Начало По места На Илинден официално откриха дарената от ВМРО паметна плоча в с. Радловци

На Илинден официално откриха дарената от ВМРО паметна плоча в с. Радловци

Паметникът на загиналите във войните за национално обединение е изработен от Димитър Антов

С отслужена панихида за успокоение на душите на загиналите от архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак на Илинден в с. Радловци (общ. Кюстендил) беше тържествено открита паметната плоча с имената на 25-имата загинали местни жители във войните за национално обединение на България.

Идеята за паметника, споделена от кмета на селото Цветанка Кьосева с областният председател на ВМРО Кюстендил Георги Петров, бе подета и бързо реализирана.

Самият паметник е изработен от общинския съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Димитър Антов – както го представи Георги Петров „Голям родолюбец с голямо сърце“, и беше дарена от ВМРО на Радловци.

Директорът на Регионалния исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички разказа на присъстващите за сраженията и битките, в които са участвали местните.

Гост на събитието беше и съпредседателят на ВМРО Александър Сиди, който поздрави жителите и гостите с техния празник, както и за прекрасната идея за поставянето на паметната плоча с имената на хората, дали живота си за една обединена и свободна България.

На откриването присъстваха и наследници на някои от загиналите, които със сълзи в очите разказваха за спомените си и благодариха на ВМРО за уважението към техните близки.

А съпредседателят на ВМРО Александър Сиди свърза събитията преди 119 години от Илинденско-Преображенското въстание със сложния момент по българо-северномакедонските взаимоотношения днес:

Тези хора зад мен, изписани на тази плоча, не са умирали за друго, умирали са за единното и неделимо българско отечество, което включва в себе си Мизия, Тракия и Македония и нищо по-малко от това. И всъщност днес можем да кажем, че 119 години след славното Илинденско въстание хората оттатък границата много държат то да остане само Илинденско. Ще кажа, че то се казва Илинденско-Преображенско-Кръстовденско въстание. За тях ще кажа, че онези, които вдигнаха въстанието в Крушево, искаха едно простичко нещо – да живеят свободно като българи в собствените си земи. Защото Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание е въстание на българите, все още поробени в тогавашната Османска империя – българите от Македония и българите от Тракия. И това трябва да разказваме на децата си.

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари