Начало Блог Контрера: Ако този шоков ръст на цени не бъде овладян бързо, следва...

Контрера: Ако този шоков ръст на цени не бъде овладян бързо, следва обедняване на хората и срив на икономиката

Това са проблемите, не ПП „ПП“, драмите на Манолова и ДБ. Те достатъчно се постараха да ни вкарат в тази криза!

С тази позиция, изразена в профила му във Фейсбук, излиза членът на националното ръководство на ВМРО и председател на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет Карлос Контрера. Той дава и конкретни примери на драстично повишилия се ток за бизнеса само в рамките на няколко месеца.

В превод – българските предприятия просто ще затворят в един момент, защото не им е изгодно да работят при тези цени. Това значи освобождаване на работници, липса на доходи, а за бюджета значи по-малко данъци и осигурителни вноски, обяснява сложността на ситуацията Контрера и дава и други конкретни примери за драстично повишаване на цените:

Спрямо от юли 2020 г. увеличението на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила днес плащаме 25% повече от година назад. Скок на основни хранителни продукти: олиото с 54%, брашното с почти 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето – с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки – 14%.

Този ценови шок трябва да бъде овладян институционално, иначе ни чакат тежки времена, категоричен е още той.

Прилагаме и пълния текст на позицията:

Не, в момента важните за обществото въпроси не са политическият проект на двамата канадци, нито щенията на Манолова да се закачи за някой, за да влезе в НС. От няколко месеца проблем на обществото са спекулата с цените и зверското увеличение на цената на електроенергията и цената на природния газ. Това са проблемите. Ако този шоков ръст на цени не бъде овладян с институционални мерки, рискуваме от една страна бързо обедняване на населението, а от друга – срив в икономиката. Събрани накуп ще родят безпрецедентна за миналите 20 години социална криза. Върху тези теми трябва да разсъждаваме, другото е подмяна на дневния ред.

Така например от началото на месец юли средната цена на Българската енергийна борса за сделки „Ден напред“ е скочила от 185,59 лв./MWh до 238,28 лв./MWh през септември. През август за кратко дори бе постигнат и рекорд от 407,05 лв./MWh. За четвъртото тримесечие на годината се очаква средно около 259,37 лв./MWh. В същото време КЕВР е определила далеч по-ниска прогнозна цена за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г. в размер на 119,00 лв./MWh. В превод – българските предприятия просто ще затворят в един момент, защото не им е изгодно да работят при тези цени. Това значи освобождаване на работници, липса на доходи, а за бюджета значи по-малко данъци и осигурителни вноски. В момента цената на електроенергията е като тежаща тонове преса, която смачква частната инициатива. Ако малкият бизнес е плащал 500 единици преди месеци за електроенергия, сега вече плаща между 3 и 4 пъти повече. И, да, без мерки от държавата той няма да оцелее, не и при тези цени.

Затяга се и примката около бюджетите на домакинствата – спрямо юли 2020 г. увеличението на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила днес плащаме 25% повече от година назад. Скок на основни хранителни продукти: олиото с 54%, брашното с почти 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето – с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки – 14%.

Това изисква незабавни икономически мерки: първо – държавата да установи има ли спекула в някои сегменти и да я прекрати, второ – да се натисне цената на електроенергията надолу, за да вземе бизнесът глътка въздух. Очевидно износът на ток за гръцката борса трябва да спре. И да не се допуска на този етап включването и на румънската борса. Няколко разследвания на журналисти показват, че чужди компании изнасят електроенергията, а за българския потребител цената скача.

Ако не се вземат веднага мерки, цената на електроенергията и природният газ ще засегне и обществения транспорт в цялата страна. Подчертавам, че подобни цени на електроенергията и газа не се отразени в нито един бизнес-план, просто защото никой не е очаквал подобен шок. Това означава, че общественият транспорт на много места ще бъде силно редуциран. Високите цени на горивата, ще оскъпят транспорта на стоки и логистиката, т.е. още натискът на цените на стоките нагоре.

Към настоящия момент служебното правителство категорично бездейства. Министърът на енергетиката, за втори подред мандат, се мъчи да се изхлузва като мокра връв, не дава категорично решения, а тепърва ще проверява каква била ситуацията, при положение че нещата са ясни. Очевидно трябва да се активират държавните мощности в енергетиката и да се спре временно износа на ток. Икономическият министър даже го няма.

В момента като общество трябва да настояваме за бързи мерки, а не да ни занимават с драмите на Киро, Асен, Христо и цялата циркова трупа, която на два пъти не можа да състави кабинет.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония

Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония. Това заяви...

Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова

Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. По тази причина българският...

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Коментари