Начало Блог Кандидатпрезидентската двойка на ВМРО: Трябва да има дебат за промяна в Конституцията

Кандидатпрезидентската двойка на ВМРО: Трябва да има дебат за промяна в Конституцията

Всички бягат от този дебат, защото според тях, не сме узрели и са за по-различни висши общества

Участие в предаването „Кандидатите по БНТ“ взеха кандидатпрезидентската двойка на ВМРО доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова.

Коронавирусната пандемия вилнее с пълна сила в България. Очевидно е, че лавинообразно расте броят на заболелите, хоспитализираните, а най-лошото – и на починалите. За нас е ясна загубата на ценно време – летните месеци, когато държавата трябваше да ускори процеса на ваксинация, защото ваксините са единственото наше оръжие срещу ковид. МЗ се провали в това отношение. Решенията влизат в разрез с това, което ни обясняваха – че ще има плановост, че ще има прозрачни мерки, които да бъдат взети навреме. Най-важната мярка – зеленият сертификат, беше взета от днес за утре, заяви доц. д-р Милен Михов.

Трябва да се тръгне от разделението. То трябва да бъде преодоляно. Не може да спечелим война с разбита армия. Действащият президент трябва да потърси и политическото и експертно обединение, за да има по-адекватни мерки. Ето защо призовахме президентът да свикна КС, където да се набележат 1-2-3 мерки, подкрепени с политическа воля и защитени експертно, категоричен е Михов.

Мария Цветкова допълни темата като заяви, че решението на Министерство на здравеопазването доведе само и единствено до разделение на обществото. Има дискриминация спрямо хората, които нямат зелен сертификат. Не може да въвеждаш изискване към лекари, ресторантьори и т.н., а в същото време към администрацията да няма. Изостанахме във ваксинационния календар. МЗ не успя да проведе адекватна кампания. Ние призовахме Румен Радев да преразгледа и темата за антителата и възможността тези, които имат достатъчно, да могат да получат зелен сертификат, каза Цветкова.

По отношение на предложението на ВМРО за повече правомощия на президента доц. Михов каза, че нашата Конституция дава много високо декларативна позиция на президента, но му дава твърде малко правомощия.

Всички знаем, че президентът е върховен главнокомандващ, но като такъв има 4 правомощия, 3 от които са споделени с Министерски съвет – да обяви война, мобилизация и да назначава висши офицери. Единственото му правомощие е да председателства КСНС. ВМРО поставя в тази кампания въпроса за истинска промяна, а не подмяна, каквато виждаме през последните десетилетия. Необходима е конституционна промяна, добави той и заяви:

Ние не казваме каква трябва да бъде в детайли конституционната уредба, ние отваряме дебата за промяна.

Президентът се избира пряко от народа и той трябва да носи отговорността, като упражнява изпълнителната власт. Изпълнителната власт, излъчена така може да бъде устойчива и да има последователни политики. Такава политика може да води дълготрайна политика срещу корупцията. Всички бягат от този дебат, защото според тях, не сме узрели и са за по-различни висши общества, каза доц. Михов.

Кандидатът за вицепрезидент Мария Цветкова от своя страна каза, че като обединител на нацията президентът трябва да премахне дълбоките линии на разединение.

Виждаме, че в такава ситуация – здравна, икономическа и енергийна криза – трябва успокоение от обединителя на нацията. Дестабилизацията в държавата трябва да бъде прекратена, това може да стане, когато има стабилно правителство – нещо, което два поредни парламента не се случи, категорична бе тя.

Целия разговор гледайте тук >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протестно автошествие срещу съкращаването на 12 хил. човека в Старозагорско

„Зелената сделка“ унищожава енергетиката в Източномаришкия басейн 12 хиляди работещи в комплекса „Марица-Изток“ ще бъдат освободени според новия регионален...

ВМРО се регистрира в ЦИК: Отиваме на избори с платформа, която е основана на защита на българския интерес!

ВМРО се регистрира за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни избори. Отиваме на избори с...

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Коментари