Начало Блог Александър Сабанов: Предложението ни за Национален икономически щаб е от ден първи...

Александър Сабанов: Предложението ни за Национален икономически щаб е от ден първи на извънредната ситуация

9% ДДС за туризма е голяма победа както за ВМРО, така и за целия туристически бранш

Промени в закона за здравето. Държавата при извънредно положение. Гост в студиото на „Темите“ по ТВ Европа Александър Сабанов – депутат от ВМРО.

Депутатът коментира, че мотив за приетите промени Министерски съвет да има право да обявява извънредна обстановка е да има по-бърза реакция, която ще доведе до по-бързи резултати.

Сабанов коментира, че важното е да има срок при тези мерки – прието е да е 30 дни, а също и по чие предложение се взима решението – в случая на здравния министър и националния здравен инспектор. Той конкретно обясни, че това се случва, след като те определят 8 критерия, на които трябва да отговаря дадена болест, то тогава предлагат и веднага правителството да може да обяви извънредна епидемична обстановка.

Твърде рано е да се радваме, че сме се разминали с коронавируса, каза той и даде пример с други държави, в които продължават да растат случаите на зараза и на смъртните случаи. Затова трябва и у нас да се спазват някои мерки, с които вече сме свикнали – носене на маски в магазините и на публични места на закрито. Има желание за отпускане на мерките – ето например ще има концерти, но трябва да се спазва правилото да не се скупчват много хора на едно място, каза Александър Сабанов.

Народният представител обясни какви са били предложенията на ВМРО за промени в Закона з здравето:

Те бяха свързани с икономическата криза, която ни очаква. Най-важното и все още неприето предложение е за създаване на т.нар. Икономически щаб към МС, който да следи обстановката и да чертае какво се прави.

Това наше предложение за Национален икономически щаб е от ден първи на извънредната ситуация, подчерта Сабанов.

Други наши предложения бяха за 5% ДДС в туризма, като след преговори се реши да е 9%. Това за нас е голяма победа както за ВМРО, които сме го предложили, така и за целия туристически бранш, посочи депутатът.

Запитан как са успели да убедят партньорите, той поясни:

Още през 2017 г., когато подписахме коалиционно споразумение за управление с ГЕРБ, бе записано, че няма да се пипат данъчните ставки. Но още в предизборната кампания ВМРО искаше по-ниско ДДС за храни от първа необходимост, за книги и за учебници. Това всъщност сега се случва в известна степен. Но ние продължаваме да се борим за по-ниско ДДС и на храните от първа необходимост, защото то ще се усети от всички български граждани.

Целия разговор проследете във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доходи, семейство, сигурност. ВМРО ще продължи да отстоява нормалността и в 45-ото Народно събрание

За нас номер 1 винаги е била и ще бъде България! С тези послания лидерът на Организацията Красимир Каракачанов...

Владимир Кисьов в Карлово: Българинът има голяма нужда от самочувствие, за да бъде по-силен

Водачът на листата на ВМРО в Пловдив област инж. Владимир Кисьов, който е от гражданската квота, се срещна с активисти на воеводите...

В Пловдив откриха предизборната кампания: Искаме бъдеще без гей бракове

С молебен в църквата „Света Троица“ в район „Южен“ ВМРО - Пловдив откри предизборната си кампания, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Във Варна предизборната кампания стартира с водосвет за здраве, успех и благоденствие

ВМРО – Българско национално движение - Варна, стартира днес официално предизборната си кампания с водосвет за здраве, успешни начинания и благоденствие, съобщава...

Александър Сабанов представи листата за Хасково

ВМРО - БНД има като основен приоритет в следващите четири години средната заплата да се повиши до 2 500 лева, а минималната...

Красимир Каракачанов: Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен

Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен. Предложил съм стартираната процедура да  бъде прекратена...

ВМРО открива официално кампанията си на 6 март с ансамбъл „Българе“ и тенора Веселин Вачев

За начало на изборната битка войводите са избрали емблематичната Западна порта на стара Сердика. Уважаеми колеги,

Коментари