Начало Блог Кузман Илиев: Страшна е тази подигравка на Трифонов и протестърите с бъдещето...

Кузман Илиев: Страшна е тази подигравка на Трифонов и протестърите с бъдещето на България

Срам и позор!

Оръжията в Черно море дрънчат, а ние като щрауси си заравяме главата в пясъка, все едно няма да изгорим, ако недай си Боже, конфликт между Русия и Украйна ескалира

Кузман Илиев е един от най-видните и известни икономисти в България. Той е докторант по финанси и преподавател. Новият политик е водач на листата в 23-ти МИР от коалиция „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“.

Агенция БЛИЦ потърси г-н Илиев за горещ коментар по най-актуалните политически и икономически теми в страната. В интервюто говорихме и за книгата, която издаде наскоро експертът „Кой контролира парите ни?“

– Г-н Илиев какво Ви накара отново да се впуснете в политиката?

– Политическият активизъм е важен, за да се подобрява средата у нас. Сега имам енергия и вяра, че мога чрез усилия и идеи да допринеса за това всички ние като граждани да живеем в една по-добра и сигурна България. И с по-високо национално самочувствие и международен респект към нас. Това ме мотивира.

– Защо ВМРО отговаря на Вашите изисквания и цели?

– Организацията е на 130 години и е единствената през годините, която рязко и отговорно се опълчи на заливащия ни соросоиден либерализъм, който отрича всичко свято – нация, история, език и традиции. ВМРО може да е има своите грешки, но нито една от тях не касае компромис с българския национален интерес. За разлика от навъдилите се брюкселски, турски, американски, руски и всякакви други клиентелистки партии.

Ако не бяха патриотите отдавна да сме опетнили паметта на Гоце Делчев и Тодор Александров, а в училище да се преподава, че половете са 72, примерно. Да не говорим, че по отношение на миграция винаги е добре да има такива консервативно-патриотични субекти в политическия ни живот.

– Каква е причината да не прескочите границата от 4 % на предните избори?

– Имаше умора от предходното управление. ВМРО действително постигна всичко, което беше заложено. Но хората избират емоционално и това повлия. Резултатът за самостоятелно явяване бе доста добър. Доста по-добър от хита днес „Да, България“, когато се опитаха да влязат сами. Така че беше морално оправдан и показа – нищо на всяка цена. Освен добруването на България, разбира се.

– Какви са шансовете на 11 юли за патриотичната формация след обединението?

– Смятам, че са добри. Дори това, че има колебания в социологията също е позитив. Сега трябва да се разгърнат послания и да се работи с плам и ентусиазъм. Рационално, ако щете, да се разбере от гражданите: новият болшевизъм е тук с кресливите си НПО-та.

Семейството вече не е градивна клетка на обществото ни, а условност, която всеки социален работник или НПО, може да катурне, ако иска. Виждаме какво става в „развития“ свят. Какви падения и буквално откъсване на деца от родителите им под безумни предлози.

В същото време ни натискат да предадем националния си интерес, допускайки българофобите край Вардара в ЕС. Оръжията в Черно море дрънчат, а ние като щрауси си заравяме главата в пясъка, все едно няма да изгорим, ако недай си Боже, конфликт между Русия и Украйна ескалира. Срам и безродие страшно.

– Понеже имаше много спекулации и затова Ви питам директно – ще се разграничат ли БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ от Борисов и ГЕРБ на предстоящия вот?

– Патриотите са единствените с ясни ценности, жалони и червени линии. Пресичането им за малко на няколко пъти да катурне каручката на предходното редовно правителство. В този смисъл въпросът е дали другите партии ще застанат зад идеите на ВМРО или срещу тях. Във втория случай компромис няма да се прави с никого. Единствено вечна е България. И аз, и Вие, и Борисов, Нинова или Доган – всички сме преходни.

– Посочете конкретно с кои партии бихте се коалирали след изборите?

– Не бягам от въпроса. Политиката е коалиционна игра. Слагаме нашите принципи, който ги приеме. Ако нещо не ни допада – го отхвърляме. Без ДПС, които очевидно сами се определят като чужда партия, с всеки може да се говори за алианс. Но принципен и за конкретни и полезни за България неща.

Видяхте сами, пак повтарям, че нищо не ни е на всяка цена и ръководещ винаги ще е националният интерес и най-доброто за България в зависимост от историческия момент. Проблемът е, че засега се очертава един либерален и безроден хор, в който със сигурност няма да пеем. А развалянето на рахата ни печели доста врагове, с които в името на България ще се борим политически. И няма да дадем и крачка назад, това да е ясно.

– Каква ще е ролята „Има такъв народ” на 11 юли?

– Това определено е вот анти-ГЕРБ. Разбирам го, но не разбирам защо хората не си дават сметка и за това, че Трифонов и протестърските партии угоднически циментираха ДПС с махането на тавана за секциите в Турция. Идеи и програма – никакви. Това е безотговорно и жалко. Дори в някакъв смисъл е самоцелна и тежка подигравка с бъдещето на България.

– Кога България ще излезе от COVID-кризата, най-вече по отношение на икономиката?

– Имаме някои позитивни сигнали в индустрия и износ. Истината е, че лошите сигнали отвън не са спрели. Натрупа се и много дълг – на Запад и у нас. Това прави системата крехка. Засилва политическия нагон за инфлация – трябва да се обезценят натрупаните задължения.

Разбира се, това води до реално обедняване и ръст на лихвите, което при много дълг е взривоопасно. С една дума: ходи се по тънък лед. Не заработи ли бизнесът сам, допингът няма да помогне, а само ще влошава евентуалното сътресение. Със сигурност и хазната, и гражданите трябва да се готови за предизвикателства.

– Какво мислите за решенията на служебния кабинет и масовата чистка по високите етажи на властта, която предприе?

– Излишен реваншизъм, който ще породи контрадействие. Нека се вадят черни ризи, където има, нека обаче се направи с доказателства, а не фанфарно и пиарски. Страшна кал се хвърли по имиджа ни навън, страшно се наплаши бизнесът, а после искаме инвестиции.

Някои от назначенията са толкова смехотворни и то в невралгични системи като данъчната и приходните агенции, че е очевидно желанието за саморазправа. На всяка цена, без приемственост. А накрая може да се окепазят и изборите, което действително ще покачи много политическия риск и сериозните инвеститори ще ни заобикалят панически.

– Правилно ли социалният министър Гълъб Донев спря някои от мерките за облекчаване на бизнеса?

– Донякъде да. Друг е въпросът, че с още и още кредит, освен огромно задлъжняване, друго няма да се постигне. Прибавете към това ежедневни проверки, липса на яснота за администрация, бизнес и граждани какво предстои. Тази режимна несигурност винаги има цена и това са по-ниски доходи и фалити.

– Наскоро издадохте първата си книга. Ще разкриете ли на читателите на БЛИЦ „Кой контролира парите ни?”

– Предлагам всеки сам да открие, прочитайки книгата. Но с една дума: политиците. Чрез парите като стопански феномен имаш контрол над всички транзакции и няма значение кой кове законите.

Този пълен политически контрол води до много нечестно преразпределение богатство, до много спекула на пазарите, до инфлация, както казахме и опасни неравенства, независещи от качества и заслуги. За жалост и до сериозни войни, но повече в самата книга…

БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ - №16
БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО ВОЛЯ И НФСБ – №16

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Благодарение на ВМРО Благоевград има паметник на революционерката Мара Бунева

На 28 юли 2021 г. в Благоевград благодарение на ВМРО бе монтиран паметник на българската героиня Мара Бунева. След...

Веселинов, ВМРО: Парламентът да заседава на сесии по 2-3 пъти годишно и депутатите да получават заплати само за това време

Така народните представители ще практикуват основната си професия и ще бъде облекчен държавният бюджет Тази радикална позиция изрази в...

Тържествено бе открит паметникът на Левски във Велики Преслав

#ПомниГероите Тържествено откриване и освещаване на паметника на Васил Левски се състоя във Велики...

Кузман Илиев: Навлизаме в политическа нестабилност, в едно постоянно подмятане на отговорността

Много е трудно да кажа какво ще е състоянието на българския избирател, заради ниската активност и други симптоми, защото той е отвратен...

ВМРО: Искаме референдум за ЛГБТИ+ пропагандата в училище, за Македония в ЕС и пълзящата циганизация

Настояваме за национално допитване по тези три теми и призоваваме институциите да организират такова Поводът ВМРО да реагира...

Коментари