Начало Блог Ангел Джамбазки: Държавно организираната антибългарска истерия в РС Македония трябва да спре

Ангел Джамбазки: Държавно организираната антибългарска истерия в РС Македония трябва да спре

Държавно организираната антибългарска истерия в РС Македония не е спирала от сръбската окупация през 1913 г. насам

Държавно организираната антибългарска  истерия трябва да спре. РС Македония трябва да влезе в ЕС и да паднат изкуствените граници народа от двете страни на границата.

Това каза в предаването „Свободна зона“ по ТВ Европа евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Идеята на кмета на Щип за изучаване на български език в училищата

Интересно е да се отбележи къде се намира град Щип – в източната част на РС Македония. Винаги е бил крепост на българската кауза и движение. В щипската махала Ново село са родени Тодор Александров и Иван Михайлов. В Щип са погребани редица български офицери. Все още има действащо голямо училище, построено от ВМРО, където е преподавал Дамян Груев. Няма изненада, че населението и кметът на Щип повдигат тази идея.

Да не говорим, че диалектът, който се говори в Източна Македония, е неразличим от някои диалекти сега в Югозападна България. Аз не бих преписал тази заслуга на ВМРО или която и да била политическа партия. Просто разумните хора в Македония и тези, които знаят своите корени, търсят начини на сближаване на фона на деструктивната политическа линия, която се води от правителството, президента и лидер на опозицията, каза Ангел Джамбазки.

На въпрос към Джамбазки дали ВМРО одобрява идеята за изучаване на български език в Щип, той отговори:

Не е лошо всеки да знае книжовния си език. Ние не възразяваме да използват своя западно-българско диалект, който са нарекли официален език на Република Северна Македония. Всеки, който разбира от тази  материя, тук се позовавам на проф. Ана Кочева, сегашната книжовна норма, на която се говори и пише и е официален език в РС Македония е диалектна форма на българския език.

Ние от ВМРО години наред, през Македонския научен институт, подпомагаме провеждането на курсове на български език, които се провеждат в Скопие, в Българския културен център. Курсове за всички, които желая да знаят книжовната форма и които искат да кандидатстват за студенти в България, обясни той.

Припомням, че благодарение на народните представители от ВМРО в този парламент

бе увеличена бройката на прием на български студенти от чужбина, главно от Македония.

Знаете, че тези хора се интересуват от инженерните специалности и медицина, защото това образование е на високо ниво в България. Тези членове на МНИ, които провеждат курсовете, няма проблем да правят уроците и в Щип, заяви евродепутатът.

Темелите на коминтерновския македонизъм нееднократно са се заявявали като българския си произход, а после са с отмятали по различни причини. Като започнем с Кръсте Мисирков – погребан в София, няколко пъти сменя своето етническо самоопределение и умира като български учител в София. Лазар Колишев, Ченто и т.н. Всички тези са просили за милостта на българския цар и са се декларирали като българи. Тук спор няма, ясен е произходът на този език. В днешно време, заради коминтерновската окупация в Македония и България, я има тази политическа македонска нация, категоричен е Джамбазки.

Българската позиция, която е и исторически вярната, не е разпространена достатъчно в световен мащаб.

Това е така, защото българското правителство още от началото на миналия век развива грешната тактика, че българската позиция по темата Македония няма нужда от реклама, защото е вярната. Това е дълбоко погрешна тактика, защото когато една политика се рекламира, тя печели поддръжници. Понастоящем в Брюксел има големи 4 фирми, които плащат за статии, в които рекламират московската теза за македонизма, сподели заместник-председателят на ВМРО.

Българската комунистическа партия не само, че не защити навремето българския национален интерес, но щеше и да хариза Пиринска Македония на Тито. Тогава тяхната пропаганда е немислима. Тогава югославяните успяха да превземат и до голяма степен отделните поделения на македонските патриотични организации в САЩ и Канада.

Ние с много труд успяваме да си ги върнем един по един, и все още не сме успели да се похвалим със значим успех там.

Миграцията в Австралия е тотално македонизирана, там се стига до голяма перверзия – играят Александровско оро – не знам дали сте го виждал, пуснете го на Вашите зрители, за да се посмеете. 50 години тази кауза  беше предадена, категорично заяви евродепутатът.

Криворазбраният либерализъм на част от новите демократи, които са пребоядисани в част от новата социалистическа партия, отново водеха погрешна политика по отношение на Македония. Прекалени демократи, либерали – там няма нищо българско, няма какво да се защитава.

Замисълът по отношение на РС Македония е да спре антибългарската реторика и истерия, която не е спирала от сръбската окупация насам, с изключение на две прекъсвания – между 1915 и 1918 г. и 1941 и 1945 г. Държавно организираната антибългарска истерия трябва да спре. РС Македония трябва да влезе в ЕС и да паднат изкуствените граници между двата братски народа, завърши Джамбазки.

Цялото видео вижте тук >>>

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари