Начало Блог Кузман Илиев: След като си гласувал за разкриването на секции в Турция...

Кузман Илиев: След като си гласувал за разкриването на секции в Турция е лицемерно да кажеш, че искаш да изолираш ДПС

След като си гласувал за разкриването на секции в Турция е лицемерно да кажеш, че искаш да изолираш ДПС от процесите

Борисов успя да постигне своята цел – да се самоизолира. ГЕРБ ясно казаха: Ето ги партиите, всички са срещу нас. Помните, че протестите  бяха с една много силна анти ДПС реторика. Уж нямаше да има преговори с тях, а имат разговори. Не се знае от гледна точка на експерти дали няма да бъдат един много силен кадрови ресурс за зам.-министри, експерти на различни нива. Това заяви икономистът, продуцент и журналист Кузман Илиев пред БНТ.

По думите му по този начин се поставя нов политически дебат в обществото и той е:

Кой всъщност е бил с ДПС, кой е статуквото, което от своя страна ще минира стабилността на управлението. Г-жа Манолова във времето е управлявала като част от БСП заедно с ДПС. Сега пак има някакви такива конфигурации, допълни Кузман Илиев.

Той бе категоричен, че актуализацията на бюджета, която се предлага от служебния кабинет е доста щедра, но не става ясно откъде ще дойдат допълнителните средства.

Актуализацията предполага да се увеличат разходите с милиард и 800 милиона. И то към една много чувствителна група в българското общество – пенсионерите. Въпросът е откъде ще дойдат тези пари?

По думите му не се е работи върху отстраняването на неефективностите в хазната, а в същото време се увеличават разходите като се очаква да има приходи, които ще зависят от това дали инфлацията ще е висока и дали икономическият растеж ще е много добър.

Има предизвикателства пред приходите в хазната и това са фискални мини. Те в един момент означават задлъжняване и вдигане на данъците за средната класа. През социалната политика можем да направим едни много сериозни проблеми и засилване на тези много опасни тенденции, които касаят буквално българските деца, допълни Илиев.

Икономистът подчерта, че ДПС се опитва да излезе от маргиналната роля на играч, който се опитва да контролира цялостното задкулисие и ще подкрепя бъдещо правителство.

Има едно инфантилизиране, че когато ДПС подкрепи нещо всички се обръщат и казват, че щом е с подкрепата на ДПС е лошо. Въпросът е, обаче когато се види лицемерие. А лицемерието, къде настъпва, когато секциите в чужбина се направят така, че в Турция хипотетично и потенциално могат действително да дойдат десетки хиляди нови гласове. Тогава, когато се гласува това нещо от партиите на протеста е малко лицемерно. Мая Манолова да седне при президента и да каже, че иска да се изолират ДПС и ГЕРБ от процесите.

Според Кузман Илиев силен ход на Слави Трифонов е било обявяването предварително на правителство с премиер Николай Василев, защото реално г-н Трифонов е намалил напрежението.

Имаше големи очаквания, той постави партиите на протеста на място. Каза: Вие нали знаете, че не сте толкова големи и толкова силни, колкото си мислите. Аз мога без Вас, отбеляза Илиев. По думите му Слави Трифонов е съзнавал, че това правителство няма да мине. Но от тук нататък идва и отговорността, която ще трябва да поеме.

Целия разговор гледайте тук >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов: Новото правителство ще клекне пред натиска на САЩ да пуснем РС Македония в ЕС

Странно е съчетанието от интересите на кръга „Капитал” с Радев, казва лидерът на ВМРО пред Валерия Велева за „Епицентър“.

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател...

Каракачанов: Отдавна не се правят партии, а проекти, защото няма каузи и идеи – всичко е за власт

От типичната байганьовщина да не би да разсърдим „големия брат“, много време са се опитвали да прикрият инцидента Чешнегирово

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката. В момента входът е обсаден

Започваме неподчинение и ще покажем какво трябва да се направи, за да изринем мафията от КЕВР Представители на ВМРО,...

Няма ляво, няма дясно – всичко е демагогия

Анализ на Кузман Илиев за в. „Труд“ Истината е, че не може да предприемеш политическо действие, без то да...

Красимир Богданов: Озадачаващо е как хората биха дали доверието си на кредит за нов политически проект

В България стана традиция вместо политически сили и партии, които имат идеология, история и имат принос в развитието на страната, да се...

Красимир Каракачанов: Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно

Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно. Промяната доведе до липса на диалог в обществото и див реваншизъм.

Коментари