Начало По места На Илинден официално откриха дарената от ВМРО паметна плоча в с. Радловци

На Илинден официално откриха дарената от ВМРО паметна плоча в с. Радловци

Паметникът на загиналите във войните за национално обединение е изработен от Димитър Антов

С отслужена панихида за успокоение на душите на загиналите от архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак на Илинден в с. Радловци (общ. Кюстендил) беше тържествено открита паметната плоча с имената на 25-имата загинали местни жители във войните за национално обединение на България.

Идеята за паметника, споделена от кмета на селото Цветанка Кьосева с областният председател на ВМРО Кюстендил Георги Петров, бе подета и бързо реализирана.

Самият паметник е изработен от общинския съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Димитър Антов – както го представи Георги Петров „Голям родолюбец с голямо сърце“, и беше дарена от ВМРО на Радловци.

Директорът на Регионалния исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички разказа на присъстващите за сраженията и битките, в които са участвали местните.

Гост на събитието беше и съпредседателят на ВМРО Александър Сиди, който поздрави жителите и гостите с техния празник, както и за прекрасната идея за поставянето на паметната плоча с имената на хората, дали живота си за една обединена и свободна България.

На откриването присъстваха и наследници на някои от загиналите, които със сълзи в очите разказваха за спомените си и благодариха на ВМРО за уважението към техните близки.

А съпредседателят на ВМРО Александър Сиди свърза събитията преди 119 години от Илинденско-Преображенското въстание със сложния момент по българо-северномакедонските взаимоотношения днес:

Тези хора зад мен, изписани на тази плоча, не са умирали за друго, умирали са за единното и неделимо българско отечество, което включва в себе си Мизия, Тракия и Македония и нищо по-малко от това. И всъщност днес можем да кажем, че 119 години след славното Илинденско въстание хората оттатък границата много държат то да остане само Илинденско. Ще кажа, че то се казва Илинденско-Преображенско-Кръстовденско въстание. За тях ще кажа, че онези, които вдигнаха въстанието в Крушево, искаха едно простичко нещо – да живеят свободно като българи в собствените си земи. Защото Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание е въстание на българите, все още поробени в тогавашната Османска империя – българите от Македония и българите от Тракия. И това трябва да разказваме на децата си.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протестно автошествие срещу съкращаването на 12 хил. човека в Старозагорско

„Зелената сделка“ унищожава енергетиката в Източномаришкия басейн 12 хиляди работещи в комплекса „Марица-Изток“ ще бъдат освободени според новия регионален...

ВМРО се регистрира в ЦИК: Отиваме на избори с платформа, която е основана на защита на българския интерес!

ВМРО се регистрира за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни избори. Отиваме на избори с...

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Коментари