Начало Блог Ако българите са против статуквото, президент ще съм аз

Ако българите са против статуквото, президент ще съм аз

Санкциите за Русия трябва да паднат, а Турция няма място в ЕС

Хората искат ясни отговори, а не замазване и общи приказки, казва Красимир Каракачанов в интервю през Ванина Недкова за „Стандарт

– Г-н Каракачанов, вчерашният ден започна с първия публичен дебат между кандидатите за президент Цецка Цачева и ген. Румен Радев. На него те се опитаха да отговорят на въпроса защо трябва да станат петият президент на страната ни. Вие също сте в изборната надпревара и затова ми кажете: защо трябва да бъдете петият президент на България?

– Нека да отбележа, че за мен важният дебат е този с избирателите, който предстои на 6 ноември. По отношение на дебата между г-жа Цачева и г-н Радев, искам да попитам – това дебат ли беше?! Беше едно фризирано и нагласено по сценарий предаване, в което двамата кандидати се хвалеха един друг. Българските граждани не видяха и не чуха нищо съществено като отговори.

Нека да дам пример – на един от въпросите за това дали трябва границата на България да се охранява с допълнителни военни сили и да се използва сила за отблъскване на нелегалната миграция нито Радев, нито Цачева отговориха нещо смислено. Чухме само общи приказки – „разчитаме на нашите партньори и т.н.“. Ген. Радев пък посочи, че Сърбия най-добре охранявала българската граница. Това е абсурд. Сърбия охранява своята си граница, а не българската.

По темата – трябва ли да се възстанови наборната служба и двамата отговориха отрицателно с аргумент, че това ще струва много пари. Да, ама не. Аз съм изнесъл достатъчно данни, че това не струва много пари. Издръжката на един наборен военнослужещ е 300 лева на месец, а издръжката на един професионален войник към момента при тези ниски заплати излиза към 1300 лева. Казармите, които трябва да се ремонтират, за да се обучават там младежите, според разчетите на военно министерство – ще струват не повече от 150-150 млн. лева. На пръв поглед може и да изглежда много, но само врътката да се построят два нови патрулни кораба, ще струва на данъкоплатеца 800 млн. лв. А те не ни трябват сега, защото имаме три фрегати, които трябва да модернизираме за сумата от 200 млн. Така че не е скъпо връщането на наборната служба, а е необходимо. За съжаление и по този въпрос не чухме позициите на кандидатите за президент.

По темата за Турция също. Чухме само, че тя трябва да спазва критериите, които са предложени от ЕС. Но на въпроса вие „за“ или „против“ сте приемането на Турция в ЕС отговорът трябва да е ясен. Моят отговор е „не“. Турция не трябва да става член на ЕС, защото тя не е европейска и не е християнска държава. Това е една неоосманска империя, която все повече се ислямизира.

На много от въпросите, които бяха поставени, изобщо не чухме отговор. Обобщението ми е, че дебатът бе доста вял, сресан и фризиран. Не се чу нито една ярка теза, нищо конкретно не се чу.

Аз не чух никакъв отговор и по предложенията, които ние сме направили като Патриотичен фронт за размера на пенсиите в България. След като правителството е излязло с решение, че прагът на бедността у нас е 300 лева. Следователно, за да не мизерстват българските пенсионери, и минималната пенсия би трябвало да е 300 лева. Сега минималната пенсия е 130 лева, а средните пенсии са има-няма 200 лева. По всички тези въпроси не чухме отговор. И ето заради това аз имам всички шансове да бъда петият президент на  Република България.

– Какви отговори очакват българите, според вас?

– Хората очакват и искат ясни отговори, а не общи приказки и фризирани дебатчета. Трябва да бъда петият президент, защото начело на държавата трябва да застане човек с много ясна визия, който не се притеснява да каже това, което мисли.

Отново казвам, че не чухме нищо по темата с Турция, за отношенията ни с Русия, за конфликта между САЩ и Русия, или пък за санкциите, които ЕС наложи на Русия. Чухме от двамата кандидати „мяу-мяу“ с общи приказки. Аз заявявам, че България няма интерес от тези санкции и те трябва да бъдат махнати. Това се отнася не само за България, но и за целия ЕС. България няма нужда от конфронтация между САЩ и Русия на европейска територия. Това може да ни въвлече в конфликти, от които ние нямаме никакъв интерес.

Но нека да погледнем какви са правомощията на държавния глава, записани в Конституцията. Те са изключително сериозни и достатъчни, стига да ги използва. Той има изключително силни права в областта на отбраната като върховен главнокомандващ. Той има силни правомощия и във външната политика с това, че назначава посланици и също представлява България на външните форуми. Това, че до момента не сме видели упражнени такива права, е големият проблем.

Българският президент вместо да идва да поздравява парламента за началото на сесиите, може да идва когато си поиска и да каже – „Уважаеми господа и дами, народни представители, България по отношение на нелегалната миграция трябва да води твърда политика и това изисква гласуване на законодателство, което ще позволи и на органите на полицията, и на българската армия да използва сили за отблъскването на големи организирани групи нелегални мигранти“. Ако това го каже президентът, дали парламентът ще замълчи?! Добре, дори и да замълчи, тгава президентът може да излезе и да насрочи референдум. По примера на Виктор Орбан – с въпрос „Вие съгласни ли сте в България трайно да се заселват нелегални мигранти?“. Тогава ще се чуе отговорът на народа.

Президентът има достатъчно правомощия да поставя въпросите и когато политиците не слушат, да призове народа да се произнесе. Само, че през тези 25 г. нито един от президентите ни не е използвал това правомощие – да свика референдум. Имаше един от името на Росен Плевнелиев, но той беше за електронното гласуване, абсолютно несериозна тема.

– Очевидно се виждате на балотаж за „Дондуков“ 2. Срещу кого?

– Срещу един от двамата слаби кандидати на статуквото. И Цачева, и Радев са кандидати на статуквото, на онази политика, която отврати българите. Тази демагогия, която я слушаме – как трябва да дадем права на всички български граждани да гласуват. Чудесно е. Но ние поставяме въпроса за Турция и за това какво се случва там. Там изборите се манипулират.

И тук искам да посоча как Турция предявява претенции и те се видяха преди дни. Тогава Ердоган за пореден път заяви, че турското етническо землище не е само днешна Турция и изброи Солун, Кърджали и Варна. А българските институции замълчаха. Един достоен президент няма да мълчи. Още повече – думите на Ердоган са само от преди два дни, следователно на въпросния дебат между Цачева и Радев поне един от тях можеше да вземе отношение и да каже, че не одобрява подобен език и няма да толерира подобно отношение към България.

Много неща може да направи българският президент. Нека да е ясно и това, че той трябва да е обединител на нацията по важни въпроси, а не както е сегашният президент – разединител на нацията.

Президентът не може да обслужва една или друга Велика сила. А точно това прави сега Плевнелиев. Какъв е интересът на България от конфронтация с Русия? Никакъв. Защо трябва да предизвикваме една от най-великите сили в света да бъде наш враг, след като нямаме интерес от това.

Президентът трябва да е там и когато правителството бърка, или се страхува да направи нещо. Тук е мястото той да излезе и да каже – „Господа, проблемът с битова циганска престъпност не може да продължава“. И тук не е въпрос на политическа коректност, а е въпрос на реалности, които трябва да променим.

Президентът трябва да е двигател на обществени процеси тогава, когато правителството няма кураж или капацитет да направи нещо полезно. А не да си стоиш и да ходиш на екскурзии с държавния самолет, по олимпиади, международни конференции и да си приказваш общи приказки. 

– ДПС официално подкрепи кандидата за президент и бивш премиер Пламен Орешарски. Как разчитате този сигнал?

– Това беше очаквано и няма смисъл да се изненадваме. Това означава, че в надпреварата се включва още един играч, който има потенциал да мобилизира своите избиратели. Въпросът е друг – какво ще направи ДПС с тези около 200 хиляди гласа, които ще извади сега за Орешарски. Българските граждани трябва да са наясно с това, че не трябва да се допуска една етническа партия да решава кой да е новият държавен глава. Това сме го виждали в годините, но трябва да го спрем. Което означава, че българските граждани трябва да бъдат активни и да не оставят ДПС да решава кой ще е президентът на България.

– Закрепи ли се управляващото мнозинство, което Вие подкрепяте, след поредния трус и поредното прекрояване на Изборния кодекс?

– Ако има подобни ходове като този да се събират ГЕРБ и да си решават нещо предизборно по партийна линия, няма как да бъде стабилно мнозинството. Изборното законодателство не е нещо, което можеш да сменяш в 12 и 5. А причината да е единствено, защото така си преценил, че ти е по-изгодно политически. От ПФ излязохме с категорична и ясна позиция, че ако това се случва, те не могат да разчитат повече на нас като подкрепяща ги партия. Ние нямаме министри, областни управители, хора в бордове на агенции, а ние подкрепяме програмата на правителството заради едни наши 6-7 точки, които за съжаление се движат много бавно. Повече това няма как да продължи.

Именно нашата реакция доведе до корекция в позицията на ГЕРБ и гласуването на Турция няма да бъде променено. Така Ердоган няма да може да налее 200 хиляди гласа и да обърне баланса на изборния резултат в България. След изборите предстои един много сериозен разговор, в който трябва да се уточни механизма за вземане на решения. 

Последни Новини

Контрера: Без условни присъди и помилване за сексуални насилници!

Нужна е цялата тежест на закона за подобни престъпления Това написа в страницата си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО...

Настояваме за дебат за бъдещето на България!

ВМРО предизвиква водачите на листите за Европарламента на дебат за бъдещето на България в Европа! От ВМРО отправяме предизвикателство...

ВМРО регистрира пълна листа с 16 кандидати в РИК – Велико Търново

На Гергьовден ВМРО – Велико Търново, регистрира листа с 16 имена на кандидати за народни представители в 50-то Народно събрание от Търново,...

ВМРО регистрира листата си във Враца за участие в парламентарните избори на 9 юни

ВМРО регистрира листата си във Враца за участие в парламентарните избори на 9 юни. Водач е зам.-председателят на ВМРО Красимир Богданов.

Памет за Гоце! 121 години от гибелта на българския национален герой

На 4 май се навършват 121 години от гибелта на Апостола на македонските българи Гоце Делчев. Георги (Гоце) Николов...

Контрера е водач в 23 и 24 МИР в София, Каракачанов оглавява Благоевград и Плевен, Джамбазки поема евролистата и 25 МИР

ВМРО регистрира листите за Европейските избори и за участието си на извънредните парламентарни избори в София. адв. Ангел...

Мария Балъкчиева повежда листата на ВМРО в Сливен

Бизнес дамата Мария Балъкчиева повежда листата на ВМРО – БНД в Сливен, научи Sliveninfo. Тя ще бъде и част от листата за...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir