Начало Видео Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Законът за филмовата индустрия обедини всички представители на политическите партии в Комисията по култура

Законът за филмовата индустрия е дълго чакан от гилдията. Настоящият закон е съставен през 2003 г. – от тогава до сега са правени малки незначителни промени. За 17 г. в световен мащаб киноиндустрията се е развила изключително много. Говоря за дигитализацията на сектора, графичния дизайн и др. съвременни похвати. Безспорно в този законопроект промените, които се правят са много важни.

Така започна своето изказване народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Мария Цветкова относно Закона за филмовата индустрия.

Самият факт, че в Комисията по културата и медиите всички членове, единодушно, без оглед на политическата принадлежност, се обединихме и гласувахме заедно на първо четене промените в Закона за филовата индустрия, говори достатъчно, категорична бе Цветкова.

Има няколко важни аспекта в този законопроект, които е нужно да отбележим.

Увеличава се финансирането за кинопроизводството, разпространението, организирането на културни прояви, фестивали, прожекции.

Второ – предлага се облекчение от 25% на направените допустими разходи за производство на филми на територията на Република България. Наша първостепенна задача е да стимулираме производството на български филми, но също така тези облекчения от 25% ще привлекат и чужди инвестиции, от които имаме нужда. Защото високобюджетните чуждестранни продукции, когато дойдат тук – наемат български актьори – между 200 и 1000 души. Това е в полза на българската киноиндустрия, заяви депутатът от ВМРО.

Освен финансови средства за актьорите, сценаристи, режисьори – чуждестранните инвестиции наливат и в други отрасли и фирми – хотелиери, ресторантьори, шофьори, фирми за храна, наемат се улици за снимки срещу заплащане на наем на общини и т.н. Чрез този законопроект привличаме инвестиции за българската икономика. Ще се разкрият работни места, ще се вдигне и квалификацията на гилдията, черпейки опит от чуждестранните продукции, каза Мария Цветкова.

Нещо важно, което беше казано и от колегите – става въпрос за това, че ние трябва прецизно да помислим върху текстовете между първо и второ четене, така че да не допуснем възможност за лобизъм. Трябва да е ясно разписано как ще се определя кой да получи финансиране от държавата. Да не отиват средствата при едни и същи фирми и продуценти. Важен е и контролът на средствата – как ще се разпределят и при кого ще отидат те, категорична бе Цветкова.

Ние трябва да се обединим и виждам, че имаме разбирателство в комисията и да прецизираме текстовете, сподели притесненията си Цветкова и допълни:

Идеята да се премахне финансовата комисия не е добра идея. Само представителите на Националния филмов център да определят финансирането на проектите не е редно.

В заключение бих искаха да кажа, че е много важна и тематиката на филмите, които се произвеждат в България. Да не допускаме чужди идеологии в противоречие с ценностите ни в България да присъстват в родните ни продукции като тематика. Всички продукции да бъдат за повишаване на националното достойство!

Така завърши изказването си депутатът от ВМРО Мария Цветкова от трибуната на Народното събрание относно Закона за филмовата индустрия.

Цялото изказване вижте във видеото>>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония

Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония. Това заяви...

Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова

Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. По тази причина българският...

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Коментари