Начало Видео Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Законът за филмовата индустрия обедини всички представители на политическите партии в Комисията по култура

Законът за филмовата индустрия е дълго чакан от гилдията. Настоящият закон е съставен през 2003 г. – от тогава до сега са правени малки незначителни промени. За 17 г. в световен мащаб киноиндустрията се е развила изключително много. Говоря за дигитализацията на сектора, графичния дизайн и др. съвременни похвати. Безспорно в този законопроект промените, които се правят са много важни.

Така започна своето изказване народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Мария Цветкова относно Закона за филмовата индустрия.

Самият факт, че в Комисията по културата и медиите всички членове, единодушно, без оглед на политическата принадлежност, се обединихме и гласувахме заедно на първо четене промените в Закона за филовата индустрия, говори достатъчно, категорична бе Цветкова.

Има няколко важни аспекта в този законопроект, които е нужно да отбележим.

Увеличава се финансирането за кинопроизводството, разпространението, организирането на културни прояви, фестивали, прожекции.

Второ – предлага се облекчение от 25% на направените допустими разходи за производство на филми на територията на Република България. Наша първостепенна задача е да стимулираме производството на български филми, но също така тези облекчения от 25% ще привлекат и чужди инвестиции, от които имаме нужда. Защото високобюджетните чуждестранни продукции, когато дойдат тук – наемат български актьори – между 200 и 1000 души. Това е в полза на българската киноиндустрия, заяви депутатът от ВМРО.

Освен финансови средства за актьорите, сценаристи, режисьори – чуждестранните инвестиции наливат и в други отрасли и фирми – хотелиери, ресторантьори, шофьори, фирми за храна, наемат се улици за снимки срещу заплащане на наем на общини и т.н. Чрез този законопроект привличаме инвестиции за българската икономика. Ще се разкрият работни места, ще се вдигне и квалификацията на гилдията, черпейки опит от чуждестранните продукции, каза Мария Цветкова.

Нещо важно, което беше казано и от колегите – става въпрос за това, че ние трябва прецизно да помислим върху текстовете между първо и второ четене, така че да не допуснем възможност за лобизъм. Трябва да е ясно разписано как ще се определя кой да получи финансиране от държавата. Да не отиват средствата при едни и същи фирми и продуценти. Важен е и контролът на средствата – как ще се разпределят и при кого ще отидат те, категорична бе Цветкова.

Ние трябва да се обединим и виждам, че имаме разбирателство в комисията и да прецизираме текстовете, сподели притесненията си Цветкова и допълни:

Идеята да се премахне финансовата комисия не е добра идея. Само представителите на Националния филмов център да определят финансирането на проектите не е редно.

В заключение бих искаха да кажа, че е много важна и тематиката на филмите, които се произвеждат в България. Да не допускаме чужди идеологии в противоречие с ценностите ни в България да присъстват в родните ни продукции като тематика. Всички продукции да бъдат за повишаване на националното достойство!

Така завърши изказването си депутатът от ВМРО Мария Цветкова от трибуната на Народното събрание относно Закона за филмовата индустрия.

Цялото изказване вижте във видеото>>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Контрера: МОН пак спи! Кой допусна поредната провокация в уроци за деца от 3-и и 4-и клас?

В училище, в онлайн часовете по компютърно моделиране питат кой пол е потребителят на платформата, т.е. ученикът – мъж, жена, небинарен, друг...

Патриотите настояват за приоритетно държавно финансиране на българското филмопроизводство

За отпускането на средства следва да се прилагат прецизни културни критерии, а в контролиращите дейността комисии да се назначават хора, отговарящи на...

Д-р Султанка Петрова: Държавата полага много усилия за младите семейства с деца

Младите семейства с деца получават подкрепа от държавата Държавата полага много усилия, за да подкрепя младите семейства с деца....

Доц. д-р Милен Михов: ВМРО ще се яви на изборите с изпълнени обещания

Изпълнени обещания, защита на българските национални интереси и спокойствие да гледаме избирателите си в очите – така ще отидем на избори

Джамбазки в ЕП: Проектът за TEN-T трябва да бъде преразгледан

Коридор № 8 трябва да се случи, категоричен е българският евродепутат Проектът за изграждането на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T)...

Юлиан Ангелов: Прави се опит за прокарване на норвежкия модел за отнемане на деца у нас

Правосъдното министерство прави опит да прокара норвежкия модел за отнемане на деца у нас и вкарване в закон...

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент. Ръководството на партията все още не е обсъждало въпроса дали...

Коментари