Начало Блог Кузман Илиев: След като си гласувал за разкриването на секции в Турция...

Кузман Илиев: След като си гласувал за разкриването на секции в Турция е лицемерно да кажеш, че искаш да изолираш ДПС

След като си гласувал за разкриването на секции в Турция е лицемерно да кажеш, че искаш да изолираш ДПС от процесите

Борисов успя да постигне своята цел – да се самоизолира. ГЕРБ ясно казаха: Ето ги партиите, всички са срещу нас. Помните, че протестите  бяха с една много силна анти ДПС реторика. Уж нямаше да има преговори с тях, а имат разговори. Не се знае от гледна точка на експерти дали няма да бъдат един много силен кадрови ресурс за зам.-министри, експерти на различни нива. Това заяви икономистът, продуцент и журналист Кузман Илиев пред БНТ.

По думите му по този начин се поставя нов политически дебат в обществото и той е:

Кой всъщност е бил с ДПС, кой е статуквото, което от своя страна ще минира стабилността на управлението. Г-жа Манолова във времето е управлявала като част от БСП заедно с ДПС. Сега пак има някакви такива конфигурации, допълни Кузман Илиев.

Той бе категоричен, че актуализацията на бюджета, която се предлага от служебния кабинет е доста щедра, но не става ясно откъде ще дойдат допълнителните средства.

Актуализацията предполага да се увеличат разходите с милиард и 800 милиона. И то към една много чувствителна група в българското общество – пенсионерите. Въпросът е откъде ще дойдат тези пари?

По думите му не се е работи върху отстраняването на неефективностите в хазната, а в същото време се увеличават разходите като се очаква да има приходи, които ще зависят от това дали инфлацията ще е висока и дали икономическият растеж ще е много добър.

Има предизвикателства пред приходите в хазната и това са фискални мини. Те в един момент означават задлъжняване и вдигане на данъците за средната класа. През социалната политика можем да направим едни много сериозни проблеми и засилване на тези много опасни тенденции, които касаят буквално българските деца, допълни Илиев.

Икономистът подчерта, че ДПС се опитва да излезе от маргиналната роля на играч, който се опитва да контролира цялостното задкулисие и ще подкрепя бъдещо правителство.

Има едно инфантилизиране, че когато ДПС подкрепи нещо всички се обръщат и казват, че щом е с подкрепата на ДПС е лошо. Въпросът е, обаче когато се види лицемерие. А лицемерието, къде настъпва, когато секциите в чужбина се направят така, че в Турция хипотетично и потенциално могат действително да дойдат десетки хиляди нови гласове. Тогава, когато се гласува това нещо от партиите на протеста е малко лицемерно. Мая Манолова да седне при президента и да каже, че иска да се изолират ДПС и ГЕРБ от процесите.

Според Кузман Илиев силен ход на Слави Трифонов е било обявяването предварително на правителство с премиер Николай Василев, защото реално г-н Трифонов е намалил напрежението.

Имаше големи очаквания, той постави партиите на протеста на място. Каза: Вие нали знаете, че не сте толкова големи и толкова силни, колкото си мислите. Аз мога без Вас, отбеляза Илиев. По думите му Слави Трифонов е съзнавал, че това правителство няма да мине. Но от тук нататък идва и отговорността, която ще трябва да поеме.

Целия разговор гледайте тук >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония

Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония. Това заяви...

Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова

Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. По тази причина българският...

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Коментари