Начало Новини Ставаме свидетели на явна подмяна на машинното гласуване в Турция, за да...

Ставаме свидетели на явна подмяна на машинното гласуване в Турция, за да се извършва само с бюлетини

Това е грубо нарушение на Изборния кодекс и дискриминация спрямо всички гласоподаватели в България

Такъв сигнал до Централната избирателна комисия пусна зам.-председателят на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки. Поводът е, че официално се разбра, че няма яснота кой ще обезпечи техническото обслужване на машините в секциите в Турция. В около 70 от 121 от тях би трябвало избирателите да подадат вота си машинно. Вчера обаче се оказа, че не само няма готовност за подсигуряване на техническата изправност, но и се очаква такава да се осъществи, евентуално, от турски техници. Все притеснителни констатации, които определено потвърждават нашите притеснения, че в Турция се готви подмяна на вота предвид грамотността и нивото на владеене на български език на избирателите, карани под строй с автобуси там. Нека не омаловажаваме и скандално известните практики за агитация и насочване към определен номер в бюлетината на докараните „избиратели“. Това са прийоми, които трудно би могло да се реализират на машина. А фактът, че се очаква турски техници да поддържат устройствата още повече подсилва съмненията за това до колко честни и неманипулирани биха били изборите в съседната държава.

И още един много обезпокоителен факт – към днешния ден все още не са установени пълните състави на избирателните секции в Турция. Кой и как ще гарантира, че утре тези липсващи бройки няма да бъдат заети от хора, подадени индиректно от службите в Турция – държава с доказан недемократичен режим на управление?

За пореден път обръщаме внимание на Централната избирателна комисия, че за нас това е явен опит не за промяна в правилата за гласуване, а явна подмяна на вота на избирателите. Всички станахме свидетели на рекордно ниската избирателна активност при частичните местни избори в Благоевград. Видяхме и прегряващите и блокиращи машини. Самият факт, че хората бяха принудени да дават гласа си само машинно, масово отказа по-възрастните избиратели да отидат до изборните секции. За нас обаче именно това е и причината ЦИК първоначално да откаже да снабди с машини изборните помещения в Турция, а след това да „подсигури“, неясно защо, турски техници да обслужват и тези, които изпратиха.

Нека подчертаем и още нещо интересно, което ясно беше обяснено от говорителя на ЦИК миналата седмица. В чужбина избирателят може да гласува във всяка една секция в страната. Той не е обвързан с конкретна, т.е. ако не иска да гласува на машина – отива там, където има бюлетини. Съответно, ако машината блокира – гласува се отново с бюлетина.

В същото време възрастните хора по селата в България се оказват в ситуация на принуда да се оправят с тази новост без никой да им дава това право на избор.

За нас БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ от ВМРО това е дискриминация и поредното „преливане“ на гласове към етническата партия, подкрепяна от диктатора Ердоган – ДПС.

Прилагаме и пълния текст на сигнала до ЦИК:

До: ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

От: Ангел Чавдаров Джамбазки – в качеството си на кандидат за народен представител от КОАЛИЦИЯ „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“

СИГНАЛ

Уважаеми членове на ЦИК,

Обръщаме се към Вас във връзка с разпространената вчера информация в средствата за масово осведомяване относно организацията на изборния процес в Република Турция.

В навечерието на предстоящите избори за Народно събрание в секциите в Република Турция се очертават няколко сериозни проблема, които заплашват сигурността на целия изборен процес на територията на горепосочената държава.

На първо място, членовете на секционните избирателни комисии (СИК) в голяма част от секциите все още не са изяснени. Те са длъжности лица по смисъла на закона и са натоварени с огромната отговорност да организират законосъобразното провеждане на гласуването в съответната секция. Назначаването им в последния момент, както и липсата на задълбочено обучение благоприятстват възможността за извършване на множество нарушения, които биха довели до основание за касиране на изборите. Нещо повече, в навечерието сме на избори, които ще се произведат по изцяло нов начин в по-голяма част от секциите, а именно изцяло с машинен вот. Предвид горното предварителното обучение на членовете на СИК е от толкова голямо значение.

На следващо място, Генералното консулство в Истанбул алармира за още един много обезпокоителен факт, а именно невъзможността за установяване на контакт с всички технически лица, които ще отговарят за поддържане на машините. Както е известно, в 69 от секциите в Република Турция, вотът ще бъде изцяло машинен. Както станахме свидетели по време на изборния ден в изборите за Народно събрание на 4 април, имаше множество примери за технически дефекти, които доведоха дори до изцяло прекратяване на машинното гласуване в цял многомандатен избирателен район и то в ранните часове преди обяд. Именно поради горното ролята на техническите лица в един изборен процес, който ще бъде изцяло машинен, е огромна. Неосигуряването на подобни лица във всяка една секция с изцяло машинен вот в Република Турция пряко застрашава легитимността за произведените там избори. Нещо повече, излагам сериозното си опасение от още един споменат от Генералното консулство в Истанбул факт и по-точно това, че по-голяма част от техническите лица, с които все пак е установена връзка, са местни лица – турски граждани. Осигуряването на технически лица, които не са български граждани и представители на Република България внася огромни съмнения относно евентуалните техни действия и създава реална опасност от компрометиране посредством различни технически способи на изборните резултати в Република Турция. Нещо повече, както вече споменах, българските граждани, назначени в състава на СИК, на осн. чл. 93, ал. 2 от Изборния кодекс, са длъжности лица по смисъла на Наказателния кодекс и отговарят за действията си по квалифицирани престъпни състави на закона. Евентуалната готовност на Генералното консулство на Истанбул да изпраща местни технически лица (турски граждани) в секции, в които има технически проблеми, смятам за нарушаващо разпоредбите на Изборния кодекс, както и принципите на изборния процес, уреден в Република България. Такова действие би компрометирало вота в Република Турция и би довело до неговото касиране.

Невъзможността да се осигури техническата поддръжка на машините, които са единственото средство, което може да се използва за гласуване в 69 от секциите, смятам, че е изцяло целенасочено. Неведнъж от един от най-високите трибуни на публичната власт в Република Турция се прокламира подкрепа за една от регистрираните за участие в предстоящите избори партия. Хаосът, който има реална опасност да настъпи поради необезпечаването на необходимите технически лица по поддръжка, работи само и единствено в нейна полза. Опасността от компрометиране на целия изборен процес в Република Турция е сериозен и с оглед това моля навременно да се произнесете по настоящия сигнал със задължителни указания. 

Моля вземете предвид и факта, че по време на изборния ден на изборите за Народно събрание на 4 април секционните комисии на Република Турция извършиха множество закононарушения, за които бяхте надлежно сезирани. Въпреки това не бяха предприети необходимите действия по тяхното преустановяване и санкциониране. С оглед реалната опасност, която има за сигурността на предстоящите избори в Република Турция, изразявам силната си надежда, че като нов състав на ЦИК този път ще изпълните законоустановените си правомощия и ще обезпечите и осигурите законосъобразното провеждане на изборния процес.

Уважаеми членове на ЦИК,

С оглед дадените Ви от закона правомощия, моля да извършите надлежна проверка по така описаната фактическа обстановка относно наличието на сериозна опасност от компрометиране на изборния процес в Република Турция поради липсата на технически лица, които да обезпечат правилното функциониране на машините в секциите с изцяло машинен вот.

Моля незабавно да извършите всички действия, влизащи в кръга на вашата компетентност, с цел изпълнение на основното Ви задължение, а именно това по методическо ръководство и упражняване на контрол върху дейността на избирателните комисии.

С уважение:

(Ангел Джамбазки)

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Северна Македония е добре дошла в ЕС, когато прекрати кражбата на българска история

Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за запазване на човешките права в държавата. Когато тези...

Константин Стаев: Маските паднаха в 47-ото Народно събрание

Как да носиш маска в магазин, в който има 5 човека, когато в зала с над 240 няма кой да направи забележка...

Отиде си председателят на „За честта на пагона“ ген. Петър Илиев

ВМРО изказва най-искрени съболезнования по повод кончината на председателя на Национално сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“ ген. Петър...

Вицепремиер на Косово и еврокомисари се включват в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Вицепремиерът на Република Косово Емилия Реджепи, еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, специалният представител на ЕС по диалога Прищина – Белград Мирослав...

Д-р Калин Поповски: Нека извадим от Търговския регистър първо държавните болници

Според д-р Калин Поповски от ВМРО, който е и действащ лекар, ще бъде трудно всички болници в страната да не бъдат вече...

Андрей Слабаков: Образованието е ключово, време е да се справим с неграмотността в Европа

Единствената качествена и дълготрайна инвестиция в бъдещето е чрез културата и образованието. Всякаква друга помощ е само краткотрайно наливане на пари от...

ВАС окончателно забрани пропаганда от „Свидетели на Йехова“ по домовете в Шумен

Върховният административен съд със свое окончателно решение забрани на сектата „Свидетели на Йехова“ да извършва пропаганда по домовете на хората в Шумен.

Коментари