Начало По места Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена

Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица в гр. Велико Търново.

Така на 23 октомври ВМРО – Велико Търново отбеляза тържествено 127 години от учредяването на Организацията.

Подпоручик Панайотов е роден в старопрестолния град. Бил е военен инструктор и войвода в Илинденското въстание. Загинал е на брега на Преспанското езеро в защита на местното българско население.

Едва от няколко години по инициатива на доц. Милен Михов бе решено тази малка уличка да носи името на подп. Александър Панайотов. Днес вече е факт и паметната плоча в негова чест, с кратка информация кой е бил този наш виден великотърновец.

Както калоферци се гордеят с Ботев, както сливенци и старозагорци се гордеят със своите войводи, така и великотърновци да знаят и да се гордеят, че са имали най-големия войвода в борбата за обединение и освобождение на всички българи.

Паметна плоча на подп. Александър Панайотов
Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Това заяви в словото си председателят на общинската структура на ВМРО Евгени Коев. Той припомни живота и делото на подп. Панайотов.

Събитието се проведе по повод 127-а годишнина от учредяването на 23 октомври 1893 г. на първия таен комитет в Македония. Шестимата апостоли, сложили началото на  Организацията в Българската солунска гимназия, са лекар и няколко учители. По подобие на тайните комитети на Левски само за няколко години те изграждат тайна организационна мрежа от комитети.  Макар и започнала в Македония  се разпространява във всички български земи, останали извън границите на свободна България, в европейските вилаети на османската империя. Създадени са 6 революционни окръга, обхващащи територията от Черно море до бреговете на Охридското и Преспанското езеро.

Народният представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов припомни историческите обстоятелства за създаването и дейността на Организацията. Разказа за вдигането най- голямо въстание срещу османската тирания в европейска Турция. То е било с помощта на българската държава, на десетки българи от свободното княжество. А и на над 50 български офицери.

В месеците неравна борба между над 25 000 четници с 250 000 турска армия, загиналите български въстаници са малко над 1000. А над 5000 вражески войници падат по бойните полета на Македония.

Отговорът на османската империя е насочен срещу мирното население. По-късно в историята съюзници и изменници си поделят Македония, когато българската армия решава съдбата на войната в подстъпите на Одрин и Цариград.

С това се постави началото на дълъг, незавършен и до ден-днешен Македонският въпрос. Днес управляващите в Скопие искат да ни накарат да забравим за това. Искат с лъжа и измама, с изграденото с насилие, терор и убийства в комунистическа Титова Югославия, да влязат в демократична Европа. Те искат да забравим за жертвите, страданията. Искат да забравим и битките, които са водени в Македония. За родения в Кукуш Георги Николов Делчев (Гоце Делчев); за подп. Александър Панайотов, роден тук, в нашия град; за подп. Дрангов, роден в Скопие или за фелдфебел Христо Чернопеев, роден в Дерманци, Плевенско. Искат да разделим мъртвите на такива, които били македонци и на такива, които били българи. Да забравим всичко и да простим насилието. На това казваме: Няма да стане, категорично заяви в словото си историкът и народен представител Милен Михов.

По думите му пътят напред за гражданите на Северна Македония, е в единство  с българската нация, в единство с майка България.

Ние няма да допуснем подмяна на историята и подмяна на истината, завърши словото си доц. Михов.

След официалните изказвания паметната плоча, пред която на пост стоеше караул,  бе открита. Поднесени бяха венци и цветя.

На церемонията присъства заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, и  заместник областният управител на Велико Търново Ивета Кабакчиева. Присъстваха и общински съветници, членове и симпатизанти на ВМРО и граждани.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Близо 70 милиона лева сме предоставили за борба с Covid-19

70 милиона лева за борба с Covid-19 Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лева сме предоставили на...

Национален младежки комитет: Ньойският договор е повратен момент в борбата на нашия народ

Ньойският договор ще бъде забравен едва тогава, когато поемем отговорността, завещана ни от българските генерали, когато се преборим за моралните права и...

Нищо не е забравено! Нищо не е простено!

Нищо не е забравено! Нищо не е простено! 101 години Ньойски диктат Днес се навършват 101...

Александър Сиди: Това е бюджетът на изпълнените обещания

Изпълнените обещания са онези неща, за които толкова години говорим от ВМРО Този мандат е символ на изпълнените обещания,...

Депутатът Искрен Веселинов и общинари стартираха ремонт на водопровод в Лесново

В с. Лесново стартира изпълнението на проект „Реконструкция на водопроводната мрежа на с. Лесново. Етап I“. В Лесново на...

Когато видим промяна – добре дошли, казва Джамбазки към Македония

Времето на „ще“ отмина, зарича се българският евродепутат Когато видим промяна на нелепостите в учебниците по история в РСМ,...

Каракачанов за празника на НВУ: Тук се изграждат стожери на българщината

Красимир Каракачанов присъства на празника на НВУ „Васил Левски“ - Велико Търново. Тържествено бе отбелязана и 142-ата годишнина от началото на военното...

Коментари