Начало Видео Искрен Веселинов: Искаме генерална промяна - Велико народно събрание, а не палиативни...

Искрен Веселинов: Искаме генерална промяна – Велико народно събрание, а не палиативни промени в Конституцията

Днес обсъждаме не проекта за Конституция, а проекта за свикване на Велико народно събрание. Виждам, че колегите са се старали да четат проекта за нова Конституция и да търсят неговите несъвършенства. Трябваше да четат дали има основания да бъде свикано Велико народно събрание. Този проект не обсъжда следващото ВНС по никакъв начин. Искаме генерална промяна – Велико народно събрание, а не палиативни промени в Конституцията.

Така започна изказването си в парламента днес съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Омръзна ми да слушам как сегашната Конституция е свещена крава и как я превъзнасяме. Кога беше създадена тя? В началото на демократичния преход. Кой я прие – БСП, ДПС и едни отломки от СДС, които после станаха депутати от БСП, продължи Веселинов.

Той е категоричен, че сегашната конституция е приета, за да се обезпечи дългосрочното оцеляване на БСП.

Обединени патриоти са за свикване на Велико народно събрание,

декларира Веселинов.

Заместник-председателят на ВМРО отново постави

исканията на Патриотите за промени в Конституцията:

Ясен преамбюл и еднонационален характер на държавата. Ние смятаме, че джендър идеологията и другите заплахи за националната идентичност създават задължение държавата да отстоява националния характер и ценности на България. Това е надграждане на преамбюла от 90-те г.

Справянето с основния порок – новата конституционно задължително гласуване и образователен ценз. Това възмущава ДПС. Те предпочитат неграмотните хора да бъдат обгрижвани от тях. Затова сме политически противници с ДПС, ние не мислим така.

Ние искаме гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена. Заради напъните на либералната левица да промени естествени понятия.

Ние искахме връщане на наборната служба. ВМРО настоява и за повече правомощия на президента. Абстрахираме се от сегашния президент. Това е наше искане от 10 г. Не може президентът, който се избира директно от народа, да има толкова осакатени правомощия. Смятаме, че президентът трябва да може да предизвика референдум и да иска вот на доверие.

Ние от Обединени патриоти стоим зад искането за Велико народно събрание и промени в Конституцията.

Но промените в основния закон няма да са функция на тази зала сега. Те ще се случат от ВНС, което ще е натоварено от одобрението на хората, заяви още той.

Искаме Велико народно събрание, а не палиативни промени в Конституцията

Ето какво каза още Искрен Веселинов от трибуната в парламента:

Сегашната конституция е консервирана система, която не може да се промени радикално. С 1/3 ще може да се самовъзпроизвежда, а една малка формация като ДПС ще бъде балансьор и ще участва в различни форми на властта. Как постигнаха това – политическият процес чрез тази Конституция – политически пазарлък? Колегите от ДПС – извинявам се, ако има фактологическа грешка.

Но правителството на Беров създаде групировките и амортизира държавата, това стана благодарение на тези конституционни промени. Така стана и по време то на Станишев с пазарлък.

Какво постигнахме в резултат на тази Конституция? Трябва да има анализ на въздействието, както за всеки закон. А именно – 2 млн. българи по-малко. Най-ниският жизнен стандарт в страната.

Ние управляваме по-малко от 4 години. А управлението на Виденов и Беров, Луканов, който ако помните наложи мораториум на външния дълг и нямаше финансиране за България. Групировките на БСП и ДПС – това заложи днешните ниски нива на доходи. Трябваше да наваксаме много.

Полша и Чехия, които Вие казвате, че са с недемократични конституции – те са процъфтяващ оазис в сърцето на Европа.

Тази Конституция постигна това да се маргинализират цели етнически групи,

за да бъдат използвани от ДПС и БСП. После и други се включиха.

Тази Конституция създаде неразрешими конфликти между институциите. Имаме президент, който иска да свали правителството. Нямаме механизъм, който да реши проблема между президентството и правителството.

Тази Конституция не дава никакви възможности за реформи.

Всички опити за отклик на желанията на хората за промяна се сблъскват със статуквото на БСП и ДПС. Единственият опит за реформа на съдебната система е 2014 г., когато 40 човека бяха БСП, а ДПС се съгласиха да направят осакатен опит за реформа.

Ние от Обединени патриоти подкрепихме свикването на Велико народно събрание. Много забележки имахме, които намериха отражение в проекта.

Трябваше да гарантираме реформа, защото обществото е узряло за промяна. Хиляди хора по площадите искаха нова Конституция.

Единственият дефект на този проект е, че е предложен от управляващите, ако беше от опозицията предложен, то щеше да е знаме на протестите.

Цялата реч на Веселинов може да проследите във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Карлос Контрера: На софийските гробища действа мафия

На софийските гробища действа мафия, а поругаването на гроба на Стоянка Мутафова е един от стотиците случаи на година

Джамбазки към евродепутатите: Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор

Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор. Като Ви слуша човек, ще каже, че тази зала е пълна...

ВМРО в Раковски с редица инициативи, насочени към патриотичното възпитание, спорта, децата и хората с увреждания

Съветниците и членовете на ВМРО от община Раковски направиха отчет за работата си през последните месеци и свършените инициативи. Техните начинания са...

Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на прочутия Борис Маскръчки

Проектът с трима войводи на ВМРО се реализира с помощта на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Трима войводи...

ВМРО – Пловдив: Общината няма план за стратегическите обекти

Ръководството на ВМРО - Пловдив даде пресконференция по теми, свързани с предстоящата сесия и позицията на Организацията по предложенията, както и други...

Най-младият общински съветник Никола Чакалов: Политиката се нуждае от млади хора

Преди близо година в новоизбрания Общински съвет на Стара Загора влезе и един 18-годишен младеж, тогава още ученик в Търговската гимназия „Княз...

Мария Цветкова: Гражданите на Ямбол заслужават да имат нова и модерна болница

Ямболската нова и модерна болница ще бъде готова до края на 2022 г., увери здравният министър в отговор на въпроси на Цветкова...

Коментари