако Македония влезе в ЕС, ще се затвори руското влияние на Балканите. Това е изключително наивно. Ще задам простия въпрос: Нима руското влияние в Сърбия намаля, след като Сърбия започна от 2014 г. преговори с ЕС? Напротив! Сърбия закупува руски самолети, ракети, участва в руски учения и т.н. В Черна гора, която е член на НАТО, спечели проруската партия. Това са спорадични схеми, които се развиват в едни кабинети във Вашингтон – тях не ги интересува какво мислят българите и какъв е българският интерес.

– Това не е ли вид диктат, защото г-н Ескобар директно ни нарежда, че преговорите на РСМ с ЕС трябва да започнат още през тази година?

– Не само е диктат, това е непозволена намеса във вътрешните работи на една суверенна държава, каквато е Република България. Още повече, че тази държава ти е съюзник. А твърдението му, че България едностранно е използвала този двустранен спор, не е вярно. Северна Македония иска да влезе в ЕС, плюейки и водейки политика срещу членове на ЕС, в това число и България. В ЕС има правила за влизане и едно от тях е всички държави членки да са съгласни. Другото условие е да бъдат решени двустранните спорове. А споровете между България и Р Северна Македония не само, че не са решени, но те ескалират. Много е жалко, че един американски чиновник възприема националните интереси на България като спор.

Националният интерес на България би следвал да бъде осмислен от нашите съюзници – така, както го правят повечето европейски държави, така би следвало да го осмислят и САЩ. Само че те се опитват да налагат за пореден път диктат и сила чрез свои мюрета на българската политическа сцена. Налагат своите интереси без да се интересуват какви са нашите интереси.

– Американският дипломат настоява България да направи компромис. Възможно ли е това?

– България не си е поставила самоцелната задача да спре Северна Македония, България има принципи. Това, което ни предлага г-н Ескобар, е да вкараме един нерешен въпрос в ЕС и да има противоречия в самия ЕС. Не е нормално една държава, която провежда антибългарска политика, която в образователната си система генерира омраза, създава омраза към всичко българско, към България като държава, ние да не сме критични към нея. И ако г-н Ескобар и американската администрация на Байдън са много загрижени Скопие да влезе в ЕС, да бъдат така добри да им направят съответната забележка. Компромис ние сме направили.

– Кога?

– Ами България направи компромис и даде шанс на Скопие с подписването на договора на 1 август 2017 г. Този договор не се спазва. Питам аз администрацията на г-н Байдън, ако те имат договор с друга суверенна държава и тя не спазва договора, те какви отношения ще имат към тази държава? Ако САЩ продължават да третират България като бананова република, няма да спечелят нищо. Напротив, ще загубят. Виждате реакциите не само в България, а на много други места. Виждате реакциите в Полша, Унгария, Чехия по темата за натиска, който се оказва за т.нар. гей-бракове. Не мога да разбера това ли са важните проблеми на света и Европа. Светът е залят от мигранти и радикализиран ислям, има проблеми със застаряващата Европа, а ти занимаваш света с гей браковете. Защо не поставиш този въпрос в Саудитска Арабия, може би защото там имат сделки за 150-160 милиарда долара. Двойният стандарт се вижда и от простия човек. После защо българите симпатизирали повече на Русия и Путин, не на тях.

– Трябваше ли досега да има реакция на Външно министерство за тези думи на чуждия дипломат?

– Учудващото е, че няма реакция на никого – на президента, който влиза в предизборна кампания и хората ще искат да чуят неговата позиция. И когато ти си мълчиш – създаваш усещания, че и ти си се примирил с този натиск. Външно министерство задължително трябваше да има реакция. Още по-странно е, че нито една от парламентарно-представените партии не излезе с изявление. Т.нар. нови демократични протестърски партии също мълчат и това си има обяснение.

– Какво е то?

– Чий проект са тези нови политически формации? От кои години и от кого се финансират? От кои олигарси и чии хора са тези олигарси? От кои международни фондации са финансирани? Видно е, че са соросоидните структури. Тези същите формации имат ясното намерение да предадат българския национален интерес, като дойдат на власт.

– Кои са тези формации?

– Мога отсега да ги изброя поименно. Всички, които влязоха в парламента и които сега се готвят да щурмуват парламента. Единствените, който отстояваха твърда позиция са БСП.

ГЕРБ ли ще кажат нещо на САЩ? Едва ли. ГЕРБ се оправдаваха в миналия мандат с нас. Аз съм бил свидетел как премиерът Борисов се оправдаваше пред европосланиците с коалиционния си партньор, който ще свали правителството, ако те клекнат. Кой ще го направи? ДБ ли? Не! „Мутрите” на Мая Манолова ли? Не!

Кой ще защити българския национален интерес? Кой ще има кураж да го направи? Както виждате и служебното правителство клекна – първото изявление на служебния външен министър в кабинета „Янев-1” беше двусмислено, че България ще отстоява своите интереси като бъде преразгледано споразумението със Скопие. Извинявай, какво може да бъде преразгледано, след като има решение на парламента?

– Президентът Радев призна, че България е подложена на силен натиск. Това не е ли опит отсега да ни подготвят за едно оправдание при взимането на такова решение?

– Точно това означава. Знам какво се говори и пред Брюксел, и пред американците – сега е сложно, чакаме редовни избори, темата не е популярна, има и президентски избори, тези въпроси ще ги решаваме след изборите. Неслучайно въпросният г-н Ескобар казва – до края на годината. Изборите са на 14 ноември, през декември какво пречи на служебното или на новото правителство да направят един коледен „подарък“ на целокупния български народ като клекнат пред натиска на САЩ. Когато нямаш самочувствие, че зад теб стои българският народ, който те е избрал, а разчиташ някой външен фактор да ти крепи политическите позиции, така се случва. Всеки, който влиза в политиката, трябва да си отговори на въпроса защо влиза – заради обществен интерес или да обслужва собствените си амбиции. Като не можеш да носиш на натиск – казваш, натискът е силен и минаваш в ляво или вдясно.

– Значи ли това, че каузата „Македония” е продадена, предадена от българските политици днес?

– Означава, че се готви такова нещо. Но те няма да получат необходимата цена за това. Ответната страна не подготвя необходимата компетенция. От теб се иска ти да отстъпиш. Това е!

– Когато Вие, като военен министър, бяхте в Пентагона, имаше ли такъв натиск и върху Вас?

– И в Пентагона, и в Департамента, и в Белия дом имаше такъв натиск. Само че аз се бях подготвил – за разлика от други наши политици, бях взел набор от американски публикации и бях направил проверка. Тъй като цялата американска преса от 19 век до днес е дигитализирана, бях извадил справка, че в цялата им преса от 1850 г. до 1912 г. има 35 000 публикации по темата „Македония“. И в нито една не се говори за македонци, македонска нация, македонски език. Бях извадил най-фрапантните публикации от известни вестници. И им казах, ако намерите една статия във Вашата преса, един Ваш учен да е казал нещо подобно или Ваш дипломат да е написал нещо подобно, аз ще си скъсам дипломата по история и ще бъда първият, който ще защити претенциите на Скопие. Те видяха, че няма как да стане работата и че пред тях стои човек, добре подготвен и си защитава интереса. Пред фактите и боговете мълчат. Тук всички чакат благословия, едни – индулгенции, друг – билет за властта, как да се обадят. Едните имат какво да губят, другите очакват нещо да спечелят.

– Какво да очакваме от проекта Петков/Василев по тази тема? Ще устоят ли на натиска?

– Този проект си има вътрешни и външни интереси. Като се замислите – чии хора бяха те в служебния кабинет – не бяха ли хора, близки до един от кръга -„Капитал”? Бяха. Но ми е интересно съчетанието от интересите на кръга „Капитал” с управлението на президента Радев. Странна комбинация, но факт! Както виждаме сега областни управители на служебното правителство работят за тяхното „инсталиране” на политическата сцена. Проектът на позабравения, но съществуващ кръг „Глобална България”, около който гравитира и т.н. градска, псевдо-десница, защото те са повече либерали, отколкото десни, стои зад тях. И Радев е по-близко до тях, отколкото до БСП, няма защо да се лъжем. Ще задам следния въпрос – когато станах министър през 2017-а година, ако аз бях подал декларация с невярно съдържание, както сега е направил Кирил Петков, какво щеше да се случи с мен? Щяха ли същите медии да мълчат и да обясняват какъв велик проект може да съм аз? Напротив! Щяха да ме разкъсат за 24 часа. Ако бях пропуснал да изляза, примерно, от Фондация „Българска идея” и от Фондацията на ВМРО, щяха ли да си замълчат? Конституцията е категорична – трябва да си само и единствено български гражданин, ако искаш да си депутат или министър. Въпросът е г-н Петков да излезе и да каже – пропуснал съм, не съм догледал, бях притеснен, това е мой пропуск. И да си подаде оставката, защото така е редно. Той се прави, че не знае за какво става дума. Аз му предлагам да иде в Букурещ, където е посолството на Канада, там отговорите го чакат. Оттам ще видите, че въпросният господин до 19 август е все още канадски гражданин, а е станал министър на 12 май. И на фона на това, че ти си излъгал обществото, просто кажи едно „извинявам се”, не съм живял дълго в България, пропуснал съм. Но да не се правиш на луд, да чакаш някой от Канада да ти каже какъв си, ти не знаеш ли.

– Каква идеология виждате в проекта „Продължаваме промяната”?

– От 2005-2006 г. в България не се раждат нови идейни проекти, партии с идеология, идеали някакви – раждат се проекти на олигархията. ГЕРБ беше такъв проект. Една част от олигарсите решиха през 2005-а, че Царят си е изживял времето, че Тройната коалиция трябва да приключва и станахме свидетели на друга група олигарси, които създадоха своя проект – ГЕРБ. И  като ги слушаш, т.н. канадци, двамата светци, как щели да правят лява политика с десни средства, просто се смееш. Не можеш да кажеш ние сме дясна политическа формация, ще водим лява политика. Не може да кажеш – ще използваме десни мерки за развиване на икономиката, но ще водим и социална политика за младите. Тоест, това са хора без ясна идея какво ще правят.

– А защо Румен Радев е направил завой от ляво, от БСП към кръга „Капитал”, както казахте?

– Румен Радев има фиксация, която беше основната причина да не стане обединителят на нацията. Той се е фиксирал върху унищожаването на Борисов, както пък Борисов се беше фиксирал върху Радев, че той му е голямата пречка, за да управлява България. И тази фиксация на Радев го изважда от реалните проблеми на страната. Познавам много хора от БСП, които негодуват, че президентът, който те са направили президент, всъщност работи за някакъв нов проект, защото не ги брои за реален политически фактор.

– Как да отчитаме това, че той си е затворил очите пред Конституцията относно гражданството на Кирил Петков?

– Интересен въпрос. Значи, ти си отговорен за служебното правителство. това е министър, който ти си назначил и който е попълнил декларация с невярно съдържание. Не можеш да кажеш – нека да се произнесе Конституционният съд. Най-малкото, което можеш да направиш, е, викаш го в президентството и го питаш: Ти към момента на встъпването си в длъжност канадски гражданин ли си или не си? Ако отговорът е: Бил съм. Искаш му оставката на момента. Това шикалкавене и това КС да се произнесе, е бягане от отговорност. КС има няколко пъти произнасяния по подобен казус – Георги Пирински, Жорж Ганчев. За тях Конституцията и КС бяха безкомпромисни.

– За какво говори това шикалкавяне от страна на държавния глава?

– Говори, че българските политици много обичат да говорят за законност, конституция и морал, когато не е в техен интерес, си затварят и двете очи, не едното. Говориш за прозрачност, а като има такъв казус, прозрачност няма

– Защо няма кандидатура вдясно за президент?

– В България отдавна няма дясно, то няма и ляво. Отдавна в България не се раждат нови политически субекти, с идеология, с кауза. Правят се икономически проекти, които се изпращат на политическата сцена, за да обслужват икономически интереси. Кои са десните?  „Да, България”ли? Там са Зелените, които спираха инвестициите в българския туризъм. Това дясна политика ли е? Това е комунистическа политика. Кое е дясно – да ходиш на гей-паради, да защитаваш гей-браковете? Всъщност, в България има едни ултра-либерали, има една различна партия на Борисов, тя не е нито лява, нито дясна, но членува в ЕНП. На фона всички тези, като че ли БСП изглежда най-идейната формация в името на едно минало. Било от носталгия, но има едно ляво минало. Всичко останало са проекти за печалба.

– Какво ще прави ВМРО в тази ситуация?

– Ще има свой кандидат за президент. Искаме да върнем дебата за бъдещето на България. Основните проблеми пред България не са кой кого ще изчегърта, като казвам това, не значи обществото да не търси отговорност на хората, които са го управлявали. Напротив. Висше право на съдебната система е да раздава правосъдие. Но когато темата за реванш е свързана с омраза и разделение на обществото, няма как българското общество да успее. Какво наблюдаваме през последните години – едно общество разделяно, заради външни или вътрешни конюнктурни интереси – на комунисти и некомунисти, на сини и червени, на монархисти и републиканци, на русофили и русофоби, сега на изчегъртвани и изчегъртващи, на почтени и непочтени. Какъв е резултатът? Най-висока смъртност, най-ниска раждаемост. Една изчезваща и застаряваща нация за 30 години преход. Сега на преброяването от 9 милиона ще се окаже, че сме 6 милиона и 700 хиляди.

– С какви рани излезе ВМРО от управлението?

– С много сериозни рани някои, които няма да могат да бъдат излекувани следващите две години. Мога да кажа ясно и ако някой намери аргумент, нека ме опровергае – само ВМРО се държа достойно и защитаваше българските национални интереси. По всички теми, по които сме говорили: проблемът с интеграцията на циганите, с отстояването на традиционните ценности, проблемът за това, че имаме интереси на Балканите и конкретно с Македония, проблемът със сигурността – всички това сме го отстоявали. Когато започнахме да ремонтираме руските самолети МИГ-29 и Су-25 една част от обществото ме обвиниха, че съм русофил. Когато сключих договора за новите американски самолети Ф-16, ме обвиниха, че съм американофил. Аз съм българофил.

– Не ми казахте, откъде дойдоха раните?

– От това, че си малкият партньор в едно управление. Не всички неща, които искаш да прокараш, можеш да прокараш във вида, в който искаш. Когато започнаха протестите, хората псуваха наред всички управляващи – те не правят разлика между Патриоти и ГЕРБ, те псуват наред. Кюлчета, чекмеджета… И това се отрази. Много хора на изборите на 4 април и на 11 юли казаха: „Ние гласувахме за Вас по принцип, но сега няма, защото пак ще бъдете партньори с ГЕРБ“. На такива хора задавам въпроса: Вие за кого гласувахте през 2017-а година? Половината от тях ми казват – за ГЕРБ. През 2017-а алтернативата беше такава – или правиш правителство с ГЕРБ или с БСП и ДПС. Как си ни представяте да направим правителство с ДПС? С БСП беше по-възможно – тези исторически наслоявания, кой кого е гонил, можеше да останат на заден план, все пак аз съм привърженик на историческото помирение, а и БСП не са фактор, който не можеш да преглътнеш. Но с ДПС не можеше – аз да бъда министър на отбраната с мандат на ДПС – отказах! Тогава третият вариант беше да идем на нови избори. Сега всички виждат колко е добре да ходим от избори на избори.

– Споменахте кюлчетата и чекмеджетата. Защо не си тръгнахте от властта тогава, когато гръмна скандалът? Може би щяхте да минимизирате щетите.

– Сметнахме, че този въпрос трябва да бъде изяснен от самите обвиняеми.

– А защо не излязохте от правителството по време на протестите през юли месец?

– Не искахме да хвърлим държавата в анархия. Но по-късно анархията влезе сама. Както виждате, т.н. протестна опозиция са орел, рак и щука. Не съм от вчера в обществения живот и всички тези, които се правеха на нови лица – и Мая Манолова, и тези около ДБ, ги познавам много отдавна. Да свалиш правителство, за да бъде анархията на власт на принципа на изчегъртването, няма никакъв смисъл. Плюс това има някаква нормална форма на почтеност – ако си тръгнал с някого, вървиш и си носиш и позитивите, и негативите.

– Но обществото не Ви разбра?

– То е нормално. Но Ви гарантирам, че ако бяхме свалили правителството през юли – през ноември, когато окончателно трябваше да кажем „Да” или „Не” на Скопие в ЕС, новото правителство, щеше да каже „Да”. И само това, че вкарахме дебата за Македония в ЕС и отстояхме българския национален исторически интерес, си заслужава да понесем и тези шамари. В политиката не може да има само ръкопляскания. Нормално е. Но е факт, че негативите идват за това, че бяхме в коалиция с ГЕРБ. Когато си в коалиция с някой по-голям, си носиш и негативите, а позитивите ги обира предимно той.

1 Коментар

  1. Абсолютно съм съгласен с Началника! Само не можах да разбера мнението му за „Кюлчетата и чекмеджетата“: вярва на тези глупости и очаква „тези въпроси да бъдат изяснени от самите обвиняеми“ или счита, че това е абсолютен „фейк“?

Comments are closed.

Последни Новини

Карлос Контрера: Денков/Габриел са римейк на ПП – постове-пари!

Карлос Контрера, член на СОС и заместник-председател на ВМРО, - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.03.2024 г.  

Контрера: Кметът е заложник на собствения си заместник по транспорта и групата си в СОС

Енигма е от къде ще дойдат парите за увеличението на възнагражденията на служителите в транспорта Транспортни работници ще протестират...

Каракачанов се срещна с представители на Италиански братя и Лига в Рим

В четвъртък и петък председателят на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов проведе срещи в италианския парламент с представителите партиите Италиански братя и...

ВМРО – Харманли: Държавата трябва незабавно да изкара мигрантските центрове от населените места!

Настояваме държавата незабавно да започне процедура за преместване на лагерите за бежанци извън населените места. С тези думи се...

Каракачанов от Рим: Проблемът с нелегалните мигранти и насилствено налаганата от ЕК зелена сделка са основни проблеми на ЕС

Днес в Рим председателят на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов се срещна с председателя на италианската партия Indipendenza (Независимост) г-н...

Столична община спи, а кърлежите завземат тревните площи на София

Предупредих преди месец, но реакция от екипа на Терзиев все още няма Столична община спи, а кърлежите завземат тревните...

Ангел Джамбазки: ЕС иска България да е преливник за мигранти

В момента европейските правителства се страхуват от собствените си граждани и се опитват да превърнат България и Румъния в лагери, казва евродепутатът...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir