Начало Блог Султанка Петрова: Оставих едно добро наследство на моите колеги

Султанка Петрова: Оставих едно добро наследство на моите колеги

Аз съм с прекрасни впечатления от Гълъб Донев, уверена съм, че ще се справи, каза още тя

Анализ на мерките за заетостта и пенсионните добавки, иска новият социален министър Гълъб Донев – какво наследство му оставят колегите? И трябва ли да продължи изплащането на пенсионните добавки от 50 лева?

Много се надявам да се удължи тази мярка и тази помощ да продължи. Тези пари не бяха предизборно дадени, дадоха се по време на пандемичната обстановка. Има много механизми, с които ние подпомогнахме да се запазят работни места. Най-уязвимата група по време на пандемията бяха пенсионерите. При добро желание могат да се отделят пари за възрастните хора, смята бившият заместник-министър на труда и социалната политика и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова, която бе гост в предаването „Денят ON AIR“.

Тя подчерта и успешните политики, които бяха прилагани през последния мандат.

За първи път от 30 години беше увеличена, с над 80%,  минималната пенсия.  В 44-ото НС с моите колеги разработихме един закон за подпомагане на възрастните хора, с него даваме възможност на хора, които получават под 300 лв., да получават помощ. Друго – това е увеличението на минималната работна заплата. От 2017 г. всяка година се увеличава с 50 лв. Увеличение има и на заплатите в секторите –  „Здравеопазване“ и  „Сигурност“. Учителските заплати – двойно увеличени, заяви Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно наследството, което социалното министерство оставя, бившият зам.-министър каза, че няма никакви притеснения. 

Аз съм с прекрасни впечатления от Гълъб Донев. Добър професионалист, запознат е с проблемите на министерството.  Уверена съм, че ще се справи. До юли има средства, осигурени са, мерките ще продължат. Министерството на труда и социалната политика предложи работещи мерки, имахме подкрепа и от синдикати, и от работодатели. Да се поддържат политиките до сега, които сме разработили. Оставих едно добро наследство на моите колеги, категорична е тя.

И допълни, че за да върви България напред, трябва да се направи анализ на всичко случило след 1989 година, и да се поучим от грешките. 

Според нея главната задача на служебното правителство е да се справи с подготовката и провеждането на изборите на 11 юли.

Не мисля че ще има реваншизъм или уреждане на сметки. Служебното правителство трябва да подготви честни избори. Там има много хора, които са доста добре подготвени, подчерта Петрова.

Преизчисляването на пенсиите

Ние бяхме предложили преизчисляване още преди време, но тогава финансовият министър Горанов ни увери, че това ще е много скъпо и беше споделил, че няма как да се случи по това време.  Но вярвам, че ще се случи. Дошло е вече времето, наистина трябва да има равнопоставеност. Трябва да се използват демографските резерви – младежи до 29 години, както и хората, които се върнаха и останаха в страната, да в ги привлечем  – с добри заплати и сигурност, категорична е д-р Султанка Петрова.

А по темата с демографската криза, тя обясни, че това е световна тенденция и трябва да се работи в посока, насочена към младите хора. 

Гледайте целия разговор във видеото >>>

Последни Новини

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Карлос Контрера: Ще има ли коалиция NEXO?

Ще има ли коалиция Nexo? По-скоро да. ДБ и Промяната щели да се събират, за да станели първи и да ни донесат...

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Коментари