Начало Блог ВМРО ще се бори за по-големи правомощия на президента

ВМРО ще се бори за по-големи правомощия на президента

България не трябва да отстъпва за членството на РС Македония в ЕС, категорични са кандидатите за президент и вицепрезидент Михов-Цветкова

Доц. Милен Михов и Мария Цветкова са кандидатпрезидентската двойка на ВМРО. Двамата ще отстояват идеята за промяна в Конституцията, която да даде повече правомощия на държавния глава.

Силният президент не е този, който проявява сила, това е този, който отстоява принципа на разделение на властите, който може да отстоява равновесието между властите, техния взаимен контрол, заяви кандидатът за президент на ВМРО доц. Милен Михов в студиото на „Денят ON AIR“ по България ОН ЕР.

Друга цел на промяната в Конституцията е президентът да има реални инициативи, свързани със законодателните промени.

Сега президентът може да налага вето на даден закон, но той като се върне в НС за преразглеждане, отново се приема. Тук са му ограничени правомощията, които могат да станат реални с промяната в Конституцията, добави кандидатът за вицепрезидент Мария Цветкова. 

Двамата са категорични, че страната се намира в дълбока политическа криза, от която е време да се излезе след изборите на 14 ноември.

Два пъти се проведоха парламентарни избори и 6 пъти партиите не успяха да формират отговорно правителство. Това е белег за дълбока политическа криза, която може да бъде преодоляна чрез съгласие по ключови политики за страната. Всички ние сме наблюдавали през годините как декларираната промяна се реализира като подмяна на едни лица с други, коментира доц. Михов.

Кандидатпрезидентската двойка ще отстоява и позицията, че България не трябва да отстъпва по казуса с членството на Северна Македония в Европейския съюз.

В последните месеци виждаме доста политически сили да се извиняват, че България е поставена под натиск. Президентът не може да се оправдава, че България е поставена под натиск, трябва да се води активна политика. Тревожни сигнали виждаме от срещите на Радев с Германия, Франция и РСМ – дали не се подготвя дипломатическо решение, което да влезе в разрез с рамковата декларация, заподозря доц. Михов. 

Кандидатите за президент и вицепрезидент са категорични, че България не трябва да допусне без гаранции РСМ в ЕС и без да си изпълни задълженията по Договора за добросъседство. 

Няма как да бъде допусната Македония да стартира преговори за влизане в ЕС, без да спазва всичко заложено в Договора. Македонизмът е вреден, не е далеч времето, когато това може да прерасне в териториална претенция, кандидатът за вицепрезидент заяви Мария Цветкова.

По отношение на разделението на патриотите кандидатът за президент уточни, че ВМРО си е направило извода от последните избори, когато 40% от гласувалите през април не са отишли до урните през юли. 

Явно нашите привърженици не са искали това обединение, което направихме. Разбрахме сигнала им и се явяваме самостоятелно на тези избори, добави доц. Михов, коментирайки коалицията на патриотите, която се яви на изборите през юли тази година.

Гледайте целия разговор във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония

Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония. Това заяви...

Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова

Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. По тази причина българският...

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Коментари