Начало Блог Доц. д-р Милен Михов: Президентът трябва да е носител на националния суверенитет

Доц. д-р Милен Михов: Президентът трябва да е носител на националния суверенитет

Кандидат-президентът смята, че президентската институция трябва да бъде издигната на по-високо ниво, ето защо президентът трябва да е олицетворяващ националния суверенитет

Българският президент трябва да бъде не само олицетворяващ, а и носител на националния суверенитет. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ кандидатът за президент на ВМРО доц. д-р Милен Михов. Приоритетите ми са няколко. Не приемаме български политици и държавници да се извиняват, че нещо ни натиска, някой ни притиска и затова трябва да жертваме националните си интереси. Ето защо трябва да е на пиедестал националния суверенитет. На второ място поставяме конституционния въпрос и необходимостта от важни промени, които имат за цел издигането на президентската институция до нивото ѝ на легитимна институция, пряко избрана от народа.

През последните 30 г. говорехме за промяна, получихме подмяна.

На трето място е въпросът за „Зелената сделка“, икономическата и енергийната независимост на България. Не приемаме идеологизацията на икономиката под формата на тази „Зелена сделка“, наложена от ЕК. Не на последно място е Македонският въпрос, който е същността на ВМРО. Нещо, което успяхме да наложим като консенсусна политика в Народното събрание през 2019 г. Пак не на последно място е и въпросът за навлизащата джендър идеология и въпроса за еднополовите бракове, каза Михов.

Относно уволнението му от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, той заяви:

Мисля да сложим край на тази история. Изписаха се и се изказаха доста неща за лишаването ми от право за преподаване. Заповедта ми за уволнение е от 4 точки, 3 от тях са за изказвания през април 2019 г. Четвъртата е особено интересна – подал сигнал до главния прокурор и до МОН на 25 април 2018 г. за нарушаване на законните норми при провеждането на едно обучение. Всеки почтен български гражданин, до когото достигнат сигнали за нередности, трябва да сезира компетентните органи. Аз мисля, че съм си изпълнил дълга.

Ще питате Прокуратурата, не мен. Ако има съмнение за нарушаване на законовите норми, според мен трябва да бъде насочено към друг, а не към мен. Аз не се чувствам за нищо виновен. Кандидатът за държавен глава коментира, че е необходимо съгласие по ключови въпроси, а президентската институция е тази, която трябва да обединява и консолидира. Затова ние сега издигаме въпроса за конституционни реформи, които да превърнат изпълнителната власт във функция на президентската власт. Президентската власт е устойчива, има мандат 5 години и е ограничена в два мандата. Нямаме заплаха за дълга диктатура, избрана е от народа и е способна да провежда целенасочени и последователни политики в областта на отбраната, образованието и борбата с корупцията. Ние апелираме към връщането на силната изпълнителна власт чрез такива конституционни реформи, каза Михов.

Президентът има ограничени правомощия, но има морално и конституционно право да излъчва сигнали и да реализира обединяващи инициативи.

Ние от ВМРО миналата година предложихме един икономически щаб, който да генерира целенасочена политика в областта на финансите, икономиката и социалните отношения, но това не беше прието от нашите партньори от ГЕРБ. Днес президентът може и мисля, че е длъжен да конфигурира такъв икономически щаб. Президентът трябва да постави на дневен ред проблемите за инфлацията, енергетиката и енергийната система на такъв Консултативен съвет по национална сигурност. В енергетиката има всякакви интереси, но няма стратегия. Това, което г-н Пеканов направи в Плана за възстановяване и устойчивост, е нещо, което беше направено служебно и неизвестно за научните среди. Необходимо е този въпрос за енергийната стратегия на България в близките 30-40 години да бъде поставен на национално ниво и президентът има такава отговорност, допълни Михов.

Михов смята, че президентската институция трябва да бъде издигната на по-високо ниво, ето защо президентът трябва да е олицетворяващ националния суверенитет.

Ваксиниран съм и съм убеден привърженик, че ваксината спасява живот. Отговорността на лидерите на българския народ, които водят страна ни, е , че не успяха да поведат народа във вярната посока. Ваксините са единственото ни оръжие срещу пандемията. Ако успея в тази кампания поне няколко човека да убедя да повярват и да направят тази стъпка, ще бъда доволен, коментира той.

Ние ще поставим на дневен ред сериозно конституционния въпрос, привличайки целия научен и политически потенциал.

Президентската институция трябва да носи и отговорността на изпълнителната власт.

Виждаме в последните години и месеци, че гласуваш за едни, те влизат в парламента и задкулисно конфигурират едни мнозинства. А те се разминават много с намеренията на голяма част от хората, каза Михов.

В областта на отбраната ВМРО и г-н Каракачанов направиха много добри неща в последните 4 години. Напоследък много неща спряха, дори служебният министър спря рециклирането на бойните ракети на МиГ-29. Ние се питаме защо нашите самолети остават само едно добре летящи самолети. Дали това не е под натиска на едно чуждо правителство. България защитава европейските ценности в Западните Балкани. Когато хора, които се определят като българи, са втора ръка в собствената си държава, запътила се към ЕС, това противоречи на принципите на ЕС. В позицията си България е държава, която защитава европейските ценности. Това е задачата на нашата дипломация. Уверени сме, че ВМРО е българският проект, 30 г. следваме своя път, без да поглеждаме на Изток или на Запад. Убедени сме в собствената си правота и ще бъдем искрени с нашите избиратели. На изборите 2 в 1 всички гласувайте с номер 21, заяви Михов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари