Начало Блог Доц. Михов обяви какви предимства ще има за желаещите да влязат в...

Доц. Михов обяви какви предимства ще има за желаещите да влязат в казарма

Доброволна казарма е много популярен и неточен израз. Подготовката за отбраната на страната е въпрос на дълг и чест за всеки български гражданин. Ето защо въвеждаме предмет по военна подготовка и образование в гимназиите, военна подготовка за студентите, която ще е на доброволен принцип, и накрая 6-месечна доброволна казарма за всеки желаещ.

Това сподели в студиото на „Лице в лице“ по bTV народният представител и заместник-председател на ВМРО доц. Милен Михов.

Депутатите одобриха на първо четене предложението за въвеждане на доброволна казарма за срок до 6 месеца. Новите текстове са залегнали като промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България и предвиждат всеки, който е пълнолетен, но няма навършени 40 години, да премине напълно доброволно два модула на военно обучение – начална военна подготовка и специална военна подготовка.

Доц. Милен Михов обясни, че се дава възможност за подготовка на доброволен принцип – при младежите от двата гимназиални етапа, студентите и гражданите.
По думите му студентите – бакалаври или магистри, при желание ще могат да преминат обучение, което ще им даде възможност да получат званието „офицер от резерва“ и да постъпят на служба в доброволния резерв.

Той изтъкна, че срещу това държавата ще се ангажира да покрива част от издръжката за редовното следване на студента.

На следващо място се въвежда т.нар. срочна доброволна служба в рамките на 6 месеца. Тя преминава през 3 етапа – индивидуална и специализирана подготовка за 3 месеца и още 3 месеца служба в редовете на въоръжените сили. Доброволците ще бъдат 6 месеца издържани от държавата. Изисква се средно образование, да са здрави и да не са осъждани досега, допълни още Михов.

Тази доброволна казарма е необходима заради сериозните предизвикателства от една страна и от друга неокомплектоването на армията ни, тъй като в момента нямаме достатъчно брой хора, които са преминали военна подготовка, уточни той.

Ако един български гражданин до 40 години реши да постъпи доброволно в армията за шест месеца, той ще получава заплащане като на редови войник, ще получава храна, облекло и настаняване. Условията, на които ще трябва да отговаря, ще са като за обикновените войници – физическа годност, чисто досие, средно образование. Искам да кажа, че в последните години интересът към кадровата военна служба е нараснал и в момента за едно място се конкурират десетки кандидати. Така че очакваме около 600 младежи да преминават подобно обучение всяка година, заяви в заключение доц. Михов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов за празника на НВУ: Тук се изграждат стожери на българщината

Красимир Каракачанов присъства на празника на НВУ „Васил Левски“ - Велико Търново. Тържествено бе отбелязана и 142-ата годишнина от началото на военното...

По повод 101 г. от Ньойския диктат прозвуча декларация в Общинския съвет на Стара Загора

101 г. от Ньойския диктат бе повод днес на сесията на Общински съвет - Стара Загора ВМРО постави декларация за трагичната годишнина....

Вече е факт! Всяко дете ще има подкрепа. 300 милиона от данъци ще върне държавата на българските семейства

Всяко дете ще има подкрепа. Парламентът прие пакет от мерки с фокус подкрепа на грамотната раждаемост и справяне с...

За социално-икономическите мерки в помощ на хората говори д-р Петрова

За социално-икономическите мерки в помощ на хората говори д-р Султанка Петрова в „Патарински LIVE“ по Канал 3. За МТСП е важно всички...

Повече пари за култура поискаха от ВМРО

Повече пари за култура и по-конкретно увеличение на бюджета на програма „Сценични изкуства“ поискаха депутатите от ВМРО. Това стана по време на...

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им!

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им, заявява Сиди Това е задължително и за...

По предложение на ВМРО Българското сдружение на родовете от Македония ще получава държавна субсидия

Българското сдружение на родовете от Македония получава подкрепа от държавата Днес народните представители гласуваха в...

Коментари