Начало Новини ВМРО декларираха воля за сътрудничество с Националното ловно-рибарско сдружение

ВМРО декларираха воля за сътрудничество с Националното ловно-рибарско сдружение

ВМРО и Националното ловно-рибарско сдружение подписаха Меморандум за сътрудничество

Ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” разговаря с кандидати за народни представители от ВМРО. Тя бе в централата на Съюза. Това е втората от поредицата срещи, които се състоят преди парламентарните избори. Те са по предложение на Националната организация, за да запознае всички политически партии с проблемите на ловното и риболовното стопанство.

В срещата участва заместник-председателят на ВМРО Милен Михов, народен представител от Велико Търново и кандидат за нов мандат. Както и колегите му от Силистра и от Петрич Александър Сабанов и Стоян Божинов. Председателят на Националната организация инж. Васил Василев и главният секретар Даниел Тошков запознаха гостите си с историята и обществената роля на Съюза.

Дискутирани бяха законодателни инициативи. А именно за извършване на адекватни промени в действащата нормативна уредба, регламентираща ловностопанската дейност и в частност организация на ловната площ, стопанисването на дивеча, превенцията, ограничаването и ликвидирането на опасни заболявания при дивеча, обезщетенията за щети, нанесени от дивеча и на дивеча.

На кандидатите за депутати бе предложено да поемат ангажимент за провеждане на последователни политики от законодателната и изпълнителната власт.

Те са за предотвратяване загубата на биоразнообразие и разрушаването на местообитанията в селскостопанските райони на страната. Бяха запознати и с европейски инициативи, оказващи пряко негативно влияние върху ловностопанската и риболовната дейност в България.Например – предлаганата забраната на оловото в мунициите и риболовните принадлежности, възможният мораториум върху лова на гургулицата, както и намерението на ЕК обяви строго защитени зони върху 10% от територията на Европейския съюз.

Обсъдени бяха адекватно решаване на проблема с увеличаващата се популация на хищниците в земеделските земи и законодателна инициатива. А и приемане на Закон за любителския риболов.

Убеден съм, че за да просперира ловното стопанство и ловният спорт в нашата страна, трябва да има единомислие сред заинтересованите страни.

Това каза Александър Сабанов.  Като член на Комисията по земеделието и храните към Народно събрание аз съм единственият народен представител, който е внасял предложения за промени в ЗЛОД.

Надявам се, че в следващия парламент ще има повече депутати, които ще имат отношение към родната природа и лова.

И то като дейност, която съдейства за нейното опазване. Готови сме да подкрепяме НЛРС-СЛРБ чрез законодателни инициативи, така както сме го правили през последните четири години.

Бракониерството – този основен проблем за всяка една ловна общност, която спазва законността в държавата и изповядва ценностите на лова, също бе тема на дискусията. Статистиката сочи, че едва половината от наказателните постановления за бракониерство влизат в сила. От тях събираемостта на вземанията е едва 18%.

Нужни са промени в Наказателния кодекс, чрез които да се стигне до ефективни присъди и така правната рамка да създава респект у нарушителите – категоричен бе инж. Василев.

Досега основният мотив бракониерите да не се преследват с наказателна отговорност е изтъкваната от прокуратурата. Както и ниската обществена опасност на техните деяния. Причина за това е неосъзнаването на факта, че престъпленията срещу дивата природа са престъпления срещу цялото общество, засягат всеки гражданин на страната.

Категорична подкрепа срещу европейски инициативи, с пряко отрицателно въздействие върху ловната и риболовната дейност.

Това каза заместник-председателя на ВМРО Милен Михов.

Неразумното пренасяне на европейските директиви в законодателството ние проблем, с който нашата партия се занимава отдавна. Ловът в Западна Европа винаги е бил привилегия, а не спорт за всички. В България ловът е част от традициите в обществото. Не може норми от там да бъдат директно транспонирани у нас. Мисля, че с общи усилия, с наша подкрепа и с обществен натиск проблемът с такива регламенти може да бъде решен и да бъдат защитени нашите интереси.

В края на срещата Милен Михов и Александър Сабанов подписаха Меморандума за сътрудничество с Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. Той е относно проблемите на ловното стопанство и любителския риболов.

Източник: „СЛРБ.БГ

Последни Новини

ВМРО: Тази предизборна кампания доказа, че единствено правилното решение е да се гласува с „Не подкрепям никого“

Хули, лъжи, мотори, коне, хора на мегдана, танци на подиума, селфита, торбички, шкембе чорба и пълно отричане на реалните проблеми - картината...

Цените хвърчат заради схеми, спекула и липса на държава

Най-вероятно още тази зима хората ще излязат по улиците с тоягите, защото няма да може да се търпи повече 

Красимир Каракачанов: Задава се коалиция „Магнитски“ по принуда след изборите

Ще има правителство след изборите, но то ще бъде функция на Джим О’Брайън, на списъка „Магнитски“, а не на волята на народа...

Александър Сиди: Частната фондация на Манол Пейков ще купува къщата на Димитър Талев?

Това е поредният предизборен фалшив патриотизъм и поредното лицемерие на „силите на доброто“ Подобни „добри намерения“ трябва да бъдат...

България трябва да прекрати дипломатическите си отношения със Скопие до изкореняването езика на омразата!

Заличаването на българските клубове с твърдения за фашистка принадлежност на патроните им е открит неприятелски акт спрямо държавата ни!

ВМРО – Пловдив с ново ръководство

Ново ръководство избра на отчетно-изборна общинска конференция ВМРО - БНД в Пловдив. Председателят в оставка на градската организация на партията Александър Пецов е...

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Коментари