Начало Блог Приказките за референдум за еврото са просто популизъм

Приказките за референдум за еврото са просто популизъм

Приказките за референдум за еврото са просто популизъм – неговото въвеждане е част от ратифициран международен договор за членството ни в ЕС, спорът може да е само кога ще го въведем.

Това смята Искрен Веселинов – съпредседател на ВМРО. Във „Фейсбук“ той коментира, че еврозоната се използва като дъвка за балончета от управляващи и опозиция. Ето целия му коментар:

Еврозоната като дъвка за балончета. Тоя сюжет разиграват днес управляващите и избраният от тях опонент ПП „Възраждане”. Едните са се засилили да ни вкарат в нея, аха да стане, а другите дърпат назад и не допущат, че какво ще каже Матушка Рус… И референдум даже искат да направят. Хората са объркани и даже в лека паника от неизвестното. А почти никой не забеляза студения отговор от Брюксел, че просто не сме готови и не покриваме изискванията.

То няма и как да сме готови, защото правителството не е правило нищо по въпроса (и това, и служебното). Но приеха набързо един план, колкото да вдигнат темата и да се покажат благонадеждни европеиди и да отклонят вниманието от други неудобни теми като цени, доходи и мерки срещу кризата. ПП „Възраждане” поеха топката и взеха да се перчат, че бранят монетарния ни суверенитет. И двете страни са доволни. Типичен подход на Байданизма (ляволибералната вълна, която ни взе на абордаж и управлява), който си търси за противник единствено Путинизма. Или си с него, или ходи в Москва при сатрапията. А истинският противник на Байданизма е просто здравият разум. И какво ни казва здравият разум, когато се дистанцираме от идеологията?

1. Не сме готови за еврозоната, защото сме шампиони по инфлация (два пъти по-висока отколкото при тях), бюджетните ни разходи са раздути (защото многото управляващи партии в коалицията искат да се харесат на много групи и пръскат пари без ясен фокус и цел), не хармонизираме законодателството си. 2024 година е непостижима, а и следващите няколко…

2. Приказките за референдум за еврото са просто популизъм – неговото въвеждане е част от ратифициран международен договор за членството ни в ЕС, спорът може да е само кога ще го въведем.

3. Популизъм е и твърдението, че с лева си отива монетарният ни суверенитет, защото се простихме с него още въвеждайки валутния борд. БНБ не може да печата произволно пари и да влияе на паричната маса. Привържениците на тази теза от ПП „Възраждане” следва да подложат на референдум премахването на борда с всички рискове за обезценка на националната ни валута. Трябва да са честни с избирателите си.

4. Влизането в еврозоната крие рискове. Сега там се печатат много пари за преодоляване на икономическия срив след ковид пандемията и войната. Генерира се инфлация от една страна, от друга с оглед Зелената сделка и политиката за ресурсообезпеченост е възможна тежка криза на Зоната в много близко бъдеще. Такава криза може да се окаже фатална за малка икономика като нашата.

5. Не бива да се бърза с въвеждане на еврото. Към такъв ход трябва да се пристъпи, когато сме 100% сигурни, че това ще бъде в полза на хората, бизнеса и държавата, давайки сигурност на спестяванията и ниски лихви за развитие на бизнеса. Впрочем Хърватска ще приеме европейската валута през 2023 г. и е редно да изчакаме и видим последиците там, преди да предприемаме действия.

В заключение – колкото и да надуват балончето с тая дъвка от „Промяната” и „Възраждане”, то накрая ще се спука и нищо няма да влезе в празния стомах на редовия българин.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Коментари