Начало Новини ВМРО декларираха воля за сътрудничество с Националното ловно-рибарско сдружение

ВМРО декларираха воля за сътрудничество с Националното ловно-рибарско сдружение

ВМРО и Националното ловно-рибарско сдружение подписаха Меморандум за сътрудничество

Ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” разговаря с кандидати за народни представители от ВМРО. Тя бе в централата на Съюза. Това е втората от поредицата срещи, които се състоят преди парламентарните избори. Те са по предложение на Националната организация, за да запознае всички политически партии с проблемите на ловното и риболовното стопанство.

В срещата участва заместник-председателят на ВМРО Милен Михов, народен представител от Велико Търново и кандидат за нов мандат. Както и колегите му от Силистра и от Петрич Александър Сабанов и Стоян Божинов. Председателят на Националната организация инж. Васил Василев и главният секретар Даниел Тошков запознаха гостите си с историята и обществената роля на Съюза.

Дискутирани бяха законодателни инициативи. А именно за извършване на адекватни промени в действащата нормативна уредба, регламентираща ловностопанската дейност и в частност организация на ловната площ, стопанисването на дивеча, превенцията, ограничаването и ликвидирането на опасни заболявания при дивеча, обезщетенията за щети, нанесени от дивеча и на дивеча.

На кандидатите за депутати бе предложено да поемат ангажимент за провеждане на последователни политики от законодателната и изпълнителната власт.

Те са за предотвратяване загубата на биоразнообразие и разрушаването на местообитанията в селскостопанските райони на страната. Бяха запознати и с европейски инициативи, оказващи пряко негативно влияние върху ловностопанската и риболовната дейност в България.Например – предлаганата забраната на оловото в мунициите и риболовните принадлежности, възможният мораториум върху лова на гургулицата, както и намерението на ЕК обяви строго защитени зони върху 10% от територията на Европейския съюз.

Обсъдени бяха адекватно решаване на проблема с увеличаващата се популация на хищниците в земеделските земи и законодателна инициатива. А и приемане на Закон за любителския риболов.

Убеден съм, че за да просперира ловното стопанство и ловният спорт в нашата страна, трябва да има единомислие сред заинтересованите страни.

Това каза Александър Сабанов.  Като член на Комисията по земеделието и храните към Народно събрание аз съм единственият народен представител, който е внасял предложения за промени в ЗЛОД.

Надявам се, че в следващия парламент ще има повече депутати, които ще имат отношение към родната природа и лова.

И то като дейност, която съдейства за нейното опазване. Готови сме да подкрепяме НЛРС-СЛРБ чрез законодателни инициативи, така както сме го правили през последните четири години.

Бракониерството – този основен проблем за всяка една ловна общност, която спазва законността в държавата и изповядва ценностите на лова, също бе тема на дискусията. Статистиката сочи, че едва половината от наказателните постановления за бракониерство влизат в сила. От тях събираемостта на вземанията е едва 18%.

Нужни са промени в Наказателния кодекс, чрез които да се стигне до ефективни присъди и така правната рамка да създава респект у нарушителите – категоричен бе инж. Василев.

Досега основният мотив бракониерите да не се преследват с наказателна отговорност е изтъкваната от прокуратурата. Както и ниската обществена опасност на техните деяния. Причина за това е неосъзнаването на факта, че престъпленията срещу дивата природа са престъпления срещу цялото общество, засягат всеки гражданин на страната.

Категорична подкрепа срещу европейски инициативи, с пряко отрицателно въздействие върху ловната и риболовната дейност.

Това каза заместник-председателя на ВМРО Милен Михов.

Неразумното пренасяне на европейските директиви в законодателството ние проблем, с който нашата партия се занимава отдавна. Ловът в Западна Европа винаги е бил привилегия, а не спорт за всички. В България ловът е част от традициите в обществото. Не може норми от там да бъдат директно транспонирани у нас. Мисля, че с общи усилия, с наша подкрепа и с обществен натиск проблемът с такива регламенти може да бъде решен и да бъдат защитени нашите интереси.

В края на срещата Милен Михов и Александър Сабанов подписаха Меморандума за сътрудничество с Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. Той е относно проблемите на ловното стопанство и любителския риболов.

Източник: „СЛРБ.БГ

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари