Начало Народно събрание Каракачанов поиска замразяване на заплатите на властта

Каракачанов поиска замразяване на заплатите на властта

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов направи предложение от парламентарната трибуна от името на ПГ на Патриотичния фронт да бъдат замразени заплатите на народни представители, на министри, на заместник-министри, политически кабинети, областни управители. Той обясни, че замразяването на възнагражденията касае политическите хора във властта.

Предложението бе отправено късно вечерта в сряда по време на обсъждането на държавния бюджет за 2016 г.

Лидерът на ВМРО посочи, че след като се затягат финансово мерките за гражданите и дори ги съветват как „не трябва да ядат сланина и да пият ракия“ е необходимо депутатите да дадат личен пример като замразят заплатите на хората във властта.

Депутатите отхвърлиха  предложението с за 36 гласа „за“, 33 „против“, 61 „въздържали се“.

Извадка от стенограма от заседанието на Народното събрание на 2 декември 2015 г.:

ПРЕДСЕДАТЕЛ ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Изказвания?

Заповядайте, господин Каракачанов.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ (ПФ): Уважаеми господин Председател, уважаеми колеги! Предложението е много ясно. Всички тук, които сме ходили в казармата, си спомняме лозунга, който пишеше на всяка една казарма: „Думата учи, примерът води”. Ние учим хората и им даваме акъл какво да правят. В края на краищата примерът е по-важен от приказките, които им говорим.

Затова ние от Патриотичния фронт предлагаме заплати на депутати, на министри, на заместник-министри, политически кабинети, областни управители, тоест политическите хора във властта, да си замразят заплатите за следващата година. Това, уверявам Ви, няма да се отрази нито на бюджета, нито на доходите в семействата на народните представители и политическите фигури във властта.

Някои хора ще кажат: това е популизъм. Не, не е популизъм. (Оживление в ГЕРБ.)

Не, не, не е точно така. И ще Ви кажа защо.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Моля Ви за тишина в залата!

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: След като не се съгласявате минималната пенсия да бъде 300 лв., а искате с 300 лв. да се увеличава депутатската заплата годишно, за кой морал и за какъв пример говорим пред обществото? Много е просто. Не е популизъм.

Мисля, че заплатите ни като народни представители не са малки на фона на стандарта, при който живее средният българин, дори над средният българин. Ако искаме от хората лишения, ако им предлагаме данък „градинки”, ако им предлагаме данък „уикенд” и всякакви други ограничения, трябва да започнем от себе си. Пак се връщам на примера – пример, който трябва да дават хората, избрани да водят нацията. В това се състои нашето предложение.

И аз мисля, че ако тук всеки един от нас помисли за своите избиратели – онези избиратели, които идват в нашите приемни, кой с бастун, кой със заболявания, кой безработен – всички онези хора, които очакват нещо да направим за тях, можем поне да им кажем: пари няма в бюджета, но поне ние, народните представители, няма да си вдигаме заплатите. Много е просто и елементарно.

Към моите приятели от БСП: ако искат да бъдат истински социалисти, да подкрепят това предложение, за да не се налага да им обяснявам аз след това кой е лъже – какъв.

Благодаря за вниманието и призовавам колегите да подходят сериозно. Действително личният пример към хората ще бъде много важен знак. Искаме лишения от обществото и трябва да бъдем първите, които ще покажем, че сме готови на лишения от нашите нелоши заплати. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от ПФ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Благодаря Ви.

Други изказвания?

Господин Велчев, заповядайте.

КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ): Уважаеми господин Председател, уважаеми министри, уважаеми колеги! Ще кажа защо това е чист популизъм. Защото, знаете, ние сме партията, която в Четиридесет и първото Народно събрание замразихме заплатите. Но, замразявайки нашите заплати, замразяваме заплатите на всички от държавата, включително президентство, правителство и така нататък, което, от една страна, не е лошо.

Но казвам, че това е чист популизъм, защото всички знаят, и медиите знаят, че всяка година правим дарения. Когато чувствате, че заплатата Ви е малко по-висока, можете да я дарите. Когато говорим за партиите да се отказваме от субсидии, хайде тези партии, които са получили имоти и ги дават под наем, да ги преведат на домовете за сираци! (Ръкопляскания и викове: „Браво!” от ГЕРБ, единични ръкопляскания от РБ.) А не тук от тази трибуна да агитираме нещо, което изобщо не е истина и моля Ви се, прекратете с тоя популизъм!

Всички знаят, че заплатите на народните представители в България са най-ниски в Европа и това трябва да бъде така, защото е най-бедна държавата. Но аз говоря, че е в пъти, пъти по-ниска дори от заплатите в Румъния. Да не изпадаме в някаква крайност и да тръгнем и пеша, и боси, само и само да покажем колко сме социални и колко се грижим за нашите избиратели! Благодаря Ви. (Ръкопляскания от ГЕРБ, единични ръкопляскания от РБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Благодаря, уважаеми господин Велчев.

Втора реплика – господин Михов.

МИЛЕН МИХОВ (ПФ): Уважаеми господин Председател!

Господин Каракачанов, аз ще Ви репликирам. Вие казахте: „Ако Българската социалистическа партия са социални”. Те са много социални! Те са много патриотични, те са много принципни и много постоянни, когато са в опозиция.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: За трета реплика – господин Мерджанов.

АТАНАС МЕРДЖАНОВ (БСП ЛБ): Благодаря Ви, госпожо Председател.

Уважаеми господин Каракачанов, знам, че Ви е много забавно да се закачате с Българската социалистическа партия. Така е – малка партия трябва да се съизмерва с най-голямата и най-старата. (Възгласи: „Ееее!” и смях отдясно.)

Най-голямата нормална партия. (Бурни възгласи: „Ееее!” отдясно.)

Но, господин Каракачанов, бидейки в управляващата коалиция, направете така, че доходите на българските граждани да бъдат увеличени, социалните плащания на българските граждани да бъдат увеличени – така, когато беше в управлението, БСП и макар и за малко време го направи и го доказа, за разлика от Вас. (Ръкопляскания от БСП ЛБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Дуплика, господин Каракачанов.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ (ПФ): Вие ме разплакахте, господин Мерджанов.

Като гледам резултатите на ВМРО – малката партийка, са същите като резултатите на БСП – голямата, най-голяма партия. И ние нямаме областен кмет, и Вие нямате областен кмет. (Смях, силен шум и ръкопляскания от ГЕРБ и ПФ.) Така че, по пътя, по който сте тръгнали, може би ще трябва да Ви помагаме – на следващите избори поне да вкарате няколко общински съветника. Но това е друг въпрос – на заяждането със заяждане. (Реплика на народния представител Атанас Мерджанов.)

По това какво сме направили за това хората да получават по-високи доходи.

АТАНАС МЕРДЖАНОВ (БСП ЛБ, от място): Какво сте направили?

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Видяхте, че именно благодарение на предложенията на господин Емил Димитров, бяха заложени доста неща, които биха и ще напълнят фиска допълнително. (Смях от БСП ЛБ.) Така ли е, госпожо Стоянова? И тези пари ще влязат в полза на хората.

Аз мисля, че това трябваше да го направите Вие, когато все пак от последните 25 години управлявахте 12, но не го направихте. Много е лесно да забравяш вчера и да си мислиш, че винаги ще има утре. Да, ще има утре, но на хората им писна 25 години – едно и също да се изтърка, затова Ви предлагам да се концентрираме върху съществените неща.

На моя уважаван колега от ГЕРБ и адаш – господин Велчев, не е популизъм, господин Велчев. Ние не замразяваме заплатите на всички в държавата. Замразяваме – в предложението, дали ще го замразим, ще решите Вие – предлагаме да се замразят заплатите на онези, които получават големи заплати.

РЕПЛИКА ОТ ГЕРБ: Кои?

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Питате – кои, ние! Народните представители получаваме едни заплати, несъразмерно големи, с приходите на нормалните хора. Какво ще ни попречи на нас, ако не получим тези няколкостотин лева увеличение? Нищо! Но би било жест. Не казвам, че това ще напълни бюджета.

Предложихме Ви нещо друго – парите от субсидии, когато излагахме аргументите за субсидиите, Ви казахме, че няма държава в Европа, която да отделя такива огромни пари за партиите. И да не мислите, че корупцията в политиката е спряла? Не е!

Въпросът е принципен. Във време на криза искаш от хората да стягат коланите, обясняваш им как не трябва да ядат сланина и да пият ракия. Ами, дай личния пример и кажи – добре, в тази година на криза, не пийте ракия, но ще замразим и заплатите на онези, които все пак са на власт. Много е просто, много е елементарно. Популизъм би било да се говори обратното. Това е!

Разбира се, както е казал един класик от лявото пространство: „Битието определя съзнанието”. Лошото е обаче, когато това битие просто не е съобразено с битието и житието на обикновения български гражданин. Благодаря Ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Други народни представители?

Госпожа Корнелия Нинова.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА (БСП ЛБ): Господин Каракачанов, излишно се палите срещу БСП, защото имаме решение да подкрепим това Ваше предложение.

Ако бяхте хвърлили същата енергия в други предложения, които обсъждахме по бюджета, сигурно щяхме да имаме и по-добър резултат.

А към господин Велчев – не сме съгласни с аргумента Ви…

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Вие дуплика ли правите, госпожо Нинова – изреждате поименно всички, които преди Вас се изказаха.

Вие имате изказване.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Ще подкрепим това предложение, защото смятаме, че нашите доходи трябва в някаква степен да се съизмерват с тези на българите в България, а не на депутатите в други европейски държави, където стандартът на живот е по-висок.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Други народни представители? Няма.

Дебатът е закрит.

Подлагам на гласуване предложението на господин Каракачанов и група народни представители, Комисията не го подкрепя.

Гласували 130 народни представители: за 36, против 33, въздържали се 61. (Реплика на докладчика Менда Стоянова: „Само 11, а те са повече – БСП ги е било страх да не мине”.)

Предложението не е прието.

Господин Цонев – отрицателен вот.

ЙОРДАН ЦОНЕВ (ДПС): Уважаема госпожо Председател, госпожи и господа министри, уважаеми колеги! Гласувах „против” предложението на колегата Каракачанов, макар да беше облечено с прекрасни доводи – „безработица”, „най-ниски доходи в страната”, „бедност”. Всичко това е вярно.

Но когато, и преди съм го казвал – ще го припомня и сега пред Вас, колеги, когато някой си предлага от народните представители, защото това е практика през последните 7 – 8 години замразяване на заплатата, винаги ми мирише на два съществени аргумента, истински, зад красивите фрази. Първият е, че или има доходи, които са нерагламентирани  (ръкопляскания от ГЕРБ), а вторият е, че не работи и самият той смята, че не заслужава тези пари.

Аз смятам, че в тази зала хората работят достатъчно и трябва да заявят пред обществото честно и почтено, че нямат други доходи смятат, че заслужат с труда си парите си. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от ДПС и ГЕРБ.)

Последни Новини

Памет за Гоце! 121 години от гибелта на българския национален герой

На 4 май се навършват 121 години от гибелта на Апостола на македонските българи Гоце Делчев. Георги (Гоце) Николов...

Контрера е водач в 23 и 24 МИР в София, Каракачанов оглавява Благоевград и Плевен, Джамбазки поема евролистата и 25 МИР

ВМРО регистрира листите за Европейските избори и за участието си на извънредните парламентарни избори в София. адв. Ангел...

Мария Балъкчиева повежда листата на ВМРО в Сливен

Бизнес дамата Мария Балъкчиева повежда листата на ВМРО – БНД в Сливен, научи Sliveninfo. Тя ще бъде и част от листата за...

ВМРО – Варна регистрира листата си за вота

ВМРО – Варна се регистрира в РИК за участие в изборите за народни представители на 9-ти юни. Вотът е две в едно...

Красимир Червилов води листата на ВМРО в Стара Загора

Днес в Районната избирателна комисия – Стара Загора ПП „ВМРО – Българско национално движение“ регистрира листата си с кандидати за народни представители...

ВМРО регистрира своята листа за предстоящите парламентарни избори в област Добрич

Днес ВМРО регистрира листата си с кандидати за народни представители от 8 МИР Добрич. Водач на листата е...

ВМРО регистрира листата си в Кюстендил

Областната структура на ВМРО регистрира листата си с кандидати за народни представители в предстоящите избори за Народно събрание в РИК – Кюстендил.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir