Начало Блог За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

Самият аз не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса, споделя лекарят и депутат от ВМРО

В предаването „Точка на кипене“ се дискутира тема, която най-много вълнува хората днес – какви ще бъдат в бъдеще мерките срещу новата вълна на коронавируса. Какво ни очаква през зимата? Кога се очаква епидемията да отмине?

Гост на водещата Светослава Рудолф в ефира на България 24 е депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски. Поповски е член на здравната комисия в парламента и заместник-председател на социалната комисия.

Коронавирусна болест

Сериозни са нещата с тази болест, заради това, че все още тя е нова, неизвестна и към момента няма пряко етиологично лечение. Иначе казано – няма пряко препарат, който да е насочен спрямо точно този вирус, който да е 100% ефикасен.

Няма лекарство към настоящия момент,

подчерта лекарят.

Лекарството „Ремдесивир“ принципно помага срещу вирусни инфекции. Има разбира се някакъв ефект срещу коронавируса, но в никакъв случая не е панацея. Не може да кажем, че с този медикамент ще излекуваме всички болни. Използвано е при лечението на американския президент. Това не е ново лекарство. Разбира се трябва да го има налично на българския аптечен пазар, заяви той.

Д-р Поповски предупреди:

„Ремдесивир“ не е лекарство, което се взима профилактично. То се взима само в болница при лечение на коронавирусна инфекция. Дава се само на хоспитализирани пациенти по преценка на инфекционисти и белодробни специалисти и интернисти, които лекуват пряко това заболяване. Те трябва да преценяват дали пациентът има нужда от „Ремдесивир“.

Той информира, че в комисия са гласували отпускането на съответната сума, за

да се закупи лекарството за българския пазар.

Докторът открои няколко факта от последните месеци по отношение на COVID-19:

След първите случаи у нас през месец март имаше пролетен пик на заболяването. После имаше лятна редукция. Това даде мнение в обществото, че може би ще ни се размине и че есенна вълна няма да има.

Самият аз в интерес на истината

не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса,

на каквато сме подложени в момента. Актуалните цифри към настоящия момент са тревожни, арармира д-р Калин Поповски.

Три са важните цифри, на които хората трябва да обръщат внимание, относно коронавируса. Първата е на разпространението. От началото има над 40 хиляди заразени. Цифрата е стряскаща, но не е толкова страшна, част от тези хора са били само носители. Част са постъпвали в болниците, а малка част са стигнали до реанимациите. Още по-малка част са починали. Съизмеримо тези 40 хиляди случая за България означават, че сме от малкото държави членове на ЕС, които най-малко сме пострадали досега.

В първата тройка сме на най-малкото разпространение.

Другата важна и тревожна към настоящия момент цифра е, че имаме 2130 хоспитализирани. Ако върнем лентата само 20-ина дни назад, тези хора бяха 300-400. Увлечението е с 5-6 пъти за по-малко от месец, каза той.

Другата тревожна цифра е, че в момента около 150 човека са в реанимации. Допреди 3 седмици тези хора бяха 30. Също за месец увеличението е с 5 пъти, заяви още народният представител.

Наблюдаваме много сериозен есенен пик на заболяването,

подчерта д-р Поповски.

Според него пикът ще продължи нагоре и няма яснота докога.

Калин Поповски информира, че са започнали консултации с директорите на държавни болници. Опасенията им са, че леглата за пациенти с COVID-19 ще бъдат запълнени. Затова и здравният министър е издал заповед 10% от леглата във всички болници в страната да са заделени за пациенти с коронавирус.

Относно недоволството от някои заведения, че няма как да оборудват такива отделения д-р Поповски натърти:

Ще трябва да се постараят, за да не разгръщаме „Арена Армеец“ в полева болница!

Не бива да стигаме до такива драматични събития, каза той.

Запитан за недостига на специалисти поповски обясни, че е проблем. Но и ако се стигне до случай „Арена Армеец“ пак няма да достигат специалисти.

Заболяването е инфекциозно. Инфекционистите в България наистина са малко. Но тъй като засяга основно белия дроб, то може да се лекува и от пулмолози и специалисти по вътрешни болести. Така се разширява гамата на специалистите, които могат да се занимават новата вълна на коронавируса, посочи Поповски.

Целия разговор проследете във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов за празника на НВУ: Тук се изграждат стожери на българщината

Красимир Каракачанов присъства на празника на НВУ „Васил Левски“ - Велико Търново. Тържествено бе отбелязана и 142-ата годишнина от началото на военното...

По повод 101 г. от Ньойския диктат прозвуча декларация в Общинския съвет на Стара Загора

101 г. от Ньойския диктат бе повод днес на сесията на Общински съвет - Стара Загора ВМРО постави декларация за трагичната годишнина....

Вече е факт! Всяко дете ще има подкрепа. 300 милиона от данъци ще върне държавата на българските семейства

Всяко дете ще има подкрепа. Парламентът прие пакет от мерки с фокус подкрепа на грамотната раждаемост и справяне с...

За социално-икономическите мерки в помощ на хората говори д-р Петрова

За социално-икономическите мерки в помощ на хората говори д-р Султанка Петрова в „Патарински LIVE“ по Канал 3. За МТСП е важно всички...

Повече пари за култура поискаха от ВМРО

Повече пари за култура и по-конкретно увеличение на бюджета на програма „Сценични изкуства“ поискаха депутатите от ВМРО. Това стана по време на...

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им!

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им, заявява Сиди Това е задължително и за...

По предложение на ВМРО Българското сдружение на родовете от Македония ще получава държавна субсидия

Българското сдружение на родовете от Македония получава подкрепа от държавата Днес народните представители гласуваха в...

Коментари