Начало По места Траян Тотев с редица питания за културните паметници в Русе

Траян Тотев с редица питания за културните паметници в Русе

Областният организатор на ВМРО и общински съветник Траян Тотев отправи редица сигнали и предложения до кмета на Община Русе Пенчо Милков.

През предходния мандат на Общински съвет – Русе той отправи питане, целящо възстановяване на барелефа на Христо Ботев с автор Никола Терзиев – Желязото.  В питането си до кмета Тотев заявява следното:

Считам, че възстановяването, което бе извършено, не постигна желания ефект. От публикации в медиите става ясно, че най-вероятно са предизвикани проблеми от некачественото почистване и възстановяване.

По барелефа се виждат следи от работата на „реставратора“, които според Тотев и приложена от него оценка за „Актуално състояние на релеф – паметник на Христо Ботев“, изготвена от лицензирания реставратор Ясен Янков. По най-горната част на паметника се вижда, че не са извършвани възстановителни дейности. Тази част в момента не е покрита с лед. Покриването на долната страна на паметния знак от лед говори за влизане на вода в самата фигура.

Във второ питане Тотев пита кога Община Русе ще предприеме мерки по опазване на емблемата на Русе – Паметникът на свободата. Тук има нужда от предприемане на действия от спешен порядък. Гранитните плочи и металните части се нуждаят от спешен ремонт, за които има изготвен и внесен проект преди две години. Необходимо е да погледнем сериозно на опазването на русенското културно наследство. Върху него трябва да бъде работено само от специалисти с необходимата компетентност, заявява Тотев.

В свое предложение до Община Русе най-младият общински съветник предлага да бъде предложено чрез междуведомствената областна комисия „Военни паметници“ до Министерството на отбраната възстановяване на Паметник на загиналите от ПСВ и Балканската война, който се намира в двора на Православна църква „Св. Димитър Басарбовски“ в с. Басарбово. Монументът се намира на най-високата част на селото и в предложението си Тотев желая да бъде изградено осветление от Община Русе, което да го направи видимо от всички краища на населеното място, а също така място за отдаване на заслужена почит към героите.

Ето предложенията от общинския съветник Траян Тотев:

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ДО

КМЕТА НА ОБЩИНА РУСЕ

ПИТАНЕ

ОТ

ТРАЯН ТОТЕВ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ГРУПА

„ПАТРИОТИТЕ – ВМРО“

Относно: барелеф на Христо Ботев в гр. Русе

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИЛКОВ,

Настоящото питане е във връзка с извършеното възстановяване на барелеф на Христо Ботев на едноименния булевард в град Русе.  

През предходния мандат на Общински съвет – Русе отправих питане, целящо възстановяване на барелефа с автор Никола Терзиев – Желязото. Считам, че възстановяването, което бе извършено, не постигна желания ефект. От публикации в медиите става ясно, че най-вероятно са предизвикани проблеми от некачественото почистване и възстановяване.

Предвид гореизложеното, моля да отговорите на следните въпроси:

 1. Как се избират изпълнителите на реставрационни дейности на паметници в Община Русе?
 2. Изискват ли се документи, удостоверяващи правоспособност и опит за извършването на подобни дейности?
 3. Удовлетворени ли сте от извършените дейности по реставрация от началото на Вашия мандат като кмет на Община Русе?

От приложените снимки и становище от лицензиран реставратор става ясно, че питането, което отправям към Вас, е адекватно и има допуснати сериозни грешки в извършената дейност. Моля, да бъдат предприети действия за отстраняване на некачествено извършените реставрационните дейности, ако и Вие прецените, че те са такива. Също така Ви призовавам, в бъдеще да се доверявате на лица, които във времето са ни доказали възможностите си да извършват качествено реставрационни дейности. Използвам случая с настоящото питане да Ви припомня, че много паметници в Община Русе имат нужда от възстановяване и реставрация, което би допринесло нашата община да стане едно по-приветливо място, както за русенци, така и за гостите на град Русе и малките населени места в общината. Русе е град, който има огромно културно наследство, което сме длъжни да опазим и предадем с чиста съвест на бъдещите поколения.

Приложено Ви предоставям снимков материал и становище за актуално състояние на барелефа на Христо Ботев в гр. Русе.

Настоящото питане е съгласно чл. 104 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация и моля на него да ми бъде отговорено само писмено.

С УВАЖЕНИЕ:

                  (Траян Тотев)


ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ДО

КМЕТА НА ОБЩИНА РУСЕ

ПИТАНЕ

ОТ

ТРАЯН ТОТЕВ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ГРУПА

„ПАТРИОТИТЕ – ВМРО“

Относно: паметник на Свободата в гр. Русе

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИЛКОВ,

Настоящото питане е във връзка с публикации в медиите относно почистване на Паметника на Свободата.

 1. Предвижда ли се проект за възстановяване и консервиране на Паметника на Свободата в гр. Русе?
 2. Какво ще включва инициативата по почистване на символа на Русе?
 3. Ще се съобразите ли с проекта, съгласуван с проф. д-р Валентин Тодоров и депозиран в Община Русе преди 2 години?
 4. Кога се предвижда да започне анонсираното почистване на Паметника на Свободата?
 5. Какво ще постигне почистването, когато Паметника на Свободата има необходимост от консервация и реставрация?

Настоящото питане е съгласно чл. 104 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация и моля на него да ми бъде отговорено само писмено.

С УВАЖЕНИЕ:

                  (Траян Тотев)


ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ДО

КМЕТА НА ОБЩИНА РУСЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ОТ

ТРАЯН ТОТЕВ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ГРУПА

„ПАТРИОТИТЕ – ВМРО“

Относно: Войнишкият паметник в село Басарбово, който е посветен на загиналите в Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война български войници. Паметникът е изграден от камък и се намира до Православната църква „Св. Димитър Басарбовски“ в селото.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИЛКОВ,

Настоящото предложение е във връзка с ангажимента на Министерството на обраната да извършва дейности по опазването на войнишките паметници на териториите на Р България.  

В с. Басарбово, общ. Русе в района на църквата се намира един уникален за региона паметник изграден от камък. Върху площадката има изградена пирамидална структура, на която са изписани имена на българи загинали за Обединението на майка България. На същия елемент има изградена фигура от камък на войник в своята униформа. На върха на паметника има надписи от четирите му края:

 • ДОБРУДЖА
 • МАКЕДОНИЯ
 • ТРАКИЯ
 • МОРАВСКО

Моля паметника да бъде подаден от Община Русе до Постоянно действаща междуведомствена областна комисия „Военни паметници“. Въпросната комисия ще предприеме необходимите действия по компетентност.

Моля след извършване на възстановяването от Министерството на отбраната Община Русе да поеме ангажимент по поддръжка на тревните площи около паметника и да изгради по възможност осветление. Местоположението на паметника е на най-високата точка в селото, което ще го направи видим от всички краища на населеното място. След изпълняване на двата етапа вярвам, че паметника ще стане едно място за отдаване на заслужена почит към героите дали животите си за нашата родина.

Приложение: Снимков материал

С УВАЖЕНИЕ:

                  (Траян Тотев)

Последни Новини

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

Коментари