Начало По места Тържествено бе открит паметникът на Левски във Велики Преслав

Тържествено бе открит паметникът на Левски във Велики Преслав

#ПомниГероите

Тържествено откриване и освещаване на паметника на Васил Левски се състоя във Велики Преслав. Паметникът в центъра на града бе изграден преди броени дни по повод годишнината от рождението на Апостола.

Постаментът с бюста на Левски и възпоменателна паметна плоча се намират в градинката между читалищната библиотека и църквата „Св. Архангел Михаил” и бе направен по идея на председателя на читалище „Развитие” Емил Енчев . Той е председател и на ВМРО във Велики Преслав, която финансира паметника и го дарява на града.

С изграждането на паметника на Апостола в старата столица се обособява Алея на видни българи, която започва от централния площад с мемориала на „Симеон и книжовниците”, продължава с паметника на Климент Охридски, постамента на Васил Левски и плочата на Иван Вазов под вековната черница на малкия площад в града, обяснява авторът на идеята Емил Енчев.

На освещаването присъстваха и инж. Деан Станчев – Областен координатор на ВМРО – Българско национално движение и доц. д-р Стефан Минков – общински съветник и общински председател на ВМРО – Шумен.

 През 2018 година ние от ВМРО стартирахме една инициатива да подаряваме на по-малките общини в България паметни знаци с лика на Васил Левски. Паметни плочи дарихме на село Костенец, три села в община Елин Пелин, а след това продължихме с цели паметници. Такива вече има в Своге, Смядово, Божурище, Драгоман, селата Лиляче /Врачанско/, Литаково /Ботевградско/ и Екзарх Йосиф /Русенско/. Всички тези постаменти са дело на общинския съветник в София Димитър Антов. Всяка година по повод годишнината от рождението или обесването на Левски се събират хиляди българи. Всеки един свежда глава, но никой от нас не трябва да забравя, че борбата продължава.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов: Новото правителство ще клекне пред натиска на САЩ да пуснем РС Македония в ЕС

Странно е съчетанието от интересите на кръга „Капитал” с Радев, казва лидерът на ВМРО пред Валерия Велева за „Епицентър“.

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател...

Каракачанов: Отдавна не се правят партии, а проекти, защото няма каузи и идеи – всичко е за власт

От типичната байганьовщина да не би да разсърдим „големия брат“, много време са се опитвали да прикрият инцидента Чешнегирово

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката. В момента входът е обсаден

Започваме неподчинение и ще покажем какво трябва да се направи, за да изринем мафията от КЕВР Представители на ВМРО,...

Няма ляво, няма дясно – всичко е демагогия

Анализ на Кузман Илиев за в. „Труд“ Истината е, че не може да предприемеш политическо действие, без то да...

Красимир Богданов: Озадачаващо е как хората биха дали доверието си на кредит за нов политически проект

В България стана традиция вместо политически сили и партии, които имат идеология, история и имат принос в развитието на страната, да се...

Красимир Каракачанов: Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно

Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно. Промяната доведе до липса на диалог в обществото и див реваншизъм.

Коментари