Начало По места Съветниците на ВМРО се противопоставят на конюнктурното преименуване на улици и площади...

Съветниците на ВМРО се противопоставят на конюнктурното преименуване на улици и площади в София

Днес на заседание на Столичния общински съвет се разгледа доклад относно предложението да се преименува алеята на бившата трамвайна линия и тревната площ пред посолството на Русия, както и пространството пред метростанция „Жолио Кюри”.

Председателят на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера написа във Фейсбук, че след като сме тръгнали в тая посока – да именуваме публичните си пространства на злокобни събития, можем да продължим. Все пак в нашата, европейската и световната история има и други черни събития, за които можем да напомним с оглед на световна справедливост.

И даде пример да бъде преименувана ул. „Козяк“ с името „Хирошима и Нагасаки“, за да си припомним и за някои славни истории от американската военна история. Или пък ул. „Люлякова градина“ и ул. „Асен Пейков“ – Японското посолство да бъде обособено в площад и да се наименува „Пърл Харбър“. Аргументите ни са следните – на 7 декември 1941 г. японско ударно съединение на техния флот вероломно напада американската военно-морска база на остров Оаху, Хаваите. В резултат американският тихоокенски флот на днешните ни съюзници е почти унищожен, а са убити 2403 души без да е обявена война, пише Контрера.

Припомняме, че Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет взе решение бившата трамвайна линия и тревната площ пред посолството на Русия в район „Изгрев“ да бъде именувана на „Алея Героите на Украйна“, а пространството пред метростанция „Жолио Кюри“ – „Площад Борис Немцов“. Като целта на направетото предложение е да се демонстрира солидарност с украинския народ.

От групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет изразиха своя скептицизъм още в момента, в който идеята се разпространи в публичното пространство. Председателят на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера заяви във Фейсбук:

За мен подобни – да ги наречем – жестове са фалшиви пози на съпричастност и свидетелство за лицемерието, което генерално отвращава хората от политиката.

Съветниците на ВМРО в Столичния общински съвет не смятат, че преимуневането на улици, площади, булеварди и т.н. по конюнктурни причини е някакъв вид съпричастност или помощ и категорично ще се противопоставят на този необолшевишки подход – прекръщаване на улици и площади в духа на „новата действителност“.

От своя страна общинският съветник от ВМРО в СОС Владимир Митов пък написа:

Една от точките е да се гласува поставяне на украинското знаме на сградата на Общината. Когато бях наборен войник, се заклех пред българското национално знаме – бяло, зелено, червено. По точката за поставяне на чуждо национално знаме на сградата на Общината ще гласувам против! Ако в Столичния общински съвет продължават да се обсъждат и приемат доклади за поставяне на чужди знамена на сградата на Общината, ще е по-добре да се самозакрием.

А ето и цялата публикация на Контрера >>>

Публикацията на Владимир Митов >>>

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари