Начало Видео Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Законът за филмовата индустрия обедини всички представители на политическите партии в Комисията по култура

Законът за филмовата индустрия е дълго чакан от гилдията. Настоящият закон е съставен през 2003 г. – от тогава до сега са правени малки незначителни промени. За 17 г. в световен мащаб киноиндустрията се е развила изключително много. Говоря за дигитализацията на сектора, графичния дизайн и др. съвременни похвати. Безспорно в този законопроект промените, които се правят са много важни.

Така започна своето изказване народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Мария Цветкова относно Закона за филмовата индустрия.

Самият факт, че в Комисията по културата и медиите всички членове, единодушно, без оглед на политическата принадлежност, се обединихме и гласувахме заедно на първо четене промените в Закона за филовата индустрия, говори достатъчно, категорична бе Цветкова.

Има няколко важни аспекта в този законопроект, които е нужно да отбележим.

Увеличава се финансирането за кинопроизводството, разпространението, организирането на културни прояви, фестивали, прожекции.

Второ – предлага се облекчение от 25% на направените допустими разходи за производство на филми на територията на Република България. Наша първостепенна задача е да стимулираме производството на български филми, но също така тези облекчения от 25% ще привлекат и чужди инвестиции, от които имаме нужда. Защото високобюджетните чуждестранни продукции, когато дойдат тук – наемат български актьори – между 200 и 1000 души. Това е в полза на българската киноиндустрия, заяви депутатът от ВМРО.

Освен финансови средства за актьорите, сценаристи, режисьори – чуждестранните инвестиции наливат и в други отрасли и фирми – хотелиери, ресторантьори, шофьори, фирми за храна, наемат се улици за снимки срещу заплащане на наем на общини и т.н. Чрез този законопроект привличаме инвестиции за българската икономика. Ще се разкрият работни места, ще се вдигне и квалификацията на гилдията, черпейки опит от чуждестранните продукции, каза Мария Цветкова.

Нещо важно, което беше казано и от колегите – става въпрос за това, че ние трябва прецизно да помислим върху текстовете между първо и второ четене, така че да не допуснем възможност за лобизъм. Трябва да е ясно разписано как ще се определя кой да получи финансиране от държавата. Да не отиват средствата при едни и същи фирми и продуценти. Важен е и контролът на средствата – как ще се разпределят и при кого ще отидат те, категорична бе Цветкова.

Ние трябва да се обединим и виждам, че имаме разбирателство в комисията и да прецизираме текстовете, сподели притесненията си Цветкова и допълни:

Идеята да се премахне финансовата комисия не е добра идея. Само представителите на Националния филмов център да определят финансирането на проектите не е редно.

В заключение бих искаха да кажа, че е много важна и тематиката на филмите, които се произвеждат в България. Да не допускаме чужди идеологии в противоречие с ценностите ни в България да присъстват в родните ни продукции като тематика. Всички продукции да бъдат за повишаване на националното достойство!

Така завърши изказването си депутатът от ВМРО Мария Цветкова от трибуната на Народното събрание относно Закона за филмовата индустрия.

Цялото изказване вижте във видеото>>>

Последни Новини

Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...

Карлос Контрера: Сумата в подкрепа на обществения транспорт от 73 млн. лв. е крайно недостатъчна

Очакваме публикуването на постановлението на МС относно компенсациите за обществения транспорт, за да приведем общинската наредба за превозните документи в съответствие с...

Каракачанов: Аз съм боец и не се притеснявам да участвам в листите за изборите, ако е необходимо

Водят се разговори как ВМРО да участва на предсрочните избори – дали самостоятелно или в коалиция, каза в интервю за bTV Radio...

Ангел Джамбазки: Антибългарската омраза в РСМ избухна след предателството на коалиция „Макрон“

Цялата конструкция на антибългарския просръбски македонизъм е измислена от Москва. Това е исторически факт. Може да се провери. Тази югоносталгична, прокремълска, проболшевишка, просръбска...

Каракачанов: Провокациите от Скопие започнаха след падането на ветото

Провокациите към България от Република Северна Македония (РСМ) станаха след отпадането на ветото. Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ по...

Джамбазки: Не мислех да ходя в РС Македония, но как да откажа такава покана

По думите на евродепутата в Скопие се развихря антибългарска кампания и се преследват българи заради тяхното самоопределение Българите в...

Красимир Каракачанов: България е виновна, защото няма последователна политика по темата „Македония“

Когато бях вицепремиер, нямаше бити българи и запалени клубове Според новините неофициално в един списък на Република Северна Македония...

Коментари