Начало Видео Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Законът за филмовата индустрия обедини всички представители на политическите партии в Комисията по култура

Законът за филмовата индустрия е дълго чакан от гилдията. Настоящият закон е съставен през 2003 г. – от тогава до сега са правени малки незначителни промени. За 17 г. в световен мащаб киноиндустрията се е развила изключително много. Говоря за дигитализацията на сектора, графичния дизайн и др. съвременни похвати. Безспорно в този законопроект промените, които се правят са много важни.

Така започна своето изказване народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Мария Цветкова относно Закона за филмовата индустрия.

Самият факт, че в Комисията по културата и медиите всички членове, единодушно, без оглед на политическата принадлежност, се обединихме и гласувахме заедно на първо четене промените в Закона за филовата индустрия, говори достатъчно, категорична бе Цветкова.

Има няколко важни аспекта в този законопроект, които е нужно да отбележим.

Увеличава се финансирането за кинопроизводството, разпространението, организирането на културни прояви, фестивали, прожекции.

Второ – предлага се облекчение от 25% на направените допустими разходи за производство на филми на територията на Република България. Наша първостепенна задача е да стимулираме производството на български филми, но също така тези облекчения от 25% ще привлекат и чужди инвестиции, от които имаме нужда. Защото високобюджетните чуждестранни продукции, когато дойдат тук – наемат български актьори – между 200 и 1000 души. Това е в полза на българската киноиндустрия, заяви депутатът от ВМРО.

Освен финансови средства за актьорите, сценаристи, режисьори – чуждестранните инвестиции наливат и в други отрасли и фирми – хотелиери, ресторантьори, шофьори, фирми за храна, наемат се улици за снимки срещу заплащане на наем на общини и т.н. Чрез този законопроект привличаме инвестиции за българската икономика. Ще се разкрият работни места, ще се вдигне и квалификацията на гилдията, черпейки опит от чуждестранните продукции, каза Мария Цветкова.

Нещо важно, което беше казано и от колегите – става въпрос за това, че ние трябва прецизно да помислим върху текстовете между първо и второ четене, така че да не допуснем възможност за лобизъм. Трябва да е ясно разписано как ще се определя кой да получи финансиране от държавата. Да не отиват средствата при едни и същи фирми и продуценти. Важен е и контролът на средствата – как ще се разпределят и при кого ще отидат те, категорична бе Цветкова.

Ние трябва да се обединим и виждам, че имаме разбирателство в комисията и да прецизираме текстовете, сподели притесненията си Цветкова и допълни:

Идеята да се премахне финансовата комисия не е добра идея. Само представителите на Националния филмов център да определят финансирането на проектите не е редно.

В заключение бих искаха да кажа, че е много важна и тематиката на филмите, които се произвеждат в България. Да не допускаме чужди идеологии в противоречие с ценностите ни в България да присъстват в родните ни продукции като тематика. Всички продукции да бъдат за повишаване на националното достойство!

Така завърши изказването си депутатът от ВМРО Мария Цветкова от трибуната на Народното събрание относно Закона за филмовата индустрия.

Цялото изказване вижте във видеото>>>

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари