Начало По места Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена

Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица в гр. Велико Търново.

Така на 23 октомври ВМРО – Велико Търново отбеляза тържествено 127 години от учредяването на Организацията.

Подпоручик Панайотов е роден в старопрестолния град. Бил е военен инструктор и войвода в Илинденското въстание. Загинал е на брега на Преспанското езеро в защита на местното българско население.

Едва от няколко години по инициатива на доц. Милен Михов бе решено тази малка уличка да носи името на подп. Александър Панайотов. Днес вече е факт и паметната плоча в негова чест, с кратка информация кой е бил този наш виден великотърновец.

Както калоферци се гордеят с Ботев, както сливенци и старозагорци се гордеят със своите войводи, така и великотърновци да знаят и да се гордеят, че са имали най-големия войвода в борбата за обединение и освобождение на всички българи.

Паметна плоча на подп. Александър Панайотов
Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Това заяви в словото си председателят на общинската структура на ВМРО Евгени Коев. Той припомни живота и делото на подп. Панайотов.

Събитието се проведе по повод 127-а годишнина от учредяването на 23 октомври 1893 г. на първия таен комитет в Македония. Шестимата апостоли, сложили началото на  Организацията в Българската солунска гимназия, са лекар и няколко учители. По подобие на тайните комитети на Левски само за няколко години те изграждат тайна организационна мрежа от комитети.  Макар и започнала в Македония  се разпространява във всички български земи, останали извън границите на свободна България, в европейските вилаети на османската империя. Създадени са 6 революционни окръга, обхващащи територията от Черно море до бреговете на Охридското и Преспанското езеро.

Народният представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов припомни историческите обстоятелства за създаването и дейността на Организацията. Разказа за вдигането най- голямо въстание срещу османската тирания в европейска Турция. То е било с помощта на българската държава, на десетки българи от свободното княжество. А и на над 50 български офицери.

В месеците неравна борба между над 25 000 четници с 250 000 турска армия, загиналите български въстаници са малко над 1000. А над 5000 вражески войници падат по бойните полета на Македония.

Отговорът на османската империя е насочен срещу мирното население. По-късно в историята съюзници и изменници си поделят Македония, когато българската армия решава съдбата на войната в подстъпите на Одрин и Цариград.

С това се постави началото на дълъг, незавършен и до ден-днешен Македонският въпрос. Днес управляващите в Скопие искат да ни накарат да забравим за това. Искат с лъжа и измама, с изграденото с насилие, терор и убийства в комунистическа Титова Югославия, да влязат в демократична Европа. Те искат да забравим за жертвите, страданията. Искат да забравим и битките, които са водени в Македония. За родения в Кукуш Георги Николов Делчев (Гоце Делчев); за подп. Александър Панайотов, роден тук, в нашия град; за подп. Дрангов, роден в Скопие или за фелдфебел Христо Чернопеев, роден в Дерманци, Плевенско. Искат да разделим мъртвите на такива, които били македонци и на такива, които били българи. Да забравим всичко и да простим насилието. На това казваме: Няма да стане, категорично заяви в словото си историкът и народен представител Милен Михов.

По думите му пътят напред за гражданите на Северна Македония, е в единство  с българската нация, в единство с майка България.

Ние няма да допуснем подмяна на историята и подмяна на истината, завърши словото си доц. Михов.

След официалните изказвания паметната плоча, пред която на пост стоеше караул,  бе открита. Поднесени бяха венци и цветя.

На церемонията присъства заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, и  заместник областният управител на Велико Търново Ивета Кабакчиева. Присъстваха и общински съветници, членове и симпатизанти на ВМРО и граждани.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Служебното правителство прави политика, а не избори

ВМРО ще внесе жалба във ВАС за секциите в Турция и ще протестира пред ЦИК Когато става дума...

Богомил Бранков – Наместо програма

Богомил Бранков е водач на листата на „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ в София област. За него гласувайте на 11...

БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ: ЦИК предаде следващото управление на България в ръцете на Еродоган и ДПС

Откриват се 121 секции в Турция. Това е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО и вече са нужни крайни действия! Ние няма...

Кузман Илиев: Страшна е тази подигравка на Трифонов и протестърите с бъдещето на България

Срам и позор! Оръжията в Черно море дрънчат, а ние като щрауси си заравяме главата в пясъка, все...

Александър Сиди: Да спрем да се изчегъртваме, а да работим за държавата!

Вече 30 години изчегъртваме и от 9 милиона изчегъртахме 2 милиона, категоричен е Сиди Да спрем да се изчегъртваме,...

Ангел Джамбазки: Ние от ВМРО не се занимаваме с каузата „Македония“ заради изборите

Ангел Джамбазки, водач за първи МИР-Благоевград и за трети МИР-Варна от листата на коалиция „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“, в...

Каракачанов: БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ са гаранцията, че националният интерес няма да бъде жертван заради кариеристични амбиции

Председателят на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов, който бе във Велико Търново за откриване на кампанията на „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ...

Коментари