Начало Блог Боян Чуков: България е като плат, САЩ и Русия го дърпат

Боян Чуков: България е като плат, САЩ и Русия го дърпат

  • Балканите влизат в турбулентен период
  • Отношенията Америка – Турция дават нова роля на страната ни
  • Трудно си обяснявам факта, че военните гласуваха за Слави 
  • С новите избори патриотите ще са в парламента
  • 45-ото НС е забавно и трогателно досадно, трябва спешно да се интелектуализира

Смущаващо е, че акции на спецслужбите оставят дипломацията на втори план, казва Боян Чуков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

– Г-н Чуков, по едно и също време миналата седмица САЩ ни обявиха за приятел и стратегически партньор, а медиите в Москва съобщиха, че Русия ни включва в списъка на неприятелските държави. Какво означава това за нас и как ще се развият отношенията на България с двете сили?

– На българска територия се очертава челен сблъсък между геополитическата стратегия на САЩ и тази на Русия. За акваторията на Черно море ситуацията е същата. Ако напрежението между Москва и Вашингтон расте, то отношенията между София и Москва ще се влошават в геометрична прогресия. Това следва от факта, че България е член на НАТО и стратегически съюзник на САЩ. Но от друга страна българи и руснаци са от едно и също цивилизационно семейство и това усложнява неимоверно много ситуацията на българските управляващи. За нашите национални интереси е най-добре да има приятелски диалог между Москва и Вашингтон и добри двустранни отношения между двете свръхсили. За съжаление в обозримо бъдеще едва ли ще се подобрят американо-руските отношения. България прилича на парче плат, което се дърпа от двете страни.

– Какъв знак даде американският президент Джо Байдън, признавайки арменския геноцид?

– Американският президент Джо Байдън изпрати изключително остро послание на своя турски колега Реджеп Ердоган като призна арменския геноцид. Вашингтон уведоми Анкара, че условията за изграждане на турско-американските отношения са се променили. САЩ призоваха Турция и нейният президент да се адаптират към новите геополитически условия. По-ясно казано, американците дадоха да се разбере на турците, че САЩ не придават на Турция това значение, което имаше страната десетилетия наред в очите на обитателите на Белия дом. Вашингтон и Анкара са в един и същи военен съюз, но вече в условията на коренно различен контекст. Джо Байдън има отлични отношения с арменската диаспора в САЩ. С антизападната си риторика, нападки срещу Израел и специфичните отношения с Владимир Путин Реджеп Ердоган настрои срещу себе си и двете американски партии.

– Позицията на Байдън рязко обтегна отношенията САЩ – Русия. Как това променя геополитиката и какъв развой да очакваме?

– Според мен се наблюдава рязко увеличение на вербалната конфронтация между Русия и САЩ. Военните и от двете страни провеждат учения и дрънкат с оръжие. Но посланието на Владимир Путин към Федералното събрание преди няколко дни бе миролюбиво. Не става въпрос за ескалация, изолационизъм и алармизъм. Русия само заяви, че в бъдеще самостоятелно ще определя „червените линии“. Руснаците проведоха за първи път от седем години голямо военно учение в близост до украинските граници. Владимир Путин даде ярък иносказателен сигнал със споменаването на Ръдиард Киплинг, който е не само писател, но и британски разузнавач. По-скоро предупреждението бе към Лондон, а не към Вашингтон. А геополитиката си остава същата както и преди много години. Днешната конфронтация между САЩ и Русия още веднъж потвърждава извода, че няма никакво значение дали в Кремъл има цар, генерален секретар или президент. В геополитическата концепция на „Хартланд“-а на Халфорд Макиндер не съществуват идеологически формулировки. Засега не виждам желание и нагласа от двете страни да стигнат до употреба на атомно оръжие, което ще е фатално за тях и за целия свят. Но сблъсъците между проксита и баталиите, типични за „хибридните войни“, войни ще зачестяват. Особено смущаваща е сегашната тенденция за принизяване и „смачкване“ на дипломацията. В международните отношения на първа линия излизат акции на специалните служби, които разпалват „хибридните войни“. А дипломацията остава на втори план и все по-често се обявява за персона нон грата. Дипломацията е традиция и ритуал, които отдалечават истинската война. Нейният девиз е, че „най-лошият мир е по-добър от военната победа“. За съжаление дипломатите имат все по-малко значение в днешния свят.

– Напълно очаквано, Азербайджан зае позицията на Турция. Оформят ли се нови съюзи и как тези нови политически отношения ще се отразят на икономиката?

– Илхам Алиев нарече „историческа грешка“ признаването на арменския геноцид от Джо Байдън. На практика американците с този ход сплотиха тюркските страни от постсъветското пространство около Анкара. Реално това бе майсторски дипломатически „карамбол“ от страна на американската дипломация. От друга страна, Вашингтон създава условия за усилване на американското влияние в Армения, където се намира най-голямото американско посолство. Необходимо е да се знае, че в исторически план президентите на САЩ три пъти са признавали устно арменския геноцид, без да подписват резолюции. Джо Байдън не прави изключение. Накратко, изявлението на американския президент има конюнктурен характер. Джо Байдън очевидно влиза в „Голямата игра“ в Задкавказието. Все пак формата на неговото изявление за арменския геноцид няма юридическа перспектива. Пред руското посолство в Баку периодически се организират протести с лозунги „Иван, върви си у дома!“. Азербайджан все по-силно попада в силовото поле на пантюркизма. Проблемът на Реджеп Ердоган е, че руснаците разположиха след войната в Карабах три свои военни контингента, които блокират турските опити да се „пробие“ транспортен коридор през Задкавказието към Централна Азия. Русия поиска от Азербайджан да вземе мерки за завръщането до 15 юни на 120 хил. нелегално пребиваващи азербайджанци на територията на Руската федерация. Реджеп Ердоган има и още един много сериозен проблем със страните около Каспийско море. Например, в Казахстан не го чакат „пантюркисти“, а преди всичко казахски „пашиняновци“- гюленисти траншоеди на фондовете на Джордж Сорос. Въобще пейзажът е много пъстър и объркан. 

– Как тази нова ситуация ще рефлектира върху България? Ако Турция вече отстъпва позицията на стратегически важен за САЩ и НАТО партньор ще има ли засилени очаквания към нас и в каква посока?

– Естествено, промяната на американската политика по отношение на Анкара ще окаже определено влияние и върху нашата страна. Американската геостратегия в Източна Европа и в Черно море ще трябва да търси и намери компенсаторна реорганизация на южното крило на НАТО. Логично е България в този план да поеме една част от военните задължения, които е имала Турция. Но все пак да не забравяме, че Румъния е основната изнесена на изток американска база със съответната военна логистика в нашия регион.

– На другия полюс са отношенията Русия – Украйна. Русия вече повиши активността си в Черно море и мнозина световни анализатори заговориха за възможна война. Какъв е Вашият анализ?

– Напрежението в Донбас остава високо, но в никакъв случай не е толкова драматично, колкото го представят медиите. Русия няма да изостави ДНР и ЛНР. Но да се говори, че руските войски ще освободят Украйна до Днепър е несериозно. Източна Украйна и днес е до голяма степен проруски настроена, което бе потвърдено на президентските и парламентарни избори в страната. Русия очерта ясно своите „червени линии“ по отношение на Украйна и Черно море. Западът не е единен в своята украинска политика. Няма ясно дефинирана единна стратегия. Западът не предлага на Киев да влезе в ЕС или НАТО. Даже Еманюел Макрон по време на работен обяд със своя украински колега Зеленски „изрази своята решимост напълно да съблюдава Минските договорености и да намери стабилно политическо решение на конфликта“. В Елисейския дворец домакините обясниха на своя украински гост, че НАТО е „деликатен въпрос“ и той трябва да се разглежда „колективно“ в рамките на Атлантическия алианс по време на срещата на високо равнище през юни. Кремъл следва методично своите цели в Украйна. Русия заяви недвусмислено, че е готова да воюва със Запада за Украйна. Западът от своя страна даде да се разбере, че няма да воюва за Украйна с Русия при никакви условия. Разликата е очевидна. Така, че не очаквам да има широкомащабна война в Украйна. Не са изключени въоръжени сблъсъци между украинската армия и въоръжените сили на ДНР и ЛНР. Но само дотук.

– Турция обаче осъжда руската военна окупация на Крим и подкрепя кримските татари – мюсюлмани. Дори се ангажира да им построи 500 къщи. В каква посока ще се развият отношенията Путин – Ердоган?

– През април украинският президент Зеленски посети Турция. На деветото заседание на Стратегическия съвет на високо ниво между Украйна и Турция бе подписана „Съвместна декларация“. По-точно нещо като меморандум за намерения, който не задължава с нищо двете страни. Документът включва 20 точки, в които се вижда откровеното неравенство между двете страни. Декларирана бе подкрепата на „териториалната цялост и суверенитет на Украйна в нейните международно признати граници“. Но от турска страна не се предвижда никаква военно-политическа подкрепа. Мирното урегулиране на конфликта в Донбас се предвижда само по пътя на диалог на базата на Минските договорености, така както са подписани през февруари 2016 г. Без да се включват „новите виждания“ на Киев по въпроса.Отношенията между Путин и Ердоган са многопластови. Двамата периодически си пускат по един „ирландски душ“, но засега общите им интереси надхвърлят конфликтния потенциал между тях. От известно време се наблюдава динамизиране на отношенията между Анкара и Лондон, което вещае в по-дългосрочен план влошаване на руско-турските двустранни отношения.

– Прогнозирахте пред „Стандарт“, че в следващите години престои битката за Балканите, където интереси имат и Русия, и САЩ, и Китай, и Великобритания, и Германия, и, разбира се Турция. Започна ли тази битка с изборите в Албания, на които спечелиха социалистите на Еди Рама, но без стабилно мнозинство?

– Балканите продължават да се намират в турбулентен период. Албанският фактор в нашия район е най-пасионарен и динамичен.Премиерът Еди Рама на 27 април обяви победата на Социалистическата партия. Публично в Тирана всички политически партии са за влизане на страната в ЕС. Еди Рама е привърженик на проекта „Велика Албания“, в който освен Албания са длъжни да влязат част от Северна Македония, Косово, част от Сърбия и други територии на съседни страни, където живеят албанци. През 2015 г. Еди Рама заяви, че появата на „Велика Албания“ на световната карта е неизбежно. Албания поддържа активни отношения с Турция. На 21 април Реджеп Ердоган откри в Албания построена с турски средства болница. Трябва да се има предвид, че проектът „Велика Албания“ е синергичен с неоосманисткия проект на Турция. На изборите в Албания гласува премиерът на Косово. Албин Курти има двойно гражданство. В същото време в сръбската община Буяновац вече няма нито един етнически сърбин. Общината Буяновац влезе в Съюза на албанските общини. Асоциацията е създадена през 2016 г. В нея влизат Прешево (Сърбия), Тетово (Северна Македония) и Улцин (Черна гора). Тези факти не се нуждаят от коментар. Албанците имат своя национална стратегия, която следват методично и без отлагане. Още повече, че тя съвпада с американската и турската на Балканския полуостров.

– На парламентарните избори бяхте кандидат за народен представител от гражданската квота на ВМРО. Как си обяснявате факта, че партията не успя да прескочи 4-процентовата бариера, въпреки изпълнените социални ангажименти към работещи и пенсионери и огромната подкрепа за армията?

– Основната причина да не се преодолее 4% бариера бе липсата на една стабилна патриотична коалиция, която би могла да получи 8-10 % от вота на избирателите. Вярвам, че след новите избори, които предстоят, ВМРО ще има свои депутати в парламента. Трудно си обяснявам факта, че една значителна част от военните гласуваха за партията на Слави Трифонов и една по-малка част от тях за политическата формация на Мая Манолова. Мен лично този факт ме смущава сериозно.

– Отново отиваме на избори. Какви са рисковете за сигурността на България, ако в сложната геополитическа обстановка нямаме стабилно управление?

– Необходимо е в пленарна зала да се завърне креативният и съзидателният дух на парламентаризма. Сегашното НС е забавно и трогателно досадно. Пълно е със случайно попаднали хора, които профанизират сакралното място за българската демокрация. При турбулентна международна обстановка се нуждаем от стабилно и професионално управление на държавата. В противен случай ще продължим да деградираме във всички възможни направления. Необходимо е спешно интелектуализиране на българския парламент.

1 Коментар

  1. „Трябва да се има предвид, че проектът „Велика Албания“ е синергичен с неоосманисткия проект на Турция.“
    И какво от това?
    От последния/най-източно албанско населено място в Северна Македония до първия/най-западно мюсюлманско населено място в България има стотици километра (вероятно в Кърджалийско).
    Тези населени места трябва да са част от албанския масив в РСМ, съответно, мюсюлмански масив (турски/цигански) в България, а не просто анклави сред обикалящите ги северномакедонски/български населени места.
    Например, има едно-единствено албанско село в България, Мандрица, това не означава че жителите му представляват опасност за България, понеже селото е изолирано, анклав е. (тук няма значение че тамошните албанци са православни християни).
    Как ще се обединят, сливат в сравнително кратко време най-източните албански населени места в РСМ с най-западните турски в България при положение че са на разстояние от стотици километра???
    Това ще трае поне повече от 50 години, така че няма албанска опасност за България. За РСМ може би има но РСМ е страна-враг на България и приятел на Сърбия (друга страна-враг на България), така че албанците са естествени съюзници на България.

Comments are closed.

Последни Новини

Евродепутатът Ангел Джамбазки с редица срещи в Ямболско

Защитата на българската граница трябва да е задача от първостепенна важност, заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по време на посещението си...

Карлос Контрера: Денков/Габриел са римейк на ПП – постове-пари!

Карлос Контрера, член на СОС и заместник-председател на ВМРО, - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.03.2024 г.  

Контрера: Кметът е заложник на собствения си заместник по транспорта и групата си в СОС

Енигма е от къде ще дойдат парите за увеличението на възнагражденията на служителите в транспорта Транспортни работници ще протестират...

Каракачанов се срещна с представители на Италиански братя и Лига в Рим

В четвъртък и петък председателят на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов проведе срещи в италианския парламент с представителите партиите Италиански братя и...

ВМРО – Харманли: Държавата трябва незабавно да изкара мигрантските центрове от населените места!

Настояваме държавата незабавно да започне процедура за преместване на лагерите за бежанци извън населените места. С тези думи се...

Каракачанов от Рим: Проблемът с нелегалните мигранти и насилствено налаганата от ЕК зелена сделка са основни проблеми на ЕС

Днес в Рим председателят на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов се срещна с председателя на италианската партия Indipendenza (Независимост) г-н...

Столична община спи, а кърлежите завземат тревните площи на София

Предупредих преди месец, но реакция от екипа на Терзиев все още няма Столична община спи, а кърлежите завземат тревните...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir