Начало Блог ВМРО разработи Национална стратегия за развитие на културата

ВМРО разработи Национална стратегия за развитие на културата

В дългата си 130-годишна история ВМРО е разпознаваема с особена чувствителност към съхраняването на българската културна идентичност и опазването на националния културен идеал, категоричен е кандидат-депутатът от листата на ВМРО в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район Красимир Червилов.

Основен приоритет за ВМРО е

запазването и популяризирането на националното ни историческо и културно наследство

като средство за съхранение и развитие на древната ни култура и богати традиции в контекста на многообразието от култури в Европа.

ВМРО ще продължи да настоява за ефективни и категорични дипломатически реакции при случаи на заличаване на българска историческа памет в църкви, унищожаване на паметници, подмяна на документални, книжовни и литературни ценности, каквито се наблюдават особено в Македония, както и в Западните покрайнини, Северна Добруджа и др. Същото се отнася при подмяната на самоличността и самосъзнанието на български национални герои. Партията ще води политика за държавна подкрепа на български автори за създаване на високохудожествени културни постижения в областта на литературата, музикалните и танцовите, сценичните и визуалните изкуства, подчерта Красимир Червилов.

Сериозен е личният му принос в изработването Националната стратегия за развитие на културата, за която ВМРО ще настоява да бъде приета от 45-ото Народното събрание. Сред законодателните инициативи в областта на културата ще бъде изработването на Закон за българския книжовен език, който да регламентира включително употребата му и използването на българските шрифтове във виртуалното пространство, електронните услуги и телекомуникациите.

Ще изработим Закон за сценичните изкуства, който да подобри тяхната регулация и да осигури възможност за създаване на ново национално творчество. Ще работим за въвеждане на условно-постоянни разходи, неангажирани с делегирания бюджет, каза още кандидат-депутатът, чиято професионална кариера е дълбоко и неразривно свързана с оперното изкуство. Според ВМРО трябва да се преосмислят начините за стимулиране на творците със свободни професии, които честно и почтено работят години наред в културния сектор и са сред най-потърпевшите от пандемията от Covid-19.

Затварянето на концертните, изложбените, репетиционните, театралните и кино залите, пълното спиране или чувствителното намаляване на снимачния процес на филми и сериали беше удар, от който българската култура ще се възстановява с години, отбеляза Красимир Червилов.

ВМРО ще бъде балансьор между конфликта култура – пазар.

Ще насърчаваме алтернативното финансиране на културата и изкуствата чрез промени в Закона за меценатството и създаване на предпоставки за увеличаване притока на средства от частния сектор в културата, отбелязва кандидатът за народен представител.

ВМРО – БНД активно ще подкрепя българското кино и ще отстояване позицията за приоритетно държавно финансиране на производството на български филми като съществена част от националната култура. ВМРО ще работи и за превръщане на читалищата в съвременни информационни центрове и средища за творческо самоизразяване, отбелязва Красимир Червилов.

По думите му заедно с колегите си ще работят за повече възможности държавните, професионални фолклорни ансамбли и формации, както и частните, да издирват, съхраняват, адаптират и популяризират националното музикално, танцово изкуство и традиционни обичаи. ВМРО ще работи за разширяване на списъка за подпомагане от Национален фонд „Култура“ на значими етнографски и фолклорни фестивали с цел съхраняване автентичния дух на миналото – изконни български занаяти, фолклорни и кулинарни традиции.

Ние ще насърчаваме създаването на неделни училища и православното възпитание, допълва още Красимир Червилов.

България над всичко!
България над всичко!

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари