Начало Новини 127 години ВМРО!

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват

127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

По този повод годишнината от основаването на ВМРО в цялата страна се организират чествания и тържествени мероприятия.

В столицата Патриотите тържествено отбелязаха годишнината Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско (на бул. „Стефан Стамболов“ № 2, кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“). Тям бяха поднесени венци и цветя. Присъстваха народни представители, министри, българи от историческите общности зад граница, представители на Българското сдружение на родовете от Македония.

В парламента с декларация от името на ПГ „Обединени патриоти“ също бе акцентирано на важната дата. Народният представител Красимир Богданов подчерта за

важната роля на ВМРО в борбата за свобода и обединение на българите.

Историята

На 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров

поставят началото на легендарната ВМРО.

Революционната организация, създадена по примера на БРЦК, бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов Организацията се превръща в сила, с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството.

Ето и текста на декларацията, която прозвуча в парламента:

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми госпожи и господа,

На 23 октомври 1893г. в Солун, шестима млади македонски българи –

д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Дамян Груев, Христо Батанджиев, Андон Димитров и Петър Попарсов,

създават революционна организация, която си поставя за цел освобождението на останалите под турско робство българи от Македония и Одринско. През годините Организацията носи различни имена, от регистрираното в първия устав – БМОРК, до най-популярното – ВМОРО.

Член на тази организация може да бъде всеки българин,

който не е компрометиран с нещо нечестиво, а средствата за постигане на освобождението са както пропагандата, така и революционната борба. През последвалото десетилетие е извършена мащабна организационна работа. Създадени са стотици революционни комитети в Македония, Одринско и Родопите, а благодарение организаторския талант на Апостола Гоце Делчев е формирана огромна четническа армия. В борбата за освобождението на брата роб е включват и много достойни революционери от свободна България.

Дългоочакваният ден настъпва на 20 юли 1903 г., когато

избухва Илинденско-Преображенското въстание –

най-голямото въстание срещу османската власт на Балканите. То обхваща териториите от Охрид и Преспа до Странджа и Черно море. Четите на Организацията и 11-а пехотна македонска дивизия са на предната фронтова линия по време на войните за национално обединение. Неуспехът и крушението на българския национален идеал не разколебават решимостта на ВМРО. Начело със своите легендарни водачи Тодор Александров и Иван Михайлов през 20-те години ВМРО е най-голямата неправителствена въоръжена сила в Европа.

От ВМРО зависи мирът на Балканите.

Организацията се противопоставя на вероломното гръцко нападение през 1925 г. Дългата ѝ ръка достига югославския крал-тиранин Александър Караджорджевич.

Това, което не успяха да направят чуждите сили, врагове на българщината, постигна т.нар. народна власт след 9 септември 1944г. Дейците на ВМРО са преследвани, избивани или изпратени за дълги години в комунистическите трудови лагери.

Уважаеми госпожи и господа,

ВМРО има своето място и днес.

Ще го има винаги, докато някъде по света има хора, които не могат свободно да изразяват българското си самосъзнание. Яростната антибългарска кампания, която и в момента се вихри в съседната нам посттитова РС Македония показва, че нашата борба трябва да продължи.

В днешна, европейска  България, Организацията продължава да е гарант за защита честта и достойнството на българската нация, често поругавани и подлагани на унижения.

Наш основен противник продължава да бъде безродието и националния нихилизъм. Но ние не се плашим от битки с него. Онзи ден например, по повод предложената от нас промяна на наименованието на празника 24 май, която да подчертава българския му характер и приноса на нашата държавност за развитието на европейската цивилизация от тази трибуна от БСП си позволиха да раздават квалификации, да заклеймяват днешните историци, че подменяли историята и истината. Коя истина? Тази формирана по чужд шаблон, в тоталитарно време и при строга цензура или тази в съвременна, все пак демократична България. За всички е ясно кой възхвалява онази истина, която възвестяваха кремълските камбани и която отекваше у нас под копитата на червените ескадрони.

Ние не приемаме морализаторстване от хора, чийто патриотизъм се измерваше с безусловно преклонение към „Големия брат“. Дори когато цената за това беше националното предателство. Които са готови да жертват суверенитета на страната ни и да я пришият като 16-а република на СССР. Или с бой и насилие да македонизират хората от Пиринския край, за да угодят на Тито и Сталин. Не вярваме и уж модерни демократи, които заедно с Вашите пратеници в ЕП, в името на общия Ви стремеж към властта предадоха националния интерес. Те подкрепиха една открито антибългарска резолюция. В документа се повдигат теми, позволяващи сепаратизъм и излагащи наяве отдавна затворената тема за несъществуващото македонско малцинство.

Спирам до тук, защото за нас е важно да припомним на българското общество:

колкото искреният патриотизъм е бил нужен преди столетие, още по-нужен е днес.

Да си патриот, уважаеми госпожи и господа, е

не да искаш чуждото, а да браниш своето.

Именно заради тази кауза, борба трябва да продължи!

Да живее България!

Да живее ВМРО!

Видео от честването на Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско вижте тук >>>

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати

Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди, че там е имало политическа обвързаност ВМРО - Българско...

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Коментари