Начало По места 101 години от Ньойския диктат (ОБЗОР)

101 години от Ньойския диктат (ОБЗОР)

На 27 ноември се навършиха 101 години от Ньойския диктат. Структурите на ВМРО в страната отбелязаха тази черна дата в календара (от 1919 г.) с различни събития.

101 години от Ньойския диктат, който е символ на несправедливите клаузи, тегнещи над България…

София

Доц. Милен Михов, Александър Сиди, Мария Цветкова, представители на младежката и градска структура в София

Със символично изгаряне на Ньойския договор пред паметника на Незнайния воин в София структурите на ВМРО в града отбелзязаха 101-ата годишнина от подписването на Ньойския диктат на 27 ноември 1919 г. Трагична дата в българската история, на която са откъснати свидни части от снагата на България.

Заради епидемичната обстановка в страната не бе проведено традиционното факелно шествие на ВМРО по улиците на София „Български марш“.

С едноминутно мълчание, падане на колене и поднасяне на венец от името на ВМРО бе почетена паметта на загиналите герои за Обединението на Отечеството.

На събитието присъстваха народните представители от ВМРО доц. Милен Михов, Александър Сиди и Мария Цветкова. Общинските съветници в Столичен общински съвет – Владимир Митов и Димитър Антов. Както и представители на младежката и градска организация на ВМРО в София.

Русе

Заради усложнената епидемиологична обстановка не се проведе традиционното факелно шествие.

По случай 101 години от Ньойския диктат представители на ВМРО – Русе припомниха, че „Нищо не е забравено, нищо не е простено!“

Областният управител Галин Григоров поднесе венец при паметната плоча поставена от воеводите при бившите казарми на Пети пехотен дунавски полк.

Председателят на групата общински съветници Асен Даскалов през деня положи венец в памет на загиналите за национално Обединение при Паметника на Свободата.

Асен Даскалов

Младежите от ВМРО – Русе и Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ в навечерието на 27 ноември, спазвайки противоепидемичните мерки, припомниха на русенци годишнината с факелна стража. Както и изгарянето на договора пред клуба на ВМРО – Русе, а областният организатор на ВМРО и общински съветник Траян Тотев поднесе цветя при Паметника на Свободата.

Младежи от ВМРО – Русе

Враца

ВМРО – Враца

За поредна година ВМРО – Враца припомни за пагубния за България Ньойски мирен договор. Предвид противоепидемичните мерки Патриотите не проведоха традиционното шествие. А организираха факелна стража на паметника на загиналите във войните 1912-1918 г., известен на врачани като „Лъвчето“.

Възпоменателното честване откри председателят на младежката организация и общински съветник Момчил Янков.

Народният представител от ВМРО и историк Красимир Богданов се обърна към присъстващите на годишнината със следните думи:

Ньой няма да бъде забравен, докато все още има потиснати българи, докато се краде и фалшифицира българската история. И докато се правят опити да се разрешават държавни или геополически цели за сметка на българските национални интереси! Дотогава ще бъдем на поста си!

Видео от събитието вижте тук >>>

Добрич

ВМРО – Добрич

От съображения за сигурност ВМРО – Добрич за първи път от 21 години не проведе традиционното си факелно шествие, с което припомня унизителния за България Ньойски мирен договор. Поради извънредната епидемична обстановка Патриотите се събраха пред паметника на ген. Иван Колев за факелна стража, по време на която изгориха позорния договор.

За първи път от 21 години насам ВМРО – Добрич не проведе факелно шествие, защото сме отговорни към близките си, към децата си, но сме отговорни и пред предците си, затова сме пред паметника на ген. Иван Колев, заяви народният представител и областен лидер на ВМРО Йордан Йорданов.

Йорданов, заедно с областния управител Красимир Кирилов, поднесоха венец и се поклониха на паметника на Освободителя на Добруджа.

За поредна година се събрахме, за да покажем, че не сме забравили, че помним и ще помним. Ньойският договор може да ни послужи и за поука в нашето съвремие – когато не браним достатъчно силно националните си интереси, страдаме заради интересите и решенията на други, обърна се към съратниците си Пламен Николов.

Сега България е в позицията да налага решения, затова и казваме на нашите братя край Вардар, че европейското бъдеще на Северна Македония минава единствено през признаване на българското минало, на историческата истина.

ВМРО има огромната, решаващата заслуга за тази позиция на българското правителство.

Благодарение на ВМРО българската държава отстоява националния си интерес, подчерта Николов преди да прониже със сабя и да запали позорния Ньойски договор.

Велико Търново

ВМРО – Велико Търново

По традиция ВМРО – Велико Търново отбеляза тъжната годишнина от подписването на Ньойския договор с почетна стража на паметник „Майка България“. На 27 ноември се навършват 101 години от неговото ратифициране.

Членове на младежкото и общинското обединение на организацията протестираха срещу несправедливите клаузи, тегнещи над България, със запалени свещи. Те поднесоха цветя и сведоха глави в знак на признателност към загиналите за свободата на родината ни.

За поредна година, ние членовете на ВМРО Велико Търново, както и всички членове на ВМРО в страната там, където имат възможност, отбелязваме поредната годишнина от един срамен  международен акт след Първата световна война, едно наказание, наложено на България.

Заради това, че тя е може би е една от малкото държави, която влиза във войната, за да изпълни една благородна, исторически обоснована кауза – да осъществи своето национално обединение.

И, въпреки това тя беше наказана, тъй като Господ не беше на страната на победените държави.  Въпреки че сред много историци битува мнението, че след Ньйоския договор от 1919 г. тази кауза, този идеал е избледнял, изчезнал, ние съществуваме днес точно заради това . За да напомняме за идеала, да напомняме за грешките, които са били допускани и да вървим напред.

Защото днес сме изправени отново пред времена, в които идеалът за правата, за добруването на българите извън пределите на България отново е на дневен ред. И точно поради тази причина днес трябва да отстояваме твърдо, но от съвсем други позиции вече, които имаме, благодарение на членството ни в ЕС, историческата истина и правата на българите. Така че Ньой трябва да се помни заради грешките и да имаме все пак и поука от тези грешки, за да не ги допускаме отново. Да продължаваме вече по-силни и по-мъдри да преследваме националния идеал,  заявиха организаторите.

Варна

ВМРО – Варна

С факелно шествие варненската организация на ВМРО отбеляза 101 години от Ньойския диктат. По-късно участниците изгориха символичния договор пред арката на Осми приморски полк.

Бургас

ВМРО – Бургас

ВМРО – Бургас спази традицията и изгори копие на позорния Ньойски договор, по повод 101-ата годишнина от неговото подписване.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Искаме среща с министър-председателя и министъра на вътрешните работи и свикване на щаб за овладяване на циганската престъпност

За 4 дни има 4 брутални престъпления, извършени от представители на този етнос – с. Рогош, с. Микрево, Шумен, с. Сливовик –...

Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови машини на пехотата

От инвестиционен проект № 1 за БА до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в МС

ВМРО – София с подаръци за пенсионерите от клуба в „Младост“

За пореден път днес посетихме клуба на пенсионера в столичния район „Младост“. По инициатива на общинския съветник в Столичния общински съвет Карлос...

Ангел Джамбазки: ВМРО не може да се коалира с руски шпиони

Нашите бивши коалиционни партньори опитаха да ни „тропосат” проблемите и да си присвоят успехите, твърди съпредседателят на партията  Интервю...

Доброволци от ВМРО облагородиха детска площадка в близост до църква

Представители на ВМРО от София и Костинброд почистиха и боядисаха съоръженията за игра на детската площадка, която се намира в близост да...

Коментари