Начало По места ВМРО иска незабавно оставката на директора на Софийските гробища

ВМРО иска незабавно оставката на директора на Софийските гробища

Разруха, вандализъм и незаконни постройки са част от мотивите, които общинските съветници изтъкват в писмото си до СО

В остро писмо до Мирослав Боршош – заместник-кмет на Столична община, общинските съветници от ВМРО искат оставките на директора и заместник-директора на Софийските гробища за цялостно „творчество“. Според представителите на ВМРО сегашното ръководство на ОП „Гробищни паркове“ е затънало в нарушения, а въпреки жалбите и сигналите не се вземат никакви мерки, включително дисциплинарни, от направление „Култура и образование“ към Столична община.

Сигналът и искането за отстраняване на директора и заместник-директора са внесени от Карлос Контрера, заместник-председател на Комисията по обществен ред и сигурност към СОС. В мотивите си той посочва няколко причини – от м. февруари 2021 г. става ясно, че ръководството е допуснало незаконно строителство в Централни софийски гробища. Става дума за изливане на бетон, изграждане на стълби, фундамент и поставяне на преместваем обект тип фургон от частна погребална агенция. Проверката все още не е завършила, но в публичната общинска собственост сградата на частната фирма стои, като дори е премахната част от оградата. За една година няма никаква реакция от директора на ОП „Гробищни паркове“, нито от районната администрация „Сердика“, които трябвало да извършат проверката. Паралелно с това е внесен сигнал за нарушение на финансовата дисциплина – възложена е проверка, но докладът все още не е представен на общинските съветници.

В тази връзка пак по информация, с която разполагам, има констатации за определени нарушения, най-вече по отношение на разходите, нарушения на процедурите по ЗОП, но не са взети мерки за отстраняването им от ръководството на ОП „Гробищни паркове“, което е недопустимо и нарушение на задълженията му“, пише в сигнала си Карлос Контрера.

Според общинския съветник издънките и нерегламентираните практики по гробищните паркове се замазват и покриват, всеки сигнал за нередности се потулва. Така например през януари Карлос Контрера подава сигнал, че общинското предприятие разкопава алеи и под предлог, че прокарва ВиК мрежа в Централни софийски гробища, демонтирало съществуващ кабел, увредило асфалтовата настилка и дървета. Проверката на район „Сердика“ нищо не открила на място, въпреки че има изобилен снимков материал. Става въпрос за брутални, варварски, цинични своеволия и тотално беззаконие.

Най-фрапантният пример е сигнал, че служители на ОП „Гробищни паркове“ взели пари на ръка от опечален за погребение, сумата била почти двойна над официалните тарифи, а за учудване на опечаления неговата близка била кремирана в Пловдив, а не в София. Документи за това така и не получил освен един сертификат на хвърчащ лист. Подаден е сигнал в 4-то РУ на СДВР, но разследването за измама все още се точи.

Според общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера има много сериозен проблем с общинското предприятие и там се вършат своеволия. Това е и причината да се иска незабавно оставката на директора Яна Паскалева и заместник-директора Димитър Хаджикотев, които очевидно прикриват нарушения.

Припомняме, че при избора на настоящия директор на ОП „Гробищни паркове“ ВМРО изказа съмнения относно честността на конкурса и посочи, че „циганската мафия“ превзема отвътре гробищните паркове.

Уважаеми господин Боршош,

Настоявам незабавно да бъдат уволнени/освободени от длъжност г-жа Яна Паскалева (директор на ОП „Гробищни паркове“) и г-н Димитър Хаджикотев (заместник-директор на ОП „Гробищни паркове“) на основание изброените нарушения. Също така настоявам незабавно да се възложи вътрешен одит и проверка на цялостната дейност на ОП „Гробищни паркове“ за периода 2021-2022 г., включваща – спазена ли е организационната структура, одобрена от СОС, назначаваните служители грамотни ли са и отговарят ли на изискванията за съответните длъжности, финансова проверка по отношение на начина на извършване на разходите, купувани ли са материали и части на надпазарни, завишени цени, какви разходи за извършвани за външни услуги, включително и не само за поддръжка на автомобили, компютърни конфигурации и други, цени за услуги на граждани – урни, за които има данни, че се предоставят на граждани на цени много по-високи от пазарните. Настоявам и да се проведе пълно разследване за случая описан в сигнал СОА22-ГР94-109/12.01.2022 г. като се установи как и къде е кремиран покойникът и защо служители на ОП „Гробищни паркове“ вземат пари на ръка от граждани, завършва сигнала си Карлос Контрера.

Последни Новини

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

ВМРО – Русе почете паметта на Борис Сарафов и Иван Гарванов

С полагане цветя пред паметната плоча, посветена на създаването през 1897 г. в Русе на Тайно офицерско братство за освобождение на Македония...

СОС трябва да определи сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

След дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха реални действия по възстановяване...

Доц. д-р Милен Михов: Държава, генерираща вражда, е недопустимо да иска членство в ЕС

Легитимирането на политика, генерираща вражда към една нация и държава в Европейския съюз, е недопустимо в процеса на интеграция на държава кандидат...

103 г. след подписването на Ньойския договор ВМРО напомня за черната дата

Структурите на ВМРО в цяла България отбелязаха 103-тата годишнина от подписването на позорния Ньойски договор с различни възпоменателни мероприятия.

Български марш ще огласи София в неделя вечерта

Български марш „Долу Ньой“ ще се проведе в неделя – 27 ноември, в София. Шествието, организирано от младежката организация на ВМРО, тръгва...

По инициатива на Ангел Джамбазки всички български евродепутати искат дебат и резолюция на ЕП за Македония

Българските представители в Европейския парламент се обединяват около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права. Това...

Коментари