Начало По места На Илинден официално откриха дарената от ВМРО паметна плоча в с. Радловци

На Илинден официално откриха дарената от ВМРО паметна плоча в с. Радловци

Паметникът на загиналите във войните за национално обединение е изработен от Димитър Антов

С отслужена панихида за успокоение на душите на загиналите от архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак на Илинден в с. Радловци (общ. Кюстендил) беше тържествено открита паметната плоча с имената на 25-имата загинали местни жители във войните за национално обединение на България.

Идеята за паметника, споделена от кмета на селото Цветанка Кьосева с областният председател на ВМРО Кюстендил Георги Петров, бе подета и бързо реализирана.

Самият паметник е изработен от общинския съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Димитър Антов – както го представи Георги Петров „Голям родолюбец с голямо сърце“, и беше дарена от ВМРО на Радловци.

Директорът на Регионалния исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички разказа на присъстващите за сраженията и битките, в които са участвали местните.

Гост на събитието беше и съпредседателят на ВМРО Александър Сиди, който поздрави жителите и гостите с техния празник, както и за прекрасната идея за поставянето на паметната плоча с имената на хората, дали живота си за една обединена и свободна България.

На откриването присъстваха и наследници на някои от загиналите, които със сълзи в очите разказваха за спомените си и благодариха на ВМРО за уважението към техните близки.

А съпредседателят на ВМРО Александър Сиди свърза събитията преди 119 години от Илинденско-Преображенското въстание със сложния момент по българо-северномакедонските взаимоотношения днес:

Тези хора зад мен, изписани на тази плоча, не са умирали за друго, умирали са за единното и неделимо българско отечество, което включва в себе си Мизия, Тракия и Македония и нищо по-малко от това. И всъщност днес можем да кажем, че 119 години след славното Илинденско въстание хората оттатък границата много държат то да остане само Илинденско. Ще кажа, че то се казва Илинденско-Преображенско-Кръстовденско въстание. За тях ще кажа, че онези, които вдигнаха въстанието в Крушево, искаха едно простичко нещо – да живеят свободно като българи в собствените си земи. Защото Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание е въстание на българите, все още поробени в тогавашната Османска империя – българите от Македония и българите от Тракия. И това трябва да разказваме на децата си.

Последни Новини

Балабанов: Случаят с прострелян мигрант на границата ни е зле скроена комбинация и цели да компрометира България

Случаят с простреляния мигрант е зле скроена комбинация, която да компрометира България пред различни европейски и световни институции. Интересно ми е как...

Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе жалба в Конституционния съд на РС Македония с искане да бъде обявен за противоконституционен...

С кръгла маса бяха отбелязани 100 години от акцията на ВМРО в Кюстендил

С кръгла маса, посветена на събитията от началото на декември 1922 година, когато Кюстендил е окупиран от четите на ВМРО, водени от...

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Коментари