Начало Блог Красимир Богданов, ВМРО: Има доста обезпокояващи, антибългарски тенденции в сегашното Народно събрание

Красимир Богданов, ВМРО: Има доста обезпокояващи, антибългарски тенденции в сегашното Народно събрание

За коментар след изборите Радио Видин потърси досегашния депутат и областен председател на ВМРО – Враца Красимир Богданов.

Радио Видин: Гледайки тона в Народното събрание, чувайки приоритети, които част от политическите сили залагат пред това Народно събрание, бихте ли се съгласили, че може би е по-добре, че не сте вътре?

– Интересен въпрос. И аз си го задавам в последните дни и ми се струва, че наистина обстановката не е подобаваща на едно истинско българско Народно събрание – още повече, че имаше сериозни заявки за промяна в отношението към опоненти, към опозиция, към политическите формации, но за съжаление не виждаме това. Виждаме взаимни обвинения, нападки, опит да се изтъкват приоритети, които може да са важни за някого, но едва ли са най-съществените за българското общество. Слушайки лидерите на новото мнозинство, оставам с впечатление, че реваншизмът, саморазправата и желанието да се удовлетворяват някакви амбиции, които са имали тези лидери и партии във времето, когато са били опозиция или извън парламента, надделяват над градивното. Нищо градивно не видях.

Още не знаем каква политика ще се преследва. Единственото, което е заявено за момента, е, че ще се работи за промяна на Изборния кодекс за връщането на неограничения брой изборни секции в Турция, да речем. Това е сериозен проблем, ще даде шанс на съседната нам държава да се меси сериозно във вътрешните работи на България. Представете си, че има възможност да се избират между 8 и 10 депутата от ДПС от Република Турция, както е било в минали времена. Това означава, че тази политическа формация със силната подкрепа на външна сила ще бъде изключително важна в каквито и да било бъдещи избори и управления на страната. Другото, което ме притеснява, е откровено заявеният курс на някои от тези партии в подкрепа на антибългарската теза, че Македония трябва да получи дата за преговори за членство в ЕС без да е изпълнила Договора за приятелство и добросъседство и без да е съобразено с българската национална кауза. Друго, което видях, че е заявено, са промени в Конституцията на страната, които не са предложени по законосъобразния начин и освен това отварят вратата за приемането на Истанбулската конвенция и на нетрадиционни за България ценности. Досега ние като национална патриотична организация успявахме да отстояваме и да не допуснем да се случи. Това виждам на първо четене и мисля, че има доста обезпокояващи тенденции.

– Политическите анализатори предвиждат да има рано или късно предсрочни избори при тази конфигурация в парламента. ВМРО направи ли своите изводи защо не успя да прескочи 4-процентната бариера, ще вземете ли мерки за следващите избори?

– Опитваме да направим този анализ. Работим по изчистването на това, което не сме успели да постигнем и да убедим българските граждани. Може би самата ситуация беше за нас изключително неблагоприятна с оглед на това, че бяхме вкарани в общ отбор с мнозинството ГЕРБ, с най-голямата управляваща доскоро политическа формация. Протестите през лятото бяха насочени към 10-годишното управление на Борисов, но ние като коалиционен партньор също понесохме щети. Някои наши непремерени действия, поява в моменти, когато вероятно е трябвало да се намери друг начин на политическа изява и говорене, също са имали отражение. Идеята, че патриотичният вот по някакъв начин е разединен на тези избори, сигурно също е повлияло сериозно. Но най-вече хората искаха нещо, което и получиха всъщност, и заради това пожелаваме успех на каквото и да било легитимно българско правителство.

Прави са политолозите в оценката за нетрайността на бъдещото управление, имайки предвид навлизането на политически формации, които са доста „хлабави“, нямат ясна визия, нямат структура, нямаме представа кой стои реално зад тези политически формации и дали лицата, които ги представляват, са истинските ръководители на тези движения. Както и важният въпрос за ДПС, който е един от основните опоненти и срещу чиято политика ние от ВМРО винаги сме противостояли. Чухме след консултациите при президента, че ДПС дава подкрепата си на новите формации и няма да участва в конфигурации с други политически сили, което много ясно подсказва, че ДПС иска да има едно слабо правителство, зад което не е ясно кои личности и какви политики стоят и в тази неясна обстановка. Явно точно натам вървим – ДПС винаги са искали да бъдат балансьорът и чрез изнудване, извиване на ръце, да могат да прокарват тази политика, която на тях е угодна. Ние сме сигурни, че ДПС, ако се чувстват значими, ще поискат и промяна на Закона за българското гражданство, както се опитаха и в миналия парламент, но тогава срещнаха нашата съпротива и това не се получи. Те искат да се даде възможност на децата и внуците на изселниците по спогодбите от 60-те и 70-те години, също да имат право да придобиват българско гражданство, което отваря вратата на стотици хиляди хора, които някога по някакъв начин техни предшественици са имали някаква връзка с България и които в момента нямат нищо общо с България, не знаят български и не са внесли нито лев данъци в българската държава, нито се интересуват от България, освен по време на избори, да получат българско гражданство и служебно да печелят победи оттук нататък завинаги.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари