Начало Блог ВМРО ще се бори за по-големи правомощия на президента

ВМРО ще се бори за по-големи правомощия на президента

България не трябва да отстъпва за членството на РС Македония в ЕС, категорични са кандидатите за президент и вицепрезидент Михов-Цветкова

Доц. Милен Михов и Мария Цветкова са кандидатпрезидентската двойка на ВМРО. Двамата ще отстояват идеята за промяна в Конституцията, която да даде повече правомощия на държавния глава.

Силният президент не е този, който проявява сила, това е този, който отстоява принципа на разделение на властите, който може да отстоява равновесието между властите, техния взаимен контрол, заяви кандидатът за президент на ВМРО доц. Милен Михов в студиото на „Денят ON AIR“ по България ОН ЕР.

Друга цел на промяната в Конституцията е президентът да има реални инициативи, свързани със законодателните промени.

Сега президентът може да налага вето на даден закон, но той като се върне в НС за преразглеждане, отново се приема. Тук са му ограничени правомощията, които могат да станат реални с промяната в Конституцията, добави кандидатът за вицепрезидент Мария Цветкова. 

Двамата са категорични, че страната се намира в дълбока политическа криза, от която е време да се излезе след изборите на 14 ноември.

Два пъти се проведоха парламентарни избори и 6 пъти партиите не успяха да формират отговорно правителство. Това е белег за дълбока политическа криза, която може да бъде преодоляна чрез съгласие по ключови политики за страната. Всички ние сме наблюдавали през годините как декларираната промяна се реализира като подмяна на едни лица с други, коментира доц. Михов.

Кандидатпрезидентската двойка ще отстоява и позицията, че България не трябва да отстъпва по казуса с членството на Северна Македония в Европейския съюз.

В последните месеци виждаме доста политически сили да се извиняват, че България е поставена под натиск. Президентът не може да се оправдава, че България е поставена под натиск, трябва да се води активна политика. Тревожни сигнали виждаме от срещите на Радев с Германия, Франция и РСМ – дали не се подготвя дипломатическо решение, което да влезе в разрез с рамковата декларация, заподозря доц. Михов. 

Кандидатите за президент и вицепрезидент са категорични, че България не трябва да допусне без гаранции РСМ в ЕС и без да си изпълни задълженията по Договора за добросъседство. 

Няма как да бъде допусната Македония да стартира преговори за влизане в ЕС, без да спазва всичко заложено в Договора. Македонизмът е вреден, не е далеч времето, когато това може да прерасне в териториална претенция, кандидатът за вицепрезидент заяви Мария Цветкова.

По отношение на разделението на патриотите кандидатът за президент уточни, че ВМРО си е направило извода от последните избори, когато 40% от гласувалите през април не са отишли до урните през юли. 

Явно нашите привърженици не са искали това обединение, което направихме. Разбрахме сигнала им и се явяваме самостоятелно на тези избори, добави доц. Михов, коментирайки коалицията на патриотите, която се яви на изборите през юли тази година.

Гледайте целия разговор във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. д-р Милен Михов: Човешкият живот е над политиката, а здравето е над рейтинга

Зелените сертификати вместо да бъдат стимул се превърнаха в репресия Ако бях на мястото на президента Румен Радев...

Красимир Каракачанов: Най-смелите закони в парламента бяха на ВМРО

🟥 ⬛️ Тази година издигаме нашите кандидатури, както за кандидати за народни представители, така и за президент и вицепрезидент. Доц. д-р Милен...

ВМРО е единственият български проект 🇧🇬

„Браним България!“ е нашият лозунг за тези избори. Защото ние близо 130 години браним Родината ни. Това е нещо, което всеки един...

ВМРО: Служебният кабинет се провали и с управлението на коронакризата. Мерките са социален геноцид. Оставка на Кацаров!

Седем месеца хаос и бездействие и за 48 часа отнемат основни конституционни права на българите. Настроиха всеки срещу всеки. Безсилие и немощ...

Доц. Михов: Извеждаме на преден план волята на народа към национален суверенитет

ВМРО е добре да има президент, защото България има своя път, има свои цели и когато България ги следва е добре...

С молебен ВМРО откри предизборната си кампания в Ямбол

С молебен, отслужен от отец Стоян в един от най-старите храмове в Ямбол „Св. Георги”, ВМРО даде старт на предизборната си кампания...

Каракачанов в Добрич: Йордан Йорданов с № 21 заслужава доверието на добруджанци!

Красимир Каракачанов посети Добрич на 18.10.2021, срещна се и разговаря с граждани и заяви своята пълна подкрепа за добруджанската листа с кандидати...

Коментари