https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
Кузман Илиев: България страда от кръвоизлив на суверенитет -
Начало Блог Кузман Илиев: България страда от кръвоизлив на суверенитет

Кузман Илиев: България страда от кръвоизлив на суверенитет

Готовността, с която властите изготвят „черни“ списъци за български фирми, ударени по подозрение и без съд и присъда, е позорно срамна

Парламентът ще е съставен изцяло от коалиции коя от коя по христоматиен принцип за безпринципност

Източник: „Труд

Положението излиза от контрол. България се държи като парий. Няма мнение за нищо, което касае националната ѝ сигурност, просперитет и геополитически интереси. 

Трябват ли ни нови източници на газ, електричество или туристически потоци, за да стане сезонът по-дълъг и относително успешен на фона на пандемията? Чакаме да ни кажат отвън. 

Нуждаем ли се от ваксини от не-членки на ЕС страни, които може да спасяват животи? Трябва ли да държим на историята и териториалната цялост на родината, заплашени от бъдещите ни европейски партньори – „северномакедонските“ политици? Също сме в полушпагат. И чакаме да се снижи натискът отвън, да ни потупат братски по рамото от Брюксел или Вашингтон, така както след освобождението от османско владичество и след 9-ти септември 1944 г. сме чакали повелите на Санкт Петербург и Москва. Толкова жалко, колкото и тъжно. 

Понятието „суверенитет“ сякаш е изтрито от тълковния речник за политическия ни елит. Надпреварата в това кой да го продаде се вихри поривисто. Лидерът на ДПС Карадайъ буквално се отрече от България, гостувайки на „родината“ си Турция. За няколко хиляди гласа повече. А може би няколко десетки хиляди с новите изборни правила. Пак няма оправдание. Отрекоха се всъщност не по-малко и т. нар. партии на протеста, осъществили всъщност безродния акт на махането на тавана за секции в Турция. А ужким градяха политическа идентичност на анти-ДПС основа. Ужким! Защото май-май отиграха топката, послужила за консолидиране на митичните Сараи покрай „аферата“ Росенец. И после угодно и в редичка реализираха законодателно затвърждаването на политическата роля именно на заявения публичен враг. Хем вълкът сит, хем агнето цяло.

А ако извадим и Пеевски и Борисов като личности от уравнението – разлика в зеленикаво левеещите програми и целите на ДПС, Демократична България и ГЕРБ по същество много-много няма. В същия оформящ се соросоидно-либерален многопартиен хор припява и господин президентът Радев, който се държи доста повече като НАТО-вски генерал, отколкото като президент на най-старата европейска държавност и цивилизатор на стотици милиони граждани чрез азбуката си.

Да се чуди човек какви ли още унижения предстоят. И да – политическото пространство се консолидира в грешна и безродна посока, а всеки който се бори за обратното ще бъде брандиран в най-черни краски. И морално обруган като безпринципен. Нищо, че парламентът ще е съставен изцяло от коалиции коя от коя по христоматиен принцип за безпринципност. Морална, идеологическа, че и имиджова. Отдаването на концесия на националния ни интерес се очертава толкова безоблачно и рентабилно – че участниците в родоотстъпническия акт стават извънредно агресивни към всеки, който може да разбуни кошера им. И да развали рахата. А този рахат има съвсем практични негативни измерения за българите: геополитически риск за страната ни от потенциална война между Украйна и Русия. Нереализирани потенциални инвестиции в страната ни, по-ниски доходи и лош социален климат. Всичко това накуп. 

Готовността, с която родните власти изготвят „черни“ списъци за български фирми, ударени по подозрение и без съд и присъда от закон на друга държава – щеше да е комична жалка, ако не беше позорно срамна. Който познава историята, ще си спомни, че дори в американското общество „ловът на вещици“ винаги е осъждан постфактум. Така става и с т. нар. Маккартизъм, който довежда до подозрение към всеки втори човек в публичния живот в САЩ, че, видите ли, е съветски шпионин през 40-те и 50-те години на миналия век. 

Това, че имаме Конституция, и че битката била за върховенство на правото, остана някъде на заден план. Как така десетки и десетки български фирми с хиляди и хиляди служители ще бъдат буквално зачеркнати и набутани в списъци?! А за да сме по католици от папата, дори сами си ги раздуваме тези изтипосвания. И се докарваме пред партньорите по такъв абсурден начин, че сигурно и на тях им е неудобно. 

Не е виновен обаче бизнесът, а злоупотребата с репресивния апарат, който го вкарва в това приключение през годините. Важно е да е правим разлика между агресор и жертва. Властта корумпира, а абсолютната власт – корумпира абсолютно. Нещо, което знаят добре предходните властелини, а явно бързо учат и „новите“ такива.

Служебния кабинет вместо да организира качествено изборите го играе народен имиджов съд. Министрите се надпреварват като бойскаути да се докажат –  кой ще извади повече скандали. Върхът са недопустими политически актове, като откровената цензура към БНТ. Дори да е имало в миналото такава несъмнено – имиджовия риск от разгласяване я държал в „умерени“ размери. Днес тя е публична и едва ли не приемлива. И каквото и да си говорим – националната телевизия и радио си остават бастион на другата гледна точка.  И журналистите там, въпреки пристрастията си, имат стандарт за качество. Знаят го дори „онеправданите“, които през цялото време на протестите заливаха ефира, а днес – вече властници – се оплакват наляво-надясно, че се дава трибуната и на другите. И се държат като развилнели се хунвейбини, жадни за реванш. Не хубаво това, не е хубаво.

Освен че обстановката се нажежава до червено, това е и късогледа политическа стратегия. Представете, че новият шеф на НАП, Спецов, наистина е правил тежки злоупотреби. Имахме вече непрозрачни назначения и оставки в МВР. Това ще натежи на патрона на кабинета – президента Радев. Точно преди изборите. И ще налее вода в мелниците на ГЕРБ, които ще се целят във всяка възможност за касиране на изборите. А такива явно ще има и то много. Каквото посееш, това ще пожънеш, а партията на Борисов, не е като да няма опит в реваншистката реторика и практика.

Знаете ли, жалко е това. Покрай войната между институциите губим инстинкт за етика и поведенческа хигиена. Чувство за историчност и национални интереси. Изпускаме милитаризирането на черноморския регион. Пропускаме и че Г-7 се разбраха да правят минималния данък печалба за фирмите 15 на сто. Нищо, че данъците са висша форма на проявление на националния суверенитет. И че за да растем и настигаме нашего брата европееца, трябва да държим данъците ниски. И да привличаме капитали, не да ги пъдим. Проспиваме и рискове, че задлъжняването и инфлацията влошават ситуацията по отношение на приемането ни в Еврозоната – без да е панацея, това е важна стъпка по излизане от винаги водещия до прегряване и тежки финансови сривове „валутен борд“. Отдаваме се злободневна партизанщина в името на властта, докато средата стане толкова неуправляема, че впоследствие никой не я иска тази власт. 

България има нужда от стабилност, прогнозируемост, нормален политически диалог и предсказуема среда за предприемачество. Докато като ветропоказатели се въртим към Атлантика или Евразия, ще губим фокус върху собственото си добронамерено и трайно подобрение. Да завършим с парафраза на думите на безсмъртния революционер за свободата на поробените българи в Македония, Тодор Александров, а именно: че не трябва да обръщаме погледа си нито на изток, нито на запад, а да гледаме само нашия, българския интерес.

Последни Новини

Ангел Джамбазки: България трябва да бъде лидер и да налага политики, гледайки националния си интерес

София е домакин на шестата конференция „Западни Балкани“ тази събота „Западните Балкани са част от Европа и трябва да...

ВМРО – София: Нискоемисионната зона да се отмени!

От началото бяхме против въвеждането ВМРО - София смята, че нискоемисионната зона е безсмислена, несправедлива и неефективна. Наредбата, която...

Слабаков: Нелегален трафик на мигранти има в Нидерландия, Австрия, Франция и Германия – справете се с този проблем!

България и Румъния трябва да са член на Шенгенското пространство, защото така границите ни ще станат по-сигурни. Не е вярно, че в...

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Коментари