Начало По места В Благоевград ВМРО почисти Мемориала на Делчевия род

В Благоевград ВМРО почисти Мемориала на Делчевия род

Ден преди тържественото отбелязване на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание активисти от местната структура на ВМРО в Благоевград се събраха в двора на черквата „Въведение Богородично“, за да почистят Мемориала на Делчевия род, съобщава БНР.

Паметникът е посветен на рода на българския революционер Гоце Делчев. Построен е през 1986 година в двора на черквата „Въведение Богородично“.  Мемориалът е дело на арх. Богдан Томалевски, художника Христо Стефанов и скулптора Иван Нешев.  Много емоция и вълнение вплете в своя разказ Цоня Кръстева от общинското ръководство на ВМРО:

Аз лично познавах арх. Богдан Томалевски. Тогава, когато трябваше да се реализира този проект, той ни обясняваше, че всъщност целият мемориал е в този овал, който трябва да представлява стена на градската черква. И виждате тази прекрасна мозайка, която е пред нас, с лика на Гоце Делчев. Всъщност, по права линия тя гледа през вратата към олтара. Да, така е! Ако се загледаме в постамента, а той е на художника Иван Нешев, виждате ли колко е красиво. А ужким клонче. Ако го загледате, то може да бъде пламък, то може да бъде свещ, то може да бъде светлик, който не трябва да гасне. И в същото време ние стоим и виждаме тази уникална мръсотия около Мемориала. Хора, тук трябва да искри от чистота!

Цоня Кръстева допълни, че ще повдигне въпроса за чистотата на Мемориала и ще поиска от кмета Стоянов да съдейства за ежеседмично почистване на паметника.

В почистването на Мемориала на Делчевия род се включи и председателят на общинското ръководство на ВМРО – Благоевград Вангел Тодоров:

За съжаление това е един мемориал, за който малко хора знаят, още по-малко се грижат за него. Сега сме тук, да го почистим, да го подготвим за събитието. За Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание най-вече младите трябва да знаят, че българите тогава отново показват на света своето желание за свобода. Българите тогава правят своя избор. Това е избор между два свята на европейския демократизъм и османо-турския деспотизъм. Българинът с това въстание отново показва, че в името на свободата е готов да жертва дори и живота си и не се спира пред нищо. Хубаво е да направим така, че младите да помнят и да знаят тези дати. Не само за Илинден. Защото забелязваме, че все повече и повече има едно отдръпване от историята от млади хора.

А народ, който не познава историята си, няма бъдеще, каза за Радио Благоевград Вангел Тодоров.

Чуйте повече в звуковеия файл >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари