Начало Блог Джамбазки: Крайно време е ЕС да вземе мерки за газова независимост

Джамбазки: Крайно време е ЕС да вземе мерки за газова независимост

По-добре късно, отколкото никога, пише българският евродепутат

Години наред европейските чиновници си затваряха очите пред обективната картина, занимавайки се с амазонските гори, розовите права и кравешките изпражнения, вместо да се съсредоточат върху реалните проблеми, подчертава Джамбазки.

На „Зелената сделка“ трябва да бъде казано стоп веднъж завинаги, категоричен е той.

Ето и цялата позиция на съпредседателя на ВМРО и европейски представител в групата на ЕКР Ангел Джамбазки:

Европейският съюз е солидарен с Украйна, но в ситуация на война се разкри колко зависим е той от руските горива. И сега неминуемо се стига до признания, че сме твърде подвластни от руския внос на природен газ и петрол. Алилуя. Крайно време беше някой да се сети, че така не става и е редно да се вземат мерки относно тази зависимост. Години наред европейските чиновници си затваряха очите пред обективната картина, занимавайки се с амазонските гори, розовите права и кравешките изпражнения, вместо да се съсредоточат върху реалните проблеми. Сега, когато ножът опря до кокал, най-сетне прозира някаква проява на здрав разум, макар както винаги, да се реагира след събитията. Но по-добре късно, отколкото никога. 

Войната в Украйна и санкциите промениха цялостната ситуация на континента. Време е Европа да се защити,  защото Съюзът има нужда от цялостен план за газова независимост. Газовите хранилища в ЕС в момента са запълнени на 26% от капацитета си, което е крайно недостатъчно по време на няколко кризи, затова осигуряването на буфер срещу потенциални прекъсвания на доставките е от ключово значение. И ако някой смята, че част от нашата т.нар. енергийна зависимост не е свързана и с прехода към зелена енергия, то той не просто греши, но и дълбоко се заблуждава. Защото „зеленият преход“ е пълен и абсолютен провал. Провал, който, за съжаление, плащат и ще плащат всички европейски граждани. И ако това безумие продължи, ще бъде бавно убита енергийната система на Европа и ще постави Съюза в много по-пагубна зависимост от всякакви външни фактори. На „Зелената сделка“ трябва да бъде казано стоп веднъж завинаги.

Лидерите на Европейския съюз трябва най-сетне да се събудят и да демонстрират, че ще защитят своите граждани чрез бързи и адекватни решения. Защото към момента започва да се наблюдава процес, при който отделните страни членове действат самостоятелно. Германия например вече обяви, че е сключила дългосрочно споразумение с Катар за доставка на втечнен природен газ в търсене на алтернативни доставчици на Русия.

България от своя страна трябва си осигури реална диверсификация и енергийна сигурност, за да не се окаже, че проспиваме целия този процес. И тук трябва да е ясно, че е задължително да бъде подсигурен достъпа на страната ни до Южния газов коридор, свързан с нови източници на природен газ, да се преосмисли цялостната енергийна политика с въгледобивните комплекси, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика. Всичко това е от ключово значение за сигурността на страната ни и защитата на българския национален интерес.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари