Начало По места Съветниците на ВМРО се противопоставят на конюнктурното преименуване на улици и площади...

Съветниците на ВМРО се противопоставят на конюнктурното преименуване на улици и площади в София

Днес на заседание на Столичния общински съвет се разгледа доклад относно предложението да се преименува алеята на бившата трамвайна линия и тревната площ пред посолството на Русия, както и пространството пред метростанция „Жолио Кюри”.

Председателят на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера написа във Фейсбук, че след като сме тръгнали в тая посока – да именуваме публичните си пространства на злокобни събития, можем да продължим. Все пак в нашата, европейската и световната история има и други черни събития, за които можем да напомним с оглед на световна справедливост.

И даде пример да бъде преименувана ул. „Козяк“ с името „Хирошима и Нагасаки“, за да си припомним и за някои славни истории от американската военна история. Или пък ул. „Люлякова градина“ и ул. „Асен Пейков“ – Японското посолство да бъде обособено в площад и да се наименува „Пърл Харбър“. Аргументите ни са следните – на 7 декември 1941 г. японско ударно съединение на техния флот вероломно напада американската военно-морска база на остров Оаху, Хаваите. В резултат американският тихоокенски флот на днешните ни съюзници е почти унищожен, а са убити 2403 души без да е обявена война, пише Контрера.

Припомняме, че Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет взе решение бившата трамвайна линия и тревната площ пред посолството на Русия в район „Изгрев“ да бъде именувана на „Алея Героите на Украйна“, а пространството пред метростанция „Жолио Кюри“ – „Площад Борис Немцов“. Като целта на направетото предложение е да се демонстрира солидарност с украинския народ.

От групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет изразиха своя скептицизъм още в момента, в който идеята се разпространи в публичното пространство. Председателят на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера заяви във Фейсбук:

За мен подобни – да ги наречем – жестове са фалшиви пози на съпричастност и свидетелство за лицемерието, което генерално отвращава хората от политиката.

Съветниците на ВМРО в Столичния общински съвет не смятат, че преимуневането на улици, площади, булеварди и т.н. по конюнктурни причини е някакъв вид съпричастност или помощ и категорично ще се противопоставят на този необолшевишки подход – прекръщаване на улици и площади в духа на „новата действителност“.

От своя страна общинският съветник от ВМРО в СОС Владимир Митов пък написа:

Една от точките е да се гласува поставяне на украинското знаме на сградата на Общината. Когато бях наборен войник, се заклех пред българското национално знаме – бяло, зелено, червено. По точката за поставяне на чуждо национално знаме на сградата на Общината ще гласувам против! Ако в Столичния общински съвет продължават да се обсъждат и приемат доклади за поставяне на чужди знамена на сградата на Общината, ще е по-добре да се самозакрием.

А ето и цялата публикация на Контрера >>>

Публикацията на Владимир Митов >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари