Начало Блог ВМРО разработи Национална стратегия за развитие на културата

ВМРО разработи Национална стратегия за развитие на културата

В дългата си 130-годишна история ВМРО е разпознаваема с особена чувствителност към съхраняването на българската културна идентичност и опазването на националния културен идеал, категоричен е кандидат-депутатът от листата на ВМРО в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район Красимир Червилов.

Основен приоритет за ВМРО е

запазването и популяризирането на националното ни историческо и културно наследство

като средство за съхранение и развитие на древната ни култура и богати традиции в контекста на многообразието от култури в Европа.

ВМРО ще продължи да настоява за ефективни и категорични дипломатически реакции при случаи на заличаване на българска историческа памет в църкви, унищожаване на паметници, подмяна на документални, книжовни и литературни ценности, каквито се наблюдават особено в Македония, както и в Западните покрайнини, Северна Добруджа и др. Същото се отнася при подмяната на самоличността и самосъзнанието на български национални герои. Партията ще води политика за държавна подкрепа на български автори за създаване на високохудожествени културни постижения в областта на литературата, музикалните и танцовите, сценичните и визуалните изкуства, подчерта Красимир Червилов.

Сериозен е личният му принос в изработването Националната стратегия за развитие на културата, за която ВМРО ще настоява да бъде приета от 45-ото Народното събрание. Сред законодателните инициативи в областта на културата ще бъде изработването на Закон за българския книжовен език, който да регламентира включително употребата му и използването на българските шрифтове във виртуалното пространство, електронните услуги и телекомуникациите.

Ще изработим Закон за сценичните изкуства, който да подобри тяхната регулация и да осигури възможност за създаване на ново национално творчество. Ще работим за въвеждане на условно-постоянни разходи, неангажирани с делегирания бюджет, каза още кандидат-депутатът, чиято професионална кариера е дълбоко и неразривно свързана с оперното изкуство. Според ВМРО трябва да се преосмислят начините за стимулиране на творците със свободни професии, които честно и почтено работят години наред в културния сектор и са сред най-потърпевшите от пандемията от Covid-19.

Затварянето на концертните, изложбените, репетиционните, театралните и кино залите, пълното спиране или чувствителното намаляване на снимачния процес на филми и сериали беше удар, от който българската култура ще се възстановява с години, отбеляза Красимир Червилов.

ВМРО ще бъде балансьор между конфликта култура – пазар.

Ще насърчаваме алтернативното финансиране на културата и изкуствата чрез промени в Закона за меценатството и създаване на предпоставки за увеличаване притока на средства от частния сектор в културата, отбелязва кандидатът за народен представител.

ВМРО – БНД активно ще подкрепя българското кино и ще отстояване позицията за приоритетно държавно финансиране на производството на български филми като съществена част от националната култура. ВМРО ще работи и за превръщане на читалищата в съвременни информационни центрове и средища за творческо самоизразяване, отбелязва Красимир Червилов.

По думите му заедно с колегите си ще работят за повече възможности държавните, професионални фолклорни ансамбли и формации, както и частните, да издирват, съхраняват, адаптират и популяризират националното музикално, танцово изкуство и традиционни обичаи. ВМРО ще работи за разширяване на списъка за подпомагане от Национален фонд „Култура“ на значими етнографски и фолклорни фестивали с цел съхраняване автентичния дух на миналото – изконни български занаяти, фолклорни и кулинарни традиции.

Ние ще насърчаваме създаването на неделни училища и православното възпитание, допълва още Красимир Червилов.

България над всичко!
България над всичко!

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Коментари