Начало По места Съветниците на ВМРО се противопоставят на конюнктурното преименуване на улици и площади...

Съветниците на ВМРО се противопоставят на конюнктурното преименуване на улици и площади в София

Днес на заседание на Столичния общински съвет се разгледа доклад относно предложението да се преименува алеята на бившата трамвайна линия и тревната площ пред посолството на Русия, както и пространството пред метростанция „Жолио Кюри”.

Председателят на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера написа във Фейсбук, че след като сме тръгнали в тая посока – да именуваме публичните си пространства на злокобни събития, можем да продължим. Все пак в нашата, европейската и световната история има и други черни събития, за които можем да напомним с оглед на световна справедливост.

И даде пример да бъде преименувана ул. „Козяк“ с името „Хирошима и Нагасаки“, за да си припомним и за някои славни истории от американската военна история. Или пък ул. „Люлякова градина“ и ул. „Асен Пейков“ – Японското посолство да бъде обособено в площад и да се наименува „Пърл Харбър“. Аргументите ни са следните – на 7 декември 1941 г. японско ударно съединение на техния флот вероломно напада американската военно-морска база на остров Оаху, Хаваите. В резултат американският тихоокенски флот на днешните ни съюзници е почти унищожен, а са убити 2403 души без да е обявена война, пише Контрера.

Припомняме, че Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет взе решение бившата трамвайна линия и тревната площ пред посолството на Русия в район „Изгрев“ да бъде именувана на „Алея Героите на Украйна“, а пространството пред метростанция „Жолио Кюри“ – „Площад Борис Немцов“. Като целта на направетото предложение е да се демонстрира солидарност с украинския народ.

От групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет изразиха своя скептицизъм още в момента, в който идеята се разпространи в публичното пространство. Председателят на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера заяви във Фейсбук:

За мен подобни – да ги наречем – жестове са фалшиви пози на съпричастност и свидетелство за лицемерието, което генерално отвращава хората от политиката.

Съветниците на ВМРО в Столичния общински съвет не смятат, че преимуневането на улици, площади, булеварди и т.н. по конюнктурни причини е някакъв вид съпричастност или помощ и категорично ще се противопоставят на този необолшевишки подход – прекръщаване на улици и площади в духа на „новата действителност“.

От своя страна общинският съветник от ВМРО в СОС Владимир Митов пък написа:

Една от точките е да се гласува поставяне на украинското знаме на сградата на Общината. Когато бях наборен войник, се заклех пред българското национално знаме – бяло, зелено, червено. По точката за поставяне на чуждо национално знаме на сградата на Общината ще гласувам против! Ако в Столичния общински съвет продължават да се обсъждат и приемат доклади за поставяне на чужди знамена на сградата на Общината, ще е по-добре да се самозакрием.

А ето и цялата публикация на Контрера >>>

Публикацията на Владимир Митов >>>

Последни Новини

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Александър Сиди: Изборите на 2 април са безсмислени

Александър Сиди, съпредседател на ВМРО – пред Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 28.01.2023 г.     Предстоящите избори;...

Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...

Карлос Контрера: Сумата в подкрепа на обществения транспорт от 73 млн. лв. е крайно недостатъчна

Очакваме публикуването на постановлението на МС относно компенсациите за обществения транспорт, за да приведем общинската наредба за превозните документи в съответствие с...

Каракачанов: Аз съм боец и не се притеснявам да участвам в листите за изборите, ако е необходимо

Водят се разговори как ВМРО да участва на предсрочните избори – дали самостоятелно или в коалиция, каза в интервю за bTV Radio...

Ангел Джамбазки: Антибългарската омраза в РСМ избухна след предателството на коалиция „Макрон“

Цялата конструкция на антибългарския просръбски македонизъм е измислена от Москва. Това е исторически факт. Може да се провери. Тази югоносталгична, прокремълска, проболшевишка, просръбска...

Коментари