Начало Блог Александър Сабанов: Предложението ни за Национален икономически щаб е от ден първи...

Александър Сабанов: Предложението ни за Национален икономически щаб е от ден първи на извънредната ситуация

9% ДДС за туризма е голяма победа както за ВМРО, така и за целия туристически бранш

Промени в закона за здравето. Държавата при извънредно положение. Гост в студиото на „Темите“ по ТВ Европа Александър Сабанов – депутат от ВМРО.

Депутатът коментира, че мотив за приетите промени Министерски съвет да има право да обявява извънредна обстановка е да има по-бърза реакция, която ще доведе до по-бързи резултати.

Сабанов коментира, че важното е да има срок при тези мерки – прието е да е 30 дни, а също и по чие предложение се взима решението – в случая на здравния министър и националния здравен инспектор. Той конкретно обясни, че това се случва, след като те определят 8 критерия, на които трябва да отговаря дадена болест, то тогава предлагат и веднага правителството да може да обяви извънредна епидемична обстановка.

Твърде рано е да се радваме, че сме се разминали с коронавируса, каза той и даде пример с други държави, в които продължават да растат случаите на зараза и на смъртните случаи. Затова трябва и у нас да се спазват някои мерки, с които вече сме свикнали – носене на маски в магазините и на публични места на закрито. Има желание за отпускане на мерките – ето например ще има концерти, но трябва да се спазва правилото да не се скупчват много хора на едно място, каза Александър Сабанов.

Народният представител обясни какви са били предложенията на ВМРО за промени в Закона з здравето:

Те бяха свързани с икономическата криза, която ни очаква. Най-важното и все още неприето предложение е за създаване на т.нар. Икономически щаб към МС, който да следи обстановката и да чертае какво се прави.

Това наше предложение за Национален икономически щаб е от ден първи на извънредната ситуация, подчерта Сабанов.

Други наши предложения бяха за 5% ДДС в туризма, като след преговори се реши да е 9%. Това за нас е голяма победа както за ВМРО, които сме го предложили, така и за целия туристически бранш, посочи депутатът.

Запитан как са успели да убедят партньорите, той поясни:

Още през 2017 г., когато подписахме коалиционно споразумение за управление с ГЕРБ, бе записано, че няма да се пипат данъчните ставки. Но още в предизборната кампания ВМРО искаше по-ниско ДДС за храни от първа необходимост, за книги и за учебници. Това всъщност сега се случва в известна степен. Но ние продължаваме да се борим за по-ниско ДДС и на храните от първа необходимост, защото то ще се усети от всички български граждани.

Целия разговор проследете във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Борис Вангелов в „Денят ОН ЕР“ на 24 септември

Народният представител Борис Вангелов ще бъде гост в предаването „Денят ОН ЕР“ по България ОН ЕР на 24 септември 2020 г. (четвъртък)...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

25 септември, 7.30 ч., БНР – Борис Вангелов

Интервю по програма „Хоризонт“ на БНР с депутатата Борис Вангелов може да слушата от 7.30 ч. сутринта на 25 септември, петък.

25 септември (петък), 15.00 ч., Добрич – кампанията „Бъди войник“

Националната информационна кампания „Бъди войник“  през 2020 г. започва от град Добрич Националната информационна кампания на Министерството на отбраната...

ВМРО – Хасково пита: Да очакваме ли скоро да ни събуди моллата?

От местната организация на ВМРО в Хасково излязоха с позиция по повод намерението на Общината да отмени Наредбата, с която се регламентира...

Доц. Милен Михов: С прилагането на т.нар. политика на интеграция доникъде няма да стигнем

Цигани са нападнали с мачете млад мъж от Роман, сигнализират от ВМРО. Жертвата е Калин Христов, а ситуацията се развива на 14...

Мария Цветкова зарадва ямболии с прожекция на филми в навечерието на Деня на независимостта

Прожекция на филмите „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ предизвика интереса на жители и гости на Ямбол в навечерието на Деня...

Коментари